ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Incursiuni periurbane (IV): Schit Mironești, Biserica Bellu din Goștinari și conacul din Măgurele

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne continuăm plimbările în împrejurimile Bucureștiului într-o zi caldă de aprilie pentru a descoperi monumente impunătoare, cu valențe istorice, atinse implacabil de patina timpului. Plecăm de la Casa de Piatră a lui Udriște Năsturel și biserica din Herești (vezi impresii) către alt monument istoric religios. În localitatea Hotarele ne încadrăm spre dreapta pe DN 5A spre Mironești, drumul urmând pe o porțiune malul înalt al Argeșului.

În satul Isvoarele am văzut din mersul autoturismului câteva din cele 9 fântâni pictate de un artist amator local. Picturile abordează o tematică diversă, de la scene religioase, la imagini sociale, militare sau agricole. Unele fântâni sunt vechi din perioada interbelică; scenele zugrăvite pe fronton au început să se șteargă deoarece au trecut ani buni de când au fost realizate.

Schitul Mironești. În satul Mironești, pe marginea șoselei naționale, descoperim o biserică monument istoric, unul dintre puținele astfel de locașuri de cult medievale care și-a păstrat arhitectura originală. În așezarea de pe malul râului Argeș a existat la un moment dat o reședință boierească numită chiar „palat” de călătorul Paul de Alep aparținând stolnicului Constantin Cantacuzino (vis-a-vis de biserică se mai văd câteva fragmente din clădirile medievale cuprinse de o vegetație abundentă). În incinta curții boierești a fost ridicată o biserică pentru a servi stăpânilor moșiei.

Biserica ce o vedem azi este ridicată între anii 1668-1669, ctitor fiind domnița Ilinca Cantacuzino, fiica domnului Rau Șerban și soția lui Constantin Cantacuzino. Locașul de cult poartă hramul „Sf. Ierarh Nicolae” și denotă prin aspectul arhitectural exterior vechimea construcției. Se pot observa demararea unor lucrări de restaurare, de pe o parte din ziduri a fost dată jos tencuiala până la cărămidă. Am admirat frumoasele ancadramente de piatră din jurul ferestrelor, brâul în formă de zimți de fierăstrău și pridvorul sprijinit pe stâlpi.

Schitul și conacul de la Goștinari. Ne continuăm drumul spre satul Goștinari unde vom descoperi alte ruine impunătoare. Ne ghidăm după o aplicație de navigație care ne traversează râul Argeș pe un pod improvizat din tuburi de ciment și ajungem în centrul localității în fața zidurilor roșii. În jurul monumentului sunt multe locuințe sărăcăcioase, iar în fața intrării au fost amplasate pubele de gunoi.

Zidurile înalte de cărămidă se încăpățânează să reziste vremurilor amintindu-ne de familia boierească Bellu. Curtea boierească de la Goștinari a fost ridicată între 1817-1818, conform unei condici descoperite la Biblioteca Academiei Române, de către marele vistiernic Ștefan Bellu (doar era mai marele banilor). Reședința era formată din casa boierească, biserică, turn clopotniță și ziduri de incintă. Proprietatea se transmite în familie și, da, are legătură și cu cel care a donat terenul pentru cunoscutul cimitir bucureștean Bellu și posesor al primului automobil din România – Barbu Bellu.

La jumătatea anilor 1800 biserica este abandonată, urmașii familiei stabilindu-și reședința la Urlați, în Prahova. De niște ani buni cică ar fi fost reînființat un schit aici, dar nimeni nu a mișcat nimic în privința refacerii/restaurării.

Biserica ruinată poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și ocupă latura estică a incintei. Atmosfera e una ciudată, încărcată de mister, dar totodată înspăimântătoare cumva: curtea e plină de cruci – cimitirul satului, ciori gălăgioase populează ruina bisericii iar în ziduri se cască găuri largi.

