ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala romano-catolică din Cetatea Alba Iulia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

M-am aflat într-o zi de octombrie în vizită la Alba Iulia cu treabă și cu alte scopuri decât turistice. Rezolvată problema mea repede am alocat mult timp unei vizite turistice în Cetatea Alba Carolina. Tot ce am vizitat am povestit aici :

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

Aceste locuri descrise încă nu le-am văzut. Dar am vizitat în schimb Catedrala Încoronării și Catedrala Romano Catolică din cetate, chiar de mai multe ori. Catedrala poartă hramul Sfântul Mihail.

Unde se află?

Nu este greu de găsit, se află lângă catedrala ortodoxă. Se poate accesa fie dinspre Parcul Unirii și strada Unirii fie dinspre Poarta II și strada Mihai Viteazul. În partea laterală stângă a catedralei se află multe tarabe cu bunătăți de vânzare sau souveniruri. Intrarea în catedrală se face dinspre Piața Unirii sau Poarta a IV-a.

Ore de vizitare

Catedrala se poate vizita zilnic. Programul de vară este între orele 8.00-18.00, programul de iarnă 9.00-17.00.

Slujbele au loc luni-vineri ora 7.00 duminică sau sărbători conform calendar religios romano-catolic ora 10.30. Fotografierea și filmarea este permisă fără blitz și trepied în timpul orelor de vizită turistică dar nu este permisă în timpul slujbelor.

Intrarea este liberă

Istoria catedralei

O dată cu întemeierea episcopiei Transilvaniei s-a hotărât construcția acestei catedrale. La săparea fundațiilor s-au găsit ruinele unei biserici bizantine. Începerea construcției în stil romanic a avut loc în anul 1004 finalizându-se în 1009. În 1242 cu ocazia marii invaziei tătărești biserica a fost distrusă în totalitate. În 1291 a fost gata noua catedrală tot cu arhitectură romanică dar cu influențe gotice.

Biserica inițială avea două turnuri la fațadă și un turn central în spate-mijloc. La reclădire nu s-a mai cosntruit nici turnul central și nici turnul din stânga astfel observăm un lăcaș de cult asimetric.

În afară de distrugerea totală a tătarilor au mai avut loc și alte vandalisme. În anul 1277 chiar în anul finalizării sașii au vandalizat și incendiat biserica. Refacerea a durat până în 1291. În 1439 au venit turcii și au produs din nou pagube însemnate. În 1658 turcii au venit din nou și iarăși au făcut pagube. De la această dată și până în prezent nu au mai avut loc distrugeri doar adăugiri și îmbunătățiri.

În prezent este catedrala arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia. Clădirea arhiepiscopiei o putem admira lângă catedrală în apropierea porții IV.

Câteva date tehnice

Catedrala actuală deține un mic record este cea mai veche și cea mai lungă din România. Dimensiunie sale sînt 92x38m și 62 m înălțime. Catedrala dispune de o navă centrală și o navă laterală.

Vizita mea

Așa cum am povestit când am făcut traseul șanțurilor cetății Alba Carolina, am urcat și am făcut un refresh de memorie în legătură cu cele două catedrale, ortodoxă și catolică. Am admirat din nou exteriorul magnific și am făcut câteva poze. Pe urmă am intrat sub imensa arcadă care formează poarta. Pe sub arcadă se află un gard din zidărie și metal după care urmează poarta propriu zisă de la intrare. Se va intra într-un hol cu perete de sticlă, are rolul de a ține departe curenții de aer și a izola în cazul în care sînt mulți vizitatori și se deschide ușa mai des. Tot aici în hol se află afișe despre istoria bisericii, orarul de vizitare, orarul slujbelor precum și un magazin de articole bisericești.

Pe urmă am intrat în nava principală. Din nava principală mai pe la mijloc la stânga și dreapta există două nave secundare. Se observă stilul gotic ca la o biserică evanghelică fără prea mult decor doar piatră pe piatră. În navele laterale se va observa mai mult decor dar nu în ecces. Sanctuarul s-a construit în mai multe etape. Cel actual este construit în stilul goticului timpuriu. Două reliefuri am putut observa acolo reprezintă pe arhanghelul Mihail și datează din perioada romanică. Sacristia la fel s-a construit în mai multe etape.

Amvonul este din piatră. În partea nordică și în partea sudică a catedralei se află câte o capelă, Capela Vaidai și Capela Lászai ambele din secolul XVI.

Orga neogotică a catedralei a fost construită fr constructorul de orgi Kolonits Istvan în anul 1877. Am niște amintiri despre această orgă. În anii 80 s-a organizat o excursie școlară cu autocarul. În itinerarul excursiei era și vizita cetății din Alba Iulia și implicit mai multe obiective turistice printre care și această catedrală. Unchiul meu preot catolic și profesor de muzică în acea vreme tocmai preda o lecție de orgă elevilor săi. M-a văzut și m-a chemat sus la claviatură și m-a pus la treabă. Era o claviatură serioasă cu mai multe etaje, m-a impresionat. Era să pierd autocarul din cauza asta, au întârziat din cauza mea :)

Trebuie să mai enumăr câteva lucruri interesante din catedrală. În cripta catedralei se află 11 episcopi transilvăneni. La stânga de intrare se află mormântul lui Martinuzzi George. La dreapta de intrare vom observa mormântul lui Iancu de Hunedoara. Urmează mormântul episcopului Márton Áron tot pe partea dreaptă. Pe partea stângă vom observa mormântul lui Sigismund Zapolya primul principe al Transilvaniei. Acestea sînt câteva elemente din interior văzute de mine.

La momentul vizitei erau puțini turiști, în magazinul de obiecte bisericești am văzut o singură persoană care era și paznic. Vizita mea a durat max. 15 minute cam de atât este nevoie să le vezi/observi pe toate din punct de vedere turistic. Recomand vizita. WM rog acest video la început, mulțumesc youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 04.11.23 22:12:59
Validat / Publicat: 05.11.23 09:13:24

VIZUALIZĂRI: 924 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Interior catedrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065800189971924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1