ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Oului din Vama – cel mai spectaculos si bine prezentat obiectiv din Bucuovina

TIPĂREȘTE

Aflasem de Muzeul Oului chiar de la cea care tine treaz acest mestesug si se ocupa intr-un mod remarcabil si laudabil de promovarea si prezentarea obiceiurilor din zona Bucovinei, Doamna Letitia Orsivschi. Am cunoscut-o pe doamna artist cu 2 ani in urma de Sfintele Pasti, cand a fost invitata de gazdele pensiunii Casa Vero (vezi impresii), unde eram cazati, sa ne prezinte cateva secerete despre tainele inchistrarii oualor, dar si sa ne explice despre motivele artistice care se regasesc in tehnica pictarii oualor. Atunci ne-a spus si de existenta Muzeului Oului din Vama.

Cum anul acesta am revenit la Casa Vero (vezi impresii), ne-am propus sa vizitam muzeul.

In ziua de Sfanta Maria, zi calduroasa de vara, Bucovina era intesata deturisti, dornici sa prinda sfanta sarbatoare in preajma unei biserici sau a unor obiective remarcabile din Bucovina. Romani (localnici si turisti), straini forfoteau prin zona.

Pentru a nu strabate distante lungi in aceasta zi aglomerata de sarbatoare am ales urmatoarele obiective de vizitat: Muzeul Oului, Manastirea Voronet si Manastirea Humorului.

Muzeul Oului (in unele documentatii Muzeul Oualor) este localizat in Vama, judetul Suceava, pe strada Garii la nr. 20. Din Drumul European E58, pe sensul de mers de la Campulung Moldovenesc la Gura Humorului, in Vama, se formeaza strada Garii. Intersectia este marcata si cu un indicator. Strada nu este asfaltata, dar circulabila in conditii bune. Se trece pe langa o biserica mare si foarte frumoasa ca si arhitectura (am atasat poza) si se continua pana in capatul strazii, care se infunda in calea ferata. Ultima caza pe partea dreapta este Muzeul Oului. Se intra intr-o curte de tara cu multe flori in care se afla doua corpuri de cladiri. Muzeul functioneaza in cea din dreapta.

Cand am trecut pragul muzeului ne-a intampinat chiar d-na Letitia. Ne-am bucurat mult sa o revedem. Bineinteles ca dumneaei nu ne-a recunoscut la cati turisti a cunsocut la viata dumneaei, dar i-am amintit in ce imprejurare o cunoscusem cu doi ani in urma si s-a bucurat mult ca am revenit, ba pot spune ne-a bagat in seama un pic in plus fata de restul vizitatorilor, dar voi reveni asupra acestui aspect.

Doamna Letita si familia dumneaei impreuna cu toti cei care au contribuit la existent acestui muzeu si la modul sau de prezentare meria sincer felicitati. La intrare am primit casti, la care puteai selecta limba in care doresti sa asculti informatii despre prezentarea muzeului. O idee foarte buna si practica, si moderna, ca afara. Astfel turistii, straini si romani aflau deatlii despre ce puteau viziona in muzeu. Prezentarea era foarte reusita si prin prisma faptului ca nu era obositor de lunga.

Muzeul era plin de vitrine cu oua. Oua bineinteles colorate si pictate de tot felul. Pana sa ne documentam despre acest muzeu ne asteptam sa gasim la cu totul altceva. Prima sursa de inspiratie a fost review-ul doamnei LidiaV pe AFA (vezi impresii), dupa care am avut sansa sa vedem si un reportaj televizat. Pentru ca acum stiam cam se aveam sa vedem nu credeam ca va mai avea un efect sensational asupra noastra, doar ca ne doream sa il vizitam “”live””. Si totusi ne-a socat! Este superb! Am trecut rand pe rand pe la fiecare vitrina ascultand in casca detalii despre ce era de admirat in fiecare vitrina,

Citez din flyer-ul muzeului:

