ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Naiul, darul divin al lui Gheorghe Zamfir – Muzeul din Găești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Azi vă voi scrie câteva cuvinte despre un loc minunat aflat într-un orășel la fel de necunoscut turistic ca și Moreniul (vezi impresii). De fapt, orașul dâmbovițean situat doar la vreo 70 km distanță de București (parcurși pe autostrada A1 în mare parte) este cunoscut de peste 50 de ani prin prisma întreprinderii de frigidere Arctic (azi cu acționariat străin și o fabrică modernă la Ulmi, lângă Târgoviște). Deci este vorba de orașul Găești, o urbe cu circa 12.500 de locuitori așezată între râul Argeș și Pădurea Dragodana.

Printre personalitățile născute pe aceste plaiuri se numără și „regele naiului” – Gheorghe Zamfir. Maestrul Zamfir, dirijor și compozitor, un „vrăjitor” al naiului, s-a născut în Găești, unde altundeva decât pe strada Artelor. Am descoperit anul trecut prin mrejele Internetului o știre despre deschiderea la Găești a unui muzeu dedicat marelui muzician. Astfel a apărut pe harta mea turistică un pin nou, la începutul acestui an reușind să vizitez noua atracție culturală. Zona nu îmi era complet necunoscută, călătoriile m-au purtat de multe ori pe vechiul drum al Piteștiului (DN 7) și v-am povestit anii trecuți despre obiective interesante: Casa memorială Dinu Lipatti din Leordeni (vezi impresii), Mănăstirea Cobia (vezi impresii) (aici se desfășoară anual un concurs de toacă din al cărui juriu face parte celebrul naist), Topoloveniul și Schitul „Din Vii” (vezi impresii), Hanul Dragodana (vezi impresii) (președintele francez Charles de Gaulle are legătură cu întemeierea popasului turistic). Dar să revenim la subiectul articolului de față dedicat Centrului cultural „Gheorghe Zamfir” , în fapt un adevărat muzeu.

Vizită: ianuarie 2024

Adresă: str. 13 Decembrie nr. 3

Program: marți-sâmbătă 10.00-18.00

Preț bilet: 10 lei adult, 5 lei/copil

Web: muzeu-gheorghe-zamfir-gaesti.ro

Centrul cultural este rezultatul unui proiect cu bani europeni care a vizat consolidarea și restaurarea Casei Ciubuc, monument de la începutul anilor 1900, fost sediu al Primăriei orașului Găești. Muzeul a fost inaugurat în decembrie 2022 în prezența maestrului Gheorghe Zamfir și a ministrului Culturii.

Gheorghe Zamfir. Virtuozul naist a impresionat întreg Mapamondul cu talentul său, în cariera sa de peste 60 de ani de carieră artistică a compus câteva sute de lucrări abordând toate stilurile muzicale. Peste 120 de milioane de albume ale artistului au fost vândute în lume, i-au fost decernate 120 de discuri de aur și platină (două de aur doar în SUA), are peste 190 de albume înregistrate, este primul muzician care cântă în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea. Maestrul Zamfir a revoluționat acest instrument muzical primordial, îmbunătățind structura naiului tradițional românesc. Mai multe detalii aici: rador.ro/2018/04/06/portr ... fozat-sunetul-2.

Muzeul „Gheorghe Zamfir” . Clădirea a fost restaurată și amenajată în mod reușit, parterul găzduind o mică sală de spectacole și evenimente culturale, iar etajul fiind dedicat expoziției muzeale. Am parcat mașina în fața centrului cultural, după care am intrat în interior pe o ușă aflată pe latura nordică a clădirii. Am achitat taxa, am primit bilet, după care doamna custode m-a însoțit în vizită oferindu-mi câteva amănunte despre înființarea muzeului.

În vreo patru spații de diverse mărimi sunt expuse în vitrine și pe pereți o mulțime de obiecte din colecția maestrului Gheorghe Zamfir: acte și fotografii personale, piese de îmbrăcăminte, instrumente muzicale, discuri, diplome, premii, afișe nenumărate de pe tot Globul, extrase din presa românească și străină etc. Am aflat că în centrul cultural este expu doar un sfert din totalul colecției personale a marelui naist.

Ești cuprins de admirație în fața afișelor tipărite în toate limbile pământului, în fața discurilor mai vechi sau mai noi, a premiilor de tot felul, a discurilor de aur și platină. Este greu de descris în câteva fraze amploarea acestui adevărat „fenomen” .

Am poposit în mijlocul acestei colecții muzeale câteva zeci de minute fiind permanent urmărit de privirea maestrului. Mi-ar fi plăcut să aud în surdină sunetul muzicii artistului, ar fi un fond muzical adecvat.  

