ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Campulung Moldovenesc, un orasel frumos, un municipiu aglomerat

TIPĂREȘTE

Prima data cand am fost in acest oras l-am gasit in haine de sarbatoare, la sfarsit de iulie 2007 si nu era ziua lui, ci Festivalul Internaţional de Folclor “Întâlniri Bucovinene”. Noi doar reusisem sa ne aruncam bagajele in camera unde ne cazaseram in Vama si am pornit catre Campulung Moldovenesc sa petrecem.

Am ajuns in centrul orasului chiar cand se desfasura o parada a portului popular, erau copii si adulti imbracati in hainele de sarbatoare ce le reprezentau locurile natale, fie ca erau din Bocuvina, din alte zone ale Moldovei si ale Romaniei, dar si din Ucraina, Polonia si Ungaria, care mai de care mai mandri de traditiile lor.

Pe o scena din apropiere se desfasurau activitati artistice de prezentare a traditiilor coregrafice, de aceasta data, din fiecare din zonele reprezentate mai devreme de porturi populare, acompaniate de muzica populara din plin.

Mi-a placut foarte mult ca totul se desfasura intr-un cadru foarte bine organizat, audienta era formata din multi tineri, printre care si destui turisti, avand in vedere ca era luna iulie, iar sezonul era in toi. Cand unul din cei care intretineau atmosfera a invitat publicul la dans, nu s-a stat prea mult pe ganduri si intreaga piata unde era amplasata scena s-a rotunjit intr-o hora de mai mare dragul.

O alta zona interesanta era cea a standurilor si tarebelor cu produse traditionale, atat alimentare, cat si de artizanat, prezentate cat mai frumos posibil si cu mandrie de catre localnici veseli imbracati in portul popular al satelor pe care le reprezentau. La mare cinste erau expuse obiectele faurite de mesterii populari din zona Bucovinei, blanuri, mobilier de lemn sculptat, dar si produsele gospodinelor, neintrecute in ale dulceturilor si altor produse din fructe.

Dupa atata petrecere si voie-buna, mai ales ca veneam dupa un drum foarte lung, mirosul si setea ne-a impins catre terasele destule la numar unde se omeneau localnicii si turistii, pe langa traditionalii mititei, cu aripioare la gratar, carnati grosi si gustosi fripti si pastrama, toate stropite din belsug cu bere seceveana si vin din numeroasele podgorii moldovenesti.

A fost o seara frumoasa, si acum imi mai rasuna ecourile horelor moldovenesti de dansai cu picioarele pe sub masa, iar atmosfera de sarbatoare in adevaratul sens al cuvantului o mai simt inca, dar a fost doar o seara, in care nu am apucat sa vad orasul, sa simt si pulsul targului de munte ai carui localnici imi devenisera dragi.

Asta m-a impins anul acesta sa-mi rup din vacanta o dupa-amiaza in care sa ma plimb printr-un oras, dar nu oricare, ci Campulung Moldovenesc, despre care aflasem ca poarta acum rangul de municipiu (lucru pe care nu il vad cu ochi buni, mult mai pitoresti par targusoarele de munte, dar si de campie, cand le spui pe nume - orase), dar si statiune turistica de interes national.

Am lasat masina intr-un locsor pe o straduta laturalnica, abia gasit, bineinteles parcarile fiind insuficeinte pentru un orasel de munte, dara-mi-te pentru un ditamai municipiu pe hartie.

De acolo, prima cladire pe care am vazut-o si era si greu sa nu o vezi - Hotelul Zimbru, cea mai inalta cladire din oras, care este fratele mai mare si de la oras al Cabanei Rarau cocotata in varf de munte.

A urmat o plimbare pe strada principala a orasului, care este din nefericire DN - ul care face legatura intre Suceava si Vatra Dornei, catre Ardeal, deci foarte aglomerata de fel de fel de magaoaie si o multime de autoturisme. De aici - galagie infernala, deloc la locul ei intr-un orasel de munte, dat foarte des intalnita intr-un municipiu.

