EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Statuia ecvestră de la Dumbrăveni
Ori de câte ori trec spre Moldova, în comuna Dumbrăveni - Vrancea, pe partea stângă a Drumului European E85, privirile îmi sunt atrase de o impunătoare statuie ecvestră. Multă vreme nici nu am știut ce personalitate omagiază această operă de artă plasată pe dealul dintre vii, la marginea comunei. Ne-am propus ca la prima deplasare în Neamț, în încercarea de a afla câte ceva despre monument, să facem un popas acolo cu atât mai mult cu cât acesta se află în proximitatea unei locații cu nume atrăgător - Petit Château. O cafea pe terasa micului castel de lângă statuie nu putea fi decât benefică pentru călătorul aflat la drum lung, dar - din păcate - nu a fost să fie. Petit Château era închis atunci când am fost noi acolo, iar un afiș plasat la intrare ne informa că unitatea este deschisă doar pentru evenimente programate și rezervate. Nu știu dacă doar pandemia de covid poartă vina pentru această stare de lucruri sau așa este întotdeauna. În jur, nu am zărit țipenie de om care ne-ar fi putut da lămuriri. Asta însă nu ne-a împiedicat să dăm ocol monumentului ecvestru, să-l fotografiem și să încercăm a descifra singura inscripție - în limba rusă - de pe soclu.
În partea superioară scrie: “A. V. SUVOROV 1730 - 1800” , iar dedesubt, pe o placă de marmură:
Памятник великому полководцу россии А. В. Суворов возведен в ознаменование победы над турецкими войсками в 1789 году.
“Мы здесь одержали победу!”
А. В. Суворов
ceea ce s-ar traduce prin:
Monumentul marelui comandant rus A. V. Suvorov ridicat pentru a comemora victoria asupra trupelor turcești din 1789.
“Noi am învins aici!”
A. V. Suvorov
Am înțeles că statuia ecvestră îl reprezintă pe Alexandr Vasilievici Suvorov, generalissim rus intrat în istoria acestor locuri în urma obținerii a două victorii în războiul ruso-turc, la Focșani și la Râmnicu Sărat. Ceea ce nu am înțeles este lipsa unei notificări în limba română, dacă monumentul se află pe pământ românesc, văzut și eventual vizitat mai mult de români decât de ruși. De asemenea, am înțeles că localnicii nu sunt cine știe ce încântați de existența acestei statui în satul lor, de aceea - la întoarcerea din ultimul nostru periplu moldav - am încercat să aflu mai multe despre acest monument. Acum, pot spune chiar că monumentul A. V. Suvorov din Dumbrăveni are o istorie pe cât de interesantă, tot pe atât de ciudată.
Primul monument A. V. Suvorov
Inițiativa ridicării unui monument A. V. Suvorov pe pământ românesc a aparținut Societății Istorice Militare Ruse care voia să-l omagieze pe generalissimul rus A. V. Suvorov care repurtase două mari victorii împotriva turcilor (la Focșani și la Râmnicu Sărat) în 1789, victorii în urma cărora împărăteasa Ecaterina II a Rusiei i-a acordat titlul onorific de “Rîmnikski” și rangul de conte.
Inaugurarea a avut loc în prezența unei Comisii Militare ruso-române în anul 1913, la acest eveniment participând și Alexandru Vlahuță (care avea o casă în apropiere, la Dragosloveni) și I. L. Caragiale cu fiul său Mateiu.
Locul amplasării monumentului a fost stabilit în comuna Dumbrăveni, pe partea dreaptă a râului Râmna, lângă calea ferată Ploiești-Bacău.
De dimensiuni impresionante, înconjurată de un grilaj de fier, cu o bordură de beton, împodobită cu flori, statuia ecvestră îl reprezenta pe Suvorov călare pe cal, cu bicornul în mâna dreaptă rostind „Să ne ajute Dumnezeu vitejilor. Ura!” .
Soclul pe care a fost montată statuia era din granit roșu de Finlanda și era ornamentat cu trei basoreliefuri din bronz reprezentând scene din bătăliile cu turcii. Execuția acestei lucrări a aparținut unui sculptor rus, din Odessa.
