ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Crângul Petrești, de lângă Focșani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Parcul” Crâng” al Focșanilor e la Petrești, doar că distanța dintre ele nu e atât de mare, să fie, cu totul, vreo 5 km. Mă rog, a ajuns și Focșani să aibă parc în suburbii, ca marile orașe. Dar, să nu fiu răutăcios. Cert e că fiind atât de aproape, se poate ajunge și cu bicicleta de la Focșani sau spre Focșani, depinde de perspectivă. Nu, nu e periculos, este o bandă doar pentru biciclete, bine delimitată pe șoseaua ce duce spre Petrești, ce pleacă chiar din E 85, pe lângă Dedeman și coboară pe lângă fosta” Livadă” , apoi trece pe lângă cimitirul evreiesc și, mai pedalezi oarecum, treci pe lângă vilele bengoase ale potentaților locali și, după intersecția ce face, la dreapta, spre Vânători, tu ții tot înainte și, iacă, ai ajuns la intrarea în Parcul Crâng din Petrești, dar care deservește, mai ales, cetățenii Focșaniului. Da, Parcul Crâng este o țintă principală pentru agrementul cetățenilor focșăneni.

Dacă mergi cu mașina faci vreo 5 minute, 10 dacă mergi cu spatele, cu bicicleta, iacă, nu m-am străduit, că ar trebui să viu din orașul istoric, care e la vreo 22 de km de Focșani, dar, bănuiesc că nici pe doo roți nu poți depăși 15 minute, pedalat de croazieră.

Acuma, explicația ajungerii în acest parc este evidentă, cu toții, după ce suntem năpădiți de stresul cotidian, din ce în ce mai mare, încercăm să refulăm presiunea și să ne eliberăm de nervi și alte alea în natură. Iar cei ce administrează acest parc chiar și-au făcut bine treaba, au creat celor dornici o zonă unde poți să devii mai limpede la cap, trup și suflet. Și, se știe, decât depresie, tăiat de vene și ca tratament un pumn de hapuri de la medic, mai bine mers pe jos, în aer curat și ciripit de păsărele!

Nu o fi acest parc vreo cine știe ce pajiște montană dar, sincer, după cât beton și asfalt ne înconjură, este bine și că s-a creat și menținut această oază de verdeață. Iar Crângul chiar este vizitat de către oamenii din Focșani și din județ, care ajung ocazional aici. E ca la restaurant, dacă intri și nu vezi pe nimeni la mese înseamnă că mâncarea nu e bună și chelnerii sunt hoți, dacă parcul e pustiu, înseamnă că ceva nu e cum trebuie. Ori, aicea este destul de populat, mai ales că e și păzit deci, dacă intri în parc ai toate șansele să ieși cu aceeași dinți în gură cu care ai intrat, e bine, e civilizație, spun!

Ca să respect adevărul, nu știu cât de mult poate fi asimilat Crângul cu un obiectiv turistic, adică, na, nu o să vină @Crismis de la Galați sau @Zoa de la Brăila ca să se plimbe la Focșani, expres, în Parcul Crâng. Dar, dacă viața te aduce prin zonă și vrei să te limpezești la cap, iacă, Parcul Crâng este o variantă. Eu tocmai ce-am fost prin el și n-am regretat, e chiar frumos. De-aia și spun, care aveți prilejul ocaziei, aruncați-vă-n viață și plimbați-vă pe aici, măcar vreo oră. Mai jos o să vă arăt și de ce.

Doar că nu vom merge așa, pîș-pîș, rog web: https://www.youtube.com/watch?v=kXYiU_JCYtU

Da, e Linkin Park,” Park” v-ați prins?! Dacă da, haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Spuneam, Parcul Crâng e la câțiva km de Focșani, în partea de NNE. Într-o prezentare se spunea că este” insulă de pădure într-o mare de câmpie” . Nici măcar nu e o exprimare poetică, pentru că, da, Parcul Crâng este o pădure unde vom găsi, preponderent, stejari și pini.

