ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sinagoga Veche din Alba Iulia - istorie și contemporan

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum am promis, un articol separat îl dedic pentru Sinaoga Veche din Alba Iulia.

Atât v-am incitat cu articolul ăsta, încât sper din tot sufletul să nu vă dezamăgesc, și, măcar puțin, să vă stârnesc interesul.

Așa cum vă povesteam aici, vezi impresii, joi seara pe la 17:30 a venit din nou @ioana74, să ne ia, pe câți am fi dorit, la un concert de muzică clasică, la Sinagoga veche din Alba, cu prilejul inaugurării PAROCHET-ului (se citește parohet). Am dorit @elviramvio cu soțul, @alina53 cu soțul și eu.

Concertul era programat pentru orele 18:30, timp suficient să fac fotografii, să admir și să studiez locul. Intram prima oară-ntr-o sinagogă și eram curioasă ca o pisică. Mă fascinează orice-i diferit de cultura și religia altor popoare. Am mulți prieteni de rit mosaic, am aflat destule despre religia și cultura lor, dar nu văzusem nici un templu, nici o sinagoga.

Propunerea @ioanei74 a venit perfect să vă pot povesti câteva cuvinte despre acești oameni ambițioși și răzbătători, care au știut să-și facă loc în istorie.

Și fiindcă veni vorba, puțină istorie a evreilor din Alba din spusele oamenilor de pe-acolo, dar și cu ajutorul netului:

”Evreii sosiţi la Alba Iulia în veacul al XVI-lea, erau de origine sefardă, fiind descendenţii celor expulzaţi din Spania şi stabiliţi pe teritoriul Imperiului Otoman. Consideraţi supuşi turci, evreii formau obiectul prigoanei principilor Transilvaniei; astfel, în preajma izbucnirii luptelor împotriva turcilor Sigismund Báthori a ordonat prinderea evreilor şi spânzurarea lor de-a lungul zidurilor cetăţii. Situaţia avea să se schimbe radical sub domnia lui Gabriel Bethlen care în 1623 le-a acordat evreilor sefarzi, sosiţi de la Constantinopol, dreptul de a se aşeza la Alba Iulia. Principele i-a sprijinit pe evrei pentru a impulsiona comerţul cu ţările limitrofe şi, în primul rând, cu Imperiul Otoman. Politica lui Bethlen a fost urmată şi de succesorii săi, care au înţeles importanţa acestui act.

După anexarea Transilvaniei la Imperiul Habsburgic, în viaţa evreilor din Alba Iulia s-a petrecut o întorsătură majoră, fiind puşi sub jurisdicţia episcopului romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia. Această situaţie, care a durat din 1720 şi până în 1867, a dat naştere unei perioade de progres în viaţa evreilor de aici, întrucât episcopia nu s-a amestecat direct în viaţa religioasă a evreilor. De la mijlocul secolului al XVIII-lea, rabinul care conducea activitatea religioasă a evreilor din Alba Iulia a primit titlul de Şef-rabin al Transilvaniei. Pe lângă Şef-rabinat funcţiona şi Beth Din-ul, o instanţă religioasă care judeca litigiile dintre evrei şi chiar dintre evrei şi creştini, dacă exista consimţământ în acest sens, cu participarea unui jurat creştin. Hotărârea Beth-Din-ului se putea contesta la instanţa episcopală. Şef- rabinul se ocupa şi de educaţia religioasă din sânul comunităţii. Nu toţi episcopii au fost la fel de binevoitori faţă de chestiunile evreilor din subordinea lor, însă niciodată nu s-au făcut presiuni de botezare forţată a acestora.

După 1867, anul constituirii Imperiului Austro-ungar şi al emancipării evreilor, organizarea vieţii evreieşti s-a schimbat, înfiinţându-se comunităţile diferitelor orientări (ortodoxă, neologă şi sefardă). În anul 1918 Transilvaniei s-a unit cu România, existenţa comunităţilor evreieşti din Alba Iulia urmând un curs similar cu ale celorlalte din ţară. Sinagoga Veche din Alba Iulia, cunoscută ca Sinagoga Mareh Yezekiel, a fost construită în 1822. Construcția sinagogii Mareh Yezekiel s-a finalizat în 1840 și este prima sinagogă de zid din Transilvania. Ea se compune dintr-o sală mare de adunare (Heikal) în mijlocul căreia se află estrada (Bima) predicatorului din cărțile sfinte, vestibulul (Ulam) deasupra căruia se află tribuna rezervată femeilor iar la est altarul (Aron Kodes) sau chivotul cu sulurile Torei.

