ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dinan, orasul de piatra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Constatari

Daca giganticele piramide egiptene de langa Cairo, au fost construite din blocuri de piatra aduse de la mari departari din amontele Nilului, pe apa, daca colosii din Insula Pastelui au fost ciopliti “in situ” intr-o cariera aflata pe partea opusa a insulei si apoi tarati si rostogoliti pe busteni pana la malul marii, daca Machu Pichu, cetatea niciodata cucerita, a fost sculptata din granitul muntilor, acolo unde doar condorii se avanta, ferita de ochii cupizi ai conchistadorilor spanioli, daca satele de piatra din insula Thassos (Theologos, Micro Kazaviti), au fost construite din piatra desprinsa din dealurile muntoase ce le inconjoara, in schimb, toate constructiile din piatra din Bretania si Normandia, case, strazi, catedrale, buticuri, hangare, poduri, porticuri, au fost construite din piatra stancilor marine, stanci batute de valuri si erodate de jocul nesfarsit al mareelor, printr-o munca de Sisif, minuntioasa si indelungata, a bretonilor.

Dinan

Orasul Dinan se afla nu departe de Saint-Malo, la 33 de Km si e unul din popasurile (zic eu) obligatorii a celor ce vin dinspre Paris sau ce trec din Normandia spre Bretania si se-indreapta spre atractiile ei majore, Mont Saint-Michel sau Saint Malo. Dinan, e-un oras simpatic, pitoresc, e poate cel mai vesel “oras de piatra “din sobra si ploioasa “Tara de granit”, numiat Bretania.

Fiind presati de timp, in 5 zile trebuia sa vizitam Bretania, Normandia si cateva catedrale si case memoriale ale impresionistilor din jurul Parisului (Vincent Van Gaugh si Claude Monet), asadar in Dinan ne-am grabit, n-am batut decat centrul orasului cu piciorul, pentru a simti mai bine pulsul strazii. Am facut o simpla plimbare “hai-hui” pierduti printre feericele stradute de piatra, dintre care iese in evidenta cea mai frumoasa si circulata dintre ele, “Rue du Jerzual”, o strada in panta in care gasesti atat casele localnicilor ramase intacte de sute de ani cat si unele buticuri aparute recent. In Dinan, convietuiesc alaturi multe magazinase cu produse atragatoare ce-ti incanta privirea, galerii de pictura sau cu alte opere de arta, suveniruri, mai ales “vase de lut” sau cafenele si restaurante, unele cu interioare moderne. Caldaramul strazilor e din piatra cubica, e-un fel de interminabila “Via Appia”, celebrul drum roman ce lega Roma de scoala de gladiatori de la Capua. Strazile sunt marginite de case tot din piatra intarite cu grinzi de stejar putin finisat, asezate la exteriorul lor si in diagonala, ce le da un aspect caracteristic. Aici s-a folosit geometria din greu, strazile sunt ca niste linii drepte, “Rue du Jerzual” e in panta (plan inclinat) iar grinzile caselor urmaresc o alta forma geometica, diagonala. Si astea toate, inclusiv cele cateva biserici din oras, dintre care se desprind catedrala Saint Malo si Saint-Sauveur, au fost construite intr-o perioada cand calculul diferential, macaralele de otel si computerul inca nu aparusera pe lume.

“Old Dinan”

Daca ati ajuns in acest feeric oras breton, e bine sa intrebati de "centrul vechiului oras", ce te transporta cu cinci secole in urma si dintr-o data simti c-ai facut un salt in timp si dac-ai face abstractie de blugii si telefoanele mobile ale turistilor, zau ca te-ai simti ca in epoca medievala a batranului nostru continent. Timpul nu a actionat parca deloc asupra acestui oras medieval ci l-a facut si mai interesant. In Dinan exista forturi, un castel, catedrale, alaturi de restaurante si cafenele, vechiul cu noul se imbina de minune, nici nu simti trecerea. De ce? Pentru ca si noul are un ambalaj mai vechi, format din aceleasi ziduri de piatra si traverse de stejar. Poti servi o ciocolata calda sau o portie de fructe de mare asezonata cu un vin alb sau rosu, intr-un local construit pe vremea cand Columb cucerea America. Locuitorii din acest oras n-au daramat nimic, norocul le-a suras si-n timpul bombardamentelor aliate, apoi, primaria a “dat o depesa” de genul, “Nu va atingeti de nici o constructie, refacem totul, asa cum a fost el odata, demult”. Dinan este strabatut si de un rau (Rance), de doua poduri vechi, are si porti de piatra ce strabat zidurile cetatii, are si un port si ziduri groase de aparare, construite in secolul XIII, care au, de jur imprejur, 2,5 Km, dar n-am avut timp sa le vizitam pe toate, eram contra timp si inchirierea unei masini in Franta nu e 25 de euro/zi ca-n Grecia, ci aproape dublu. O alta strada feerica e “Strada Micului Fort” (Rue du Petit Fort) pe care va recomand s-o cautati daca aveti vreo 2-3 zile la dispozitie.

