GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În zile de lucru și nu numai îmi fac timp să mai revizitez câte un muzeu din Sibiu. Sibiul nu duce lipsă de muzee iar vizita acestora este reconfortantă, didactica și interesantă. Am început cu ceva mai ușor, mai exact muzeul de istorie naturală.
Scurt istoric muzeul de istorie naturală
Muzee de acest gen existau deja în Europa, după aceste modele s-a dorit înființarea uneia și la Sibiu. Istoria acestui muzeu începe în 1849 odată cu înființarea Societății Ardelene de Științe Naturale. Începutul a avut loc în altă clădire din centru cu puține colecții primite ca donație. Dar până la sfârșitul secolului XIX colecțiile au crescut fie cu ajutorul unor donații fie din achiziții și era imperios necesară contruirea unei clădiri dedicate pentru acestea.
În centrul istoric în vecinătatea teatrului din Sibiu și deasupra la a treia centură de fortificații (Sibiul avea 4 centuri de fortificații acesta a treia este cea mai bine conservată din toate) s-a construit clădirea pătrată cu un singur etaj în stil arhitectural renascentist italian.
Anul construirii a fost 1894-1895, perioada ultimei renovări având loc între 2006-2008.
Localizare, orar vizitare și tarife muzeu
Dacă sînteți turist în Sibiu veți găsi acest muzeu relativ repede. Se află pe cea mai frumoasă stradă din burgul medieval, Strada Cetății. adresa exactă este str Cetății nr 1. telefon 0269436545 adresa web http://www.brukenthalmuseum.ro/naturale/
Această fostă grădină a teatrului în care vom observa câțiva dinozauri-machetă se află pe partea estică a burgului medieval în imediata apropiere a parcărilor de pe Bulevardul Corneliu Coposu. Aici se vor găsi locuri de parcare chiar și în zile de lucru tarifele fiind de zona 1 sau de zona 2 (2 lei sau 1 leu/oră) Cea mai apropiată parcare este față în față cu spitalul municipal. Intrarea la muzeu este dinspre strada Cetății, intrarea dinspre str Gheorghe Lazăr (arteră care duce spre Piața Mare) se folosește de către personalul muzeului.
Orarul de vizitare este de miercuri-duminică 10.00-18.00. Biletele de adulți costă 20 lei. Pensionarii vor plăti 10 lei iar elevii, studenții, militarii, persoanele cu handicap ușor vor plăti 5 lei.
Din fericire încă anul trecut s-a eliminat taxa foto în muzeele Brukenthal (se știe că înainte erau niște prețuri prohibitive) dar fotografiile se vor face fără blitz.
Aș adăuga ceva important privind vizitarea muzeelor Brukenthal. În fiecare an expozițiile se închid pentru o perioadă scurtă de timp pentru lucrările anuale de conservare. Fiecare muzeu are altă perioadă de repaos anual muzeul descris în prezentul articol va fi închis între 15.02.2023-28.02.2023.
Despre colecțiile muzeului
Am preluat câteva rânduri despre colecțiile muzeului. Aceste rânduri le voi completa cu experiența personală. Numărul de colecții ale Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu au crescut mult după cel de-al doilea război mondial. Astfel, colecțiile Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu au ajuns în anul 1982 la 1.686.000 piese. Printre colecțiile achiziționate de specialiștii muzeului sau donate de fondatori sunt de menționat următoarele:[1]
-colecția de minerale a dr. E. Bielz - formată din 1.400 de piese și donată muzeului în 1953
-colecția de malacologie Kimakowicz - cu peste 250.000 piese, donată și ea muzeului
-colecția paleontologică Breckner - cu 7.000 de piese, majoritatea dinți de rechin din terțiar, -colectați din regiunea Porcești (Turnu Roșu), achiziționată în 1955
-colecția entomologică a dr. Eugen Worell - care conținea peste 95.000 de insecte din Europa, Africa, America și Asia, achiziționată în 1957
-colecția entomologică a lui H. Hannenheim - care conținea 10.000 de insecte, achiziționată în 1964
-colecția de fluturi Weindel - care conținea circa 7.000 de fluturi, achiziționată în 1965
-colecția botanică Nyárădi - cu circa 152.000 de piese, achiziționată în 1980 etc.
În anul 1972 a avut loc o reorganizare a colecțiilor Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, fiind deschisă cu acest prilej și expoziția "Sistematica lumii animale
Despre colecțiile muzeului-impresii personale
Clădirea este amenajată în felul următor. La dreapta de intrare se află fostul parc al teatrului în prezent parcul muzeului. Machetele de dinozauri vor atrage privirea trecătorilor. În parc ne putem odihni, plimba sau observa al treilea zid de incintă din fostele fortificații a le sibiului.
