ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Muzeul “ Flori de mina “ - frumusetea din adancuri

    TIPĂREȘTE

    Din cate moduri iti poti petrece timpul in statiunea Cheia, unul din ele este sa vizitezi expozitia permanenta cu cristale naturale.

    In una din cele doua zile petrecute in statiune am vizitat si eu aceasta expozitie, fiind o mare admiratoare si colectionara de astfel de “ frumuseti subpamantene”. Expozitia (sau muzeul, cum i se mai spune) este amenajata in ceea ce cred eu ca a fost, caminul cultural al localitatii. Usor de gasit, cladirea este chiar la intrarea in statiune, pe parte dreapta, dupa Muzeul de Antropologie Francisc I. Rainer. Cladirea are trei incaperi, doua micute la intrare, unde este amenajat magazinul si unde se achita si biletul de intrare (3 lei si 5 lei taxa foto) si cea de a treia, mare unde este expozitia. In cateva vitrine cubice si doua vitrine rotunde sunt expuse cca. 300 de roci si cristale naturale; gips rosu, cuarţ, pirită, calcit, stibină, ochi de tigru, ametist, baritină etc. De pe panourile aflate in magazin, oricine poate invata cateva notiuni elementare despre clasificarea, cristalelor, despre proprietatile lor, despre locurile de unde provin si chiar despre beneficiile pe care le aduc in functie de zodii.

    Florile de mina, sunt minerale (franturi de minerale) extrase din adancurile pamantului, ce sunt deosebit de apreciate datorita frumuseti unice ce o poseda fiecare astfel de floare. Pot fi alcatuite dintr-un singur mineral sau din mai multe. Marea lor majoritate sunt sulfuri metalice si carbonati.

    Florile de mina expuse la Cheia, provin din zona orasului Baia Mare.

    Florile de mina au o frumusete unica, fascinanta, datorata formelor, culorilor, stralucirii sau din contra a suprafetei mate, a acelor sau a suprafetei catifelate, a culorii unice sau a curcubeului ce se naste in ele.

    Asa cum era de astepat, afland provenienta lor, cele mai multe exponate sunt cuarturile, numite si diamante de Maramures. Cristalele se formeaza in multe mii de ani, atunci cand conditiile geologice sunt optime.

    Cristalele au multe caracteristici si in functie de aceste se impart dupa mai multe criterii.

    Greutatea lor se exprima in grame/cmc. Duritatea este rezistenta pe care o opune un cristal cand pe suprafata neteda a lui, un varf ascutit incearca sa il zgarie. Clivajul este proprietatea lor de a se sparge intr-un anumit fel, determinat de simetria cristalelor din compozitie. Transparenta este data de trecerea luminii prin cristal.

    Unele minerale sunt folosite in industria chimica ca si materie prima (pentru acidul sulfuric de exemplu materia prima este marcasita).

    Cuartul (SiO2- oxid de siliciu) sau cristalul de stanca a carui nume vine din limba greaca „krustallos”, are duritate 7, pe o scara de la 1 la 10, poate fi incolor, alb sau poate avea orice alta culoare si este folosit atat la confectionarea bijuteriilor cat si in industrie.

    Exista destul de multe varietati de cuart. Astfel amestistul este violet datorita fierului din cuart iar cuartul roz are mangan. Toate aceste lucruri sunt prezentate in sala de expozitie, pe panourile explicative, sau le puteti afla de la ghida expozitiei.

    Despre cristale s-a vorbit si se va vorbi mereu; se stie inca din antichitate ca au proprietatea de a captra si de a elibera energii si de aceea au fost si sunt folosite in tratarea anumitor afectiuni sau pur si simplu sunt purtate ca talismane. Cristalelor le sunt atribuite propietati protectoare si aducatoare de noroc. Se spune ca pentru protectie generala sunt recomandate; calcedonia, ametistul, lapis lazuli, cristalul de stanca, jadul, malahitul, ochi de tigru, piatra lunii si aventurin iar pentru succes financiar, noroc la bani; amazonitul, aventurinl, citrinul, hematitul, jadul, malahitul, ochi de tigru si ochi de pisica.

    Indiferent daca cineva crede sa nu in aceste puteri miraculoase, ramane frumusetea lor naturala. Nu am intalnit pe nimeni insensibil la curcubeul nascut dintr-un cristal sau la diversitatea lor. Cristalele sunt frumoase, sunt unice, sunt incantatoare oriunde le avem; pe mana ca bratari si inele, la gat sau pe mobila ca obiecte de decor. Cineva le asemana cu coralii din adancurile marilor; da…ar putea fi numite si corali din adancul muntilor.

    Daca in sala, de jur imprejur sunt expuse cristale in vitrine, cu dimensiuni medii (30 /40 cm, sau 20/30 cm), in capatul salii sunt expuse cateva jumatati de geode, de ametist si de citrin, cu inaltime intre 1m si 1,5m.

    Am admirat cu placere exponatele, am recunoscut multe din ele si desigur mi-au stanit dorinta de a mai cumpara ceva de la magazinul expozitiei.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 02.09.10 19:38:23
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cheia - Muzeul " Flori de mina " - cladirea simpla dar ingrijita
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [03.09.10 06:43:34]
    »

    Un review pe cat de documentat pe atat de bine scris, felicitari!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.09.10 08:03:05]
    »

    @primul care mi-a starnit aceasta curiozitate, a fost varul meu care inainte sa plece din tara a trait la Baia Mare. De la el am si cel mai mare curt al colectiei mele. Apoi... lucrurile au venit de la sine. De la un bioterapeut am aflat despre puterile tamaduitoare si de la un domn simpatic am cumparat cele mai multe " piese" din propria mea colectie. Pana si colegii de servici au scapat de grija intrebarii; "ce ii luam de ziua ei?"; cu un ceas sau cu un cristal au rezolvat problema.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Maria Smeu
    [03.09.10 11:01:48]
    »

    Frumoase de vazut aievea, dar si in poze, interesant de citit despre ele si mai ales de tinut aproape.

    Nu uita: "Toamna Cristalelor" la Muzeul de Geologie (Kiseleff, nr. 2), intre 17-20 sept. 2010.

    luciaoradea
    [03.09.10 12:44:23]
    »

    Interesanta destinatie!Si eu am o pasiune pentru bijuterii si cristalele imi plac in mod deosebit,asa ce te inteleg.Pozele sunt foarte frumoase si sugetive. Ai 400 PMA si de la mine1

    Ce ti-ai cumparat de acolo?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.09.10 13:28:36]
    »

    @ luciaoradea Mi-am luat cateva sfere din agat si un album foto (desigur nu cu cristale, dar cu frunze pe coperti)

    webmasterX
    [28.07.15 10:25:56]
    »

    Mutat în rubrica "Muzeul ''Flori de Mină'', CHEIA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, luciaoradea, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Flori de Mină':

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5260739326477 sec
    ecranul dvs: 1 x 1