ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Jibou

TIPĂREȘTE

Si orasele mici merita un articol scris. Mai ales daca si au ceva de aratat cum este Jibou un orasel destul de tanar din 1968. Jibou insemana mai mult decat gradina botanica chiar daca acesta este principala atractie aici.

Orasul Jibou se afla in nordul tarii judetul Salaj regiunea Crisana.

Istoria asezarii incepe in anul 1205. O alta denumire a Jiboului este Targusorul. Localitea fiind asezata langa Somes iar drumul sarii trecea pe aici, a devenit un popas folosit de catre cei care transportau sarea din Dej (judetul Cluj-exploatare zacaminte de sare) fie cu barcile si plutele pe Somes (sectorul navigabil) fie cu carutele. Localitatea s-a dezvoltat dar nu a scapat de diferite conflicte armate. Asa in 1658 a fost distrusa de tatari, in 1660 de turci, iar in 1705 de austrieci.

Numele Wesselenyi in istoria Jiboului apare in anul 1584 atunci cand Stefan Bathory (1533-1586) principe al Transilvaniei doneaza familiei nobiliare Wesselenyi zona impreuna cu 16 sate. In 1849 ultima armata revolutionara condusa de generalul Kazinczy a capitulat aici. In perioada respectiva s-a investit in agricultura, culturi de cereale, pomi fructiferi, cresterea viermilor de matase. In 1890 dupa construirea caii ferate s-a construit si gara (calea ferata in directiile Dej, Zalau si Baia Mare). In afara de romani si maghiari s-au stabilit si evrei aici dezvoltand o adevarata comunitate evreiasca. In timpul al 2 lea razboi mondial toata comunitatea evreiasca a fost deportata si exterminata, in prezent recensamantul arata 0 evrei. Dupa model sovietic orasul este centru de raion (1944-1960) In 1968 devine oras, in 1970 sufera din cauza inundatiilor. In prezent se afla sub continua dezvoltare atat din punct de vedere turistic cat si economic.

Din punct de vedere geografic Jibou se afla in partea nord estica a regiunii Crisana pe malul stang al Somesului. Aici se varsa Agrijul un rau mai mic in Somes. Coordonatele arata 47/15/30N si 23/15/30E.

Accesul la Jibou se face dinspre Zalau e drumul DN1H, dinspre Cluj Napoca pe E81 / DN1G / DN1H, dinspre Baia Mare pe DN1C / DN1H. Un drum secundar dinspre Somes Odorhei se numeste 108A.

Recensamantul din 2011 arata 10407 locuitori din care romani 78%, maghiari 11%, romi 5% restul alte etnii. Din punct de vedere confesional 68% ortodocsi, 10% reformati, 7% penticostali, baptisti 4%, iehovisti 2%, catolici greco si romano cate 1,5%.

Educatie, cultura si sport:2 licee+o scoala gimnaziala functioneaza aici, o casa de cultura din 1967, o biblioteca, 2 sali de sport acoperite si mai multe descoperite+stadion de fotbal cu gazon si teren de tenis.

Din punct de vedere economic in afara turismului mai exista prelucrarea lemnului, o fabrica de procesare a laptelui, agricultura si un parc industrial.

De vizitat in Jibou si imprejurimi

Gradina botanica Vasile Fati principala atractie din Jibou care a meritat de la mine un articol separat (vezi impresii). Gradina botanica s-a infiintat la initiativa profesorului de biologie Vasile Fati in 1968 si in prezent cu cele 5000 de specii de plante se intinde pe 24 de hectare de teren. Are o colectie de plante exotice in sere, si in aer liber, un acvariu cu specii de pesti exotice, o gradina zoologica cu putine specii dar care au un teren foarte generos la dispozitie (de ex mistretii si caprioarele au o parte de padure la dispozitie) o gradina japoneza care contine 3 feluri din cele 5 care exista in lume, o colectie impresionanta de plate ierboase grupate pe familii, o gradina de trandafiri superba. Este recomandata vizita in sezonul cald, sint mai multe de vazut.

Castelul Wesselenyi. Proprietatea familiei nobiliare Wesselenyi s-a construit intre anii 1779-1796 si este de vazut chiar in curtea gradinii botanice. Fiind retrocedat urmasilor lui Wesselenyi se afla in proprietate privata si inaccesibil publicului, se poate vedea doar din exterior.

Nu departe de castelul Wesselenyi se afla cripta familiei nobiliare. 12 personalitati ale vremii au fost inmormantati aici. Ca si castelul si cripta se afla in paragina.

Manejul familiei Wesselenyi se poate vedea tot in curtea gradinii botanice aproape de castel. S-a construit in 1771 si nu arata prea bine. Aici a fost tinuta renumita herghelia a familiei.

Castelul Beldy se afla putin mai departe de centru intr-o padure de stejari la care ajungem daca circulam pe strada Stejarului (drum comunal 8). Se vireaza la stanga si se continua drumul. Construit in 1903 de catre o familie de grofi Beldy are 1100mp, un parc, teren de tenis si hipodrom. Nationalizat in 1948 a ajuns spital si azil de batrani. In prezent spital, deci nu se poate vizita decat exteriorul.

