ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bicfalau – satul celor 40 de conace

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cautand locuri de vizitat in Covasna, am tot gasit diverse conace, mai mult sau mai putin intretinute, in circuitul turistic sau nu, asa incat am incercat sa gasim unul aproape de zona noastra de interes, si un material pe acest site visitcovasna.com/ro/place ... reh-denes-kuria mi-a atras atentia, acesta spunea:

“Este unul dintre cele mai frumoase conace (CONACUL KORÉH-DÉNES) din Bicfalău. Lucrările de renovare au păstrat stilul original, astfel au fost restaurate caracteristicile exterioare din secolul al XVIII-lea precum și lucrările reprezentative ale stilului stuc de pe poarta principală. Locuința privată, sediul Asociației Artelor și Patrimoniului din Transilvania, poate fi vizitată după o prealabilă rezervare. Proprietarii, la cerința vizitatorilor, îi pot conduce pe doritori într-o vizită a conacelor din sat cu oprire la Centrul Cultural Bicfalău, unde se pot admira sobele ceramice expuse, imaginile de arhivă surprinse cu conacele din județul Covasna, expoziția Magia satului Bicfalău și creațiile fotodocumentare de artă contemporană expuse în clădire.

Tur ghidat în limba română: 0724 100352

Tur ghidat în limba maghiară și engleză: 0724 519924”

Asa ca nu imi ramanea decat sa sun, insa cred ca am sunat intai la numarul valabil pentru maghiara unde mi-a raspuns sotia, fiecare vorbea pe limba ei dar mi l-a dat pe sot (Péter) cu care ne-am inteles ca sambata la ora 10 sa ne intalnim in fata Casei de Cultura.

Aici am mai intalnit un cuplu tot din Bucuresti, ce aveau si o fetita de circa 12 ani, iar domnul era destul de avizat in ceea ce priveste nu numai istoria conacelor dar si istoria in general, asa ca aceasta este o destinatie mult mai buna pentru @tata123, asta deoarece daca stii ce intrebari sa pui, afli mult mai mult, asa ca noi eram doar niste turisti avizi de informatie, iar Péter cunoaste destul de multe asa incat este o placere sa iti spuna tot ce cunoaste.

Primul lucru pe care aveam sa il aflam este ca in Bicfalau unde traiesc mai putin de 400 de persoane sunt circa 40 de conace (in diferite stadii) asa incat primul pas a fost sa vedem sala principala a Casei de Cultura unde sunt expuse pe pereti poze ale conacelor din Bicfalau, ceea ce a fost de ajutor in cazul unor reconstituiri, avand in vedere ca totusi existau unele caracteristici comune, tipice acestor conace. Pozele provin din arhive mai vechi, unele poze fiind facute in anii ’40 chiar, unele conace fiind in prezent disparute. Ne-a aratat si o carte care tocmai fusese tiparita, el avea un singur exemplar insa putea fi achizitionat de la Oficiul de Informare turistica din Sf. Gheorghe (din pacate prea tarziu pentru noi), toate conacele din judet si nu numai. A urmat o discutie privind conacele din Bicfalau ce au apartinut micii nobilimi, cu explicarea in 2-3 cuvinte ce insemnau micii nobili, nu au fost foarte bogati, dar aveau aceleasi drepturi precum marii nobili, in primul rand erau liberi, primul grad de nobilime insemna sa fii om liber. Aveau dreptul de a calari cal in lupta si de avea cativa ostasi (nu stiu mai multe, asta ne-a spus Peter pe scurt, asta va spun si eu).

In ceea ce priveste conacele din zona, exista o asociatie care are un program de aparare a monumentelor, prin care tin legatura cu proprietarii conacelor in vederea protejarii/reconstituirii lor. Sunt proprietari care si-au recuperate conacele si incearca sa le renoveze, dar sunt si proprietari care sunt departe si atunci conacele sunt lasate cam in paragina.

Familia care era cu noi in aceasta vizita vazuse cu o zi in urma conacul de la Miclosoara despre care a povestit @tata123 vezi impresii si venisera incantati de acolo, ulterior aveam sa vad din articol de ce.