Nici nu stii ce sa admiri in acest oras care a imbinat trecutul, ramas nealterat, cu prezentul, care nu deranjeaza deloc. Trecutul dur si razboinic a fost imblanzit de savoarea unei inghetate sau licori cu lamaie, servita la o cafenea. Stazile, casele localnicilor, buticurile sau bisericile sale din care, adeseori rasuna o muzica placuta, caci precum si la Paris, in catedrala Notre Dame, unde au loc concerte de muzica clasica pentru a atrage turistii, si aici, au loc manifestari culturale de acest gen, mai ales festivaluri de muzica veche sustinute de coruri din Franta sau din alte tari. In interiorul catedralelor din Dinan puteti admira vitralii minunate de o finete deosebita, in contrast cu masivitatea exteriorului catedralei. Pe panourile publicitare ale orasului, gasesti data, ora si locul de desfasurare a unui oarecare concert. Dinan e un vechi centru cultural si exista numerosi melomani pe-aici. Strazile orasului nu sunt inguste precum in Skopelos-city, orasul e construit in secolul XV, cand, nevoia de aprovizonare mai ales cu butoaie gigantice de vin pentru cramele orasului, butoaie transportate pe care trase de boi, a dus la construirea unor strazi mai largi, spre bucuria turistilor ce vor sa admire orasul “by car”. Si sunt multi, caci ambuteiajele apar des.

Am avut noroc de o zi calda si-n aceste zile biserica iti ofera de obicei, un moment de liniste si racoare.

Biserica Saint Malo

Se afla in centrul orasului si a fost construita in secolul XV. Constructia ei a durat un secol. In timpul Revolutiei franceze ce-a inceput in anul 1789, biserica a devenit pe rand, hambar de grane, depozit teatral si uneori chiar si atelier de fabricat arme. Din anul 1803, ea a reintrat in circuitul ei normal, ecleziastic si apoi, dupa renovare, in cel turistic.

Final

Dinan e un oras tipic medieval, reprezentativ pentru vechea Bretanie. Un oras bine pastrat, aproape intact. Un oras bine ancorat atat in trecut cat si in prezent. Sunt rare orasele, asemenea Sighisoarei de la noi, care au ramas neschimbate de-a lungul secolelor. Ele sunt adevarate pagini de istorie. Singurul oras din Europa care l-ar putea intrece in frumusete si vechime, ar fi Baile Herculane, daca acesta ar fi restaurat. Ar fi poate cea mai veche pagina de istorie balneara a vechiului nostru continent, citita si utilizata nu numai de regi, duci si printese ale imperiilor Apusului dar chiar si de patricienii Romei antice...

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 15.10.15 07:36:02
Validat / Publicat: 15.10.15 08:22:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3151 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 O piateta cu o terasa si cateva case medievale in "old town" din Dinan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[15.10.15 07:56:34]
»

@Web, te rog clipul, mersi! Pozele, dupa amiaza. https://www.youtube.com/watch?v=gn9Sa7EQze0

===

by web - Done

Michi
[15.10.15 12:55:44]
»

Am fost şi noi câteva ore în Dinan în drum spre Mont-Saint- Michel. Reviewul tău e o frumoasă aducere aminte şi mai ales completare a ceeace s-a uitat.

GIN2015*
[05.11.16 19:39:32]
»

Foarte frumos articol! Felicitari!

Noi proiectasem sa ajungem in Dinan si la Mont Saint Michel

în vara aceasta, dar nu am reușit. Articolul mi-a redesteptat dorinta de a le vedea și, desigur, un pic de regret.

Calatorii și articole frumoase în continuare!

webmasterX
[14.11.21 07:58:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Dinan» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bretania]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, GIN2015*, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dinan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054003953933716 sec
    ecranul dvs: 1 x 1