ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2017
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Arca lui Noe - Cartier Micești, Alba Iulia

TIPĂREȘTE URM de aici

Bună, dragilor!

Sper ca azi să fie o zi mai bună decât ieri (am să scriu și despre asta), așa că am să încep ziua cu o postare pe AFA, ca să-mi meargă bine.

Ieri după-amiază ne-am cazat în Alba Iulia la Pensiunea Terra, pe strada Republicii. Voiam neapărat să văd biserica de la Micești. Citisem despre ea că este atipică pentru ortodoxie, deci interesantă.

Soțu s-a și informat că Miceștiul e chiar aproape de noi, fiind un sat intrat în componența municipiului Alba Iulia. Unii îl știu sub numele de Chișfalău, păstrându-se denumirea asta din secolul XVIII pentru că așa a apărut pe hărțile vechi, ale imperiului austriac. Se pare că, după spusele lu' Tanti Wikipedia, aici era o moară pentru praf de pușcă ("Pulfer Mühl"), precum si o stație denumită "Laboratorium".

Am studiat, am pornit la drum, ca doar era la 5-7 minute distanță obiectivul nostru: Biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul... nici nu trebuia să știm mai mult, că doar oricine ne putea spune unde se găsește... Dar, mare greșeală!

Am ieșit din Alba, ne apropiam deja de Șard (poate nu era rău să ne învârtim și pe acolo), când am hotărât să ne întoarcem și să întrebăm. Degeaba.

Am întrebat o doamnă, trei fete de 12-14 ani, apoi o tânără de vreo 20 și nu au știut să fie așa ceva în zonă (biserică ortodoxă, de 1-2 ani, fără turle, cu o formă atipică)...

Am pus GPS-ul pe telefon, programul de hărți a luat-o razna, celălalt (cumpărat) s-a blocat... Așa că am luat-o pe o stradă la dreapta, la întâmplare și un domn amabil ne-a spus să o luăm pe a doua stradă paralelă. Și așa, am găsit-o (bineînțeles am trecut inițial de străduța pe care era).

Bun, și acum să vă explic - urmați ieșirea din Alba Iulia spre Zlatna, pe strada Calea Moților - DN74. Continuați până la Calea Labului, aici veți vira la dreapta (cum ieșiți din Alba). Este doar o stație de autobuz chiar la începutul străzii, pe dreapta, iar pe stânga sunt case...

Mergeți până la jumătatea străzii și în dreapta se vede biserica. O luați pe ulița pietruită - Vidra (nu este altă stradă asfaltată să te ducă acolo) și ajungeți la gardul care înconjoară biserica.

Locația exactă este aici

De ce Arca lui Noe?

Așa a numit-o părintele paroh: Este corabia lui Noe, o pasare măiastră... . Construită în perioada 2007 – 2015 (inclusiv pictura) de către fundaţia Transavia, în colaborare cu Parohia Cartier Nou II, păstorită de preotul Ioan Nicolae, biserica atipică a fost sfinţită în mai 2015, având două hramuri, ”Sfinţii Ioan Botezătorul, Teologul şi Gură de Aur” şi ”Sfinţii martiri Brâncoveni”.

O fericită alăturare a unor oameni minunați a făcut posibil acest lucru: cei care au donat și terenul și banii pentru ridicare, părintelui paroh, arhitectului Dorin Ştefan (cel care a proiectat un turn în Taiwan), pictorul Ioan Popa, sculptorul Virgil Scripcariu... și putere de la Dumnezeu.

«Prin forma sa nuanţată, biserica aminteşte evoluţia în timp a edificiilor de cult, de la simplitatea geometrică a planurilor bazilicale la complexitatea rezultată ulterior prin curbarea liniilor şi adăugarea progresivă a navelor şi a nişelor. Urmărind privirea credincioşilor care se apleacă pentru a se ridica mai târziu, planul dreptunghiular de la baza construcţiei devine treflat înspre cornişă.

În mod simbolic, construcţia este structurată pe un modul de 12, căci are 12 metri lăţime, 12 metri înălţime şi 24 lungime. Potrivit arhitectului, edificiul ar trebui să fie, înainte de toate, o cutie de rezonanţă în interiorul căreia are loc misterul.

Ca şi în cazul mănăstirilor de pe vremea lui Ştefan cel Mare, taina se continuă în exterior prin intermediul picturilor de pe ziduri. Iluminarea bisericii se face intenţionat prin fante prevăzute în acoperiş şi în zona cornişei, pentru a nu afecta continuitatea pereţilor. Prelungirea frontală a acoperirii redă prin unduirea sa lină aripa unui înger... ” (preotul Ioan Nicolae, revista Arhitectura) Povestea completă e foarte interesantă (vezi http://arhitectura-1906.ro/2014/01/arca-noetica-de-la-alba-iulia/).

 

La ceas de seară, când am ajuns, am dat ture împrejurul gardului, doar-doar voi vedea ceva. Atunci a venit paznicul care mi-a spus că în post părintele a venit în fiecare seară la slujbă (a fost paraclisul Sf. Fecioare), că pot să revin duminică, dar dacă vreau să vizitez altă dată biserica, ar fi bine să iau legătura cu părintele. Normal, așa ar fi trebuit să fac, dacă am fi fost mai mulți, cu siguranță că aș fi sunat... Totuși, a deschis poarta larg să văd pasărea măiastră... așa că împart cu voi câteva fotografii, dar mai bine faceți și voi o plimbare și am să merg și eu când e slujbă...

Ce mi-a plăcut? Verdele și ordinea din jur... Clopotnița ciudată, un clopot central, vegheat într-o parte de un ansamblu de 3 clopote mai mici, de dimensiuni diferite, iar în cealaltă parte de o serie de patru clopote și alta de șapte clopote și mai mici... O construcție verticală, cu scări la vedere... altfel... totul e modern, deosebit de ce mă așteptam eu la o clopotniță... de fapt de la o biserică.

Biserica, albă, cu pictură exterioară minimă, dar impresionantă, nu are ferestre, ci un brâu de luminatoare, aproape de tavan. Imediat sub luminatoare este un brâu de litere, mesaje de rugăciune spre cer. De fapt mi-a dat impresia că totul curge firesc, rugăciunile se înalță spre cer, lumina se revarsă asupra oamenilor și partea de sus a bisericii îi protejează pe credincioși, întocmai ca Arca lui Noe.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cdia in 19.08.17 17:48:23
Validat / Publicat: 19.08.17 19:14:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 4939 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 15 trepte, 15 clopote...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22100 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

danaeldreny*
[19.08.17 19:39:43]
»

Frumos...

webmaster
[19.08.17 20:42:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatna
[19.08.17 20:54:42]
»

@Cdia: De câte ori merg acasă la părinți, la Zlatna, trec prin Micesti, acum cartier al Albei.

Am auzit de această biserică Arca lui Noe, tin minte că era odată un panou pe care i se făcea reclama.

Nu am vizitat biserica dar dupa ce am citit articolul, cred că o să trecem pe la ea.

Toate cele bune si multe concedii plăcute.

CdiaAUTOR REVIEW
[20.08.17 18:41:16]
»

@zlatna: Multumesc. Am sperat ca azi să revin cu fotografii din interior, dar cum călătorului îi stă bine cu drumul, am luat-o către Aiud, Rîmeți...

Așa că rămâne pentru altădată, când voi pleca pe traseul Alba-Zlatna-Brad, un traseu cu totul nou pentru mine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, danaeldreny*, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046849012374878 sec
    ecranul dvs: 1 x 1