ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 21 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

,,Vedere Delft '' - atunci si acum

Ilustrație video-muzicală
André Rieu - Anne's Polka


TIPĂREȘTE

Orasul Delft sau orasul unde albastrul a cucerit lumea, este un mic oras olandez, compact, rafinat, prietenos si relaxant pentru orice turist, in vizita in Olanda, un fel de micutul Amsterdam.

Ascultati zgomotul clompenilor de lemn pe dalele vechi de piatra ale micului Delft si veniti cu mine in trecut mergand pe Strada Lunga a lui Veermer si facand o incursiune de suflet in orasul Casei de Orania.

L-am parasit cu regret pe d-l Rembrandt, la el acasa in Leiden si inca coplesita de emotie ca mi-a dat un autograf in fata statuii sale (vezi review), am ajuns in glasul rotilor de tren la Delft, sa vad cu ochii mintii faimoasa ,,Priveliste din Delft'', capodopera lui Veermer expusa la Haga in muzeul Maurithuis, pe care o admirasem cu multi ani in urma, alaturi de ,,Fata cu cercel de perla'', considerata Mona Lisa Nordului.

,,Priveliste din Delft (1600-1601) este un tablou celebru ca o ilustrata din povesti ce te invita sa vezi orasul de azi. Toata istoria orasului si a Olandei e concentrata in acest vechi centru istoric.

In centrul panzei la dreapta turnului cu cos se afla ascunsa casa lui Veermer.

O strada din Delft de azi seamana cu alt tablou al sau, Micuta Strada'', cea de acum 350 de ani.

Primaria din Delft a fost construita in timpul vietii sale si o vedeti in tablou daca-l cautati pe net. Ce nu se vad, sunt clopotele catedralei.

Am ajuns si eu in GROTE MARKT, la 10 -15 minute de gara, dupa ce m-am plimbat pe langa canalele inguste si fermecatoare ale orasului., salutand din mers ratele salbatice.

In fata vechii primarii o orchestra locala, formata din studenti, incanta publicul si ma invita sa ramana aici in inima orasului vechi.

Am admirat cladirea vechii Primarii in stil renascentist, proiectata de arhitectul vremii Hendrick de Keiser si m-au inveselit obloanele rosii de la ferestre, stiind ca la origine acolo fusese in vremurile apuse o inchisoare. Astazi la primarie se oficiaza casatoriile civile.

In apropiere se afla Casa Cantarelor, care nu mai este functionala de 50 de ani si e azi un fel de restaurant/bar.

Fata in fata cu Primaria se afla catedrala orasului, despre care ma documentasem riguros inainte de vizita.

Am inceput insa periplul meu cultural cu vizitarea lui OUDE KERK, biserica veche de 800 de ani, unde era inmormantat pictorul luminii, Veermer si am intrat sa vad locul unde se odihnea, alaturi de alti eroi ai marii.

Ce m-a surprins a fost turnul inalt ce se inclina cu doi metri din cauza constructiei, amintindu-mi de Turnul din Pisa.

Am plecat apoi spre biserica noua NIEWE KERK, construita in secolul 14 si avand o istorie sinuoasa. As vrea doar sa va rezum celebra viziune si supeba poveste ce a dus la inaltarea ei in acest loc.

Cronicile vremii spun ca un cersetor local, pe nume Simon, care murea de foame a cazut in genunchi in Piata Centrala din Delft si un anume Jan Col i-a dat un codru de paine, adresandu-i superbele vorbe: ,,Dragul meu frate, nu vezi ca cerul se deschide? ''Amandoi s-au uitat pe cer in sus si au vazut o biserica de aur, inchinata fecioarei Maria.

Dupa 30 de ani de la moartea fratelui Simon, in aceeasi zi, Col a vazut o lumina stralucind pe locul indicat de Simon si a considerat ca acela ar trebui sa fie locul pentru noua biserica.

Catedrala de azi nu mai are nimic in comun cu primele viziuni.

Mi-a placut enorm interiorul generos si vitraliile aduse aici de un donator american, de origine olandeza, drept cadou in secolul 20. Cele 16 ferestre sunt minunate in culori rubinii, de topaz sau ametist si ele arata diferite aspecte ale istoriei olandeze.

Catedrala e si locul de veci al lui Wilhelm de Orania. M-a impresionat si splendidul monument alegoric, unde regele are la picioare un caine, ce avea sa-si dea si el sufletul de durere, dupa trecerea in nefiinta a stapanului.

Cine are conditie fizica poate urca in turnul ce te ridica la cer. Dar eu am preferat sa ma uit in sus ca si cei doi vizionari.

La sfarsitul vizitei mele in elegantul si fermecatorul Delft am plecat spre centrul Veermer, sa iau o lectie de arta, nu sa vad tablourile originale, fiindca ele nu sunt aici... Am ascultat la o casca istoria cronologica a operei sale... si am aflat si ca a avut 15 copii... ce secol de aur...

Centrul Veermer e in Voldersgracht in aceeasi zona centrala si vizita este o calatorie in viata si opera sa.

Nu am mai avut timp sa merg si la Curtea Princiara, Prisenhof, resedinta unde a fost omorat de un glonte Wilhelm Taciturnul, pentru ca am vrut sa hoinaresc putin si pe stradutele adiacente.

Nu voi scrie nimic despre Royal Delft, a scris alt user, dar nu pot sa nu repet ca mi-a placut sa cumpar niste suveniruri albastre, scumpe foc, am luat un sort albastru si o cescuta cu doi copii ce se saruta si in timp ce va scriu acest articol, imi savurez cafeaua, incercand sa va ajut sa descoperiti farmecul olandez...

Delft este un oras superb un oras al culorii albastre si nu numai, care a fascinat monarhii si pe mine, omul obisnuit.


[fb]
---
Trimis de mireille in 12.05.13 09:52:09
Validat / Publicat: 12.05.13 12:23:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Centrul Veermer -incursiune in descoperirea operei pictorului in casa St Lucas Gilde
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[12.05.13 12:37:55]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireilleAUTOR REVIEW
[12.05.13 12:42:04]
»

@webmaster13: Va multumesc, Andre Rieu este unul din preferatii mei -si olandezii il iubesc in egala masura desi e belgian

Deci imi place cum suna clompenii mei olandezi pe dalele de piatra din Deltft, in ritm de polca-very funny

webmaster13
[12.05.13 13:40:07]
»

@mireille: mă bucur că-ţi place melodia postată ... eu ştiam că Andre Rieu este cât se poate de olandez cel puţin este născut în Olanda şi asta conform site-ului său oficial!

mireilleAUTOR REVIEW
[12.05.13 14:26:57]
»

@webmaster13: Sorry - eram cu gandul la Helmut Lotti f indragit de fam mea din Olanda. Da, Andre Rieu s-a nascut in Limburg si traieste acum in propriul sau castel la Maastricht, ca un adevarat rege al vasului -

webmaster70
[24.11.15 11:37:09]
»

Mutat în rubrica "O zi în Delft, Haga [Den Haag]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Delft:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058102130889893 sec
    ecranul dvs: 1 x 1