La numai trei ani de la inaugurare, ca urmare a începerii Primului Război Mondial, în 1916, rușii au demontat statuia și basoreliefurile ornamentale și le-au transferat în Rusia remontându-le mai întâi la Odessa, apoi la Ismail, unde se pare că se află și astăzi. Soclul statuii de la Dumbrăveni a rămas fără cal și fără călăreț până în 1949, când - cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la victoria lui Suvorov împotriva turcilor - Comisia Monumentelor Istorice și Artistice a Academiei R. P. R. a decis restaurarea monumentului. În partea din față a soclului a fost montată o placă de marmură cu următoarea inscripție (în română și rusă):
” Acest monument va fi restaurat ca semn al recunoștinței și prieteniei poporului român față de marele popor sovietic; el a fost ridicat în amintirea victoriei dobândite asupra năvălitorilor turci, la 22 septembrie 1789 pe Câmpia Râmnicului de către armata rusă sub comanda strălucitului comandant de oști, generalissimul A. V. Suvorov. În rândurile armatei ruse au luptat numeroși voluntari români. Glorie eternă invincibilului comandant de oști, A. V. Suvorov, care a luptat pentru eliberarea poporului nostru de sub jugul turcesc. "
Al doilea monument A. V. Suvorov
În comuna Dumbrăveni, pe atunci denumită Suvorov, la 170 de ani de la victoria lui Suvorov, în anul 1959, a fost ridicată o nouă statuie, de astă dată amplasată vizibil, pe un deal, lângă Drumul European E85, acolo unde am descoperit-o și noi.
Ca să ajungi la Monumentul A. V. Suvorov, precum și la Petit Château aflat în imediata apropiere, trebuie să urci dealul pe un drumeag scurt, pietruit. Se poate ajunge acolo și cu mașina.
Tot din documentări, am aflat că actuala statuie este opera sculptorului Marius Butunoiu, autor a numeroase monumente executate în bronz, marmură și piatră, artist preocupat și inspirat îndeosebi de marile personalități istorice românești, precum și de ostașul român căruia i-a dedicat mai multe lucrări.
Statuia ecvestră A. V. Suvorov de la Dumbrăveni - lucrare aparținând lui Marius Butunoiu - terminată în 1957 și inaugurată doi ani mai târziu, este apreciată ca fiind prima reprezentare ecvestră realizată de un sculptor român.
Statuia generalissimului Aleksandr V. Suvorov de la Dumbrăveni este considerată monument istoric fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice în anul 2004. Inutil a ne întreba care dintre cele două statui este monument istoric, cea originală, transferată în Rusia sau cea pe care o vedem astăzi la Dumbrăveni?
Altele, tot despre monumentul A. V. Suvorov
Încercând a mă documenta în legătură cu monumentul pe care tocmai l-am vizitat, am aflat câteva lucruri interesante. Că sunt adevărate sau nu, eu nu mă pot pronunța. Rămâne la aprecierea fiecăruia.
Se spune că statuia ecvestră a regelui Carol I din București, lucrare a sculptorului croat Ivan Meštrović, atunci când a fost demolată de comuniști, nu a fost topită în întregime, calul fiind păstrat și refolosit la statuia ecvestră a generalissimului Alexandr V. Suvorov din Dumbrăveni.
Se mai spune că statuia ecvestră de la Dumbrăveni nu este agreată de localnici, în aprilie 2007, o mână necunoscută scriind pe soclu, cu vopsea roșie, “Basarabia, pământ românesc!” . Deși inscripția a fost acoperită și paza monumentului întărită, la nici o lună de zile, în lateralul soclului a apărut inscripția “Moarte rușilor!” . Aceste informații sunt preluate din wikipedia care ne oferă și imagini ale monumentului vandalizat.
În prezent soclul este curat, dar cam deteriorat, coșcovit de vânturi și de ploi.
Cea mai interesantă poveste este cea legată de faptul că acum vreo 20 de ani, pentru statuia ecvestră a generalissimului rus Alexandr V. Suvorov a apărut un cumpărător în persoana unui om de afaceri din Botoșani interesat doar de cal, nu și de călăreț. Proprietar al unei herghelii, omului de afaceri botoșenean i-ar fi plăcut să-și decoreze proprietatea cu frumosul cal de bronz care “l-a purtat în spate” vreo 50 de ani pe Suvorov.
Este de notorietate antipatia nutrită de localnicii vrânceni pentru mastodontul de bronz ridicat pe cheltuiala românilor și pentru cel pe care statuia îl reprezintă. Ei spun că Suvorov ar fi murit beat criță, înnecat într-o baltă. Banal sfârșit pentru un dârz comandant de oști!
