ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2002
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizita la Baile romane din Bath - intoarcere in istorie

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

In anul 2002 am avut ocazia sa vizitez Anglia de 2 ori, intai iarna, in ianuarie, apoi vara, in iulie. Cea de-a doua vizita a fost mai lunga, de 1 luna, si, deoarece am stat acasa la o prietena, am avut posibilitatea sa vizitez mai multe locuri frumoase din Anglia.

Unul din aceste locuri este oraselul Bath, aflat la mica distanta de Bristol unde locuieste prietena mea. Am mers cu trenul si a fost o calatorie foarte placuta. Trenul era ca si “sageata albastra” de la noi, fara compartimente, deschis, curat si civilizat.

Baile romane sunt deschise zilnic, cu exceptia Craciunului. In lunile ian-febr intre orele 9.30 - 16.30 (cu iesirea la 17.30), intre martie-iunie de la 9-17 (iesirea la 18), intre iulie-august 9-21 (iesirea la 22), septembrie-octombrie 9-17 (iesirea la 18), iar noiembrie-decembrie 9.30 - 16.30 (iesirea la 17.30). Iesirea e trecuta asa pt ca ti se spune la intrare sa aloci cam 2 ore pt o vizita completa.

Preturile - noi am platit 16 lire pt 2 persoane (dupa cum se poate vedea si din biletul anexat in poza nr 2) dar tarifele actuale sunt £11.50 pt adulti (si 12.25 lire in lunile iulie-august), pensionari si studenti 10 lire, copii (peste 5 ani) 7.50lire, copii sub 5 ani gratuit. Este si bilet pt familii (2 adulti si 4 copii) care costa 33 lire- foarte avantajos!

De aici poti cumpara bilet si pt Fashion Museum (Muzeul Modei) aflat la 10 min distanta de bai sau poti cumpara un bilet combinat cu acees la ambele muzee, care e, evident, mai ieftin.

La intrare primesti un audiofon - un fel de telecomanda mai mare cu butoane care corespund locului pe care il vizitezi. Cand ajungi la obiectivul nr 1, apesi butonul si asculti, in una din cele 8 limbi disponibile (engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza, chineza si rusa), descrierea si explicatiile. Recent au angajat si un interpret pentru surdo-muti care descrie, in limbajul semnelor, ce e pe audiofon. Pentru copii este, gratuit, un audiotur de unde pot afla despre viata din vremea romanilor.

Un alt lucru util pt familiile cu copii - nu poti intra cu caruciorul dar primesti, gratuit, “cangur” cu care sa porti copilul. Si mai gasesti si statii de schimbat copilul si la receptie si la iesire, in ambele toalete, si la femei si la barbati. Asta pt ca englezii au mare grija de copiii lor! (nu ca noi n-am avea, dar la noi nu exista astfel de facilitati din pacate).

In holul de la intrare tavanul e decorat cu imagini ale anotimpurilor si incadrat de un dom maiestuos. Cand iesi pe terasa care da spre bazinul principal vei vedea statuile guvernatorilor romani ai Britaniei, a unor imparati si conducatori militari romani. Statuile sunt din 1894, fiind sculptate inainte de deschiderea bailor in 1897. Site-ul actual este doar un sfert din marimea bailor, in trecut aceastea extinzandu-se sub nivelul solului, pe sub strazile si pietele de azi.

In continuare am mers la Izvorul Sacru sau Baia Regelui, aflat chiar in mijlocul site-ului. Aici apa are temperatura de 46 grade si in jur de 1.170.000 litri izvorasc zilnic de mii de ani. In vremea romanilor a fost ridicat un templu langa izvor dedicat zeitei Sulis Minerva (cea care avea puteri vindecatoare). Inginerii romani au construit o incapere neregulata din piatra marginita cu plumb pentru a adaposti izvorul. Pentru a asigura o fundatie stabila au folosit trunchiuri de stejar, deoarece la inceput izvorul era in aer liber, fiind ulterior inchis.

Ramasite din templul Minervei sunt prezentate in muzeul templului. Aici mai poti vedea Capul Gorgonei, un cap infricosator sculptat in piatra, simbol al zeitei Minerva, precum si alte obiecte care povestesc despre viata romanilor si a celor care vizitau marile bai religioase Aqua Sulis (numele roman al orasului).

Curtea templului era zona sacra. Aici se adunau romanii sa se roage zeitei Minerva si pe marele altar se aduceau sacrificii. Alte ofrande aduse zeitei includ mai mult de 12.000 monede romane aruncate in izvor.

Ce mi s-a parut interesant au fost “blestemele” - mesaje inscriptionate pe foi de plumb sau cositor, rulate si aruncate in izvorul unde se credea ca salasluieste spiritul zeitei.

Sistemul de canalizare si drenare inca este in functiune, probabil datorita tevilor de plumb utilizate, care duceau apa termala prin tot spa-ul, folosind forta gravitatiei. Apa se scurge in raul Avon, la 400 metri distanta.

Bazinul central, plin cu apa termala, e captusit cu 45 foi de plumb, si pe vremuri era amplasat intr-o sala cu inaltimea de 40 metri, construita sa impresioneze vizitatorii templului. Bazinul are 1.6 metri adancime, ideal pt baie, cu trepte care coboara din toate partile. In nisele din jurul lui erau banci si probabil mese pt mancaruri sau bauturi.