Sinagoga este una dintre cele mai vechi din ţară, fiind prima realizată din zidărie de pe teritoriul Transilvaniei. Un element inedit la aceasta, singura din Alba, este că are o încăpere folosită cu mult timp în urmă ca închisoare. În anul 1938 o bombă a fost pusă într-un perete al sinagogii, fiind declanşată în dimineaţa zilei de 20 noiembrie, când la serviciul religios erau foarte mulţi enoriaşi. Mai multe persoane au fost rănite, iar clădirea a suferit pagube însemnate.”

Dar gata cu istoria! Revenim ”la zi”, adică la Sinagoga Veche, situată pe str. T. Vladimirescu nr. 2

La Alba Iulia s-a redeschis cea mai veche sinagogă din Transilvania. Este prima construcţie realizată din piatră în această parte a ţării. Un element inedit la aceasta, singura din Alba, este că are o încăpere folosită cu mult timp în urmă ca închisoare. Are robinet cu apă curentă, dar n-are ferestre. Este situată cumva sub scară. Comunitatea Evreiască din oraş a reuşit să obţină fonduri de circa 300.000 de dolari pentru restaurarea monumentului istoric. În urma investiţiei s-a restaurat integral clădirea şi s-au montat vitralii, sisteme de încălzire, sonorizare, supraveghere şi alarmă la incendii. Reabilitarea sinagogii a început din 2012.

Am remarcat, atenționată de o prietenă, că pe ușa de la intrare s-a fixat mezuzah:

Mezuzá sau „ușor” ori „uscior”, „mezuză” (în ebraică veche: מזוזה - mezuzá, „uscior”, „ușor” sau „tocul” ușii la plural:mezuzot, românește - mezuze) este un obiect de cult iudaic, așezat pe ușorul sau tocul din dreapta al ușii la intrarea unei camere sau locuințe. În iudaismul rabinic, este o cutie de forma cilindrică conținând un pergament pe care sunt scrise după reguli caligrafice speciale în limba ebraică două pasaje biblice. Mezuza se fixează la intrarea în încăperi de locuit sau de uz permanent, inclusiv în bucătărie, salon, dormitoare, cu excepția veceurilor și debaralelor. Mezuza se punea pe vremuri și la poarta de intrare în localități.

ro.wikipedia.org/wiki/Mezuz%C4%83

Mezuza la uși, în cultul mosaic, este precum la noi, icoanele la răsărit!

Am intrat, lui @TOSHI i s-a pus kipa, am fost poftiți să luăm loc. Atmosfera era caldă și la propriu, dar și la figurat, vibrantă. Doar se inaugura PAROCHET-ului (se citește parohet).

Am asistat la discursurile ținute de Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Lia Borza, Federației Comunităților Evreiești din Alba Iulia, autorițăți locale.

” Azi este un lăcaş de cult care face toată cinstea evreilor din România, României şi Europei. În România mai există 86 de sinagogi. Am fost singura ţară fostă comunistă care a ieşit din comunism cu un număr atât de imoportant de sinagogi. Dacă comparăm cu ce am fost e puţin, dar dacă ne comparăm cu alţii e mult”, a spus Aurel Vainer.

adevarul.ro/locale/alba-i ... 6081/index.html

Pe la 20:00 s-a inaugurat PAROCHET-ul. Altfel, spunea Aurel Vainer, sinagoga ar fi fost tare aridă. Trebuia ceva pe care să se oprească privirea. S-au cântat cântece ritualice, s-a aplaudat, dar noi așteptam concertul, care nu se lăsa venit!

Am mai făcut câteva poze, am aflat că Sinagoga ÎNCĂ nu e declarată monument istoric, dar ei luptă pentru asta, apoi am plecat, cu mare părere de rău că nu ne-am atins scopul. Dar chiar și-așa, a fost tare interesantă incursiunea acolo, așa că nu mă pot abține să nu împărtășesc cu voi acestă vizită inedită și interesantă, pentru care le mulțumesc @ioanei 74 și @elvireimvio. Sper că nu v-am dezamăgit prea tare așteptările.

