ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 3 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vizita la Muzeul National al Agriculturii

TIPĂREȘTE

Primisem in octombrie la serviciu o invitatie de participare la festivitatea legata de implinirea a 20 de ani de la infiintarea Muzeului National al Agriculturii. Nu am avut atunci nici timpul, dar nici dispozitia necesara pentru a participa la o intrunire cu oficialitati si discursuri plictisitoare, de unde nu putea lipsi cumva si o slujba religioasa de... geaba.

Asa ca acea invitatie nu a avut decat darul de a-mi aduce aminte ca avem in oras un muzeu national de a-mi trezi curiozitatea atat cat sa-i planuiesc o vizita. Vremea din noiembrie ne-a tinut mai mult pe afara, asa incat momentul prielnic a venit abia cand au scazut temperaturile si au inceput sa se scuture norii. Astfel, in prima dimineata improprie pentru parc si plimbare am luat copilul si am pornit sa vizitam muzeul.

Muzeul National al Agriculturii se afla chiar la intrarea in Slobozia dinspre Bucuresti, intr-un parc foarte frumos ingrijit tot de angajatii muzeului, intr-o cladire spatioasa, cu aspect de centru comercial, cu vitrine mari si luminoase.

Taxa de intrare pentru un adult este de 3 lei, iar pentru fotografiere mai trebuie sa platesti 10 lei.

La intrare esti intampinat, pe langa badigaul cu ciomag, de un ogor in miniatura, un cerc de pamant intins pe podea sub un OZN suspendat, astfel prima impresie este ca oamenii astia nu au inteles prea bine treaba cu agricultura. Ghida, draguta, zambind cu intelegere pentru ca esti al n'spe-lea vizitator care gogonezi din ochi la vederea farfuriei zburatoare si pentru a nu ma pune in dificultate cand ma intreaba copilul ce-i aia, ne explica cum astfel s-au gandit ei sa reprezinte legatura dintre spatiul rural si cosmic. Foarte inspirati au fost... mai ales ca imediat langa chestia asta se afla un ou imens de carton incondeiat din care putea iesi oricand alien sa te muste.

Imaginea de muzeu al agriculturii incepe sa prinda contur imediat dupa ce treci de instalatiile de la intrare, gasesti la parterul muzeului tractoare vechi concepute de pionieri ai agriculturii mecanizate, dar si unelte foarte vechi cu care se practica odinioara munca pamantului cu mainile sau cu calul, furci, greble, sape rudimentare, din lemn, piatra sau metal, juguri si pluguri din lemn pentru lucrul cu animalele de tractiune.

O moara foarte veche cu pietre de rau slefuite, dar si instalatiile folosite in trecutul indepartat pentru obtinerea licorilor bahice te face mandru pentru inventivitatea natiei, mai ales cand e vorba de bautura. Pe pereti sunt expuse grupuri de unelte pe ocupatii si meserii, nu doar pentru sau in legatura cu agricultura, ci si pentru practicarea altor mestesuguri. Intr-un colt sunt expuse obiecte fabricate ce cel putin un veac in urma, organizate intr-o scena dintr-o gara, un peron, cu cismea, valize, cantar pentru bagaje, landou pentru copil.

Suntem invitati sa mergem in sala masinilor, utilajelor si atelajelor agricole, a carei vizitare ne este intarziata de aparitia unui frumos acvariu cu pesti ce nu poate fi trecut usor cu vederea. Nu prea isi gaseste locul in acest muzeu, dar oricand un acvariu frumos si ingrijit da bine.

Eu, sincer, credeam ca mergem sa vedem doua carute si un tractor, astfel am ramas inmarmurit cand am patruns intr-o hala imensa plina de tractoare, baotze, motoare, locomobile, carute, trasuri, utilaje agricole care mai de care, randuite frumos si etichetate corespunzator chiar pe doua nivele, spatiul, desi foarte mare, fiind insuficient pentru colectia atat de cuprinzatoare.

Un specialist in motoare cred ca ar fi pierdut aici o saptamana intreaga pentru a studia toate modelele de tractoare din secolele trecute. Majoritatea, dupa spusele doamnei, sunt acum reconditionate si in stare de functionare, in spatele muzeului se afla un atelier unde specialisti in mecanica agricola muncesc pentru reinvierea acestor utilaje.

La categoria atelaje am gasit o trasura foarte frumoasa, neagra, stralucitoare, in care ghida chiar a insistat sa facem o fotografie. Am mai gasit si carute colorate, caruta cu coviltir si chiar un dric tras de cai.

Un alt sector al halei era rezervat instalatiilor folosite de pompieri, toate vopsite frumos in rosu aprins si unele mentinute sau readuse in perfecta stare de functionare.