Traversăm curtea, biserica ne întâmpină cu o fațadă în stil grecesc oarecum (coloane, fronton), cu două turle pătrate fără acoperiș și ușile deschise, uși grele, placate cu tablă. Interiorul e pustiu, doar sfinții zugrăviți pe pereți te mai privesc din câteva locuri. Aceste icoane dau efectiv o pată de culoare acestui spațiu gol. Bolta centrală încă rezistă, dar o spărtură și mai multe crăpături adânci pun în pericol integritatea superbei cupole. La exterior s-au păstrat și majoritatea ancadramentelor de piatră din jurul ferestrelor. Nu înțeleg de ce în ultimii 20 de ani nu s-a intervenit măcar pentru conservarea acestei biserici având în vedere faptul că se prezenta în stare relativ bună.

Undeva pe lângă ziduri au existat casele boierești cu anexele gospodărești, se mai observă locurile în care intrau grinzi solide. Clopotnița este impunătoare, turnul de o înălțime apreciabilă probabil că a jucat și rol de punct de observație.

Conacul din Măgurele. Din Goștinari puteți ajunge prin Adunații Copăceni și Jilava la Măgurele unde puteți vedea conacul Oteteleșanu. Am scris în 2018 despre moșia și conacul ridicat de vornicul Ioan Oteteleșanu la jumătatea anilor 1800, devenit după moartea acestuia Institut de fete (vezi impresii).

Am intrat în curte în primăvara lui 2022, clădirea arată foarte bine, s-au încheiat lucrările de restaurare. Conacul aparține unui institut de cercetare și va găzdui un muzeu dedicat „istoriei fizicii la Măgurele” , un centru de calcul, săli de conferințe, birouri, spații de predare și cazare pentru bursieri etc. (marketwatch.ro/articol/16 ... revine_la_viata).

Concluzii. Recomand doar celor interesați de istorie, monumente și locașuri de cult.

Incursiunile continuă!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.08.22 18:11:02
Validat / Publicat: 05.08.22 20:54:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].

VIZUALIZĂRI: 608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Una din turlele fără acoperiș.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.08.22 21:20:01]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Lucien
[09.08.22 16:02:03]
»

Uluitor. Intr-o perioadă în care așezămintele religioase au apărut ca ciupercile după ploaie, vedem și reversul. Mă gândesc (mi se întâmplă, dar rar) că degradarea este atât de avansată încât nu se mai poate salva, sau că refacerea este atât de costisitoare încât...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.08.22 11:38:41]
»

@Lucien: Sunt multe monumente în România în stare de ruină sau colaps. E normal să ne punem întrebări; e posibil ca o parte din aceste clădiri să nu mai poată fi consolidate/refăcute, costurile fiind imense.

Îmi vine în minte acum altă ruină a unei biserici impunătoare situată la margine de București: Mănăstirea Chiajna (vezi impresii). Din 2009 de când am fost acolo ruina a „înțepenit” , probabil chiar s-a mai degradat. În schimb complexul monahal nou apărut în 2011 a progresat.

Mulțumesc pentru vizită!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.08.22 11:59:33]
»

@all: O curiozitate lecturată zilele acestea:????

La Goștinari, pe moșia lui Barbu Bellu, a aterizat în iulie 1874 balonul Mihai Bravu pilotat de Marius Willemot (însoțit de prințul Ioan Constantin Gr. Ghika) după ce a atins altitudinea de 5150 m. Balonul cu aer cald era fabricat la Paris iar gazul necesar era furnizat de Uzina de Gaz Filaret. Țăranii de pe moșie i-au ajutat să desumfle și strângă balonul, după care se îndreaptă prin Comana spre București.

La această înălţime spectacolul era feeric. Deasupra şi de jur-împrejur un cer scânteietor... un ocean de nori... peisaje de o frumuseţe ce nu poate fi povestită. (impresii publicate în „Journal de Bucarest” din 23 iulie 1874).

Întâmplări de altădată...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Comana și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061665058135986 sec
    ecranul dvs: 1 x 1