ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

„Florile” din adâncul Terrei (Expoziția „Flori de mină” – Cheia, Prahova)

TIPĂREȘTE

Dacă suntem convinși că flori, în adevăratul sens al cuvântului, putem admira doar la suprafața pământului, iată că natura ne demonstrează contrariul: „flori” descoperim și în străfundurile întunecoase ale scoarței terestre. Este vorba despre așa-zisele flori de mină, minerale felurite cu forme diverse, albe sau colorate, fragmente mici ori de mărimi apreciabile. Weekendul trecut am fost fascinat de culorile și formele acestor flori subterane – am vizitat Expoziția permanentă „Flori de mină” din localitatea Cheia, județul Prahova.

Amplasare muzeu. Pentru a vizita această colecție de flori de mină trebuie să ajungeți în stațiunea montană Cheia, o mică localitate ascunsă la poalele Ciucașului. Distanța dintre București și Cheia este de circa 140 km dacă se urmărește integral DN 1A sau se merge pe DN 1 până la Ploiești. Deși între Ploiești – Vălenii de Munte – Cheia sunt mai multe localități și uneori pe aici se deviază traficul auto de pe Valea Prahovei, starea carosabilului este bună și se circulă fluent. După ce se intră în localitatea Cheia, dinspre Vălenii de Munte, se traversează podul peste pârâul Gropșoarele și se virează stânga către centrul așezării. După nici 350 m vom zări clădirea lungă care adăpostește colecția muzeală, semnalizată corespunzător printr-un banner și o firmă destul de mare.

Scurt istoric. Micul muzeu, ce aparține administrativ de Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, adăpostește colecția de flori de mină intitulată „Mihai Viteazul”. Eșantioanele mineralogice provin din minele situate în județul Maramureș și au fost organizate sub forma acestui mini-muzeu în toamna anului 2002.

Informații acces. Programul de funcționare este afișat în mai multe locuri; turiștii au acces în expoziție de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (luni e închis). Tarifele sunt mai mult decât modice: 3 lei/adult, grupurile organizate și copiii între 3-14 ani plătind doar 2 lei. Pentru a face fotografii se mai plătește o taxă de 5 lei, iar pentru filmat 10 lei.

Descriere expoziție. Primele două camere sunt mici ca dimensiuni și îndeplinesc rolul de magazin de suveniruri și casă de bilete. În prima încăpere există mai multe vitrine care conțin diferite obiecte decorative oferite spre comercializare (cele mai multe nu au legătură cu tematica muzeului), materiale informative, hărți etc. În cea de-a doua cameră se află biroul custozilor, desk-ul de unde se achiziționează biletele și din nou rafturi cu obiecte decorative de vânzare. O doamnă custode ne-a însoțit (de la distanță) prin sala de expoziție, chiar i-am adresat câteva întrebări.

Expoziția propriu-zisă este amplasată într-o sală dreptunghiulară, lungă de vreo 30 m, prevăzută cu ferestre pe o latură și luminatoare în tavanul înalt (alături de câteva neoane, ferestrele asigură lumina necesară vizionării mineralelor; deși am văzut cabluri electrice la fiecare vitrină). Exponatele sunt așezate în 22 de vitrine de sticlă (din care două circulare), pe ambele laturi ale sălii. Geamurile de sticlă ale vitrinelor au îngreunat efectuarea unor fotografii reușite. Între vitrine existau panouri cu informații utile despre lumea mineralelor. În capătul sălii era amenajat un spațiu de expunere cu geode gigant – roci de dimensiuni mari care ascund în cavități interioare diverse minerale. La Cheia sunt expuse geode de peste 1,5 m înălțime, majoritatea fiind geode de ametist și citrin – sunt impresionante aceste minerale colorate cu forme tăiate perfect, lucioase.

Am trecut pe la fiecare vitrină în parte, am privit cu interes culorile și formele amețitoare uneori, am fotografiat florile de mină care mi-au plăcut. Panourile cu texte și fotografii te ajută să înțelegi mai bine anumite caracteristici ale mineralelor. Citim despre cele 7 sisteme cristalografice (triclinic, monoclinic, ortorombic, romboedric, hexagonal, pătratic, cubic), despre scara durității a lui Mohs (de la mineralul cel mai slab, la cel mai dur: adică de la talc la diamant) sau proprietățile care se iau în calcul atunci când se clasifică un mineral (culoare, transparență, luciu, duritate etc.).

Care sunt exponatele pe care le-am admirat cel mai mult: pirita cu „pretenții” de diamant, citrinul cu scânteieri portocalii, gipsul roșu, diversele variante de calcit și cuarț, malachitul verde ca o piele lucioasă de broască, cuarțul negru ori alb care mi-a adus aminte de cristalele lui Superman, baritina formată din așchii mici adunate într-un conglomerat, „viermișorii” roz de rodonit, fluorina cu nuanțe slabe verzui, stibina cu miile sale de ace gri-negre, ca să nu mai vorbim de frumusețea ametistului și agatului. Culorile și formele exponatelor sunt infinite.