În legendele locului se perpetuează ideea că în luptele cu turcii care s-au desfășurat timp de opt zile în zonă, Suvorov, supărat pentru că - din dispoziția domnitorului de atunci al Țării Românești, Nicolae Mavrogheni - 2000 de români s-au alăturat armatei otomane, a pustiit satele și a ucis mulți localnici.
Cine a fost A. V. Suvorov?
Cei care doresc să afle mai multe despre A. V. Suvorov, generalissimul rus, o pot face din surse autorizate. Eu voi spune doar că Alexandr Vasilievici Suvorov - conte de Rîmnic și prinț al Italiei - a fost unul dintre puținii generali din istorie care nu a pierdut vreo bătălie. Născut în 1729 (pe monumentul de la Dumbrăveni este trecut anul 1730), a intrat în armată de foarte tânăr, s-a evidențiat în lupte și a avansat rapid. În anul 1789 a repurtat două răsunătoare victorii împotriva turcilor la Focșani și la Râmnicu Sărat, victorii în urma cărora împărăteasa Ecaterina II a Rusiei i-a acordat titlul onorific de “Rîmnikski” și rangul de conte.
Alexandr Vasilievici Suvorov - prinț al Italiei, conte de Rîmnic, conte al Sfântului Imperiu German, prinț al Sardiniei, generalissim al forțelor armate terestre și navale ruse, feldmareșal al armatelor austriece și sarde - este omagiat prin numeroase monumente închinate lui.
Încheiere
Indiferent de controversele care s-au iscat referitor la personalitatea lui A. V. Suvorov sau la statuia ecvestră a generalissimului rus din Dumbrăveni, dacă treceți prin zonă, măcar din mersul mașinii, aruncați o privire spre dealul cu monumentul! Iar dacă restricțiile pandemice vor fi dispărut, poate că ar fi binevenit un popas pe terasa de la Petit Château pentru o cafea sau pentru o băutură răcoritoare.
De la statuie, la 3 km, spre Focșani, în satul Dragosloveni, la 200 m de la intersecția drumului comunal cu E85, se află Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” . Merită o oprire și acolo dacă aveți mai mult timp la dispoziție.
Trimis de iulianic in 06.09.20 20:11:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
De zeci și zeci de ori am trecut pe șoseaua națională- drumul european E85 și am admirat superba statuie, dar niciodată nu am urcat la ea. Știam că suntem deja la jumătatea drumului spre Tecuci. Amplasarea este una deosebită, pentru faptul că, de când o zărești și până ce iese din cadru, străbați în jur de aproximativ 2-3 Km.
M-am bucurat citind reviewul tău. Numai bine!
Referitor la moartea lui Suvorov, generalissimul a murit de batranete la 1800 in patul lui, este vorba despre o confuzie, ironia sortii a facut ca fiul lui, Arkadi Suvorov, colonel in armata tarista sa moara in 1811 inecat in raul Ramnic, umflat de ploi.
Cat despre ura localnicilor pentru el nu prea a existat, statuia a fost mereu doar un punct de reper in peisaj, poate si pentru ca era vorba de un ofiter tarist si nu sovietic.
Ba chiar as putea spune ca ne mandrim pentru ca e singura statuie ecvestra din judet.
@All: La vremea în care am scris articolul de mai sus spuneam că "Ori de câte ori trec spre Moldova, în comuna Dumbrăveni - Vrancea, pe partea stângă a Drumului European E85, privirile îmi sunt atrase de o impunătoare statuie ecvestră" - statuia lui Alexandr Vasilievici Suvorov, generalissim rus intrat în istoria acestor locuri în urma obținerii a două victorii în războiul ruso-turc, la Focșani și la Râmnicu Sărat.
Recent, călătorind din nou spre Moldova, din mersul mașinii, am remarcat că statuia sus amintită este înconjurată de schele și este supusă unui proces de renovare. Chiar era nevoie. Nu știu când se vor termina lucrările, dar sper că atunci vom vedea acolo și o inscripție în limba română.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia - un mod minunat de a sparge rutina — scris în 30.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Targul de Craciun de acasa (de a doua casa) – Focsani — scris în 29.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Hai-hui prin Vrancea. Borna de hotar din Focșani — scris în 21.01.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Crângul Petrești, de lângă Focșani — scris în 12.12.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Evul Mediu — scris în 21.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Apr.2017 Focsani - Patru parcuri plus bonus — scris în 19.04.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Un loc de cinste si inchinare - Capela Militara Focsani — scris în 03.11.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