ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Dumnezeu și la... Dunăre

TIPĂREȘTE

În rugăciune contează mai mult inima decât cuvintele, atunci când cuvintele sunt fără inimă. - John Bunyan

Fiind Duminica, am planificat o vizita mai rurala ca sa zic asa, a unei rude ceva mai indepartate unde nu am mai fost vreodata. Asadar pe la 10... 10 si ceva plecam din Bucuresti cu directia Podul Doamnei / Giurgiu.

Ruda aceasta mai indepartata este mai bisericoasa si chiar consilier al bisericii localitatii. Asadar ne-am dat intalnire chiar la biserica. Am ajuns pe la 11 fara ceva pe Strada Bisericii. Cum nu exista un drum de acces pentru masini, langa biserica, am lasat masina la baza dealului, unde mai erau parcate si altele si am urcat pe cele cateva trepte ce unesc capatul drumului de dealul bisericii.

Omul sfințește locul...

Am ajuns la fix, slujba inca nu se terminase. Ca si cireasa de pe tort, preotul din sat (un tip pe la 40 de ani) este fost coleg de servici cu sotia mea! Stiam acest lucru si ne-a facut o mare bucurie sa il vedem in plina "actiune" ca sa zic asa. Desi lucrase intr-un domeniul total diferit celor bisericesti, acesta absolvise Facultatea de Teologie dar a durat ceva pana cand a reusit sa primeasca propia parohie, iar de aproape 3 ani, Pr. Sergiu Bîgu, este Parohul bisericii Sfintii Constantin si Elena a localitatii Podul Doamnei din comuna Clejani.

Aceasta apartine de Episcopia Giurgiului, respectiv Mitropolia Munteniei si Dobrogei.

Pentru mine a fost prima data cand l-am cunoscut iar pentru sotie prima data cand l-a cunoscut la actualul "job". Ne-a placut foarte mult amandurora cum vorbea, cum predica si cum canta. Chiar avea voce si am tinut sa ii mentionez asta sotiei! Un tip de nota 100, iubit de toata localitatea care mai lucreaaz si ca consilier la un centru pentru copiii cu probleme de sanatate.

Vorbind cu ruda noastra, dar si cu parintele am aflat ca s-au tot strans bani din donatii dar si de la locuitorii localitatii, pentru a renova biserica care era destul de veche. Din pacate nu am reusit sa gasesc pe internet mai multe informatii despre acest lăcaș, nefiind atat de...comercial precum alte lăcașe de cult mai cunoscute. Dar am fost la fata locului si stiu ca renovarea interiorului s-a terminat si se asteapta pictorii care vor picta sfintii. Momentan sunt puse doar icoane cu ei. Pictura costa aproape 100.000 de euro si va dura ani de zile pana cand va fi gata. Va fi facuta pe bucati, apeland tot la bunavointa oamenilor.

Din vechea biserica, in interior a ramas nerenovata si neacoperita de noua tencuiala, doar o bucata de vreo 2 metri patrati, unde sunt pomeniti eroii neamului.

Exteriorul insa nu este gata si mi-au transmis ca vor sa il termine pana vine iarna, pentru ca ploie si zapezile ce vor veni sa nu distruga ce au facut in interior. Din cand in cand se mai organizeaza colecte in sat dar sumele stranse sunt ridicol de mici, incomparabile cu cele necesare punerii pe picioare a acestui loc. Vazand toate acestea am facut si noi o mica donatie dar mai este mult de lucru.

Din pacate nu toti localnicii sunt receptizi si exista mereu discutii tipice de la sat... "au avut atatia bani, ce au facut cu ei? "... "sa dea cine are, noi nu avem, noua cine ne da... ? ". Evident cei care comenteaza sunt cei care nu vin niciodata la slujbe, nu ajuta cu nimic comunitatea si nu au donat niciodata.

Asadar daca aveti drum prin Clejani, faceti un bine si treceti si pe aici, de preferat Duminica cand este slujba caci in rest, biserica nu prea sta deschisa.

____

La Dunărea cu o cotă pe minus

Dupa discutia cu parintele si o scurta vizita prin ograda rudei am decis sa o luam din loc caci calatorului ii sta bine pe drum, nu pe loc. Asadar fiind deja in Giurgiu (judetul Giurgiu) am decis sa mergem in zoan de promenada a orasului Giurgiu, zona des frecventata de noi.

Asadar ne-am intors pe DN6, am mers spre Ghimpati si am facut stanga la intersectia mare. Am urmat DN5B cu directia Giurgiu, trecand prin Schitu, Balanoaia. Un drum EXECRABIL!!! Va sfatuiesc sa EVITATI ACEST DRUM. Este plin de petice, gropi, sleauri, damburi, etc. Desi viteza maxima admisa este de 90, nu poti rula cu mai mult de 60-70 ca-ti rupi masina.

In orice caz am ajuns la ora 15:00 in orasul Giurgiu. Parcam masina in zona Faleza Dunarii sau dupa Restaurantul Ponton pentru cine stie zona. Asta dupa ce ne chinuim putin sa trecem de parcarea Strandului care era sufocata de masini + masini parcate si pe stanga si pe dreapta drumului, vis a vis de strand.

Cum am coborat din masina am simtit un miros divin de peste prajit. ???? Noroc ca mancasem anterior la ruda pomenita. Sincer la cele 40 de grade de la soare, nu cred ca m-as fi incumetat sa basculez niste hamsii.

