GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni, jud. Harghita, cu un record mondial
Pe șoseaua DN 13 dinspre Bălăușeri spre Sovata, în centrul comunei Sângeorgiu de Pădure virați la dreapta, se trece pe lângă Lacul Bezid, localitatea Bezidul Nou și se ajunge în Crișeni după aproximativ 15 km. Veți întâlni pe traseu indicatoare care vă îndrumă spre Muzeul Pălăriilor de Paie.
Odată ajunși în localitatea Crișeni, continuați traseul până în centrul comunei, unde veți observa o troiță lângă un pod peste pârâul Cușmed. Drumul este asfaltat și în stare bună.
După trecerea podului, pe partea stîngă veți observa un loc pentru parcarea mașinii.
Muzeul este ușor de reperat, este prima casă după pod, zugrăvită parcă cu piatră vânătă, cu un gard din lemn pe care este atașat un panou informativ cu date despre satul Crișeni și denumirea străzii, Gergely. Muzeul este la numărul 229.
Am intrat în curtea care are ușa deschisă, programul de vizitare este până la ora 20.
Vizitarea nu este cu taxă ci cu donație, în urna de la intrare.
Am fost imediat întâmpinați de domnul Szocs Lajos, care ne-a fost un ghid de excepție. Dânsul ne-a explicat pas cu pas procesul tehnologic și ne-a răspuns cu răbdare la toate întrebările. De asemenea, ne-a exemplificat diverse etape premergătoare realizării pălăriior de paie, ne-a arătat cum se folosesc mașinile de cusut, de presat.
Domnul Szocs Lajos se ocupă de presarea pălăriilor pe diferite calapoduri, manipulând presa de pălării care funcționează cu aburi.
Mașina specială pentru cusut împletiturile din paie expusă în muzeu este cea originală, în prezent se folosește o altă mașină asemănătoare.
La întrebarea: câte pălării puteți face într-o zi? Răspunsul dânsului a fost: dacă TREBUIE și chiar TREBUIE, fac 300 de pălării (ei au reușit să facă o comandă de 300 de pălării într-o singură zi, adică omul care coase și el care le presează, domnul Szocs Lajos).
În muzeu este fotografia cu cele 300 de pălării făcute într-o singură zi, în anul 2015 pentru Festivalul cercetașilor, din Japonia.
Înainte să fie mașina pentru presarea pălăriilor, acestea erau călcate cu fierul de călcat pentru a face șantul de pe creștetul acestora.
Am văzut spicele de grâu din care se fac pălăriile de paie, care nu sunt cele care se cultivă în zilele noastre. Am simțit elasticitatea spicului de grâu din soiul vechi față de spicul de grâu modificat genetic, cel care se cultivă în prezent având mult mai multe boabe de grâu... producția la hectar este mult mai mare.
După ce se seceră grâul, spicele sunt uscate și apoi înmuiate în apă pentru a putea fi împletite. După împletire, șnururile sunt trecute printre doi tamburi, o presă manuală cu manivelă, pentru aplatizarea împletiturii, devenind plate. Apoi panglicile sunt cosmetizate, se taie capetele spicelor care sunt inestetice. La final se mai udă și se mai presează încă o dată.
Apoi panglicile sunt întinse pe niște suporți din lemn și urmeză coaserea lor cu mașina de cusut. Mai demult panglicile erau cusute manual pe calapoduri din lemn. Aceste calapoduri sunt expuse la muzeu și poartă urmele sutelor de înțepături de ace.
După coasere sunt presate cu presa de pălării, pentru a le da forma cu teșitura din creștet. La origini această teșitură se realiza cu fierul de călcat.
Împletiturile au modele diferite, sunt cele de bază, dar și de decor, de artizanat, pentru aplicare pe pălării.
Partea cu împletiturile care reprezintă 80% din întreg procesul de execuție a pălăriilor și este făcută de mai mulți oameni specializați din sat.
Sunt expuse pălării foarte frumoase la muzeu, dar piesa de rezistență o constiuie cea mai mare pălărie de paie din lume: “Pălăria Gigant” înregistrată și omologată în Cartea Recordurilor în anul 2004. Aceasta are diametrul de 2 metri și o greutate de 2,5 kilograme.
Muzeul a fost inaugurat în anul 2001 într-o veche casă țărănească cu două camere, renovată, cu preșuri țesute pe jos și sute de pălării expuse într-o cameră. În cealată cameră este exemplificat procesul tehnologic, mașinile-unelte folosite precum și numeroase fotografii.
Acest muzeu al Pălăriilor de Paie a fost realizat pentru păstrarea tradiției vechi de 200 de ani și pentru contiuarea tehnicii de confecționare a pălăriilor precum și a altor obiecte decorative din paie împletite.
Pe timpul verii aici se organizează tabere în care se învață tehnica împletirii și prelucrării paielor, meșteșugul realizării pălăriilor de paie și a altor obiecte decorative din paie. Am văzut terasa unde se realizează diferitele etape ale acestui proces, cu spicele aflate in diferite stadii de prelucrare.
