ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Călător prin țara mea: Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Un tip se simte rău și se duce la spital.

Îl consultă doctorul apoi se întrunește o comisie, vine și-o delegație, tot nu-i puneau diagnostic.

În sfârșit, pacientul este chemat la medic.

-Domnule, din păcate, aveți o boală foarte gravă dar și foarte rară, nu prea știm cum să vă tratăm. Așteptăm o comisie din străinătate care să vă consulte și mai vedem.

Până vine comisia, vă vom ține internat, într-o cameră specială, fără s-aveți contact cu cineva, în eventualitatea în care sunteți și contagios. Și, în tot acest timp vă vom hrăni cu rondele subțiri de cartofi.

-Bleah, mie nu-mi place cartoful dar, nah, dacă așa mă faceți bine...

-Nu, nu vă facem bine dar este singurul fel de mâncare de-ncape pe sub ușă

Da, e clar, bancul de vi l-am spus n-are nicio legătură cu subiectul impresiilor de vreau să le scriu azi: Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia.

M-am uitat pe sait, despre el a scris și @Crazy Mouse, ori dacă voi credeți că mai ai ce scrie despre vreun obiectiv după ce a scris Crazy Mouse despre el, poftim de încercați!

Așa că voi încerca o abordare puțin diferită, iar dacă rezultatul nu vă va plăcea, vă recomand cu căldură să nu dați în mine, e de-ajuns să mă-njurați.

Oricum, știți că drumul spre iad e pavat cu bune intenții, așa că mi-am rezervat și scuzele de rigoare.

După cum bine știți, ca să poți evalua, ca specie, este musai să te hrănești.

Schema de hrană este dată de poziția în lanțul trofic, fiecare viețuitoare creindu-și, natural, propriile diete, mai vegane sau nu. La începuturile omenirii, omul se hrănea cu ce prindea din natură dar, datorită slăbiciunii fizice figura și pe lista de meniuri a altora, mai puternici.

Cel mai ușor omul se hrănea ronțăind ierburi sau fructe, care aveau marea calitate că erau pașnice, adică nu se opuneau prea mult atunci când le recoltai. Cel mult, te cam înțepau sau te pișcau . Cumva-cumva, omul a văzut că dacă molfăia niște ierburi, acolo, senzația de foame se estompa.

Apoi omul a învățat să dilească animalele din mediul înconjurător; coroborat cu inventarea focului și-a dat seama că poate obține o hrană mai bună și mai sățioasă.

Nu știu dacă pe atunci existau medici dieteticieni sau dacă-și controlau IMC-ul ori colesterolul, dar au văzut că carnea, gătită chiar, e mai bună și cu o garnitură de legume, ierburi și alte fructe.

Și, spre marea lui deșteptăciune, omul, chiar preistoric fiind, a inventat agricultura.

Istoria l-a mai chinuit cu prima și a doua mare diviziune a muncii, agricultorii s-au desprins în crescători de animale și în cei ce râcâiau pământul ca să planteze semințele din care ieșeau niște ierburi bune de mâncat.

Și poporul român sau, mă rog, ăia de-au trăit pe aici, pe bucata asta de pământ, au evoluat la fel. Ba, ținând cont de faptul că solul nostru este bun pentru agricultură, se pare c-am și performat în acest domeniu.

Bine, sunt de acord că agricultura nu este chiar cea mai ușoară activitate. Munca la câmp seamănă a istoveală, a muncă de Sisif, dar, de fapt, producerea mâncării este cea mai importantă activitate, fără papa omul, cu toate aspirațiile lui nu prea poate supraviețui.

Nu mă credeți, puneți mâna și studiați Piramida lui Maslow, o să vedeți că nevoile fiziologice sunt baza.

De fapt, pentru agricultură, în istoria lumii au fost mai toate războaiele. Bine, mai puțin ăla din Troia, unde s-a lăsat cu arțag și apoi cu bătaie din cauză de una bucată femeie.

Oamenii au tânjit la pământul altora iar ăia de-l aveau și l-au apărat tocmai pentru că, pe acel pământ își cultivau hrana.

Poporul român are nenumărate exemple când a fost agresat pentru bogăția pământului, multe imperii organizând excursii de ocupare a pământului românesc dar s-a și bătut pentru apărarea lui. În aceste cazuri nu eram prea primitori, ba chiar egoiști, incendiam lanurile și otrăveam pământurile. Dar, în caz de intenții pașnice, ofeream păine și sare celui venit la noi, ca semn de ofrandă a celor mai importante bogății

Pământul a fost, ca formă de proprietate, principala dorință. ”Noi vrem pământ! ” a fost pretextul unor lungi răscoale. Și a unor subiecte de romane liteare.