Lumea florilor de mina este fascinantă! Vizitați expoziția florilor de mină din Cheia dacă drumurile vă aduc în această zonă. Timp de 30 de minute veți pătrunde în lumea colorată a scoarței terestre. Un clip interesant și imagini de calitate puteți viziona aici: tvrplus.ro/editie-romania ... -muzeale-154209.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.02.17 16:07:53
Validat / Publicat: 13.02.17 20:14:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 2831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Malachit - Expoziția „Flori de mină” - Cheia (Prahova).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[13.02.17 17:38:22]
»

@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.02.17 18:14:24]
»

@webmaster26: Poziționarea este corectă, mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[13.02.17 20:58:06]
»

@tata123: Am două mici corecturi:

pirita cu „pretenții” de diamant, [... ]

= pirita (FeS2), sulfura de fier, mai este denumită ”aurul nebunului”.

http://mineralul. blogspot.ro/2010/10/pirita. html

cuarțul negru ori alb care mi-a adus aminte de cristalele lui Superman,

= cristalele lui Superman erau din Kriptonită. Cuarțul are duritate 9 pe scara lui Mohs, mai dur fiind doar diamantul.

Frumos scris, ca de obicei!

Dana2008
[13.02.17 21:28:46]
»

Felicitări!

Sunt înnebunită după florile de mină, roci de tot felul. Am în casă o mulțime de pietre, flori de mină, bolovani... toate aduse ca amintiri din locurile pe unde am ajuns. Le văd și neapărat îmi trebuie, ca unui copil mic și le car pe munte în rucsac sau în buzunare.

Mi-au plăcut mult fotografiile făcute florilor de mină. Bravo!

Călătorii plăcute!

Pe curând!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.02.17 21:59:03]
»

@tata123: Mi-a făcut plăcere să lecturez articolul tău deoarece am vizitat și noi stațiunea Cheia în mai multe rânduri și am mers inclusiv la acest frumos muzeu. Mă bucur să aflu că tarifele de vizitare nu s-au modificat, așa că oricine ajunge prin stațiune poate admira frumusețile din colecția de flori de mină la tarife într-adevăr modice.

Îmi amintesc faptul că prin vara lui 2014 am vizitat la Cheia, în aceeași zi, Expoziția permanentă ”Flori de mină”, Mănăstirea Cheia, dar și Muzeul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”, aceste trei frumoase obiective fiind destul de aproape unul de celălalt. De altfel, am și scris atunci un articol în care le-am descris pe toate, așa cum le-am văzut și le-am apreciat noi.

Felicitări pentru prezentarea reușită a unui obiectiv interesant! Toate cele bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.02.17 10:52:41]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru aprecieri și completări. Ai dreptate, pirita aduce și seduce prin asemănarea sa cu aurul. Da, asta trebuia să scriu: „pretenții” de aur.

Pe moment m-am gândit la cristale, nu la kriptonită - se pare că Superman și-a găsit mineralul preferat și pe Terra: hotnews.ro/stiri-arhiva-1 ... rita-serbia.htm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.02.17 11:00:13]
»

@Dana2008: Mă bucur că ți-au plăcut fotografiile și articolul. M-am străduit să obțin imagini cât mai clare și fără reflexii în geamul vitrinelor; e greu, probabil trebuie un filtru. Câteva exponate mi-au atras atenția în mod deosebit: stibina și cuarțul negru.

@Crazy_Mouse: Am citit materialul tău din 2014; stațiunea Cheia a rămas la fel de liniștită, ozonată și înconjurată de peisaje frumoase. Tarifele mici practicate de Muzeul „Florilor de mină” din Cheia atrag cu siguranță pe toți cei care se opresc aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
hopyk
[14.02.17 19:11:11]
»

Florile sunt superbe!!! Pacat ca in zona mea (in judetul Salaj) nu sunt muzee de acest gen, doar la Baia Mare exista un muzeu de Mineralogie. Sunt fascinata de aceste formatiuni, este incredibil ce frumos lucreaza natura si cum poate sa ne surprinda cu asemenea minunatii.

Felicitari pentru review, l-am citit cu mare placere!!!

Pozele sunt foarte frumoase!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.02.17 09:33:34]
»

@hopyk: Florile de mină atrag prin frumusețea lor și parcă ne îndeamnă să le colecționăm. Totuși este un hobby costisitor, cred că e mai ușor să adunăm diverse pietre (care ni se par deosebite) din locurile dragi vizitate de-a lungul anilor (fie zonă montană, fie plaje). Pe lângă problema financiară, ar mai fi vorba și de problema spațiului de expunere disponibil în casă/apartament. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și aprecieri.

danielaluchian
[23.02.17 16:01:10]
»

@TATA123Am vizitat anul trecut acest muzeu si mi-a placut mult. Eu, in timpul liber mai fac si bijuterii cu pietre semipretioase si chiar eram curioasa sa vad cristalele in stare pura sau prelucrate din muzeu. Intr-adevar, cele prelucrate erau cele chinezesti, care se gasesc peste tot. Cele expuse ca roca, le-am gasit fabuloase, ca marime, forme, culoare... dar mi s-a parut ca sunt putine ca varietate. Si-atunci am intrebat: De ce doar atatea? Raspunsul a fost ca tot ce se gaseste acolo este adus de la Baia Mare si sunt extrase doar din acea zona.

Nu stiu de ce s-a dorit un muzeu la Cheia cu exponate din Baia Mare, dar e bine ca toti romanii sa poata afla (ca si mine) ce frumuseti zac sub pamanturile tarii noastre.

@Hopyk Poti spune ca ai vazut si muzeul de la Cheia

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danielaluchian, hopyk, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Flori de Mină':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075684070587158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1