ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2017
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Buzau
ÎNSCRIS: 22.03.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Satului Bucovinean

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce ne-am facut de cap prin Cetatea Sucevei, am hotarat ca este cazul sa vedem si ceva traditii, si felul cum aratau casele vechi, construite din barne de lemn, cu camere mici, avand peretii tapetati cu covoare tesute manual. Dupa ce am trecut prin parcare, am ajuns la intrarea in muzeu. La poarta era un afis ce ne instiinta costul periplului nostru prin curte si mai ales programul. Dupa ce am platit biletele de rigoare, am intrat inauntru nu inainte de fi informati ca daca dorim sa fotografiem exponatele trebuie sa platim extra. Ei as, da de unde soro sa facem noi fotografii. Nici nu eram interesati…. sa platim extra, ca de facut poze, mai vedem noi (nu mai aveam baterii la purtator). Si de cum am intrat, cineva a simtit ca trebuie sa-si faca simtita prezenta... la toaleta. Si dus a fost. Nu am fost eu inculpatul. ;)

Dupa momentul cu pricina, mai usori, am intrat in prima casa aparuta in cale. Am uitat sa mentionez ca toate casele-exponat erau numerotate. Normal, am inceput cu numarul 1 care era…. ati ghicit, o crasma. Veche, ce-i drept, dar foarte bine intretinuta. Doar pe hangiu nu prea l-am gasit. Plecase si uitase usa descuiata. Noi am intrat… si ne-am bucurat de priveliste. Mai ca-ti venea sa iei loc la o masa si sa comanzi ceva de mancare. Totul era curat, mesele acoperite de stergare facute manual, flori frumos aranjate pe hol, pe mese tronau butelcute ce asteptau sa fie umplute iar alaturi cate un paharel. Si el gol, de asemenea. Bucataria era si ea dotata cu instrumentele de rigoare. Dupa ce am inspectat crasma, am trecut la casa nr. 2. Era o moara de apa, cu pietrele de macinat cerealele. In urma discutiilor avute cu administratorul muzeului am aflat ca toate exponatele au fost mutate din locurile de bastina, ca ele au existat cu adevarat. Si eu care credeam ca au fost construite pe locurile unde sunt acum amplasate. Omul cat traieste invata. Mare magaoaia: magazie unde se depozitau sacii cu faina si malai, roata cea mare, din lemn, ce actiona pietrele de macinat.

La nr 3 am descoperit atelierul olarului, cu masa de olarit, cu diversele cani si oale din lut.

Ne-am tot plimbat prin alte casute de prin diferite locuri…. casuta din Radaseni, casa din Dona Candreni (nici eu nu am auzit de zona asta), basca am gasit si o mica bisericuta, Biserica Vama, mica, cocheta, din lemn.

Intr-o casa am descoperit surprinsi (daca pot spune asa) momentul petitului. In odaia cea mare, din casa, pe pat, stau parintii fetei, de-a dreapta lor sunt nasii viitorilor insuratei iar in fata lor, in genunchi tinerii, sfiosi, asteptand cu sufletul la gura acceptul parintilor de a se casatori.

Dupa ce am “participat” la petitul miresei am ajuns in dreptul unei case unde se auzea un cantec de leagan. Curiosi din fire, ne-am bagat capul pe usa si am vazut in odaia cea mare cum maicuta statea pe un scaunel, in mijlocul camerei, copilul intr-o copaie si ii canta cantece de leagan. Nasterea unui copil era un moment de bucurie in familie. Odata nascut copilul, parintii erau implicati in diferite activitati pentru ca micutul sa fie ferit atat de fortele malefice cat si ca acesta sa fie integrat in societate. In primul rand copilul trebuia ferit de deochi fapt pentru care moasa ii lega la mana dreapta un manunchi de stramatura sau panglica rosie. Scaldatoarea era prima baie care i se facea copilului si la care i se aduceau diferite obiecte simbolice (banuti, busuioc, zahar, etc). Rodinile sunt darurile insotite de urari pe care rudele si prietenii apropiati le aduc in casa noului nascut. Cumetria se desfasura in ziua botezului.

Dupa ce ne-am mai invartit noi prin alte casute din “cartier”, la un moment dat, am auzit un bocet. Cand am ajuns in in zona de unde se auzea am observat deasupra usii un doliu. Am realizat ca acolo se “murea”. Nu de ciuda ci era expus momentul decesului. In camera, pe o masa, era depus un sicriu cu “titularul” inauntru, iar la capataiul lui isi faceau “meseria” 3 bocitoare. Nu am rezistat prea mult, doar cat sa imortalizam momentul (am reusit asta dupa ce am frecat bateriile in palme) si am plecat. Conform traditiilor, obiceiurile de inmormantare din Bucovina reflecta universul de gandire al taranului roman care priveste moartea ca pe un lucru natural. La incetarea din viata a unui membru al familiei, se trageau clopotele de 3 ori pe zi pana in ziua inmormantarii. Dupa obicei, bocirea se facea de catre membrii familiei. Inmormantarea avea loc a 3-a zi dupa deces.