Filmulețul de la începutul articolului expune mai bine istoria acestui așezământ de cult.


[fb]
---
Trimis de Zoazore in 25.03.18 11:16:11
Validat / Publicat: 25.03.18 11:58:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Și-n plan mai apropiat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

mishu
[25.03.18 12:00:28]
»

@Zoazore: Asta nu este un articol, este un documentar, felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[25.03.18 12:32:19]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 12:34:52]
»

@webmaster: Mulțumesc! Așa cum am aflat, tare rar e deschisă publicului. Merită vizitată când există oportunitatea!

nicole33
[25.03.18 12:48:27]
»

@Zoazore:

În sfârşit!!!

Aşteptam articolul tău despre Sinagogă şi mă bucur că ai reuşit să-l scrii, având în vedere că ai avut o săptămână foarte încărcată , dar promisiunea a fost respectată.

Tu ştii că eu întâi citesc articolul, votez dacă este cazul şi apoi studiez pozele, dacă nu uit . De data asta m-ai păcălit şi am votat, chiar dacă nu ai tradus şi pentru necunoscători ca mine inscripţiile din P 04. Se poate aşa ceva?

ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 13:00:46]
»

@nicole33: Și vin alte săptămâni! Și mai grele!

Da, se poate, că nu vreau să monopolizez prea mult! Dar cică-i de bine!

Mulțumesc pentru vizită și vot!

Safta Radu
[25.03.18 13:12:49]
»

Am vizitat multe lăcaşuri de cult, şi ortodoxe, şi catolice, şi mai ştiu eu de care, dar niciodată nu am vizitat o sinagogă. M-ai provocat, cu prima ocazie voi face acest lucru. Chiar dacă nu s-a materializat dorinţa de a asista la spectacol, e bine şi-aşa, ceva tot ai văzut, dovadă că ai scris un frumos şi interesant articol. Felicitări!

krisstinna
[25.03.18 13:15:49]
»

@Zoazore: Eram curioasă, în decembrie am vizitat Sinagoga din Budapesta, prima clădire de acest gen văzută de mine. Prețul biletului în Ungaria a fost uriaș, m-a bombănit domnul C, dar n-am cedat deloc, a meritat fiecare bănuț dat, o adevărată comoară acea clădire.

Sinagoga descrisă de tine e drăguță, merită vizitată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 14:13:20]
»

@Safta Radu: În Brăila este Templul CORAL. Nu l-am găsit deschis!

Nu e ceva spectaculos, sau poate nu terminaseră, dar atmosfera este de ”bine-ai venit pe la noi. Ia loc, un ceai? ”

Ca și când eram și noi de-acolo! Nu conta religia, nu conta nimic!

Dacă poți, vizitează și tu și spune-ne dacă și care-ar fi diferențele.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 14:18:51]
»

@krisstinna: Din ce discuta @TOSHI c-o doamnă din sinagogă, am aflat că cea din Budapesta e a doua din lume după cea din New York. Sper c-am reținut bine!

Cea din Alba e micuță, intimă, ca o bisericuță din lemn!

E drăguțică, merită o vizită pe-acolo!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 17:03:49]
»

@mishu: Dacă zici tu, Mișulocă, documentar să fie!

Mă bucur dacă ți-a plăcut!

elviramvio
[25.03.18 19:12:28]
»

@Zoazore:

Ai văzut că nu doare?! Bravo, ai scris foarte documentat și ai atins cred toate punctele. Da, e micuță, e simplă, prea simplă chiar. Cred că n-ar fi rău să-ți iei prietenii - Safta Radu, îți dai seama cum îi va sta cu tichiuță? ????- și să mergi la cele două din București care se vizitează, asta pentru comparare, acum că știi atât de multe. Citește un articol mai vechi, stii tu de cine scris, ia o geanta mai mica sa nu ți-o oprească securitatea la ușa și vei avea ce vedea la Templul Coral! Și ce scrie!

Am uitat să spun că am aflat în premieră de la tine, de parochet, sper că am scris bine, nu știam că așa se numește.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 20:26:41]
»

@elviramvio: Am întrebat pe FB o prietenă din Haifa.

Fiul ei mi-a spus!