Centrul vechi al orasului are farmecul acela dulce, cu o nota de nostalgie pe care ti-o da arhitectura blanda si placuta a cladirilor din secolele trecute. Unele dintre acestea sunt frumos ingrijite si gazduiesc acum institutii ale noii oranduiri, dar altele, cu toate ca pastreaza patina timpului, sunt paraginite si te surprinde sa vezi gazduiesc si muzee, dar si spatii comerciale, care ar trebui sa le pastreze cel putin fatada in conditii bune pentru a fi mai atragatoare.

Sunt una langa alta, insa, intr-un contrast tipator, cladiri pline de farmesc si de insemnatate cu blocurile lui 'nea Nicu si cu noile vitrine ale magazinelor si restaurantelor.

Plina de un farmec aparte este si Catedrala Ortodoxa ce domina centrul orasului, fiind singurul astfel de lacas de cult vazut de mine al carui acoperis este impodobit cu tigla stralucitoare frumos colorata ce alcatuieste motive traditionale ca pe iile purtate de mandrele bucovinence.

Ce mi-a placut cel mai mult la acest orasel de munte este de fapt ceea ce ma incanta de obicei la orice asemenea localitate aflata intre munti: peisajele impadurite si versantii inverziti ce se ivesc la fiecare colt de cladire, pe care le ghicesti in spatele fiecarui bloc de locuinte, complex comercial, banca sau catedrala.

Iar oamenii acestor locuri par sa fi invins dintotdeauna vremurile cu toate greutatile lor, sunt veseli si nepasatori, si eu as fi daca as trai in asemenea locuri. M-am simtit foarte bine in acest orasel, in fiecare ipostaza in care l-am gasit, atat ca gazda a unei frumoase si pitoresti sarbatori, cat si prins in cotidian, cu aglomeratie, cu galagie si forfota, si stau si ma gandesc la cat am fost de norocos sa imi petrec viata in orasele din acestea mici, cu oameni putini si linistiti, si cat am fost de ghinionist ca nici unul dintre aceste orasele nu se afla la munte.

Nu treceti cu indiferenta prin Campulung Moldovenesc in drumurile dumneavoastra spre vacante in comunele linistite din apropiere sau in drumurile dintre marile orase prin care aveti treburi, opriti si coborati macar un sfert de ora, si pe voi va va fermeca.


[fb]
---
Trimis de valimi in 19.10.10 12:40:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Campulung Moldovenesc - silueta Hotelului Zimbru, cea mai inalta cladire din oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2400 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

droniucm
[19.10.10 12:59:40]
»

Draga valimi, ai scris frumos despre un orasel pe care eu il vizitez de cel putin 2 -3 ori pe an (stau socrii in apropiere) dar vreau sa iti spun ca parcari sunt dar nu le-ati descoperit voi. Normal ca in centrul orasului si mai ales cand sunt asemenea festivitati sa fie aglomerat.

Referitor la oameni scrii tu intr-un pasaj: "sunt veseli si nepasatori". Da, sunt veseli dar nu sunt nepasatori. La ei este alt mod de viata (din cate am perceput eu in acesti 21 de ani de cand vizitez acele locuri). Nu duc grija zilei de maine. Fiecare are cate o gradinita in care cultiva ceva, au cate o vaca de unde - lapte, unt, cascaval, branza, carne, etc. Ei nu isi fac probleme ca noi: vai ce pun maine in cratita! Cand nu taie gaina, taie porcul, cand nu au porc taie oaia, cand nu e nici oaie trebuie sa fie un iepure sau ma rog... Oricum eu i-am perceput ca fiind niste oameni foarte gospodari, foarte priceputi si foarte muncitori. Au si ei uscaturi (ca peste tot) si bautura (am eu impresia) e pe primul loc. dar, una peste alta, consider ca acolo - in Bucovina - este alta lume... Cine nu o cunoaste cred ca a trait degeaba. sa mergi mai departe de oras, spre Vatra Dornei sa vezi acolo peisaje, sa cunosti oameni. Este extraordinar comportamentul, bunul simt si ospitalitatea de care dau dovada oamenii din acele locuri (cel putin pt mine si familia mea). Bucovinencele sunt niste gospodine (pot sa spun) innascute, nu ca nu ar mai exista si in alta parte asa femei gospodine dar sa mananci acolo cozonacul cu mac, cascavalul afumat si impletit cu diverse chestii (cum face soacramea), placintele lor, atunci o sa vezi cu alti ochi Bucovina.

