ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Taranului Roman - Casa bunicului la doi pasi de mine si nu stiam

TIPĂREȘTE

Sambata 14 Mai este noaptea europeana a muzeelor, mi-a reamintit-o un afis din fata Muzeului de Geologie. Mi-arunc ochii spre Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa care si-a redeschis de curand portile dupa renovare si se lucra de zor la scarile muzeului semn ca se pregatesc pentru acest eveniment. Vis-à-vis de Muzeul de Geologie este Muzeul Taranului Roman. E liniste, asa era si acum o saptamana cand fara nici o planificare m-am trezit in acest muzeu. De fapt s-a intamplat ceva straniu. Venind de la serviciu am intrat in biserica Mavrogheni, biserica pe langa care trec zilnic dar era prima data cand intram in ea. La iesire pe partea dreapta mi-a atras atentia un mormant de pe a carei cruce am aflat ca acolo odihneste Horia Bernea. Recunosc ca nu-mi aminteam cine era, imi era foarte cunoscut dar nu-mi venea. Am plecat cu gandul ca daca nu-mi amintesc gasec pe internet, recunosc ca ma rodea.

Am tinut drumul spre casa doar vreo 30m si m-am trezit ca intru in Muzeul Taranului Roman. Cer un bilet, dau 6lei, intreb cat costa fotografiatul si imi da un pliant cu tarifele, 50lei. Imediat imi dau seama ca nu am nici un aparat de fotografiat la mine ca doar nu am plecat de acasa la muzeu ci la serviciu. Doamna de la bilete imi spune sa incep vizitarea de la etaj. Trec pe sub “poarta” din lemn care face intrarea pe scari si urc privind portretele insirate pe pereti cu filosofi, etnografi si directori ai muzeului de-a lungul timpului. In capul scarilor sta bustul primului director al Muzeului de Etnografie – Al. Tzigara-Samurcas. Vad apoi portretul lui Horia Bernea – pictor, primul director al muzeului dupa 1989, odata cu redenumirea muzeului ca Muzeul Taranului Roman in anul 1990. Acum intelesem cum am ajuns aici.

Muzeul se intinde pe doua etaje parter si etajul1 fiind impartit in mai multe sali cu denumiri in functie de tematica aleasa. La intrarea in fiecare sala, in dreapta, pe perete, era o mica descriere a salii.

Cel mai mult mi-a placut sala “Casa in casa” unde era expusa o casa taraneasaca gorjeana din lemn, faimoasa datorita maiestriei cu care a fost realizata. Urcand scarile pe prispa casei parca m-am revazut in casa bunicului. Bunicul de care va spun a fost singurul din cei patru bunici pe care l-am cunoscut. Am vazut odaia si patul cu tablii de lemn acoperit cu velinta tesuta in casa. Soba cu vrataiul pe care bunicul ni-l arata noua, celor cinci frati, cand nu eram cuminti. Bucataria cu vasele de ceramica, copaia in care se framanta painea in casa, tavanul cu grinzi unde bunicul atarna ulcelele si lampa cu petrol pentru a lumina bucataria. Nu lipsea nici masuta rotunda cu trei picioare pe care bunicul o scotea afara ca noi sa mancam pe ea in vase de lut lapte cu mamaliga. Atelierul sau magazia, cum zicea bunicul, din care nu lipseau uneltele folosite in gospadarie si la munca campului.

Iesind in “curte “ am vazut o scara care urca spre o platforma de unde se vedea o sectionare in podul casei spre a descoperi ochiului acest loc. Urcand pe platforma am vazut in pod vasele din ceramica care se cumparau de la balci de Sf. Maria pentru toate sambetele mortilor de peste an, copaita cu nuci, leusteanul si mararul uscat pentru iarna, atarnat la grinda podului si cate si mai cate.

In sala “Munca – apa si vantul” era expusa o moara ce putea fi admirata de la etaj, multe fotografii cu mori de apa si vant, harta morilor de pe raul Olt si Dambovita unde am fost foarte suprinsa sa vad trecuta moara din satul meu. Chiar nu m-am gandit ca numele satului meu l-as putea vedea intr-un muzeu.