La stânga se află muzeul. După intrare la stânga se află casa de bilete și magazinul muzeului unde se pot cumpăra diferite obiecte cadou, souvenir, fotografii, etc. Se poate plătit atât cash cât și card. Ar fi posibilă și achiziție online, detalii sînt pe sait. La dreapta se află încăperea unde se organizează expozițiile temporare. Expozițiie temporare durează și ele destul de mult în prezent discutăm despre Fauna și Flora Tropicală din Colecțiile Muzeului de Istorie Naturală perioada iunie 2022-aprilie 2023.
La etaj se află expoziția permanentă. Se va urca pe niștă scări impunătoare iar în timp ce urcăm vom putea viziona sectorul mineralogic acestea sînt expuse pe lângă scări. Ajuns la etaj ne întâmpină sectorul paelontologic care ne amintește de strămoșii animalelor sau de filmele Jurassic Parc.
Pentru o corectă observare a lumii animamlelor va trebui să intrăm în sălile de expoziție din dreapta sectorului paelonologic deoarece aici găsim prezentarea despre evoluția lumii animalelor. Cred că este cea mai interesantă secțiune din muzeu. Urmează evoluția lumii marine, viața păsărilor și ne întoarcem în sala mare ale ecosistemelor fiecare continent ne prezintă fauna prin diorame destul de reușite și corect luminate.
Clădirea dispune și de un subsol dar acesta este rezervat personalului și cel mai probabil spațiul este destinat recondiționării, conservării exponatelor.
Câteva aspecte, exponate văzute în muzeu
La expoziția temporară fauna și flora tropicală am văzut expuse insecte, fluturiși diferite viețuitoare marine. Câteva exemple ar fi: ortoptere, mantide, hompotereexotice, coleoptere, dinți de pești, lepidoptere exotice, crab spinos european, stea de marecu origine indo-pacifică, etc.
Pe scări la secția minearologie estetică vom putea observa pietre de o frumusețe rară, (flori de piatră, flori de mină) câteva denumiri văzute: pirit, galemit, antimonit.
La secția de paleontologie ne atrage atenția oasele de mamuthus primigenius unul din străbunii elefantului care a trăit și pe la noi ce-i drept cu mulți ani în urmă. Mai găsim aici schelete preistorice întregi, îl găsim și pe strămoșul lui moșmartin ursus spelaeus, și alte animale dispărute de mult.
Intrăm la evoluția animalelor și dioramele, exponatele ne prezintă pe rând corali, bureți de mare, meduze, trematode, nematode, cestode, gasteropodele, moluște, nautilus, sepia, cefalopozi, lipitori, scorpionide, păianjeni, mandibulate, crabi, diferite crustacee, insecte (diptere, blatoide, heteroptere, ortoptere) echinoderme, crinoide, holoturide, echinide, asteride, ofiuride, vulpea de mare, caracuda, căluț de mare, peștele zburător, peștele arici, scorpia de mare, amfibieni, reptile, șerpi, crocodili.
Din fericire există inscripții în română și engleză că unele denumiri nu le mai pot memora nicicum.
Urmează lumea păsărilor acvatice și neacvatice diorame realizate artistic ne prezintă lumea Deltei Dunării, păsări din Australia dar și păsările care trăiesc și zboară în pădurile noastre mai apropiate de noi.
În ultima parte a expoziției sînt prezentate tot prin diorame reușite diferite ecosisteme din lume. Astfel găisim câte o vitrină cu fauna zonelor temperate, fauna arctică, fauna tropicală și Australia acesta din urmă din cauza izolării geografice de restul de continente are o faună și floră cam unică pe lume.
Revenind în curte prin machetele dinozaurilor putem observa un Brachiosaurus, un Triceratops și un Utahraptor. În vecinătate teatrul ne face cu ochiul să mergem și pe acolo.
Vizita la muzeu a durat o oră la mine recomand turiștilor și nu numai s-o viziteze.
Trimis de AZE in 12.02.23 21:07:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.79480986 N, 24.15463818 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul de istorie naturală, SIBIU" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
@webmasterX: da acolo este
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2013 O lectie de zoologie, altfel, predata de catre parinti copilului lor — scris în 18.07.14 de cristianam din BUCUREșTI - RECOMANDĂ