Ma bucur tare mult ca am citit acest rw, imi place cum ai descris oraselul si abia astept sa ma duc acolo de Craciun sa vad sarbatorile in adevaratul sens al cuvantului (cu colinde, cu placinte, etc), sa simt mirosul mancarurilor naturale gatite de soacra mea, de nasa noastra.

Astept sa ne mai scrii pe "am fost acolo" pt ca ne povestesti foarte frumos amintirile tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
georgiana
[19.10.10 13:42:52]
»

Pe mine nu m-a incantat acest oras la fel de mult ca pe tine! Mie mi-a ramas in suflet Vatra -Dornei!

droniucm
[19.10.10 13:45:17]
»

Da... fiecare cu gustul lui. Eu daca as putea, m-as muta acolo si chiar si in Vatra Dornei. Oraselele sunt super frumoase. Pacat ca s-au distrus (ca peste tot) fabricile si acolo nu mai ai unde lucra.

webmaster20*
[19.10.10 14:06:44]
»

Retras punctele standard acordate acestui review, acesta fiind al 13-lea din vacanta in Moldova/Bucovina.

valimiAUTOR REVIEW
[19.10.10 14:41:53]
»

Va multumesc pentru apreciere si ecouri (mai putin WM 20 - glumesc, desigur).

La fel ca si Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, un alt "municipiu" de munte, are farmecul pe care il ofera confortul si distractia orasului, dar si frumusetea peisajelor si atmosfera aceea rurala, cu oameni harnici si linistiti, cum bine spuneati si voi. Ambele orase sunt acum si statiuni turistice, cu hoteluri, multe pensiuni, partii de schi.

Campulung Moldovenesc are, insa un nume cu o mai mare rezonanta in istorie, are un trecut mai insemnat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
sandu.53
[19.10.10 14:49:20]
»

frumos scris, un oras in care merita sa stai! felicitari!

ninaa
[19.10.10 15:20:33]
»

Sunt intru totul de acord cu droniucm in ceea ce priveste Bucovina si mai adaug ca nicaieri in tara pe unde am umblat n-am intalnit femei atat de bune gospodine si oameni atat de primitori si calmi - nu nepasatori. Calmitatea e o calitate dupa mine care sunt ca o furtuna. Lasand gluma, poze n-ai facut? In fatza la hotel Zimbru e statuia aia mare cu zimbrul?

biancuta
[20.10.10 00:24:43]
»

Nu am avut placerea sa ma plimb prin Campulung Moldovenesc, dar ai povestit frumos. Data urmatoare sper sa nu ratez orasul.

magdalena
[07.11.10 10:15:25]
»

Am fost si eu in acest orasel care are si cateva obiective turistice demne de vizitat, cum ar fi: Catedrala ortodoxa « Adormirea Maicii Domnului », Biserica romano-catolica, Muzeul « Arta Lemnului », Colectia de linguri « Ioan Tugui », Colectia Etnografica Ion Gramada, despre care am detaliat aici: click

Mi-a placut prezentarea pe care ai facut-o orasului, prin prisma trairilor personale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
savastefania
[25.11.10 23:54:34]
»

Frumos oras! Cand ajungem prin zona nu o sa ratam ocazia sa il vizitam.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, droniucm, georgiana, magdalena, sandu.53, savastefania, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Câmpulung-Moldovenesc și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046144962310791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1