Biserica reformata din centrul Jiboului s-a construit in secolul 13. La inceput a fost biserica catolica. De 2 ori a fost incendiat (1658 de tatari si in 1705 de lobonti) Forma din prezent o are din 1749. Orga este din 1885. In curte la stanga intrarii exista statuia lui Wesselenyi (din fondurile lui s-a reconstruit biserica in 1749). Exista si o legenda, o femeie cu pruncul in timpul asediului turcilor s-a refugiat in turn si ulterior s-a aruncat in gol.

Biserica catolica este tot in centru la distanta mica de biserica reformata si primarie. Construita tot in secolul 13 a avut aceeasi soarta cu biserica reformata. Constructia noua a fost finalizata in 1880 cu ajutorul comunitatii catolice de 110 membri de atunci si a unor mesteri polonezi si italieni. Interiorul difera fata de biserica reformata. Altarul principal este de la fam wesselenyi, altarul secundar din Viena, iar orga din Budapesta.

Catedrala ortodoxa Jibou este noua din 2001 poarta hramul Sf Prooroc Daniel si Sf Mc Gheorghe. Se afla in centru aproape de primarie.

Primaria (visavis de biserica reformata) a fost construita in 1907, la inceput a fost banca pe urma scoala. Primarie doar din 1974. Se poate intra in interior, cel putin casa scarilor si coridoarele. In prezent este o cladire verde (sa nu va ganditi la folosirea energiei verzi) iederea fiind prezenta pana la acoperis.

Judecatoria a fost construita in 1906, are 2 nivele+un corp cu un nivel si pivnita care a functionat ca inchisoare. In prezent spital deci vizita doar in exterior. Se gaseste tot in centru.

Casinoul se gaseste pe acceasi strada cu bisericile reformata, catolica cca la 200m de acestea. Construit tot de catre fam Wesselenyi in anii 1800. Dupa nationalizare este posta si cabinet medical. Dupa revolutie-prezent sediul arhiepiscopiei romane.

Muzeul orasului cu putinele exponate se afla pe holul casei de cultura neavand un sediu. Exponatele sint predominant piese de etnografie din satele din zona.

Baile Jibou Izvoarele minerale din partea de sudvest al orasului (directia Zalau) cu proprietati curative asemanatoare celor din baile Herculane au fost descoperite in 1906 dar exploatate doar din 1960. Apa si namolul aferent contine sulf, clor, sulfati, calciu, sodiu, magneziu. Tratamentele sint pentru afectiuni reumatice, ginecologice, aparat digestiv, ficat, etc. Baile au functionat pana in 2000 dupa care au intrat in paragina. In 2004 s-au investit sume considerabile pentru reconditionare. Proprietarul este privat si baile s-au transformat in complex Eden pensiunea-eden.ro

Deci in afara de bai si cazare, restaurant, agrement.

Gradina zmeilor este o atractie la cca 12 km de Jibou si este un fenomen carstic inedit cu niste formatiuni stancoase asemanatoare celor de la Meteore Grecia. Impresiile mele despre zona aici

Observatii cu privire la obiectivele de mai sus:Toate bisericile au fost inchise in ziua vizitarii (zi de lucru) asa ca nu am putut vedea interiorul. Institutiile fiind zi de lucru au fost deschise asa ca am putut vedea muzeul din casa de cultura, interiorul primariei. Obiectivele in care functioneaza spitale sau altele evident numai exteriorul am putut vedea.

Cazare si masa. Numarul 1 este bineninteles Complexul Eden (linkul mai sus) Ofera bai in aer liber, bai curative, cazare (camere (120 ron), casute (20 ron), cort (10 ron)), restaurant, agrement (organizare excursii, etc).

In plin centru este Complexul Alex cazare + restaurant si putin mai departe de centru casa Ando la fel cu restaurant.

Nu am vazut alte unitati de cazare, locuri de luat masa mai sint pe centru si chiar in gradina botanica.

Recomand vizita.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 31.07.16 16:43:07
Validat / Publicat: 31.07.16 18:08:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în JIBOU [SJ]

VIZUALIZĂRI: 3000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Gradina botanica, in fundal orasul Jibou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.07.16 18:07:33]
»

Mutat în rubrica "O zi în Jibou, JIBOU" (nou-creată pe sait)

mishu
[01.08.16 00:20:17]
»

Cred ca in orice colt al acestei tari ai ce vedea si povesti, astfel incat sa ajunga sa fie cunoscut.

Felicitari, votat cu placere.

webmaster
[01.08.16 19:25:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[01.08.16 20:15:52]
»

Spre rusinea mea, nu stiam nici macar in ce judet se afla acest oras. Acum, ca au si Gradina cu Zmei, merita mai multa atentie din partea mea. Or fi frati cu Zmeii mei de la Tatarusi?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Jibou și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060642957687378 sec
    ecranul dvs: 1 x 1