Spuneam deci că poporul român are o lungă istorie în ceea ce-nseamnă agricultura. Și, culmea, această agricultură nu a fost pusă, mereu, în adevărata valoare. Nemeritat, ironizăm munca din agricultură, ne speriem copiii atunci când nu au note de 10 că, ”nu-i nimic, îți ia tata un cârd de oi și te pune să le păzești, dacă nu te duce mintea la carte! ”

Ei, tocmai asta este, agricultura a însemnat muncă, dar, ca să nu fie muncă de-a surda, agricultura a înglobat și o mare cantitate de știință, de înțelepciune. Este evident că vrei cât mai multă productivitate pentru cantitatea de muncă înglobată. Iar poporul român a avut și oamenii care au știu să facă agricultură.

De aceea, atunci când am aflat că voi merge în Slobozia și am văzut că în acest municipiu există un muzeu al agriculturii, am spus că, musai, trebuie să-l văd.

Ce este Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia

Păi, în primul rând, spun cei de lucrează acolo, este unicul muzeu din România destinat agriculturii, având ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară și arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul țării.

Orice exponat din muzeu trebuie înțeles ca parte a unui context istoric, economic, social, cultural, religios, și, pentru a putea fi repus în valoare suportă o mare diversitate de procedee și tehnici muzeologice.

De când funcționează

Muzeul a fost înființat în 1990 prin Decizia Prefecturii Județului Ialomița nr. 176 sub denumirea de ”Muzeul Agriculturii Române”.

A fost deschis oficial la 25 Martie 1996, la inițiativa fostului director Răzvan Ciucă — coordonator al muzeului în perioada 1990 — 2011.

În luna decembrie 2002, ”Muzeul Agriculturii Române” a devenit ”Muzeul Național al Agriculturii” și are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, un parc și multiple anexe: Biserica de lemn ”Poiana”; Ferma model Perieți; Unități în aer liber; Colecții reprezentative; Arhiva științifică și documentară; Fondul bibliotecii.

Adresa

Este amplasat în mun. Slobozia, 920031, Bulevardul Matei Basarab 10.

Parcul care înconjoară muzeul are o suprafață de 17.000 mp și cuprinde peste 55 de specii dendrologice. Amenajarea lui a început în anul 2000, atunci când a fost adusă biserica de lemn, continuând și astăzi prin îmbogățirea cu diverse specii dendrologice. Aleile dalate din piatră de râu sporesc rusticitatea locului, iar parcul în ansamblu pune în valoare complexul muzeal vizitat atât de turiști români, cât și de străini.

Biserica de lemn ”Sf. Nicolae”

”Satele cu biserici de lemn se încadrează în fondul de bază al aşezărilor rurale româneşti de tip adunat, caracterizat prin stabilitate. Totodată, bisericile româneşti sunt parte integrantă a marii familii a bisericilor de lemn din Europa.

Biserica „Poiana” (după numele satului de unde provine) este un document original şi autentic de istorie şi arhitectură, înscris pe Lista monumentelor istorice.

Atestată în 1737 vezi lespedea de mormânt din piatră şi documentul din pristolul altarului), biserica a fost construită din bârne de stejar (late până la 70 cm.), cioplite din bardă şi secure.

În preajma bisericii se află alte podoabe sculptate în piatră: colaci de puţ (1853,1937), și însemne funerare”- www.muzeulagriculturii.ro.

Muzeul, în sine expune circa 13.300 de piese, printre care: unelte, mașini agricole și instalații de arheologie industrială; mijloace de transport (vagoane, căruțe); bunuri cu valoare etnografică (unelte, obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, piese de harnașament, obiecte de cult, măști, fotografii); bunuri istorice și documente (obiecte, documente scrise și iconografice importante pentru agricultura românească, medalii, decorațiuni, patente); bunuri cu semnificații artistice și religioase (opere de artă, obiecte de cult).

Taxa de intrare este de 3,5 lei iar pentru dreptul de a fotografia se plătește suma de 10 lei.

Am fost însoțit pe întreaga durata a vizitei de un angajat al Muzeului, o doamnă care mi-a oferit toate detaliile, explicându-mi, pe îndelete, importanța exponatelor.

Nu o să insist să vă descriu exact ce este la parter și la etaj, ce este în afara muzeului, vă las bucuria să descoperiți singuri.

Cert este că eu am fost sincer impresionat, este, dacă vreți, similar Mausoleului Eroilor neamului de la Mărășești. Trăiești cu aceeași emoție vederea fiecărui exponat și chiar mi-a indus un sentiment de mândrie: agricultura românească merită respect, măcar pentru faptul că a fost pe poziții fruntașe la producția de cereale. Iar în perioada interbelică, eram luați în seamă, pe la Brăila era bursa cerealelor care stabilea prețul grânelor în Europa.