In sala “Haina” erau expuse costume populare din toate provinciile tarii unde am recunoscut costumul popular din zona Munteniei, pe care sora mea il purta cu drag la concursuri, reprezentand satul nostru, cantand la contrabas alaturi de formatia de titere din sat.

Am mai vazut sala “Munca – focul” in care era expus un atelier de fierarie al unui fierar din Bran dotat cu tot ce presupune aceasta meserie si un atelier de olarit din zona Valcea daca am retinut bine.

Sala “Impreuna” unde erau expuse costume populare de diferite nationalitati care vroiau sa intareasca ideea ca in sate traiesc laolalta in armonie unguri, nemti, ucrainieni, evrei, turci si alte nationalitati.

Sala “Minoritati” unde se prezinta diferite scene din viata si datinile unei minoritati timp de doi ani apoi inlocuind-o cu alta minoritate.

Sala “Moaste” unde este prezentata o biserica din lemn, defapt ceea ce a mai ramas din ea, de aceea sala se si numeste moaste iar in jurul peretilor fiind expuse lucrurile care se aflau in biserica, bancute, clopotul, masa, sfetnicul.

Sala “Reculegere” este singura sala unde ai voie sa atingi unele obiecte si anume stranele care sunt vechile strane de la schitul Crasna, schit le care am ajuns si eu cand am fost la Slanic Prahova.

Mi-a mai placut sala intitulata “Scoala taraneasca” unde este prezentata o sala de clasa asa cum o aveam si eu la scola din sat si unde instinctiv primul gand a fost sa-mi caut cu privirea banca in care sedeam.

Mai era “Salonul de arta taraneasca” multe alte sali carora nu le-am retinut exact numele, in care erau expuse icoane pe sticla si lemn, obiecte de dulgherie precum lada de zestre, hambarul sau patul. Tesaturi din in, bumbac, borangic si lana. Obiecte din lemn, cruci, troite.

Obiectele in muzeu sunt numerotate si la intrarea in sali trebuie sa iei un ghid din buzunarele special amenajate. Foarte multe lucruri ne sunt familiare celor care le-am vazut, le-am trait, le-am admirat iar acum cand le revedem le recunoastem, ne starnesc amintiri. Insa eu as zice ca ar fi fost mai usor pentru cei care viziteaza, ca in dreptul obiectelor sau colectiilor sa fie o inscriptie cu ce reprezinta.

Vizita la acest muzeu mi-a provocat, atunci, mai multe sentimente. Nostalgie - dupa ce am revazut casa bunicului, scola, moara din sat. Fuga pana in sat – ca doar sunt 24km pana acolo. Intristare – nu voi gasi nimic din toate astea acolo, tocmai pentru ca este asa aproape de capitala, satul meu s-a modernizat demult. Casa bunicului a fost inlocuita de casa fratelui meu, o casa mare, moderna. Bucurie – am descoperit ca in drumul meu spre serviciu, se afla casa bunicului. O pot vedea oricand, nimeni nu va primi autorizatie de demolare, va sta aici cat muzeul va exista.

Mergeti poate descoperiti si voi ceva….


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 12.05.11 23:17:17
Validat / Publicat: 13.05.11 08:32:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3266 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Biserica din lemn expusa in curtea Muzeul Taranului Roman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

magdalena
[13.05.11 11:06:43]
»

Noroc cu impresiile tale ca mi-am adus aminte de noaptea muzeelor, inca nu m-am dezmeticit dupa vacanta din Turcia!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.05.11 13:16:31]
»

Iată cum ne putem face o imagine despre interiorul Muzeului Țăranului Român și fără a vedea fotografii! Cu toate că, sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut să văd cum arată cu adevărat copia ”casei bunicului”, despre care îți amintești cu nostalgie în finalul review-ului.

