ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vizită la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”

TIPĂREȘTE

La începutul lunii iunie am ajuns pentru o zi la București. Am avut ceva treabă prin capitală, însă am reușit să îmbinăm utilul cu plăcutul, iar unul dintre obiectivele vizitate a fost Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”. Spre rușinea mea, eram ultimul membru din familie care nu călcase anterior pragul acestui important muzeu, așa că îmi doream cu atât mai mult să merg și eu acolo.

Am condus cu răbdare pe străzile aglomerate din București și am parcat mașina la vreo câteva sute de metri de muzeu, urmând ca în zece minute de mers pe jos să ajungem în fața obiectivului. Adresa exactă a muzeului este șoseaua Kiseleff, numărul 1, sectorul 1, București.

La intrarea în muzeu am trecut pe lângă o girafă în mărime naturală. Aș putea spune că acest animal reprezintă un element cu valoare de simbol pentru muzeul Antipa întrucât, în timp ce mă documentam pentru vizită, am tot văzut girafa prin diferite fotografii realizate de către cei care fuseseră deja acolo. ”Săpând” mai mult după diferite informații, am mai lecturat că acest muzeu a trecut printr-o restaurare generală în perioada 2008–2011, iar girafa a fost amplasată acolo începând cu reinaugurarea muzeului din toamna anului 2011.

În ceea ce privește clădirea muzeului, această construcție impozantă este considerată monument de arhitectură și este prima clădire din România proiectată și construită ca muzeu. Obiectivul a fost deschis în această clădire la data de 24 mai 1908, de către organizatorul său, doctorul Grigore Antipa. De altfel, cunoscutul savant a fost director al instituției vreme de peste cinci decenii, între anii 1893 – 1944. În anul 1933, Regele Carol al II-lea a decis ca muzeul să poarte numele savantului.

În holul de la intrare este expus un schelet de mamut, iar în partea stângă se află magazinul muzeului. Am coborât treptele către primul nivel al expoziției aflat la demisolul clădirii – este vorba despre dioramele grupate sub denumirea ”Biodiversitatea României”. Pe un panou de mari dimensiuni am lecturat că la nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute unsprezece regiuni biogeografice, iar în țara noastră pătrund cinci dintre aceste bioregiuni: pontică (zona litoralului), stepică (zona de est, cu vegetație de stepă ori de silvostepă), continentală (zone montane joase, deal, podiș, câmpie), alpină (zonele montane înalte cu păduri de conifere și în amestec) și panonică (zona Câmpiei de Vest).

Mi-a plăcut mult diorama care evidențiază viețuitoare din Marea Neagră; impresionează silueta unui morun, însă nici somnul aflat în apropiere (pește din apele curgătoare) nu poate trece neobservat. De altfel, în afară de somn, mediul dulcicol mai este reprezentat, printre altele, de mreană, roșioară, crap, biban, știucă ori șalău. Informațiile afișate lângă fiecare dioramă completează în mod inspirat exponatele, iar din loc în loc poți folosi panouri infotouch pentru informații suplimentare.

Pas cu pas, am trecut prin dreptul scenelor cu viețuitoare iubitoare de apă, am ajuns la câmpie (am reținut câteva exemplare de dropie) și ”am urcat” pe vârfurile munților, acolo unde cuibăresc vulturii. Animalele au fost preferatele băiatului, fie că vorbim despre cerbi, vulpi, căprioare, mistreți, fie că amintim familia de lupi, caprele negre sau pe reprezentanții lui Moș Martin. În fața acestor diorame am zăbovit minute bune.

După alte câteva minute, am ajuns la o secțiune dedicată lui Emil Racoviță. Aflăm despre acesta că a fost zoolog, oceanolog și explorator de faimă mondială, dar și că este cel care a pus bazele biospeologiei. O vitrină cu fotografii de epocă, niște obiecte personale și macheta unui vapor pot fi studiate în această secțiune a muzeului.

Continuând turul de vizitare, am ajuns la peștera artificială amenajată la muzeul Antipa. Ne-a plăcut acest spațiu, mie mi-a amintit de Peștera Urșilor, un loc pe care nu l-am mai vizitat din copilărie. Din loc în loc, sunt expuse oase care arată faptul că peșterile au reprezentat adăposturi străvechi atât pentru oameni, dar și pentru anumite specii de animale (cum ar fi ursul de peșteră).