Faptul că, în prezent ne chinuim, nu ține de hărnicia poporului cât, mai ales, de cei care ne-au condus, dar, nu vreau s-o dau în politică.

Ideea cu care pleci din acest muzeu este aceea de ”Am fost și-om fi! ” chiar dacă asta pare să-i enerveze cumplit pe politicienii noștri! Și, implicit, mai mulțumit că ești român!

Chiar cred că înaintea oricăror alte obiective turistice din Slobozia, Muzeul Național al Agriculturii este o prioritate!

Vă spuneam de bucuria țăranului român de-a fi proprietar de pământ.

Printr-un sat din România, un țăran se laudă altuia:

– Vecine, ieri mi-am cumpărat încă 20 de hectare de teren…

– De aia calul tău s-a spânzurat după casă?

Haidi, pa!

Web, te rog : https://www.youtube.com/watch?v=7lX1snCoesg


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 23.07.18 13:30:50
Validat / Publicat: 23.07.18 14:32:53

VIZUALIZĂRI: 742 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica de lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

doinafil
[23.07.18 15:56:30]
»

Exponatele de-aici mi-au adus aminte de cele văzute de mine la Muzeul Etnografic din Palatul Culturii, din Iași.

Îmi plac toate aceste unelte agricole, mai ales cele din lemn!

Mult de tot mi-a plăcut pisania din P03, „scrijelită” în lemn, dar și „toaca” din P04.

Îmi plac toate aceste lucruri vechi, de care n-am avut parte în copilărie (și nici mai târziu!)

Felicitări pentru acest review! El ne amintește că nu trebuie să-l ignorăm pe țăranul român care, cu truda lui, ne-a hrănit cât de sănătos a putut, până nu demult timp în urmă!

Azi mâncăm de la Supermarketuri produse din import, produsele lui nu mai au loc în aceste magazine!

Am votat că mi-a plăcut!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[23.07.18 16:06:44]
»

@doinafil: Mai mult decât atât, faptul că țăranul român nu a fost prostul care ni s-a tot spus că a fost. Nefiind el proprietarul suprafețelor de teren nu putea investi în dezvoltare. Dar au fost boieri luminați care au făcut asta.

Totuși, dacă o să vedeți M. N. A. din Slobozia o să vi se spună despre Aureliu I. POPESCU, unul dintre cei mai erudiți oameni ai vremurilor în care a trăit. El avea să pună bazele primei ferme horticole producătoare de seminţe de legume şi flori din România.

După naționalizare avea să îndure umilințe și totul a culminat cu condamnarea lui pentru ”crime de război”.

De fapt, colectivizarea și sistemul comunist din agricultură, trecerea la agricultura planificată avea să fie cea mai mare crimă comisă împotriva agriculturii.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.07.18 16:14:48]
»

@Yersinia pestis: Salut! Mă bucur că ai mers în vizită la acest frumos muzeu! Și nouă ne-a plăcut mult obiectivul pentru că chiar ai ce vedea acolo. Unele dintre uneltele agricole seamănă cu ceea ce se găsea prin ograda bunicilor (în urmă cu 25-30 de ani) în timp ce pe altele le-am văzut pentru prima oară la acest muzeu.

Prin bunăvoința doamnei muzeograf, noi am vizitat atunci și depozitul muzeului, un spațiu uriaș în care exponatele erau aranjate pe categorii. Îmi amintesc chiar că am putut admira acolo batoza folosită atunci când s-a realizat filmul ”Moromeții”.

Atunci când vom reveni în Slobozia, vom merge din nou la Muzeul Național al Agriculturii!

Citit și votat cu plăcere! Toate cele bune!

doinafil
[23.07.18 16:48:32]
»

@Yersinia pestis: N-avea cum țăranul român să fie prostul de care ni s-a spus că a fost, despre cel din interbelic, mai ales! Jos pălăria pentru acei țărani români!

El, țăranul, oriunde în lume, a fost primul care a intrat „în dialog” cu natura, el și-a pus problema ușurării muncii lui și a obținerii de produse cât mai multe și mai bune, făcându-și unelte ajutătoare!

Mama lor de comuniști!!! Vorbesc despre cei ce-au venit la putere după '47, '48, care au închis elitele intelectualității din toate domeniile. (le era frică lor, proștilor, de inteligența lor!)

Dacă am să ajung la Slobozia, în mod sigur nu voi ocoli acest muzeu, despre care am aflat de la Dvs-tră!

Mulțumesc pentru răspuns!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[23.07.18 17:43:08]
»

@doinafil: O singură obiecție am la ceea ce ai scris: probabil că te-am supărat cu ceva de mi-ai spus “ dumneavoastră”! În viața mea n-am fost poreclit așa, și-acuma am lacrimi în ochi și nu-mi revin: cu ce ți-am greșit așa de grav de m-ai batjocorit în așa hal?! ????????????????