In zona parcarii erau ca de obicei caini multi, dar de data aceasta si multi pui lesinati de caldura, sete, foame. Este pacat ca autoritatile nu fac nimic cu ei pentru a-i controla.

Ce m-a frapat a fost nivelul scazut al Dunarii. Toate pontoanele erau pe pamant, nu mai pluteau. Ma uitam acum pe cotele Dunarii de la Giurgiu si constat ca de la +162 cm in 19 iunie, s-a ajuns la -23 cm acum in prezent cand scriu acest articol. Practic suntem pe minus... nu ma pricep eu la cote si la chestiuni maritime dar sigur nu-i de bine!

Imi place zona aceasta dar cred ca s-ar putea amenaja si mai bine... sunt zone unde gardul de protectie lipseste, iar acolo unde exista a fost vopsit. Exista si bancute si... cam atat. Nu pot sa nu fac comparatie cu alte orase de prin Turcia de exemplu sau Grecia, unde orasele portuare sunt adevarate motoare ale economiei. Giurgiu ramane insa codas cam la toate capitolele la fel cum se afla de altfel si Romania. Caini vagabonzi, boscheti peste boscheti, drumuri nasoale, infrastructura antica, lipsa marcajelor, lipsa amenajarii unor zone de interes turistic national (precum faleza) si multe altele isi spun cuvantul.

Mi-a parut rau ca nu aveam la mine pasaportul pustoaicei, as fi tras o tura si prin Bulgaria (daca nu era aglomearat la vama) dar nu l-am avut asa ca data viitoare.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 04.07.22 09:40:22
Validat / Publicat: 04.07.22 10:49:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GIURGIU.

VIZUALIZĂRI: 2005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Pe faleza in Giurgiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.07.22 11:53:03]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Biserica din Podu Doamnei a fost ridicată pe la 1875, iar după 50 de ani refăcută de familia lui Ion Vasilescu Valjan - avocat și scriitor (autor al primei piese de teatru radiodifuzate în România în 1929). Pictura ar fi realizată la 1825 de Dimitrie Belizarie, care îi imortalizează și pe ctitori în tabloul votiv - nu știu dacă se mai păstrează.

Trebuia să mergeți în Clejani, la biserica „Sf. Mihail și Gavriil” pentru a vedea „mumia” - de fapt sarcofagul maiorului Mișa Anastasievici, proprietarul moșiei (vezi impresii).

Numai bine!

resita2009
[04.07.22 11:53:48]
»

@⭐ValentinB_88⭐ :

... am fost la fata locului si stiu ca renovarea interiorului s-a terminat si se asteapta pictorii care vor picta sfintii. Momentan sunt puse doar icoane cu ei. Pictura costa aproape 100.000 de euro si va dura ani de zile pana cand va fi gata. Va fi facuta pe bucati, apeland tot la bunavointa oamenilor...

asa e cam peste tot in tara, soacra-mea e foarte bisericoasa si ajuta si ea si noi cum putem, pana acum am donat constant pentru 2 biserici care s-au ridicat de la 0 doar din banii oamenilor, patriarhia nu a dat nimic, din pacate.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[04.07.22 12:02:17]
»

@resita2009: Multumesc pentru vizita, vot si ecou!

@tata123 ????: Multumesc pentru completarile utile. Despre Biserica din Clejani nu stiam dar voi lua in calcul intr-o vizita viitoare.

crismisPHONE
[04.07.22 13:49:24]
»

@⭐ValentinB_88⭐: "aș fi tras o tură și prin Bulgaria"... Să știi că n-ar fi fost o idee rea. Noi am poposit de vreo 2 ori în Ruse în drum spre "țările calde" și ne-a plăcut ce-am văzut. Sau, altă idee: în Mechka, la vreo 30 km vest de Ruse, în mijlocul unei podgorii, se află un mic resort, Seven Generations. Am scris despre el acum câțiva ani, între timp am mai trecut pe acolo și am constatat că s-a extins și e din ce în ce mai fain. Are spații de cazare, un restaurant foarte bun, piscină, fermă de animale. Un mic colț de Rai! Merită și numai de dat o fugă, cu atât mai mult o noapte sau 2 de rămas acolo.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[04.07.22 14:07:41]
»

@crismis: Multumesc pentru vizita, vot si ecou!

Stiu ca sunt multe de vizitat in BG, am inceput de cativa ani usurel usurel sa vizitam ba Veliko, ba Shumen, ba Razgrad, orasele mai apropiate de Ruse. Nu ne-am facut inca curaj sa innoptam aici dar este in plan si acest aspect.

Desi initial aveam o impresie proasta despre Bulgaria, pana la urma este o țară cu potential imens, care are multe de oferit.

Yoda
[04.07.22 14:35:47]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Nu ne-am facut inca curaj sa innoptam aici dar este in plan si acest aspect.

Nu-ti face probleme, poti innopta fara grija in Bulgaria. Iti spune cineva care a innoptat de cel putin 20 ori pe acolo.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[04.07.22 14:37:58]
»

@Yoda: Da da, stiu. Multumesc frumos pentru vizita, vot si ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, tata123 🔱, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Giurgiu şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058784008026123 sec
    ecranul dvs: 1 x 1