Fiind aproape o pădure de vreo 120 de ha, unii spun că aici mai găsim și exemplare faunistice de căprioară, veverițe și vulpi. Da, despre vulpe cred, că, în apropierea locului era o” Avicola” , despre căprioară, mira-ma-ș! Că vorbisem de” Aviccola” , și păsăretul are reprezentanți: mierla, ciocârlia privighetoarea, cucul și nu mai știu ce pterodactilus zboară pe acolo. Oricum, ca să te asiguri că chiar există aceste specii, în Crâng sunt construite foișoare de observare a faunei, dacă aveți noroc și vedeți așa ceva fotohuntingul e wow! Plus că aveți la dispoziție și un Centru de Informare Științifică unde veți putea găsi răspunsuri la marile probleme ale omenirii: unde se duce foamea după ce mănânci, dacă pe copii îi aduce barza, sau, unde pleacă lumina din frigider când închidem ușa.

Dacă nu aveți dorințe de a vedea cai verzi pe pereți sau păsăret, vă puteți umple timpul plimbîndu-vă, cu bicicleta sau pe jos, pe aleile construite, asfaltate sau pietruite, ce traversează pădurea. Dacă aveți boracii cu voi, puteți abuza de instalațiile de joacă montate pe platforma de relaxare, dacă aveți porniri sportive, puteți alerga pe alei sau să folosiți terenurile de sport aflate pe la jumătatea parcului.

Nu trebuie să uitați că Parcul Crâng este o rezervație de arhitectură și tehnică tradițională vrâncenească. Ca să mă credeți, tot în acest parc se află” Muzeul Satului Vrâncenesc” , unde sunt expuse vreo 73 de locuințe țărănești specifice zonei Vrancei, deci, aveți ce vedea. Despre Muzeu o să mai scriu un review, separat, așa, ca să fac puncte PMA, să apuc să mă albăstresc și eu, că, nah, sunt din 2009 membru AFA, zic că merit!

Parcul a fost modernizat și redat în folosință prin 2017, după o investiție serioasă ce se vede în infrastructră, mobilier urban, sistem video de supraveghere. Lăsând orice ironie gratuită de-o parte, Parcul Crâng Petrești este o zonă de agrement frumoasă și civilizată


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Spuneam, poți face multe activități: plimbări pe alei, pe jos sau cu bicicleta, jogging, observat natura, folosit baza sportivă, vizitat muzeu, mers la baza de recreere pentru copii, mă rog, cam ce vrei să faci într-un parc.

Dacă ajungi cu mașina, e bine de știut că nu vei avea acces auto în interiorul Crângului dar vei putea adăsta mijlocul auto într-o mare parcare, aflată chiar la intrarea-n incintă. Parcarea este gratuită, nu vei folosi chirchireii din buzunare pentru asta. Dacă nu vii nici cu mașina și nici cu bicicleta, nu-i nimic, ai o stație de autobuz, mijloc cu care poți călători ușor dinspre și spre Focșani.

După atâta plimbare, merge și o bere sau o pizza, la intrarea-n parc este o terasă care chiar așa se cheamă :” Terasa la Crâng” . Nu mă-ntrebați prețuri sau calitatea serviciilor, n-am abuzat de ea nici bahic nici pentru has.

Deci, relaxare, da, câtă vrei, distracție, depinde de cât umor ai în tine, sau dacă te strâng pantofii. Dar, una peste alta, da, plecând din parc vii acasă deconectat de la stresul cotidian. So, enjoy!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 12.12.21 21:24:19
Validat / Publicat: 12.12.21 21:55:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 2538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Crângul Petrești-intrarea-n Muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.12.21 21:52:00]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[12.12.21 22:12:24]
»

@webmasterX: Mulțumesc, am banghit-o!

krisstinnaPHONE
[13.12.21 08:32:26]
»

Yersi: N-ajung eu pe acolo dar cred că parcul e foarte frumos vara și sunt convinsă că meriți o albastreală zdravănă.

Sărbători frumoase vă doresc!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[13.12.21 11:23:43]
»

@krisstinna: Da, merit să devin albastru! Că, cine știe pe cine-oi fi supărat cu ceea ce-am scris eu pe-aicea și se apucă ăla să-mi care pumni, picioare și alte de-astea de mă -nvinețește la ochi. Că și vânăt este o nuanță de-albastru, zic!