Am urcat apoi si la expozitia de la etajul muzeului agriculturii, unde exponatele erau organizate pe grupuri tematice: atelier de tesaturi, scoala, atelier de croitorie, de pielarie, dar si un colt mai retras unde era "amenajata" o baie arhaica, cu o cada cu godin incorporat, lavoar cu lighean de tabla si oglinda, masina manuala de spalat rufe, dar si o "toaleta" folosita in trecut pe la case boieresti.

Vizita noastra se apropia de sfarsit, ne apropiam si noi de iesire, dar doamna ne-a mai invitat intr-o incapere, cea care gazduia magazinul de suveniruri a muzeului. Aici, barbat fiind, nu am fost prea incatat, dar sunt convins ca o doamna nu ar fi putut rezista suvenirurilor, dar mai ales bijuteriilor de chihlimbar mesterite undeva pe la Buzau.

Pentru cei ce doresc o incursiune in trecut, pentu iubitorii de obiecte de colectie, dar si pentru pasionatii de motoare, o vizita la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia poate insemna o experienta placuta, cateva ore de delectare...


[fb]
---
Trimis de valimi in 06.12.10 11:45:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul National al Agriculturii Slobozia - cladirea in care functioneaza, aflata intr-un parc frumos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8403 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

santana*
[06.12.10 12:15:55]
»

Valimi, cand mi-am facut contul pe afa, anul trecut, m-am gandit sa-mi aleg pseudonimul Moromete. N-am mai facut-o ca sa nu mi se devoaleze astfel originea de locuitor al comunei in care functionez acum. Dar tot ca Moromete zic si eu despre Muzeul National al Agriculturii: "le vazuram pe toate, asta mai lipsea"

magdalena
[06.12.10 12:39:33]
»

Intereanta tematica pentru un muzeu si demn de retinut!

dorgo
[06.12.10 17:43:20]
»

Muzeul opincilor

(sau discursul unui lider catre semenii lui)

Da-ti-i zor cu munca, clipa-i trecatoare

Iar agricultura-i ca o farfurie zburatoare

Care o ia spre alte meleaguri, domoala

Si ne lasa-n fata cu o mare farfurie goala

Dati-i zor cu turismul si cu agricultura,

Puneti osul la munca si nu fiti puturosi

Lucrati ca niste babe si ca niste mosi!

O sa propun pensionarea la 90 de ani!

Gravidele nu o sa mai pupe nici un ban

Toata vita de vie, ca ai nostri stramosi

Din radacina o s-o tai, sa piara butura

Si pauza de cafea si oamenii cu mapa!

Si vreau ca toti sa stiti sa dati cu sapa

Si sa aduceti bani multi la al tarii buget

Sa oprim camata de la Frank cel siret

Sa ne transformam cu totii in agricultori!

Asadar, romani, in opinci de maine-n zori!

De maine, ... ca azi mai avem un banchet!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
santana*
[06.12.10 17:48:08]
»

Valimi, scuze, am uitat sa te intreb, am avut acum o revelatie citindu-i poemul colegului Dorgo: la muzeul agriculturii sunt si Mig-uri, ca au arat cu spor prin anii 90?

TORA INGRID
[06.12.10 17:49:13]
»

coane @dorgo, esti MAAARE!! da-mi voie sa ma plec in fata ta!

valimiAUTOR REVIEW
[06.12.10 18:15:31]
»

Dorgo, apreciabil efortul tau de a mai destinde atmosfera, chiar daca lasa loc de interpretare, adica, mai pe romaneste, lasa pe fiecare sa priceapa ce... vrea.

valimiAUTOR REVIEW
[06.12.10 18:44:46]
»

@Tora, imediat iti voi da prilejul sa scrii o o alta minunata poezioara despre fotografiile de la Muzeul National al Agriculturii, le pun acum...

TORA INGRID
[06.12.10 19:00:53]
»

Ok, dar pune si tu ceva mai simplu, nu d-astea cu tehnica militara, ca sunt prea grele si nu am inspiratie (era sa zic artilerie, ba pardon, munitie).

webmaster0
[06.12.10 20:59:55]
»

@TORA INGRID, am şters intervenţia ta rimată, dar total off-topic. Nu sunt chiar un zbir care ţine neapărat la curăţenia topicelor (admit în genere şi mici deraieri), dar cel puţin mie acest fel de a trata un utilizator ce ţi-e (din punctul meu de vedere) egal este cel puţin deplasat.

Aş aprecia să rămâi la discutarea pertinentă a subiectelor, aşa cum ştiu sigur că poţi. Atunci când vrei...