Propun să ne tutuim, asta nu-nseamnă că nu respect cealaltă persoană, doar că nu ne formalizăm. Zic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[23.07.18 17:47:52]
»

@Crazy_Mouse: Da, spun cu toată responsabilitatea că acest muzeu trebuie vizitat cu pioșenie chiar!

Am văzut că scrisăși despre și-atunci m-am hotărât să nu-l descriu strict, descrierea ta era ultracompletă, aș fi repetat ceea ce ai spus tu, deja.

Ce a ieșit, iaca, se vede. Sper ca lumea să-nțeleagă ceva iar dacă nu, să se lămurească citind ce-ai scris.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[23.07.18 21:03:22]
»

@Yersinia pestis: Nu m-ai supărat cu nimic, Dom'le, nu mi-ai greșit cu nimic, păcatili meli!

Sigur, să nu ne formalizăm, zic și eu! Numai că acum, la început, mi-e puțin „târșe” să tutuiesc un om pe care nu l-am văzut! (poate doar în fugă, o singură dată, la restaurantul hotelului de la Slănic Moldova, unde am fost cazați cu colegii de la AFA. Pe atunci eram „boboacă” pe site, acum m-am boierit, sunt „partener”, deh!).

N-am nimic împotrivă, chiar îmi face plăcere când cineva mai tânăr decât mine mă tutuiește, mai ales un om cu simțul umorului peste medie! Deci, să ne tutuim: unde mai mergi în vara asta? Noi mergem în august la Nesebar. Până atunci, „-Haidi, pa! ” (îmi place „de mor”, încheierea, devenită, deja, „brand” pe AFA, de-aia te-am copiat!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[23.07.18 21:33:32]
»

@doinafil: Bun, am depășit pragul psihologic al formei de adresare! ????

Păi, prin august aș vrea o Sulina, undeva, după 10, apoi, clar, în toamnă am rezervare la Veliko Târnovo. În rest, ieșiri de-astea, de-o zi, maxim două.

Îmi cer scuze dacă, la Slănic fiind, oi fi făcut cine știe ce impresie nasoală; în apărarea mea spui doar faptul că sunt definiția timidității! În scris e mai ușor! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[23.07.18 22:19:31]
»

@Yersinia pestis: (așa-i și la mine: în scris e mai ușor)

Nu, Dom'le, n-ai făcut nici o „nașpa”!

Numai că mă miram și mă întrebam: „-cine-o fi Domnu' pe care-l pupă toate fetele și se bucură că-l revăd?! ”

Acuma știu și mă bucur că, măcar în scris, avem ce ne spune!

Să ai drumuri frumoase și să fii voios! (și să nu mai „plângă” Vara asta, „că ne-a cam stricat ploile, la toți”!): (cică Toamna o să ia locul Verii! - deie Domnu' și-așa!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[24.07.18 09:44:07]
»

@Yersinia pestis: Interesantă acestă colecție având drept temă agricultura de pe plaiurile românești, un unicat în peisajul muzeistic din România.

Unele exponate au făcut parte din viața țăranului timp de sute de ani, câteva se mai utilizează și azi în zonele rurale. Cei care au trăit/copilărit la țară au mai auzit denumiri arhaice ale unor obiecte, unii chiar le-au folosit în treburile zilnice, în casă, curte sau grădină.

Mulțumim pentru semnalare. Muzeul din Slobozia conservă o parte importantă din istoria muncii la câmp și creșterea animalelor în satele românești. Numai bine!

webmaster26
[24.07.18 09:57:53]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Național al Agriculturii, SLOBOZIA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.07.18 11:06:19]
»

@webmaster26: Ce coincidență, chiar acolo este!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.07.18 11:09:16]
»

@tata123: Muzeul are exponate din toată țara și multe dintre ele au necesitat reparații sau activități de restaurare, foarte bine realizate dealtfel!

La etaj sunt și săli de exponate care încearcă să reproducă locații din viața satului rimăria, băcănia, oficiul poștal, o sală de clasă, atelier de croitorie, fierărie, forja...

Este și o casă de țăran, cu camera de zi, bucătărie,camera bună.

Și, mai este și o expoziție legat de tradițiile viețiie la naștere, la botez, cununie sau moarte.

Da, este un muzeu care merită fiecare clipă petrecută acolo!

Zoazore
[26.07.18 21:43:05]
»

@Yersinia pestis:

M-am uitat pe sait, despre el a scris și @Crazy Mouse, ori dacă voi credeți că mai ai ce scrie despre vreun obiectiv după ce a scris Crazy Mouse despre el, poftim de încercați!

= mare adevăr ai grăit!

Dar iată că și ție ți-a ieșit un articol superb!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Agriculturii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083807945251465 sec
    ecranul dvs: 1 x 1