Următoarea secțiune a muzeului este numită ”Biodiversitatea Terrei”. Dioramele, prin viețuitoarele pe care le prezintă, ne-au purtat prin diferite colțuri ale planetei noastre. Am pășit cu grijă pe lângă urșii polari, ”am înotat” lângă rechini fioroși, i-am admirat pe simpaticii pinguini, lei de mare sau Latimeria, acel pește considerat a fi o fosilă vie (ce are înotătoarele ca niște labe). Se crede că Latimeria este o verigă pe scara evoluției viețuitoarelor, care demonstrează că unii pești s-au adaptat treptat vieții pe pământ, devenind apoi strămoșii tuturor viețuitoarelor de pe uscat, inclusiv ai omului.

Am mai văzut viețuitoare din jungla sud-americană, faună indiană, malaeziană ori din America de Nord sau Australia. Ne-au impresionat elefantul și simpaticii canguri, motiv pentru care i-am fotografiat din mai multe unghiuri.

Urcând treptele către etajul muzeului, privirile ne-au fost atrase de un diavol de mare expus pe perete, animal despre care am aflat că trăiește în zonele tropicale ale oceanelor.

Această secțiune poartă denumirea de ”Istorie Naturală”, iar exponatele sunt diverse. Răsfoind fotografiile realizate atunci, am revăzut o scoică gigant, precum și scheletul impresionant al unei balene cu cocoașă. Foarte frumos realizată este secțiunea dedicată savantului Grigore Antipa, cel despre care putem oricând afirma -pe bună dreptate- că este ”părintele acestui muzeu”. Spațiul este amenajat aidoma unei biblioteci și cuprinde (pe lângă diverse cărți), fotografii, biroul său și un bust al savantului.

Secțiunea mineralelor și a rocilor ne-a reținut atenția pentru câteva minute. Am mai avut în trecut ocazia să admirăm asemenea frumuseți, un loc dedicat lor fiind Muzeul ”Flori de mină” din stațiunea Cheia, județul Prahova. Există și o secțiune amenajată asemenea unei zone în care se realizează săpături pentru descoperirea diferitelor fosile, dar și o sală care pune în valoare (prin -probabil- miile de exponate prezente) dezvoltarea și diversitatea insectelor.

Nu lipsește nici prezentarea unor amănunte despre oameni, despre evoluția noastră ca specie de-a lungul timpului. Un panou evidențiază evoluția creierului uman prin comparație cu creierele altor viețuitoare de pe Terra (precum porumbelul, papagalul, struțul, bursucul, babuinul, urangutanul, aligatorul ș. a. m. d.). Ca formă și dimensiuni, mi s-au părut asemănătoare creierul delfinului și cel al urangutanului cu creierul uman.

Alte două panouri pun în evidență asemănările și deosebirile existente între craniul și inima omului și cele ale altor viețuitoare.

Un reprezentant al eschimoșilor și diferite fotografii care prezintă evoluția muzeului de-a lungul anilor au fost printre ultimele exponate pe care le-am admirat cu ocazia acestei vizite. Mai trebuie spus că din acel loc se deschide o perspectivă interesantă asupra zonei de la parter, prilej pentru alte câteva fotografii.

După ce am coborât (terminând astfel turul de vizitare), am mers la magazinul muzeului, de unde cel mic și-a ales un mic dinozaur ca suvenir pentru această vizită (nu mai rețin exact, parcă 20 de lei a costat). Vizita noastră la muzeu a durat aproximativ două ore (nu ne-am grăbit deloc).

În sălile de la parterul clădirii era organizată în acea perioadă expoziția temporară ”Venin – frumuseți de neatins”. Nu am vizitat această expoziție. Pentru a vedea acea secțiune existau tarife suplimentare: 15 lei/adult și 10 lei/pensionar, elev, student, copil. Prichindeii cu vârste mai mici de 3 ani aveau accesul gratuit.

Tarifele plătite de către noi au fost: 20 de lei/adult și 5 lei pentru cel mic. În plus, am mai achitat taxa foto în valoare de 10 lei; am primit un autocolant pe care l-am păstrat până la ieșirea din muzeu. Spre deosebire de alte obiective, valoarea taxei fotografice mi s-a părut rezonabilă așa că am plătit-o pentru a putea face câte poze am dorit. În ceea ce privește taxele foto sau video pentru profesioniști, acestea sunt foarte mari: 1240 lei/oră, respectiv 2480 lei/oră. Există și posibilitatea de a achiziționa un audioghid, pentru care trebuie să achiți 10 lei.