Mulţumesc,

TORA INGRID
[06.12.10 21:58:30]
»

bine wmzero, esti la tine acasa, asa ca poti sa stergi ce vrei tu. Poezela nu era offtopic, ti s-a parut. Facea referire direct la rew si nici macar impertinenta nu era... poate doar cu mai mult suflu si spirit decat media. imi pare rau ca nu am salvat-o, fiind scrisa asa, la o rapida si stralucita inspiratie.

next time mai asteapta un pic pana intervii, poate plange cineva... Regret sincer ca nu ma pot integra in suita de aplaudaci.

Slobozia asta trebuie musai inscrisa in circuitul valorilor UNESCO, e un oras care merita ! Mi-amintesc ca am trecut de jdemii de ori prin si pe langa ea , crede-ma ca nu mi-a ramas nimic memorabil de evocat...uita-te putin mai in josul paginii, la "Alte impresii din acest obiectiv" si poate ai sa intelegi ridicolul si penibilul situatiei...urmeaza :"1 Mai muncitoresc" , "Valentine-s day" si desigur "Revelion 2011" ... la Slobozia, cum altfel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
webmaster0
[06.12.10 23:22:01]
»

@TORA INGRID, că nu poţi fi printre aplaudaci, înţelegem; ce refuz să accept, este să fluieri şi/sau să daţi cu ouă...

valimiAUTOR REVIEW
[07.12.10 06:57:15]
»

@Tora, imi pare rau ca te indispun atat review-urile mele (pe care poti sa le ignori, dealtfel), dar nu fac decat sa scriu la sugestia lui @Admin: "super initiativa, ... , felicitari. M-as bucura - si cred ca nu doar eu - sa citesc cat mai multe astfel de impresii" citita intr-un ecou la un minunat review despre un parc, review la care chiar tu ai scris un ecou in destule randuri ce denota numai admiratie, fapt care ma face sa cred ca te deranjeaza userul valimi, nu randurile lui.

Asta este, este site-ul lui si ii resprect dorinta, promit ca pe site-ul tau nu voi scrie niciodata nimic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
celeste
[07.12.10 15:10:51]
»

@valimi, nu stiam de existenta acestui muzeu in Slobozia cu toate ca trec destul de des prin Slobozia si unde mai pui ca am si rude in oras...

TORA INGRID
[07.12.10 15:13:04]
»

Da... si poti sa stai moca la ele. Muzeul e super, uita-te numai ce poze frumoase!

dorgo
[07.12.10 15:27:39]
»

@ Tora, colegul nostru user este un fin psiholog, el stie ca juma din Romania este "fermieri", si traieste la sate, si pune pe masa o tema preferata de multi... tractoare, combine, treieratoare, furci, fuioare si pompe de scos apa din fundu gredinii... nu vezi ca are aproape 300 de vizitatori? Eternitatea... si bunicii nostri, care ne cuprind inca in mrejele lor cu nostalgia verilor in care alergam desculti prin ograda si beam apa din aceeasi apa cu Joianele... s-au nascut la sate.

Am trecut in viitoarele mele excursii de grup si Slobozia cu multiplele sale atractii turistice, Maramuresul si manastirile din Moldova au ramas pe locul doi... "pantha rei. "... totul e in miscare... totul se schimba... azi e acest oras in fruntea turismului citadin al tarii, nu Mamaia sau Sinaia... ei si? e ceva rau in asta?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
maradonna
[07.12.10 18:46:43]
»

ia sa vezi bibicule cum a ajuns agricultura muzeu ca astia la slobozia nu sint straini de interesele agriculturii

click aici

o multime de lucruri aflai de la muzeu cum se ara cum se fura.dumnealui cu pozele nu vazu ce facura aia cu agricultura sau inchise ochii ?

valimiAUTOR REVIEW
[07.12.10 18:54:13]
»

Da, maradona iar a dat gol cu mana ca la mexicani in ograda...

Legatura la Faurei.

dannek
[11.12.10 12:13:03]
»

@ maradonna

Ce legatura are articolul din ziar cu cele scrise de autor???

tumisfabu
[21.11.12 09:29:49]
»

@valimi: Incredibil cum poti nu doar sa scrii despre un muzeu, ci cum poti face pe altii sa te citeasca, si asta cu placere. Te-as numi (daca imi permiti), nu Tociu, Palade etc, ci Musatescu, Mihaescu... Oare se mai castiga in ziua de azi din scris? Mai citeste 1% din populatie? Felicitari, te citesc in continuare!

valimiAUTOR REVIEW
[21.11.12 21:39:54]
»

Q E D, I rest my case.

webmaster26
[24.07.18 09:56:59]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Național al Agriculturii, SLOBOZIA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
celeste, dannek, dorgo, magdalena, TORA INGRID, tumisfabu, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Agriculturii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07053279876709 sec
    ecranul dvs: 1 x 1