În curte există un magazin de unde se pot cumpăra diferite obiecte din paie, cum ar fi: pălării, cosuri, diverse suporturi, sticle cu împletituri de paie, poșete, mini pălării, decorațiuni în multe forme, geanți de plajă, etc.
Curtea este decorată cu multe pietre din râul Cușmed având forme interesante, multe semănând cu niște pălării.
Nu credeam că voi fi atât de fascinată de tainele obținerii unei pălării de paie. Încercați și voi să le descoperiți. "Jos Palaria! " Respectele mele !
Trimis de Dana2008 in 05.10.19 21:13:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.41715010 N, 24.97136530 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dana2008: Un muzeu unicat în România, inedit în peisajul muzeistic românesc. Am citit despre acest muzeu acum câțiva ani, e o ocupație pe cale de dispariție.
În aceeași categorie se înscrie și meșteșugul împletiturilor din papură și trestie și cel care utilizează nuielele de alun sau răchită. În Moldova când eram copil am văzut pe viu cum se confecționau coșărcile din nuiele sau măturile din sorg.
Mulțumim pentru prezentare și fotografii!
@Dana2008: Am vizitat în 2016 acest muzeu inedit și îmi aduc aminte cu plăcere de toate acele exponate, inclusiv de acea pălărie uriașă, obiect demn de un record mondial. Noi am mers acolo pe un drum neasfaltat însă, cu răbdare, am ajuns la muzeu.
Toate pălăriile expuse sunt frumoase și fiecare parcă spune povestea ei. În ceea ce privește curtea muzeului, pietrele cu forme care mai de care mai ciudate sunt troliți (sau trovanți), astfel de roci ciudate fiind descoperite prin mai multe locuri din țară, inclusiv la noi, în județul Buzău.
Felicitări pentru vizitarea acestui muzeu deosebit, mulțumim pentru articol și fotografii! Numai bine!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Toate meșteșugurile sunt interesante și din păcate tot mai rar întâlnite, unele nu au urmași dornici să continue tradițiile să învețe de la bătrâni tainele lor și cred că în timp vor dispărea.
La muzeul Pălăriilor de paie din Crișeni vin vizitatori și se primesc comenzi din întreaga lume. În curtea muzeului sunt foarte multe plăcuțe cu denumirea țărilor de unde au fost vizitatorii muzeului.
Îți recomand o vizită la acest muzeu.
Călătorii plăcute! Numai bine!
@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ți-am citit articolul și al lui @Dan&Ema de asemenea.
Pălăria gigant este impresionantă, am întrebat dacă pot să fac o fotografie cu ea pe cap și mi-a spus că nu, pentru că trebuie păstrată cât mai intactă că să nu se deterioreze... este totuși unică în lume.
Nu credeam că vizita la acest muzeu va avea un impact emoțional atât de mare asupra mea.
Drumul este în stare perfectă acum, este nou.
Călătorii plăcute! Numai bine!
@Dana2008:
Un muzeu interesant!
Felicitări pentru articol şi SB!
palăria nouă... se poate schimba... sau se poate fara ea!
Dragă Dana, ”Jos pălăria! ” pentru articolul tău și pentru că ai ajuns să-l vezi, să-l apreciezi și să ne povestești despre el. Habar nu am avut de modul cum se fac aceste pălării din pai. Foarte interesant!
Felicitări și numai bine!
@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Nici eu nu credeam că este atât de complexă procedura de executare a unei pălării de paie... până și paiele din care se fac sunt speciale.
Când am citit review-ul scris de @Crazy Mouse care era foarte entuziasmat de ceea ce descoperise la Muzeul Pălăriilor de Paie, m-am gândit că nu are ce să fie atât de special. Acum sunt și eu bucuroasă că am fost acolo și am intrat în lumea fascinantă a acestui meșteșug, vechi de peste 200 de ani.
Am rămas surprinsă că în acest sătuc vin oameni din străinătate în vizită la muzeu și că se primesc comenzi pentru pălării din colțuri îndepărtate ale lumii.
Recomand aceasta incursiune într-o artă desăvârșită cu pasiune.
Numai bine!
@webmaster13: E super! Mulțumesc! Chiar îmi place foarte mult.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni — scris în 08.09.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 La Muzeul Pălăriilor de Paie - Crișeni — scris în 04.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Măiestrie din spice de aur la Muzeul Pălăriilor de Paie – Crișeni — scris în 14.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Dupa slanina si palarii prin judetul Harghita – partea a II-a: Muzeul Palariilor de Paie Criseni — scris în 17.11.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Muzeul Pălăriilor de Paie - unul dintre cele mai interesante obiective vizitate în acest an! — scris în 16.12.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- May.2009 Muzeul palariilor de paie — scris în 30.06.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