Multe dintre conace provin din secolul XVII, unele fiind distruse (partial sau total) de cutremure de-a lungul timpului. Péter nu este de aici, insa in urma cu 10 ani a cumparat impreuna cu sotia conacul Koréh-Dénes (cu 30000 euro) si impreuna se ocupa de pastrarea trecutului, amandoi lucrand in domeniul artelor (nu am inteles exact ce este sotia, dar el este artist plastic sculptor)

Am urcat mai apoi la etaj unde se afla diferite sali, intr-una dintre ele fiind prezentate cahle si poze cu sobe, aceste cahle fiind replici ale cahlelor traditionale, din sapaturi au gasit ramasite pe care mai apoi le-au reconstituit, cu tehnici traditionale.

Péter fiind artist plastic, cand a cumparat conacul si a inceput lucrarile a gasit ramasite de cahle si si-a propus sa reconstituie una in casa, asa ca a trebuit sa invete despre istoria cahlelor si tehnica traditionala a fabricarii lor, si de aici a inceput o activitate ce avea sa ii aduca lucrari de reconstructie sobe in diverse muzee sau conace, a lucrat chiar si la sobele din conacul de la Miclosoara.

Tot la etaj sunt si alte sali unde sunt organizate ateliere de textile, fabricare de jucarii sau instrumente muzicale, se organizeaza ateliere de arta pentru copii sau artisti, au colaborari cu asociatii culturale din Corea, Iran, Polonia, India, chiar erau prezentate pe pereti poze ale unui atelier de arta contemporana cu reflectare in natura, unde artistii au folosit materiale gasite in natura, realizand sculpturi sau desene cu elemente din natura. La acest atelier au lucrat artisti din Romania si Ungaria, alaturi de colegii lor din Iran. Cladirea arata ingrijit si asta deoarece primaria a renovat cladirea (construita in 1879) si totodata si ajuta asociatiile. De asemenea drumurile in zona sunt bune, acestea fiind realizate cu fonduri europene.

Si am iesit din clarire pentru a intra in beci, unde este organizat un muzeu cu cahle istorice, care provin din a doua jumatate a secolului XVIII si pana ala inceput de secol XX. Aici in cele 2 incaperi, cahlele sunt prezentate pe zone (Cluj, Bistrita…...) fiind prezentate tiparele caracteristice zonelor, ce tin de forma, culoare. Péter imbogateste permanent colectia adunand piese din diverse sate pe unde afla de piese vechi.

Dupa ce am terminat cu aceasta colectie, am plecat alaturi de Péter si de fiul lui (un copil frumos, cu parul blond, usor ondulat, si cu ochi albastri, semana mult cu tati) pe ulite in descoperirea altor locuri frumoase, si primul loc unde ne-am oprit fiind tocmai conacul Koréh-Dénes, care este totodata si casa lui. Ce se poate spune despre acest loc, un loc rupt de lume apartinand unor artisti, unde trecutul si prezentul se intrepatrund. Conacul se afla intr-o curte mare de tot, unde ti-ar placea sa te retragi departe de lumea dezlantuita,

Am intrat putin si in casa (mai precis in bucatarie) pentru a vedea o soba veche, dar pe care o foloseau.

In momentul in care te plimbi pe ulitele mai laturalnice, ai ocazia de a vedea frumusetea satelor transilvanene. Am mai ajuns la un conac pe care am putut sa il vedem din curte avand in vedere ca proprietarii erau acasa (in weekend de obicei avand in vedere ca acest conac era un fel de locuinta de vara).