În ceea ce privește programul de vizitare, acesta diferă în funcție de perioada caldă sau rece a anului. Aruncând o privire pe site-ul muzeului, am aflat că, în prezent, obiectivul poate fi vizitat de marți până vineri între orele 10.00 și 18.00, sâmbătă și duminică între orele 10.00 și 19.00 (ultimul vizitator intră cu o oră mai devreme de închidere). În fiecare zi de luni, muzeul este închis.

Acestea fiind spuse, recomandăm tuturor vizitarea Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 13.11.18 18:30:28
Validat / Publicat: 13.11.18 19:41:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 La demisol sunt amenajate dioramele din secțiunea ”Biodiversitatea României”. În imagine- viețuitoare din Marea Neagră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[13.11.18 20:46:00]
»

@Crazy_Mouse: Inca nu am reusit sa vizitez acest muzeu dupa marea lui transformare, insa pana la urma amintirile cele mai frumoase le pastrez din perioada liceului cand faceam practica aici, in laboratoarele lor, beneficiind de explicatiile unor oameni dedicati meseriei lor.

Cred ca in continuare aici sunt tot oameni dedicati care fac ca locurile sa arate minunat.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[13.11.18 20:52:16]
»

@mishu: Muzeul merită vizitat, chiar dacă ai mai fost acolo cu ani în urmă. Dioramele, celelalte exponate, panourile informative, touch-padurile, totul arată impecabil. Explicațiile pe care vizitatorul le poate lectura sunt clare și structurate astfel încât să nu te plictisească. Se vede că acolo este o muncă de foarte mulți ani a unor oameni care iubesc în mod cert ceea ce fac. Așadar, jos pălăria pentru eforturile depuse de către ei!

Mulțumesc pentru lectură și ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[14.11.18 09:22:01]
»

@Crazy_Mouse: Muzeul „Grigore Antipa” din București este unul din cele mai populare muzee din România, animalele conservate impecabil și toate celelalte exponate fiind atractive pentru vizitatorii de pretutindeni. prin anii '90 participam în weekend la conferințele organizate în amfiteatrul muzeului, ascultând povestiri și vizionând imagini din zone îndepărtate.

Savantul Grigore Antipa a fost un vizionar, deschizător de drumuri în multe domenii, întemeiator de școală muzeală, autor de articole și monografii științifice. Vizitând numeroase muzee din lume, Antipa a preluat toate elementele utile creării unei instituții accesibile tuturor categoriilor sociale și care să răspândească cât mai ușor știința și cultura.

Grigore Antipa a inventat dioramele, ca o modalitate eficientă de punere în valoare a unui colț de natură cu tot ce implică el, geografic, floră și faună. În muzeu se păstrează și cinci diorame vechi, din vremea lui Antipa, recondiționate.

Mulțumim pentru prezentare și frumoasele fotografii (taxa foto e acceptabilă).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[14.11.18 13:31:41]
»

Excepțională prezentare a muzeului.

Felicitări!

ungureanica
[14.11.18 14:04:40]
»

Foarte interesant muzeul. Sigur o să-l vizităm când ajungem prin zonă. Pare mai interesant ca și o grădină zoologică. Toate cele bune!

Floryn81AUTOR REVIEW
[14.11.18 15:50:40]
»

@tata123: În fotografiile pe care le-am făcut, am surprins cel puțin o dioramă recondiționată de pe vremea lui Grigore Antipa. Totuși, atunci când am selectat fotografii pentru articol, nu am inclus și o astfel de poză pentru că altele mi s-au părut mai clare, mai relevante.

@mihaela voicu: Mulțumesc mult! Mă bucur că vă place articolul! Astfel de aprecieri mă motivează să scriu mai departe pe acest site.

@ungureanica: Să știi că mi-a plăcut la Muzeul Antipa măcar la fel de mult ca la zoo. Chiar dacă animalele nu sunt vii, le poți observa de aproape, iar detaliile sunt, în multe situații, încântătoare!

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.72905397415161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1