Că nu vei veni să vezi parcul, da, poate că nu, așa, doar pentru el, sigur nu! Dar, poate c-ajungi în Focșani pentru altă treabă și, de-acolo până-n parc e nimic!

E frumos oricând, că e după psihicul celui ce vine în natură: și ceața sau ploaia au poezia lor! ????

adsoPHONE
[13.12.21 13:53:19]
»

@Yersinia pestis:

E frumos oricând, că e după psihicul celui ce vine în natură: și ceața sau ploaia au poezia lor!

Asta e poezia lor:

romanianvoice.com/poezii/ ... oezii/moina.php

Din ciclul:

- Doamna Bacovia, George iese la joaca?

-Mai tarziu, copii, sa se faca intai urat afara!

Si stiu ca nu il chema Bacovia cand iesea la joaca, nu e cazul sa ma atentionezi.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[13.12.21 15:06:27]
»

@adso: Salut, te așteptam să mai bârfim!

Mie, unuia, îmi place orice vreme, orice anotimp. Bine, ca zile cel mai mult îmi plac alea de salariu. Știi, eu nu vreau salariul mai mare, e tare bun așa cât e el acuma, doar c-ar fi bine să mi-l dea mai des!

Bacovia a avut ceva predestinat, când era mic l-au uitat ai lui în biserică peste noapte. Din amintirea acelei grozăvii a scris, mai târziu "Amurg violet". Vorba e că mă-sa și tac-su nu l-au căutat, e un fel de " Home Alone".

Plus că nici cu sănătatea nu dădea pe-afară, pare-mi-se era ofticos, boală la plămâni, de-aicea și versurile pline de duioșie și voioase de le-a avut.

Altfel nu o să-ți spun că îl chema George Vasiliu, uite-așa, nu vreau!

adsoPHONE
[13.12.21 15:18:42]
»

@Yersinia pestis:

Bine, ca zile cel mai mult îmi plac alea de salariu.

Zici? Aveam un coleg de camera in facultate - nu am mai intalnit de atunci o persoana atat de tonica. Mereu cu zambatul pe buze, mereu cu o poanta potrivita sau un banc la indemana.

O zi pe luna, insa, era suparat. La modul ca trebuia sa il ocolesti de la un kilometru, sa nu se ia la harta cu tine. Anume in ziua cand se dadeau bursele.

Ca nu ajungeau niciodata pentru a achita un sfert din datorii, macar.

Am trait si eu, multi ani, spaima zilei de salariu.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[13.12.21 15:35:35]
»

@adso: Știi de ce femeile au sprâncenele încruntate iar bărbații le au arcuite în sus, a mirare?

În seara zilei de salariu, mult după ce s-a terminat programul, bărbatul vine abțiguit, acasă. Femeia îl repede :

- Bețivule, unde e salariul? spune ea, încruntată, cu mâinile-n șold.

-Care salariu, mamă?! răspunde el, cu sprâncenele ridicate a mirare întorcându-și buzunarele pe dos.

elenaadinaPHONE
[31.12.21 16:02:40]
»

Un An Nou binecuvântat, cu multe vacanțe frumoase, în deplina sănătate, armonie, iubire și prosperitate!

LA MULTI ANI!

MioritikPHONE
[01.01.22 19:12:40]
»

Mă bucur că te plimbi pe jos.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[01.01.22 21:19:29]
»

@Mioritik????️????: Da, mă obișnuiesc cu pământul!

Hei, la mulți ani!!! Să ai un an mai bun decât toți de pân-acuma, cu realizări și bucurii!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[01.01.22 21:34:53]
»

@elenaadina: Sărut mâna, mulțumesc mult pentru urări! Vi le întorc înzecit!

Altfel, vă mai mulțumesc pentru amabilitatea pe care-ați manifestat-o față de scrierile mele de pe sait și pentru vorbele bune! Vă rămân îndatorat!

Să avem un 2022 cu cât mai multe realizări și bucurii!

nicole33
[02.01.22 08:37:47]
»

@Yersinia pestis:

Un An Nou fericit cu sănătate şi bucurii!

La Mulţi Ani!

=

Asta a fost singura variantă să-ţi răspund la mesaje şi să-ţi mulţumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, elenaadina, Mioritik, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Focșani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063578128814697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1