GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Indiferent cum l-am numi, „Orasul Scolilor” „, Mica Roma” sau locul unde a „rasarit Soarele romanilor” , orasul Blaj, micut, cochet, cu strazi curate si parcuri ingrijite, are o deosebita insemnatate pentru istoria Romaniei.
Situat la circa 40 km de Alba Iulia, poate fi vizitat intr-un tur rapid de 2-3 ore, pe care noi l-am inceput din centru, unde se afla Parcul Avram Iancu, nume care a fost stabilit de localnici, dupa 1849, pentru a-l omagia pe „Craisorul Muntilor” . Aici se gaseste Stejarul lui Avram Iancu, monument al naturii, de 600 ani, cu circumferinta de 6,5 m, arbore la umbra caruia Avram Iancu impreuna cu prietenul sau Mitropolitul Alexandru Sterca-Sulutiu discutau problemele romanilor din Transilvania.
La circa 400 metri de Parcul Avram Iancu se gaseste sediul primariei, o cladire ale carei ferestre sunt impodobite cu jardiniere bogat ornamentate cu petunii. Din acest punct se desfasoara Piata 1848, un parc cu alei ce poarta numele Astra, Petru Pavel Aron, Mitropolit Vancea si Timotei Cipariu, care servea la inceput ca loc de comert pentru negustori. Tot aici aveau loc si diverse activitati publice ale orasului.
Pe una dintre laturile parcului se afla Catedrala Mitropolitana” Sfanta Treime” , primul edificiu construit in stil baroc din mediul romanesc, cu cel mai mare iconostas din tara, caruia i-au fost adaugate ulterior cele doua turnuri.
Am continuat plimbarea ajungand in locul cu deosebita insemnatate pentru istoria Romaniei, Campia Libertatii, locul unde 40.000 romani din Transilvania au strigat “Noi vrem sa ne unim cu tara!” , in 1848. Locatia este delimitata de un gard metalic reprezentand o hora a unirii. Am patruns pe o poarta laterala, intocmai ca monumentul de piatra „poarta istoriei” , si am descoperit campul in mijlocul caruia flutura steagul romanesc.
Pentru a omagia momentul din 1848, a fost inaugurat un ansamblu monumental „Gloria” alcatuit din monumentul din piatra inalt de 18 metri reprezentand „poarta istoriei” , pe care sta scris: "La 15 mai 1848, pe Campia Libertatii, reprezentantii poporului roman au rostit raspicat dorinta arzatoare a realizarii unitatii nationale a statului national roman, visul de aur al unor veacuri de suferinta si lupta prin istoricele cuvinte: "Vrem sa ne unim cu tara"” .
Trei statui de bronz ce reprezinta trei fete imbracate in port traditional si tin deasupra capului cununi de laur, simbolizeaza cele trei provincii istorice romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.
In stanga monumentului se regaseste Aleea Revolutiei, 26 de busturi din bronz care prezinta personalitati ale culturii romanesti dar si conducatori ai Revolutiei din 1848.
Un alt element care intregeste ansamblul este aleea cu 24 de busturi ale celor mai importanti luptatori revolitionari de la 1848, printre care: Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, C. A. Rosetti, Timotei Cipariu, Eftimie Murgu.
Ne-am intors la masina si am continuat explorarea orasului cu Teiul lui Mihai Eminescu, situat pe dealul Hula, locul unde marele poet al Romaniei a exclamat „Te salut din inima, mica Roma!” . In acest loc cresteau pe atunci mai multi tei tineri, dintre care unul a supravietuit si s-a dezvoltat, fiind numit, Teiul lui Eminescu.
Ultimul obiectiv pe care l-am atins este Crucea lui Avram Iancu de pe Dealul Crucii.
Impunatoarea cruce amplasata pe dealul vizibil din orice colt al Blajului a fost ridicata ca simbol al evenimentelor din 1848, deoarece in vremea Marii Adunari Nationale, o legiune de moti in frunte cu Avram Iancu au supravegheat de sus Campia Libertatii. Aici a existat o cruce construita in cinstea episcopului greco-catolic Ioan Bob, care a sters datoriile taranilor pe care ii imprumutarse, in timpul foametei din 1815. Vechea cruce a fost dinamitata in noimbrie 1908 si a fost apoi refacuta de Ioan Micu Moldovan in anul 1915. Fragmente din aceasta sunt pastrate la Muzeul de Istorie Augustin Bunea din Blaj. De aici, panorama asupra orasului este spectaculoasa, iar pe un deal vecin sunt amplasate literele care alcatuiesc numele orasului BLAJ.
Trimis de geani anto in 20.03.22 13:25:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Câmpia Libertății, locul marii adunări de la 1848 — scris în 30.08.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Campia Libertatii de la Blaj — scris în 15.12.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Feb.2019 În mica Romă al lui Eminescu — scris în 27.02.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2019 La pas de voie prin Blaj — scris în 17.04.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 "Aici a răsărit soarele Românilor" — scris în 20.03.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Blaj - locul de unde a rasarit soarele romanilor — scris în 30.08.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La Blaj a ramas un pic din sufletul meu — scris în 28.10.16 de adialexe din BUCUREşTI - RECOMANDĂ