ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul de Azulejos - o veritabila comoara a Lisabonei

Ilustrație video-muzicală
Amalia Rodriguez - Uma Casa Portugesa

TIPĂREȘTE

Adresa: Rua de Madre de Deus nr. 4, cod 1900-312 -Lisboa

mnazulejo.impc-ip.pt

Cost bilet 5 Eur, program zilnic 10- 18,00 ultima intrare cu cca 1ora si 30 de minute inaintea inchiderii.

Cum se ajunge: cu metroul pana la statia Santa Apolonia si apoi cca 15 min. de mers pe jos, sau cu autobuzele 28,759,718,742,794, (biletul de autobuz costa Eur 1,75/calatorie, se cumpara de la sofer, in cazul in care nu ai un alt abonament) se coboara la statia Rua Nelson de Barros. situare: zona Bairro, spre zona docurilor, pe malul raului Tejo.

Despre muzeu citisem in pregatirea excursiei in Portugalia si nu il puteam rata deoarece mi s-a parut obligatoriu sa vad cu proprii ochi aceasta pagina de cultura si istorie autentic portugheza.

Am luat autobuzul din apropierea Pietei Marques de Pombal unde am fost cazati la hotel Residencial Horizonte (vezi impresii) si in cca 15 minute am ajuns in statia din imediata apropiere a muzeului. Distantele nu sunt foarte mari in Lisabona, insa orasul asezat pe cele 7 coline care bineinteles coboara spre malul raului este strabatut de o retea de strazi mici si stramte care alcatuiesc o adevarata panza de paianjen. Acesta este si motivul pentru care nu am folosit masina inchiriata decat pentru excursiile din afara orasului, lasand la o parte ca bineinteles ca intr-o mare metropola si problema locurilor de parcare este dificil de rezolvat. Sunt parcari multe, nu foarte scumpe, sub 1 Eur/ora, 1,45 Eur/3 ore si chiar 9-12 Eur/zi, insa frumusetea stradutelor mici si cu o neasemuita autenticitate locala nu poate fi cuprinsa de la volanul unei masini inchiriate. Strazile Lisabonei trebuiesc batute cu piciorul pentru ca au un pitoresc extraordinar. Arhitectura si ornamentele caselor, placate in mare parte cu azulejos dau un aer particular, autentic, respectabil.

Muzeul de Azulejos este amenajat in incinta Convento de Madre de Deus, adica Manastirii Maicii Domnului, fondata in 1509 in timpul reginei Leonora (1458-1525) o femeie de mare cultura si credinta a timpului.

Tot complexul de cladiri a fost sub patronajul casei regale portugheze acumuland in timp obiecte de cult, de arta, bijuterii, devenind muzeu in 1958, la implinirea a 500 de ani de la nasterea reginei Leonora.

Cladirile cu gradina interioara sub forma patrata, precum forma unei placi de faianta sunt inconjurate de vegetatie luxurianta si sunt ele insele adevarate opere arhitecturale, muzeul fiind un bun exemplu de arhitectura religioasa si arta decorativa. Atat muzeul cat si celelalte cladiri din jur, care au apartinut manastirii au fost initial fara decoratiuni, in timp au fost decorate cu panouri de faianta in stil baroc aduse intai din Olanda, apoi din Spania, Italia, incluzand scene biblice, scene din viata sfintilor, ale lui Hristos si Fecioara Maria.

Salile muzeului prezinta istoria acestei arte in Portugalia incepand din secolul al XV-lea pana in prezent.

Poti lua un audioghid/contra cost de la intrare si de asemenea in timpul vizionarii muzeului poti observa pe viu diferiti meseriasi care lucreaza in atelierele muzeului fie pentru restaurare, fie obiecte noi.

Muzeul are in dotare chiar la intrare, in dreapta un restaurant unde se poate lua masa, consistent, la preturi rezonabile, caracteristice micilor restaurante din oras.

Azulejos vine de la cuvantul maur "al zulay", care inseamna placa de ceramica, sau piatra mica. Maurii sunt cei care au adus acest mestesug ajuns la grad de arta in Spania, dar traditii ca acestea sunt si in Iran, Turcia, Maroc, Tunisia, dar si in Italia si Olanda. Aceasta placa de ceramica subtire, in general patrata, are una din fete emailata. Aceasta fata poate fi monocromatica sau policromatica, neteda sau in relief, depinde de tehnica de lucru.