Muzeul Oului din Vama este un muezu inedit si cuprinde peste 3000 (trei mii!) de oua din toata lumea (!) pe care prof. Letitia Orsivschi le-a adunat timp de 15 ani de participari la expozitii si saloane international, dar si oua din Bucovina, lucrate de mana artistei sau altele, cu o vechime de 100 ani. In colectie exista oua rare, ca cele de emu (!), nandu (!), tinamu (!), broasca trestoasa, crocodil (!), flamingo (!), dar si oua cu dimensiuni foarte mici ca cele de potarnichie, vrabie, porumbel, alaturi de oua de fazan, paun, prepelita, rata, gasca, curca, strut. Toate aceste frumuseti se afla expuse in 22 de vitrine.

Semnele de exclamatie imi apartin pentru ca nu stiu sa explic in cuvinte uimirea de a putea vedea cu proprii ochii asemenea oua rare.

In centrul incaperii era amplasata o masa plina cu cosulete si farfurii pline cu oua, din care viziatatorii puteau sa isi aleaga spre cumparare oua ca si amintire, ca si décor, bibelou, cadouri etc. Pretul acestora era destul de piperat pentru cei care venind in vizita la un muzeu nu erau probabil pregatiti sa cumpere si amintiri de 10 ori mai scumpe decat blietul de vizitare. Dar erau superbe! Sa fim corecti si sa apreciem!

Dupa incheierea turului de vizitare, doamna Letitia ne-a tras intr-o parte sa ne arate o incapere vecina si sa ne spuna ca acolo urma sa amenajeze un loc de joaca pentru copii centrata pe motivul oualor, dar integrand personaje din viata desenelor animate. Incaperea era mica dupa parerea noastra. Ideea era de a lasa copiii intr-un loc sigur cat timp parintii viziteaza muzeul. Parerea noastra este insa ca si copiii sunt atat de fascinati de ouale din vitrine ca vor neaparat sa le vada. Interesul lor este atat de mare ca sirul intrebarilor pe care le lanseza devine nesfarsit. Cum sa nu captiveze pe toata lumea oua de la atatea specii de animale, de pe toate continentele, pictate atat de diferit. Numai capodopere!

Superb! Superb! Superb!

De aici am continuat spre Voronet (vezi impresii).

Denisa, Ema si Dan

Si Emi care a vizitat muzeul separat in cadrul programului organizat de tabara la care a participat.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 12.09.14 16:25:19
Validat / Publicat: 12.09.14 18:52:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA.

VIZUALIZĂRI: 2790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Oua cu motive albastre, oua cu motive rosii, precum culorile care au consacrat manastirile bucovinene
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

LidiaV
[16.09.14 21:03:39]
»

Foarte, foarte frumos scris!!! Eşti mai atent/ă la detalii decât mine. Eu dau mai multă importanţă trăirilor de moment, impresiilor ce mi le lasă în suflet fiecare loc.

Excelent articol!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.09.14 21:52:42]
»

@LidiaV: sarut mana

dawnsash
[26.04.16 20:50:17]
»

am fost si eu duminica 24.04.2016

Neasteptat de interesant... foarte foarte frumos!

Intr-adevar ghidul audio (castile) este foarte bun... altfel riscai sa ramai doar cu privitul si sa nu afli niste informatii tare interesante!

Dna Letitia foarte amabila...

A fost o problema cu lumina... inca nu au pus la punct sistemul de iluminat al vitrinelor... si cum se intunecase cam tare din cauza unei furtuni... spre sfarsit nu se mai vedeau exponatele (s-a rezolvat cu niste lanterne led pe care ni le-a pus la dispozitie)

Pretul cam piperat al outelor pe care le gaseai la iesire pt achizitionare. (cel mai ieftin 25 ron... ou de gaina cu culori artificiale... pana la 300 ron de dimensiuni mai mari si culori naturale)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[20.04.17 10:02:53]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Oului, VAMA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dawnsash, LidiaV
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Oului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05492091178894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1