Felicitări și mulțumiri totodată, că mi-ai inspirat o nouă țintă turistică și amintiri pe care la rândul meu le retrăiesc cu emoție! Mulțumesc că ne-ai adus aminte că mâine e noaptea muzeelor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[14.05.11 07:52:34]
»

@mariana. olaru

Multumesc si eu pentru felicitari si ma bucur cand pot inspira pe cineva cu impresiile mele.

Sa-mi spui daca ti-a placut "casa bunicului" dupa ce ajungi la muzeu.

Mi-am adus aminte ca la subsol era o sala numita "Ciuma" de unde am iesit foarte repede. Seceri. cionane si tablouri ale conducatorilor iubiti din tarile comuniste. Dar poate sunt si nostalgici...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[15.05.11 14:08:06]
»

Mi-arunc ochii spre Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa care si-a redeschis de curand portile dupa renovare si se lucra de zor la scarile muzeului semn ca se pregatesc pentru acest eveniment

Am fost si eu intinsa la acest muzeu in noaptea muzeelor si era inchis... La Muzeul Taranului Roman mi-au spus ca nu s-a terminat renovarea si ramane inchis. Nici muzeul acesta nu a fost deschis decat in cursul zilei. Din pacate au avut o organizare proasta in acest an.

Esti sigura ca s-a redeschis Muzeul Antipa? Sa stiu si eu daca incerc saptamana asta sa il vizitez, ca am luat tzeapa cu el noaptea trecuta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crima
[15.05.11 14:19:43]
»

@magdalena

Stimati vizitatori,

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” este in prezent inaccesibil vizitarii datorita lucrarilor de reorganizare si modernizare a expozitiei permanente si a spatiilor destinate publicului.

Urmeaza sa fie anuntata din timp data deschiderii Muzeului pentru public.

Noaptea Muzeelor 14 mai 2011

Muzeul Labirint - Randuiala vietii

Cei doi vecini de la Sosea, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Muzeul National al Taranului Roman se muta in Piata George Enescu (langa Ateneu), pentru o zi si o noapte. Va asteptam, de Noaptea Muzeelor, de la ora 18.00, pana dimineata la 4, sa va pierdeti si sa va regasiti intr-un Muzeu Labirint. Cautati-ne o noapte intreaga si a doua zi de la 10.00 de dimineata pana seara, la 17.00!

Cei care parcurg acest traseu muzeal stradal, unic in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, vor avea ocazia sa afle despre obiceiurile si sarbatorile satului traditional, sa cunoasca mai multe despre speciile de vietuitoare ale acestei planete sau sa descopere care au fost personalitatile care au schimbat destinele celor doua muzee.

Nu vor lipsi nici concertele sau activitatile speciale pentru copii.

Labirintul va fi prevazut cu un sistem de signalistica si harti pentru orientare, se vor semnaliza expozitia permanenta (dialogul celor doua muzee), spatiile aditionale (zona multimedia, zona de expozitie temporara, zona de activitati cu copiii, zona de relaxare, zona info) si iesirea.

MTR si Antipa va asteapta pe 14 si 15 mai, in piata, la Ateneu, intr-un labirint cat un muzeu!

Programul de vizitare al Muzeului Labirint:

Sambata, 14 mai, deschis intre 18.00 - 4.00

18.00 concert Cvartetul Resonance

21.30 concert Bourbon Jazz Unit

Duminica, 15 mai, deschis intre orele 10.00 - 17.00 ateliere pentru copii

Intrarea este libera.

Asa ca... grabeste-te!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[15.05.11 14:33:17]
»

@crima, eu citind impresiile am crezut ca s-a redeschis Antipa, desi nu aveam totusi in plan acest muzeu pentru noaptea muzeelor si nu m-am informat de pe net din alta parte, de exemplu de pe site-ul noptii muzeelor unde m-am informat de alte muzee.

Insa am hotarat ad-hoc sa mergem la rugamintile copiilor si am constatat ca e inchis si ca exista acest "muzeu labirint". Nu stiu ce a insemnat faptic acest lucru, poate ne spune cineva care a fost acolo.