Urmatorul conac fusese primit mostenire in urma cu trei ani si noii proprietari au facut aici o mica pensiune. Si aceasta curte detine un spatiu generos, in fata se afla conacul, iar in spate este pensiunea. Acum am sa povestesc putin si despre acest loc, poate ca cineva va dori sa ajuga pe aici, o sa vedeti in poze cum arata. Camerele sunt decente, este locul perfect daca vreti sa va adunati cu prietenii intr-un loc mai retras, Camera dubla (fiecare camera are baia ei) este 140 lei pe noapte (mai multe nopti 130 lei), mic dejun 25 lei de persoana, produse doar de la localnici. Curtea da direct in padure, asa incat de la fereastra camerei poti vedea vulpea. Un foisor in curte si un gratar asigura o atmosfera placuta, si daca ploua, sala de mese are iesirea pe terasa. Am vazut si o platforma betonata, nu stiam ce va fi acolo, gazda ne-a lamurit ca acolo vor instala o iurta.

Si piesa forte a acestui loc era reprezentate de o casuta mica (arata ca o magazie) care putea adaposti 3 persoane (nu foarte sic, insa dragalasa).

Si am urcat dealul ajungand astfel la Biserica Reformata construita in secolul XV, aflata in padure, un loc unde de asemenea te-ai retrage pentru linistea si aerul pe care ti-l ofera. O scurta vizita si in interiorul bisericii, ceva poze, ca de obicei, bisericile reformate arata altfel, puteam urca si in turn, insa zau ca nu imi mai ardea la caldura de afara.

De aici am luat-o inapoi spre sat, pe carari umbrite, nu stiu exact daca as fi fost singura daca as fi luat-o pe aici avand in vedere ca nu stiam exact unde ajung, insa a fost cu atat mai frumos. Si am ajuns din nou in sat, am mai admirat conace, am vazut si Biserica ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” inaltata in 1936 (insa renovata recent avand in vedere cum arata)

Din cele aflate tot de la Peter, intentia primarului comunei Ozun (de care apartine satul Bicfalau) este de a include acest sat in patrimoniul UNESCO, idee ce i-a venit dupa ce a aflat de o localitate din Ungaria ce a primit aceasta distinctie si spera ca pana la urma sa si reuseasca.

La final ne-am luat la revedere de la Peter multumindu-i (printr-o donatie) pentru cele 2 ore in care ne-a prezentat o farama din istoria unui mic sat, dar cu o asemenea bogatie.

De aici am ales sa mergem spre Sf. Gheorghe pe un alt traseu, mai precis prin zona unde se afla Mestecanisul de la Reci, trecand prin Lisnau, Magherus (aici este o bucata foarte mica prin sat proasta) in rest drumul este bun.

Ce pot spune despre aceasta zona, este o zona putin circulata (nu am intalnit nici o masina, ci doar o caruta), cu peisaje de poveste, unde te poti opri sa admiri natura. Intrarea in Mestecanisul de la Reci se face prin dreptul Lacului Reci, in zona unde se gaseste si o pensiune si unde este amenajat si un strand (erau foarte multe masini in zona acolo, cred ca a fost zona cea mai aglomerata pe care am intalnit-o in acea zi).

Nu am intrat in zona mestecanisului (deja o lasasem pe mama sa ne astepte la masina cat ne-am plimbat prin sat asa ca era deja prea mult), insa am sa ma opresc putin si am sa va spun vreo 2-3 cuvinte. Aceasta zona a fost numita “arie naturala protejata” la sfarsitul lui 2007, si reprezinta o zona naturala cu flora si fauna interesanta. Este un loc interesant de parcurs pentru frumusetea deosebita a locului. In zona se gaseste si un sit arheologic (castrul roman de la Reci), se pare din secolele II-III.

A fost o prima parte a zilei in care ne-am bucurat de cele vazute, locuri frumoase din tara noastra care merita descoperite.

 

Web am rugamintea de a atasa acest filmulet in care veti descoperi satul Bicfalau youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 31.08.20 09:09:08
Validat / Publicat: 31.08.20 10:22:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICFALĂU / BIKFALVA [CV].

VIZUALIZĂRI: 2710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Bicfalau - frumusetea florilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.08.20 10:22:15]
»

Mutat în rubrica "O zi in Bicfalău/Bikfalva, BICFALĂU / BIKFALVA [CV]" (nou-creată pe sait)

Qvadratvus
[31.08.20 15:58:54]
»

Păcat că nu aţi fost la Mestecănişul de la Reci... Am să "comit" eu un rw, în acest caz, fiindcă  am fost pe acolo, numai că foto o să le încarc mai întâi pe Wikipedia, pentru a fi libere.