In timpul verii de la 10 dimineata pina la 5 seara poti vedea personaje costumate in romani in jurul marelui bazin. In lunile de iarna sunt doar de la 1.30 la 4.30.

Bazinul central e inconjurat de alte bai mai mici, saune, camere incalzite, camere de schimbare a hainelor, toate dotate cu sistem de incalzire prin pardoseala (daca am avea si noi...).

Baile romane au fost utilizate timp de 400 ani, timp in care au suferit multe modificari. Pe pereti sunt proiectate filmulete de 90 secunde care arata cum se imbaiau romanii.

La sfarsitul turului dai de magazin, de unde poti cumpara tot felul de suveniruri (sapunuri, saruri pt baie, bureti, sticlute cu parfum si alte lucrusoare despre care ei zic ca nu le poti gasi altundeva).

Daca doresti sa gusti apa termala poti merge in Pump Room, un salon foarte elegant unde se afla restaurantul si unde poti bea o cafea, lua pranzul si cina in acompaniamentul muzical live al unei formatii.

Datorita faptului ca vacanta e din 2002, cand aveam doar un aparat foto clasic, cu film, nu prea am poze de postat. Dar cei interesati pot gasi o gramada pe net!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 19.08.10 14:57:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 biletul de intrare la baile romane
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

presario
[19.08.10 15:06:07]
»

Felicitari lucia pt descriere.

Uite ca au si englezii bai "romane".

Nu suntem singurii care avem bai romane (sau daco-romane) pe la Geoagiu si in alte parti.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[19.08.10 15:15:23]
»

Da, au si sunt foarte mandri de ele. Tot orasul Bath a fost construit in jurul bailor.

Ei stiu oricum sa isi "exploateze" istoria mult mai bine dact noi.

presario
[19.08.10 15:19:45]
»

Asta e clar.

Noi exploatam istoria in stilul nostru.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[19.08.10 15:29:31]
»

Da, din pacate stilul nostru nu prea foloseste la mare lucru.

Am vazut locuri mult mai frumoase in Romania, dar nu sunt puse deloc in valoare.Ei stiu sa scoata bani din orice.

Oricum baile din Bath merita vizitate,e chiar un loc deosebit.

creivean
[19.08.10 17:31:04]
»

Felicitari, pentru inca un review foarte bun. L-am citit si eu, cu placere.

ionescunic
[19.08.10 17:50:58]
»

Mai , da voi Oradenii sunteti scriitori innascuti ?

Felicitari pentru review si pacat ca nu sunt poze!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[19.08.10 17:56:48]
»

Imi pare rau ca nu am poze, locul e grozav. Nu am vrut sa iau de pe net, astea sunt singurele pe care le am de la Bai.

Mai am si alte poze din oras, o sa la postez la review-ul aferent cand il voi scrie!

Multumesc pentru aprecieri si voturi!

Diaura*
[19.08.10 19:31:02]
»

Frumoasa descriere. Felicitari.

Mi-ai starnit interesul sa ma uit pe site. Marturisesc ca este prima data cand fac acest lucru. De obicei nu dau atentie indemnurilor de genul "citeste aici".

Chiar m-am uitat. Ce mi se pare ciudat e ca in toate pozele, apa din bazin e foarte verde. Asa era si cand ai fost tu?

Ai idee de ce?

webmaster13
[19.08.10 19:33:27]
»

sper sa placa melodia atasata!

danoradea
[20.08.10 00:02:54]
»

Frumoase locuri si excelenta descrierea, asteptam cu nerabdare si restul impresiilor din Anglia, intr-o luna sunt convins ca ai vazut multe, apropo ai fost cu "autobuzul cu etaj", nu de alta dar e o dorinta mai veche de a mea

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[20.08.10 00:28:04]
»

pentru @diaura

Da, apa e verde, asa era si cand am fost eu. Si e verde pentru ca e apa termala si apa termala nu e limpede, are diverse saruri si minerale. Compozitia chimica a apei determina culoarea. Si apa termala din Baile Felix e la fel.

Ma bucur ca te-ai uitat la poze si ti-au placut.

Webmaster13 - multumesc pentru melodie - e foarte placuta!

@danoradea - am fost si cu un doubledecker - autobuz cu etaj, dar nu din cel descoperit, cum sunt in Londra, ci un autobuz de transport etajat. E tare senzatia!

webmaster77
[20.08.10 09:07:27]
»

mutat la noua sectiune "Bristol si imprejurimi", sectiune care va gazdui review-urile de calatorie din zona Bristol.

magdalena
[04.09.10 07:33:50]
»

Aceste impresii mi-au adus aminte de romanele englezesti citite in copilarie, cand doamnele mergeau "la bai", la Bath!

Esti o fericita, eu nu am ajuns in Anglia inca, desi imi doresc nespus!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[05.09.10 11:05:49]
»

@magdalena-da, sa stii ca experienta traita in Anglia e foarte diferita de cea din alte parti.Acolo te simti special, simti ca esti in alta lume.Intalnesti batranele simpatice,foarte politicoase, educate in alte vremuri,parca te intorci in istorie.

Anglia e ,dintre toate tarile pe care le-am vizitat,preferata mea.Nu stiu daca am reusit sa transmit asta prin review-uri,dar asta simt eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danoradea, Diaura*, luciaoradea, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Bristol şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049645900726318 sec
    ecranul dvs: 1 x 1