Este unul din produsele socotite originale ale culturii portugheze care infatiseaza istoria, arta, inclinatiile fiecarei epoci.

Inceputurile in Portugalia au fost in sec. al XV-lea cu mozaicuri de tablouri din faianta de inspiratie maura. Portughezii au fost preocupati intotdeauna sa-si acopere spatiile goale, asa incat au acoperit zidurile cladirilor cu azulejos. Regele Manuel I a adus primele placi in 1503 din Sevilla, in urma vizitei efectuate acolo. Apoi au inceput sa importe din Italia si Olanda. In sec. al XVI-lea au inceput sa lucreze in propriile ateliere. Prima compozitie portugheza a fost a lui Marcal de Matos in 1584 si se numeste Adoratia magilor. Exista in muzeu si este tulburatoare. Nepotul sau, Francisco a perfectionat arta azulejos, inspirandu-se din picturile Renasterii si manierismului.

In salile muzeului este foarte bine reprezentata perioada renascentista, caracterizata prin azulejos cu carouri, zugravite in stil grotesc. Dar si in tehnica italiana, majolica in care placile erau acoperite cu faianta alba pe care se aplica direct vopseaua sunt foarte multe exponate.

In sec. al XVII-lea au fost inlocuite cu placi policrome. Sunt multe exponate de exceptie in stilul asemanator covoarelor si tapetelor.

O sala generoasa si deosebita este aceea reprezentand stilul pasari si ramuris- imprumutat de pe textiele din India cu simboluri hindi, reprezentand flori, animale si pasari.

In sec. al XVII-lea stilul Delft olandez a prins foarte mult la portughezi datorita culorilor de alb si albastru, pe care acestia il agreaza, culoare obinuta in urma procesului de ardere a semintelor de in si putin lut, asa incat este recunoscut atelierul lui Gabriel del Barco. Sali intregi sunt reprezentate cu aceasta maniera, predominand in mare parte a muzeului.

Sfarsitul secolului XVII-XVIII reprezinta perioada de aur a azulejo - prin introducerea elementelor baroce. Creatiile au corespuns cu domnia regelui Joao 1706-1750 si stilul s-a numit joanin.

O nota aparte a muzeului este data de perioada inovatoare caracteristica numai artei de azulejos din Portugalia numita "figura de invitatie". in ce consta? Sunt produse finale, reprezentand din profil si nu numai, diferite chipuri de nobili, militari, femei frumoase si elegante, in marime naturala, asezate la intrarile cladirilor ca si personaje de intampinare a vizitatorilor.

Dupa cutremurul din 1755 care a distrus intreaga Lisabona, in afara cartierului vechi maur, Alfama, singurul care a ramas in picioare, la indicatia marchizului de Pombal care a reconstruit orasul din temelii, au fost asezate placi de azulejos cu caracter religios pe fatadele cladirilor, ca semn de ocrotire a acestora.

In timpul invaziei lui Napoleon, evolutia in bine a acestei arte si mestesug a stagnat, urmandu-i o perioada de Art Nouveau sub egida unor mari artisti ca Rafael Bordalo Pinheiro, Jorge Pinto. Prin anii 1930, azulejos a ajuns la nivelul de Art Deco, expuse fiind mostre in ultimile sali vizitate ale muzeului.

Toate aceste etape ale evolutiei artei azulejos sunt expuse pe sali specifice, parter si 2 nivele. Primele sali sunt informative, cuprinzand reprezentari ale uneltelor, cuptoarelor, procedeelor de lucru deci atelierele in sine...

Dupa cum am spus, muzeul a fost construit pe baza unei manastiri. Remarcabile sunt capela reginei Leonor, Biserica in sine, sala de consiliu a calugarilor., sala corului. Biserica are tavanele pictate, peretii pictati, statuete deosebite, totul in foita de aur. Un rafinament deosebit, o grandoare si opulenta maxima te coplesesc. Rar mi-a fost dat sa vad atata frumusete.

Capela Sf. Anton si sala corului au pe tavan portrete cu rame aurite ale regelui Jao III si ale sotiei sale Caterina de Austria.

Biserica are decoratii in stil baroc din lemn de arcaz adus din Brazilia, basoreliefuri si picturi celebre ale pictorului Andre Goncalves.