Oricum, mestecănişul de la Reci poate fi cuplat cu Cernatul... . ​​

mishuAUTOR REVIEW
[31.08.20 16:41:22]
»

@Qvadratvus: Mi-am asumat acest lucru, insa am spus motivul, iar acum voi astepta cu nerabdare articolul tau.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Zoazore
[01.09.20 15:42:49]
»

@mishu:  Foarte pitoresc Bicfalaul! Parca e rupt de timp, aici timpul nu are putere, asa ca a lasat natura sa fie stapana!

Conacele, din ce-am vazut eu, sunt niste case mai "rasarite" si facand un calcul simplu, revine un conac la 10 oameni!

Soba e superba! E functionala, fiindca asa  de bine au fost lucrate cahlele, incat nu s-au deteriorat in timp si de folosire!

Interesanta si pensiunea! N-am deslusit cum se numeste, dar as sta acolo! E liniste, racoare... Iarna cum o fi?

teona
[01.09.20 22:42:42]
»

Ce surpriza placuta! Uite asa cu ajutorul tau povestea acestui sat incepe sa prinda tot mai mult contur, povestea  conacelor este o reala provocare si recunosc ca imi pare rau ca nu am vazut si eu acele interioare, gardurile inalte caracteristice zonei nelasand privirea sa strabata prea mult. Un sat care are o amplasare superba, pe care am apreciat-o si eu, in cele trei zile cat i-am fost si eu oaspete.

mishuAUTOR REVIEW
[01.09.20 22:56:33]
»

@Zoazore

facand un calcul simplu, revine un conac la 10 oameni!

sa stii ca acest calcul l-am facut si eu , si asa este, locul este pitoresc, mai ales cand te indepartezi de strada principala, iar cand ajungi in padure, cu atat mai bine. Iar pensiunea se numeste Zöld Diófa (Nucul Verde), au si pagina web, asta e de inteles, de la gazda noastra in acel loc am inteles ca a deschis primul internet cafe in Sf. Gheorghe.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

mishuAUTOR REVIEW
[01.09.20 22:59:58]
»

@teona:  Acesta este motivul pentru care am ales sa vizitam aceste locuri cu ghid, desi oamenii sunt ospitalieri, e cam greu sa le bati la poarta sa te lase in curte sa le pozezi casele. Si imi place ca intre ei se vede ca exista o unitate.  

Si in cazul in care mai aveti drum pe acolo, sunati-l pe Peter, va fi ghidul ce povesteste cu placere despre locurile atat de dragi lui.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[04.09.20 19:51:11]
»

@mishu:  Interesant! Zona ascunde comori nenumărate! De necrezut e faptul că multe sunt pitite atât de aproape de zone mult mai cunoscute sau de drumuri naționale intens circulate. Ruralul românesc e plin de surprize. Pe malul Lacului Reci am poposit cu mai mulți ani în urmă vreo 30-40 de minute, a fost plăcut.

Mai am și eu de povestit despre vreo două conace vizitate în ultima lună de zile, există multe obiective interesante pe meleaguri românești/

Numai bine! ​​

mishuAUTOR REVIEW
[05.09.20 10:39:14]
»

@tata123:  Covasna este numita zona celor 100 de conace, si ai mare dreptate, avem multe locuri interesante pe aceste meleaguri, trebuie sa avem doar rabdarea necesara sa le descoperim, si odata descoperite sa le transmitem mai departe.

Fie ca vom ajunge si noi pe acolo, sau doar vom citi despre ele, in final ne alegem cu inca o informatie despre frumusetile tarii.

Si poate ca unul dintre castigurile ​vizitarii acestor locuri a fost dat de frumusetea in sine a locurilor.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​

​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Qvadratvus, tata123 🔱, teona, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi in Bicfalău/Bikfalva:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079226970672607 sec
    ecranul dvs: 1 x 1