Dar cum noi eram inca vii, si aveam mari probleme de comunicare cu “foamea ce ne tot dadea ghes”, am hotarat ca este momentul iesirii din scena si sa mergem sa mancam. Oricum era ultima casa de vizitat din cadrul complexului muzeal.

Dupa aceasta vizita am ramas cu amintiri placute. Recomand vizitarea acestui Muzeu al Satului Bucovinean.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Soso42 in 05.04.17 22:50:32
Validat / Publicat: 06.04.17 11:13:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 1778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Soso42); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 O casuta din zona Radaseni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.04.17 08:05:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Satului Bucovinean, SUCEAVA" (deja existentă pe sait)

adri-nico
[06.04.17 12:16:01]
»

Aseara era prea tirziu cind ai terminat de scris, dar azi sa nu uiti sa atasezi si filmuletele pe care le-am facut eu acolo. Sint sarea sarea si piperul acestui obiectiv.

Dupa cum am citit si articolul lui Zlatna, vad ca numerotarea casutelor nu corespunde cu a ta. Data viitoare sa fii mai atent.

Ia te uita, nici pe el nu l-au cinstit cu nimic la crisma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[06.04.17 12:34:43]
»

@Soso42: La diferență de doar o zi ne delectăm din nou cu o vizită în Muzeul Satului Bucovinean din Suceava - mulțumim pentru relatare. Două articole, două moduri de abordare diferite, o singură concluzie: promovare și apreciere față de tradițiile populare.

Anul 2016 a fost un an bun în ceea ce privește numărul de vizitatori și pentru muzeul etnografic în aer liber. În anul 2017 vor fi oferite turiștilor șapte noi obiective, organizându-se un al doilea perimetru de vizitare. E de bine!

Dar priviți și galeria foto atașată acestui articol din Monitorul de Suceava (monitorulsv.ro/Local/2016 ... muta-de-la-mare) pentru a observa comportamentul de care dau dovadă unii vizitatori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[06.04.17 12:43:23]
»

@Soso42:

Vad ca devii tot mai activ, clar ca drogul te-a lovit rau! Si sefa nu se lasa, te indruma pas cu pas, ba cred ca nici nu te mai gaseste decat la laptop de la o vreme si scriind pe AFA. E bine daca-i boala de familie.

Un muzeu frumos la care nu am fost, sper ca in urmatorii doi ani sa fie calcat si de noi. Cat despre crasma, o fi trecut inaintea voastra o inspectie ceva si au ramas fara produse!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[06.04.17 12:49:17]
»

@tata123: Vaai, am citit articolul din ziar si, recunosc, ma simt cu musca pe caciula!

Imi amintesc ca, demult, in vizita la Bojdeuca lui Creanga, nefiind nimeni in zona, am trecut la sfoara legata ca sa fac poza linga o copaie. (n-am atins nimic in afara de sfoara) Mi-am adus aminte de copaia in care ma legana bunica si pe care am donat-o asta vara unui muzeu! (sper ca mi-am spalat pacatul cu asta). Rusine sa imi fie, alta data nu mai fac!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[06.04.17 12:54:57]
»

@elviramvio: Eu lucrez mult. Si cind e el la serviciu, si dupa ce vine acasa. Imi era ciuda ca statea pe laptop si se uita la toate filmele... l-am batut la cap ca sa faca ceva cu folos. Ma bucur ca mi-a iesit! (si el nu iese din cuvintul meu, inca )

E drept, dupa intilnirea de la Slanic, unde a fost si el implicat mai mult ca anul trecut cind era pe post de insotitor, a vazut ce inseamna AFA cu adevarat.

Si diseara il pun sa scrie ca sa nu isi iasa din mina. Avem multe locuri prin care am fost impreuna si despre care eu nu am apucat sa povestesc.

Eu imi pastrez talentul pentru Dominicana. AMR 3 saptamini.

Si da, Muzeul Satului nu trebuie ratat. E atit de frumos! E primul pe care l-am vazut in viata mea. Am fost la Sibiu si intre muzeu si strandul cu namoale, am ales a doua varianta. Acum stiu ce am pierdut! .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[06.04.17 13:18:59]
»

@adri-nico:

Pai zbor lin si distractie maxima! Probabil voi citi povestile tale dupa luna mai, luna cand ma voi da mai absenta pe aici. La Sibiu merita din plin, am fost de doua ori si-l am in plan iar dar din toamna tot amanam drumul acolo, acum iar a ramas... pe toamna.

Soso42AUTOR REVIEW
[06.04.17 17:37:51]
»

@elviramvio: Ai dreptate, imi place ceea ce fac. Si satisfactiile sunt oarecum pe masura. Nu neaparat in ceea ce priveste premiile (pe deplin meritate) ci mai ales cand observi cum ti se schimba culoarea. Nu la fata, ci cea care-ti spune ca incepi sa urci in clasament. Sau cum de la un incepator devii ceva mai avansat. Aici vad eu satisfactia. Oricum depindem de timp. Daca pana acum am avut ceva timp liber... va sosi timpul cand nu voi mai putea sta sa scriu.