Cuvintele nu pot cuprinde toata frumusetea care te inconjoara in biserica in care alaturi de picturi si sculpturi de mare valoare se afla adevarate opere de arta din azulejos.

Am intrat si iesit de 2-3 ori din biserica, incercand sa pastrez cat mai mult pe retina ochiului, imaginile fabuloase din interior.

Am coborat apoi spre iesire, prin salile muzeului unde privirile ne-au fost atrase de principala exponata a muzeului in afara bisericii si a capelei. Este vorba de un azulejo imens, alb-albastru care reprezinta panorama Lisabonei in anul 1738. Este expus pe un intreg perete, avand 23 de metri, si 1300 de placi in compozitie., fiind cel mai mare azulejo din tara.

Azulejo se afla pe mult cladiri din Lisabona si totodata remarcabile aveam sa vad pe biserica San Roque din oras, dar si pe fatada catedralei din Setubal.

Vizita in muzeul de azulejos mi s-a parut o experienta unica si imi pare a fi un obiectiv remarcabil al Lisabonei

va doresc tuturor calatorii frumoase.

daca web. poate sa introduca Uma casa portuguesa - Amalia Rodrigues

multumesc anticipat

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de amero in 20.11.12 16:07:47
Validat / Publicat: 20.11.12 17:58:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6512 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 intrarea in muzeul de azulejos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Admin
[20.11.12 17:57:17]
»

Am redenumit rubrica nou-creată "Muzeele Lisabonei"; vom grupa aici şi alte recomandări despre aceste obiective lusitane (atât încărcate mai demult, cât şi viitoare articole care nu vor întârzia, sunt sigur, să apară)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ameroAUTOR REVIEW
[20.11.12 20:10:50]
»

@Admin: multumesc

iulianic
[21.11.12 10:45:03]
»

@amero: Intr-adevar azulejos este o comoara a Lisabonei si chiar a intregii Portugalii. Trei sunt lucrurile cu care se mandresc portughezii cel mai mult: azulejos, fado si descoperirile marilor navigatori.

N-am avut norocul sa vizitez Muzeul de Azulejos din Lisabona, dar am vazut multe astfel de realizari in Portugalia.

Gara din Porto - al doilea oras ca marime din Portugalia – este unul dintre cele mai reprezentative edificii in acest sens. Am venit aici numai pentru a admira sala ornamentata cu azulejos. Sunt incredibil de frumoase aranjamentele acestor placi de faianta care redau scene din istoria orasului, batalii, chipuri umane, precum si fragmente din istoria transportului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[22.11.12 10:25:34]
»

@iulianic: multumesc, dupa cum ti-am mai spus mie mi-a mers la suflet putinul pe care l-am vazut in Portugalia, .

la vara plec din nou si sigur nu voi rata Porto si vreau sa ajung si la Evora. Portugalia este pentru mine o experienta inedita.

Marian Preda
[01.12.12 16:57:59]
»

@amero:

Stimata colega, deoarece iti cunosc ,,slabiciunea'' pentru aceasta minunata tara, o sa-ti printez toate impresiile alocate ei!

Deja mi-am rezervat un sejur, la inceputul lui martie, iar operatorii turistici ar trebui sa-ti ofere un comision!

Plec... sa adulmec aerul sarat al Atlanticului, dar sa si bifez in cele 7 zile, atractiile culturale si turistice.

Am in program excursii la Cabo de la Roca si Sintra, Coimbra, Porto, Fatima si Evora (unul din cele mai incantatoare si mai rafinate orase ale Portugaliei).

Sper, ca pana atunci, sa ma mai delectati cu atmosfera lejera care imbiba aceasta tara!

Vacanta frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[01.12.12 19:12:29]
»

@Marian Preda: Multumesc, zilele urmatoare, sper sa fie mai usoare ptr. mine si am sa incerc sa scriu cate ceva despre punctul cel mai vestic al Europei, doar am dat 6 Eur pe diploma de turist, in zona, si despre alte obiective. Oricum pana ajung si eu din nou in iunie, va rog nu uitati sa mancati si pentru mine o tarta cu lamaie, e dementiala, o gasiti la orice patiserie autentica ascultand un fado

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[09.02.17 09:00:00]
»

@amero: Mutat în rubrica "Muzeul Național de Azulejo, LISABONA [oraş]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național de Azulejo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059336185455322 sec
    ecranul dvs: 1 x 1