Eu am fost in Piata George Enescu in Noaptea Muzeelor cu gandul de a vizita alta sectiune a Muzeului de Arta si am vazut ceva circular in mijlocul pietei, in jur fiind un cerc imens de oameni si am inteles ca este vorba de acest "muzeu labirint". M-am gandit ca este numai pentru noaptea muzeelor si ca totusi am avea sperante de Antipa zilele urmatoare.

Nu stiu ce a fost in acest loc, insa nu as fi stat la coada aia de cateva ore sa aflu de istoria celor doua muzee..., copiii sunt totusi interesati de exponate, nu de planse, schite si vorbe. Am luat teapa si cu alte muzee, oricum. Slaba organizare in acest an.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[16.05.11 12:06:47]
»

Imi cer scuze fata de @magdalena si alti useri care au citit aici ca Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa a fos redeschis dupa renovare. Am facut-o crezand in comunicatele celor de la Ministerul Culturii, care au aparut atat la TV cat si in presa si dupa graba in care munceau de zor, dupa-amiaza tarziu, cu doua zile inainte de noaptea muzeelor la scarile muzeului. Imi cer inca odata scuze. Atasez comunicatele:

Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa din Capitală va fi redeschis în aprilie, cu o întârziere de câteva luni faţă de termenul anunţat iniţial pentru finalizarea lucrărilor de modernizare, au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii.

"A fost o întârziere, însă acum ne aflăm în grafic. Chiar dacă redeschiderea muzeului a fost anunţată pentru toamna anului trecut, au fost câteva mici probleme legate de prezervarea exponatelor, dar şi de firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de modernizare", spune consilierul ministrului Culturii, Radu Enache.

Cat priveste noaptea muzeelor nici eu nu am inteles cum sta treaba, unele au intrarea libera noaptea, unele ziua iar altele cateva ore. Ar putea da si ei orarul si o lista cu muzeele deschise pentru aceasta noapte sa nu mai luam plasa, ca am patit-o si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[16.05.11 13:24:24]
»

Stai linistita @lumis66, eu sunt multumita ca ti-am citit impresiile si astfel am iesit cu niste prieteni foarte buni la acest eveniment, indiferent cum a fost acesta, despre care am apucat sa scriu aici.

Pana la urma de aceea sunt ecourile, ca sa ne lamurim si cred ca rolul lor este unul "constructiv", ca sa folosesc o sintagma arhicunoscuta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
savastefania
[16.05.11 23:23:41]
»

Felicitari pt review!

Mi-ai adus aminte de bunici, de copilarie si de vacantele petrecute la ei.

magdalena
[03.07.11 08:36:53]
»

Pentru cei interesati:

"Incepând de la 1 iulie şi până la 1 august, copiii între 5 şi 18 ani sunt aşteptaţi la Atelierul de creativitate al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, unde timpul înseamnă altceva decât computer şi televizor.

Cursurile propuse dau frâu liber imaginaţiei şi creativităţii: fotografie, pictură pe diverse suporturi, pictură pe sticlă, poveşti cu urechi, modelaj, atelier de hârtie manuală, lecţii de etnologie, poveşti, desenat, croit, ţesut, confecţionat păpuşi şi teatru de păpuşi papier-mâché, colaj textil şi altele reprezentând o listă atrăgătoare de activităţi pentru copii în timpul vacanţei de vară" (sursa click aici).

Informatii se pot gasi si pe site-ul muzeului, in sectiunea: click aici

De asemenea, pentru informatii privind atelierul de creativitate exista telefonul direct 021-317 96 59.

Adresa muzeului este Şoseaua Kiseleff 3 si se poate ajunge cu metroul pana la Piata Victoriei, e chiar la inceputul bulevardului, pe partea stanga, vizavi de Muzeul de Geologie, sau cu autobuzele 205 si 300.

webmaster
[29.10.13 13:53:48]
»

Odată cu atingerea "pragului" de 3 articole distincte despre acest obiectiv, articolul a fost mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Țăranului Român» (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crima, Lumis66, magdalena, savastefania, Sunra
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Țăranului Român:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068851947784424 sec
    ecranul dvs: 1 x 1