Muzeul este frumos, bine intretinut si cu aerul stravechi. Ai ce vedea.

Multumesc pentru apreciere!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[06.04.17 18:01:42]
»

@Soso42: Penibil momentul cu pețitul.

Bine că nu m-am născut în vremurile alea. Mi se pare umilitor.

Felicitări pentru review!

adri-nico
[06.04.17 18:03:36]
»

@krisstinna: ce-are, bre, de e umilitor?

krisstinna
[06.04.17 18:35:27]
»

@adri-nico: Iau pe cine vreau eu și când vreau eu, nu mă ghidez după ce vrea mama și tata.

Cum ar fi sa vină copilul meu, să stea in genunchi in fața mea și sa îmi ceara mie voie copiii să se "pupe"

Păi ce, mă pup eu cu ea? Să facă după pofta inimii!

Lasă că am prins și eu "un pețit", a fost groaznic!

Ai mei părinți au fost părinții verisoarelor mele, orfane.

La cea mare, vin părinții lui: târguială nu gluma, că cearșaf, că virgină... figuri pe socrii mari.

La a doua a fost ok, oameni cu mult bun simț, cu frica lui Dumnezeu.

A treia și ultima a plecat de la 18 ani cu un tip mai mare cu vreo cinșpe ani decât ea, părinții lui-finii bunicilor mei, morți ambii.

Ete că asta mică a nimerit cel mai bine, a făcut de capul ei, spre disperarea bunicilor mei. Nu au putut avea copii, zicea bunica mea că au încălcat "legea" sângelui au fost blestemați-cică

Concluzia: fiecare să își aștearnă așa cum vrea să doarmă, dacă greșești, fă-o pe mâna ta!

PS: știi ce mult plângea verișoara mea pentru că soacra ei cerea zestre? A fost dureros și umilitor pentru ea.

Voi cum credeați că e la un pețit? Pupături și petale de trandafiri?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[06.04.17 18:41:35]
»

@krisstinna: Uite cum imi imaginam eu o sedinta de petit: vine mirele cu alde ma'sa si cu un platou de prajituri/ tort/ gogosi/ placinte sau o punga cu seminte (dupa buget, coane Fanica) si se aseaza la o masa... unde se pune la cale nunta. Ce pune soacra mica, ce pune aia mare... socrii discuta despre mese, scaune... toba mare sau mica... si cite neamuri sa cheme.

Gresesc?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[06.04.17 18:55:17]
»

@adri-nico: Poate la oraș să fie dulce întâlnirea socrilor, că la sate... e jale încă.

Ce semințe, gogoși? Ăia au țuica în nas de când dau prima sapă în pământul plin cu rouă

Sunt mult mai putini ca in trecut, dar mai sunt destui.

Târguială, nu glumesc. Ce ladă de zestre? Euro, mașini și case, am evoluat

Soso42AUTOR REVIEW
[06.04.17 19:18:49]
»

@krisstinna: Multumesc. Acum incerc sa urc si 3 filmulete cu fiecare moment in parte. Doar ca trebuie sa mai caut putin... pana descopar.

Imi pare rau pentru fetele petite si nemultumite. C'est la vie... cum spune un clasic in viata.

Nu stiu cum ar fi fost dar bine ca nu traim in acele vremuri.

webmaster26
[06.04.17 20:31:14]
»

@Soso42: Filmulețele trimise au fost procesate și atașate articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Soso42AUTOR REVIEW
[06.04.17 20:34:16]
»

@webmaster26: Multumesc din suflet web!!!

izabiza
[14.07.17 07:14:34]
»

@Soso42: am si eu o curiozitate. Daca bateriile erau descarcate, pozele de unde au aparut?

Glumesc. Am descoperit si eu, in incercarea de a organiza o excursie pentru un grup de copii, ca avem si un Muzeu al Satului Bucovinean.

Iar la Falticeni, cica exista un Muzeu al Apelor , cu diorame si acvarii. Super. Daca ajung, revin sa va povestesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[14.07.17 08:09:47]
»

@izabiza: Neata! Io-s aia care ma plingeam de baterii. Am facut poze la "parter". Am filmat si cartuliile alea, si povestile de pe ecrane, iar cind am ajuns la "etaj", abia am mai apucat sa luam vreo 3-4 cadre. Aici e vorba de Cetate.

La iesire, o e taraba si acolo am gasit baterii cu care am facut poze in Muzeul Satului.

Daca e asa ceva la Falticeni, sigur o sa mergem si noi sa vizitam.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, elviramvio, izabiza, Soso42, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Satului Bucovinean:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091587066650391 sec
    ecranul dvs: 1 x 1