Radu Safta... greu de prins în București. Au deschis după 6 seara laTemplu? Că la Brăila nu era!

elviramvio
[25.03.18 20:59:47]
»

@Zoazore:

Nu! Sunt destul de comozi în privința publicului. Dacă ai răbdare și-mi amintești după 25 mai - de, ești mai tânără ????- mergem împreună. Tot mi-am propus să revin acolo dar, deși trec săptămânal pe lângă, n-am avut... cheamare.

Dacă ești interesată vorbim atunci.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[25.03.18 21:36:22]
»

@elviramvio: Ok, vorbim!

Yersinia Pestis
[26.03.18 19:46:22]
»

Nope, nu-mi luciră ochișorii, neam, prin lăcașe de cult evreiești!

Nu din cauze religioase, mie-mi impune respect omul, nu religia lui. Din partea-mi, poți să te rogi și la becul din tavan, nu mă afectează și-ți respect alegerea!

Spuneam doar că n-am intrat în sinagogi, dar nici nu le-am căutat. Ca obiectiv turistic mă refer, așa c-am cetit, cu atenție, tot ce-ndrugași matale aicișa! Și, da, apreciai efortul.

Și-acuma votez! Hi, hi, hi! Răutăcisme!!!

Buei, nu poci să mă abțiu, lasă-mă să spui un banc! Hai, ti rog ! De fapt, ce-ai să-mi faci, bre? Nu, nu te alia cu web-ul!

Iacă:

Într-o comunitate evreiască moare o femeie, din acelea, de moravuri ușoare. Asta lasă toți banii de-i făcuse cum îi făcuse, sinagogii.

Acuma comunitatea ce să facă, să ia banii sau, nu, că, nah, fuseseră făcuți în modul scandalos ?

Bărbații din comunitate nu știau ce să facă, așa că se hotărăsc să meargă la rabi.

- Rabi, ce să facem, folosim banii, sau nu?

- Îi folosim, zice rabinul.

-Păi, cu învățătura cum facem, ce spune ea, banii făcuți din... înțelegi, rabi, nu?

-Îi folosim, zice rabi, la urma urmei, ne luăm banii noștri înapoi!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[26.03.18 20:03:06]
»

@Yersinia pestis: Hi-hi-hi! Tare!

Ca fapt divers, din clipa în care am intrat în sinagogă, să mă ierte Moise (Moses) sau la cine s-or ruga ei, îmi veneau în minte toate bancurile cu evrei de le știam!

Dar sunt o doamnă... nu? M-am abținut până la ieșirea din lăcaș! Din respect pentru religia lor, și pentru ei, oamenii de-acolo!

ioana74
[28.03.18 08:31:00]
»

Asa te manca limbuta sa ne zici bancuri cu evrei... hihihi ????. Si zii si tu ca motivul pentru care nu am mai stat la concert a fost... foamea ca erai nemancata de la 4 dimineata ????. Nah ca te-am parat acum. Cred ca a fost fain concertul... pentru cine a mai stat. Fain articol nici eu nu stiam istoria evreilor din Alba Iulia. Votat cu mare mare drag ????

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.18 08:57:37]
»

@ioana74: de la 11! Ai uitat? Cartofi prajiti la Balta Verde! Arata ciolanul de-acoloooo... dar in 15 min cat a fost pauza, n-am apucat!

Parca mai conta foamea cat am fost cu voi! Totusi, ai aflat daca si cand a fost conncertul?

Eu am prieteni care ma ajuta! Un click pe Mess-ul de pe FB si Haifa mi-a povestit cate ceva! Am multe povesti cu evrei, dar nu-i locul aici!

ioana74
[28.03.18 09:14:19]
»

Nici in ziua de azi nu am aflat cum a fost concertul... O fi fost fain? ????

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.18 09:19:16]
»

@ioana74: Uite cum iti dai tu singura teme!

Marcumandru
[07.04.18 21:43:47]
»

Tare mai istorica esti! Succes cu calatoriile si mai ales cu recenziile! Imi place atitudinea ta!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[08.04.18 13:22:06]
»

@Marcumandru: Esti tu dragut! Nu-s prea istorica! Doar cand trebuie si-i musai! Nu se stiu prea multe despre sinagoga asta, asa c-a fost musai!

Multumesc pentru vizita si vorbe! N-ai uita nimic?

Marcumandru
[10.04.18 15:14:52]
»

@Zoazore:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, ioana74, Marcumandru, mishu, Safta Radu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073182106018066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1