Vă îndemn să vizitați acest muzeu deosebit și să apreciați activitatea artistică a maestrului Gheorghe Zamfir.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.01.24 19:35:20
Validat / Publicat: 10.01.24 20:18:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MUNTENIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 316 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Costum purtat de maestrul Zamfir.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.01.24 20:16:50]
»

Mutat în rubrica "O zi în Găești, #CĂLĂTORII prin MUNTENIA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mprofeanuPHONE
[11.01.24 08:10:57]
»

@tata123 🔱: Foarte interesant acest articol despre personalitatea maestrului naiului, Gheorghe Zamfir și despre muzeul de la etajul Casei Ciubuc, fosta primărie a orașului Găiești. Cu fonduri europene a apărut un obiectiv turistic nou, atât de aproape de Pitești. Mulțumesc și cred că îl voi vedea împreună cu alte obiective, Casa memorială Dinu Lipatti și schitul "Din Vii".

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.01.24 15:21:30]
»

@mprofeanu: O instituție culturală nouă care valorifică personalitatea unui om născut în Găești, un muzeu reușit din punctul meu de vedere, un loc unde ai șansa să îl găsești pe maestrul Gheorghe Zamfir întrucât acolo se organizează diverse evenimente culturale.

Se poate aloca o zi pentru obiectivele menționate (din Topoloveni, Leordeni, Cobia), o zi mai lungă de vară. Ar mai fi câteva biserici de lemn dâmbovițene (eu am vizitat-o pe cea din Frasin Vale) prezentate de @iulianic într-un articol din 2016 (vezi impresii).

Mulțumesc pentru aprecieri!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.01.24 17:57:04]
»

Deseori mă surprinzi cu obiective inedite și puțin cunoscute, de parcă lucrezi la o enciclopedie completă a turismului României. De fapt, nu „parcă” , ci chiar pui zdravăn umărul la elaborarea ei, aici pe site. Felicitări și spor în continuare!

Io despre Găești știam că a fost profesor acolo o vreme Șerban Cioculescu. Și că, din goana mașinii, pare că ar fi fost un tîrgușor mai pitoresc dacă nu ar fi suferit remodelările din anii 80. Ca de altfel mai toate orășelele provinciale din țară, al căror vechi farmec îl mai găsești pe la cîte un colț de stradă, în cîteva case vechi rămase, clădirea gării sau în vreun petec de verdeață al vechii grădini publice. Acum am o țintă pentru o zi de weekend.

Deci astfel de inițiative de amenajare de spații culturale sînt un pas înainte.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.01.24 10:45:44]
»

@abancor: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! 😊 Dacă „răsfoiesc” articolele ce le-am postat pe AmFostAcolo observ că am acoperit multe zone din România. Într-adevăr îmi place să caut locuri și obiective inedite, mai puțin cunoscute, unele în stare proastă de conservare, altele reabilitate.

În preajma Bucureștiului, pe o rază de circa 100-120 km, găsim diverse obiective istorice și culturale, o parte destul de ascunse (pe câmpuri, prin bălării, prin curți), o parte părăsite (ruine - ziduri, beciuri), câteva restaurate și valorificate turistic prin proiecte cu finanțare europeană.

E mult de lucru...

Un an bun! Numai bine!

mprofeanuPHONE
[13.01.24 10:57:55]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc și pentru trimiterea la articolul scris de @iulianic! Îmi plac tare mult aceste bisericuțe de lemn... Poate într-o zi de vară voi ajunge acolo...

⭐ValentinB_88⭐
[31.01.24 09:55:06]
»

Pe lângă titlul menționat de tine, de "Regele naiului", i-a fost conferit și titlul "Maestrul naiului". Zamfir a adus naiul în atenția internațională și a explorat diverse genuri muzicale, de la muzică tradițională românească la piese clasice și melodii populare internaționale.

Un moment de referință în cariera sa a fost colaborarea cu compozitorul român Paul Mauriat, care a dus la albumul "Doina De Jale". Totuși, Gheorghe Zamfir a obținut recunoaștere mondială în special pentru reinterpretarea piesei "The Lonely Shepherd" (Ciocârlia), care a devenit un succes internațional și a fost inclusă în coloana sonoră a filmului "Kill Bill" regizat de celebrul Quentin Tarantino.

Gheorghe Zamfir a susținut concerte în întreaga lume și a primit numeroase premii pentru contribuția sa la muzica internațională. Este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni români și un ambasador al culturii muzicale tradiționale românești în lume.

Mulți oameni celebri primesc recunoaștere și sunt onorați prin înființarea unui muzeu în memoria lor după ce trec în neființă. În cazul lui Gheorghe Zamfir, muzeul de la Găești creat în timpul vieții sale, devine o expresie și mai mare a recunoașterii și aprecierii pentru contribuțiile sale culturale, care nu contentesc să se oprească.

Foarte frumos muzeul, felicitări pentru vizită și pentru recenzia detaliată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Găești:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057492017745972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1