ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
Prieteni
10 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe Drumul Vinului, popas la Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească, Prahova.

TIPĂREȘTE

Cu sau fără restricții la consumul se alcool, călătorul auto pe DN1B trecând prin Valea Călugărească în apropiere de orașul Ploiești, poate face un popas la Muzeul Crama 1777, dar și la alte obiectivele turistice din zonă precum: Muzeul Conacul Bellu, Mănăstirea Vărbila, Mănăstirea Jercălăi sau Mănăstirea Apostolache.

Cu sau fără restricții, vrând/nevrând intrați pe Drumul Vinului și atunci nu veți ocoliți nici cramele, cum ar fi: Domeniile Tohani, Crama Budureasca, Crama S. E. R. V. E. din Ceptura Crama Rotenberg, tot Ceptura, Domeniile Dealu Mare Urlaţi, Cramele Basilescu, Conacul “Casa Timiş” din Chiţorani, Crama Vinalia- Ceptura sau Conacul Urlăţeanu din Urlați.

Traseul viticol cuprinde următoarele localități prahovene pe Drumul Vinului; Filipeștii de Pădure – Florești – Baicoi – Plopeni – Zamfira – Boldești-Scăieni – Bucov – Vărbila – Valea Călugărească – Jercălăi – Urlați – Ceptura – Mizil – Tohani.

Sunt aproape 150 de kilometri in total dar veți întâlni câteva dintre cele mai frumoase atracții turistice ale zonei. Drumul Vinului se află pe aceiași latitudine cu regiunea Bordeaux din Franța, renumita pentru soiul de vin care-i poarta numele.

Eu împreună cu un grup de amici, cu ceva ani în urmă, am făcut apel la Muzeul de Istorie și Arheologie din Ploiești pentru a vizita o parte din secțiile sale județene. Așa am ajuns la

Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească

Autobuzul pus la dispoziție, ne-a luat din fața muzeului ploieștean la o oră stabilită cu administrația muzeului și am plecat spre unul din punctele aflate pe Drumul Vinului, localitatea Valea Călugărească. Muzeul se află pe o străduță laterală, numită Strada Muzeului și am urcat puțin până acolo.

În fața muzeului există o foarte mică parcare. Nu este amenajată, dar bună și aia!

Mi-ar fi plăcut ca la intrarea în curtea muzeului să văd un „cetățean turmentat” ținându-se de un stâlp al unui felinar de epocă. Mi-ar fi plăcut ca pe tot traseul muzeal să aud vocea Mariei Tănase cu al său „bun, vin ghiurghiuliu” ...

O inscripţie existentă pe portalul uşii, datează crama din anul 1777. Este cea mai veche construcţie ţărănească din lemn de pe teritoriul Judeţului Prahova şi printre cele mai vechi din zonele viticole ale Ţării Româneşti. Ea a fost adusă aici din amplasamentul originar aflat undeva în centrul zonei viticole a comunei Valea Călugărească, la Valea Popii, greu accesibilă pentru vizitatori.

Clădirea inițială, datată din 1777, a fost extinsă la începutul sec. al XX-lea dar în urma intemperiilor naturale și a celor umane, ajunsese într-o stare deplorabilă. Casa avea pereţii lucraţi din bârne de lemn cioplite cu barda, de 16 cm grosime şi lungi de cca 11 m, încheiate în sistemul „coadă de rândunică” , tavanul era din bârne din lemn de stejar sprijinite pe grinzi de stejar, cioplite tot cu barda. Materialele au fost recondiționate bucată cu bucată și refăcute după un program bine stabilit, apoi relocate și reconstituită întreaga clădire, optându-se pentru aspectul ce-l avea după intervențiile de la început de secol XX. Noul amplasament pe care clădirea a fost relocată și funcționează ca muzeu, a fost donat de un localnic. Merită toate felicitările! Ba, merită să-i aflăm și numele. Nina Grigore.

Casa avea parter, beci şi mansardă în care era amplasată camera paznicului cramei. Tavanul din grinzi şi podina (dușumeaua) din cărămidă și lemn.

Din piesele originare au fost recuperate o parte din grinzile tavanului şi din bârnele pereţilor, portalul cu feroneria originală, câţiva stâlpi, toate expuse publicului vizitator în sala pentru degustare.

Casa este acoperită cu șiță, are „doi ochi” pentru aerisire care te privesc cu insistență. Portalul de intrare este decorat cu elementele simbolice ale soarelui şi pomului vieţii. Prispa se sprijină pe 6 stâlpi de stejar și expune un vechi utilaj pentru stropit viile, vase-ornament din ceramică și scăunele din lemn pentru odihnă.

Prima încăpere vizitată este crama propriu-zisă unde sunt expuse tot felul de utilaje viticole și un mic atelier de dogărie. Nu lipsește zdrobitorul, teascul și linul pentru separat partea lichidă se cea solidă. Și nici vasul în care se urcau fetele pentru a zdrobi strugurii, cu picioarele!

Pe o latură avem o expoziție de butoaie iar într-un colț este Vinoteca, o colecție de vinuri vechi și o gamă largă de etichete folosite de-s lungul timpului.

Ieșim în pridvor și mergem să vizităm centrul de degustări aflat la capătul acestuia. La intrarea în această sală sunt expuse bucăți din grinzile vechi, ale casei din Valea Popii. Pe una din ele citim o inscripție, „Fragment din ușa cramei 1777 cu feronerie originală. Într-un colț al încăperii, pe un butoi, au fost așezate o ploscă și o tigvă, din acelea pentru păstrat semințe pentru iarnă. Pe mijloc, o masă lungă cu un șergar alb pe care se află vase din ceramică și o sticlă de un format aparte cu vin pentru degustat. În alt colț, un vas bârdihănos din lut, cu gura foarte mică și care poartă o ștanță a unui atelier din zona Brașovului. Este donația mea pentru muzeu deși astfel de vase erau pentru păstrarea uleiului. L-am găsit aruncat în spatele casei unei rude din zona Urlați.

Urcăm o scară la etaj. Aici este amenajat un frumos sector etnografic. Costume tradiționale din zona Prahovei, lăzi de zestre cu tot ce cuprindea o astfel de ladă în vederea căsătoriei unei fete, un covor din lână lucrat la război de o persoană foarte inspirată, care a țesut și anul 1896. Icoane pe sticlă, ștergare, vase ornamentale etc.

Pentru un sfârșit de săptămână și pentru câteva momente petrecute într-un spațiu tradițional țărănesc, dragi conducători auto aflați pe DN1B opriți motoarele la Valea Călugărească și admirați transparența și claritatea unui vin vechi românesc expus în Crama 1777. Vreți să și gustați? Acasă cu el! .


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Aspectul ecologic al întregului ansamblu, trimite la relaxare.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 31.07.21 15:22:44
Validat / Publicat: 31.07.21 16:08:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH]. A mai fost în/la: Diverse muzee.

VIZUALIZĂRI: 722 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Muzeul Crama 1777, Valea Călugărească, Prahova. Vechi utilaje pentru producerea vinului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.07.21 19:20:04]
»

În urmă cu câțiva ani am străbătut și noi Drumul Vinului, ba chiar am poposit pe noapte la Valea Călugărească. Bineînțeles, nu am pierdut ocazia de a vizita - între altele - și Muzeul Crama 1777. Un adevărat muzeu dedicat vinului. Mi-a plăcut foarte mult și sectorul etnografic amenajat la etaj - costume tradiționale, țesături și cusături executate cu măiestrie în vechime. Mi-a mai plăcut și dedicația cu care doamna muzeografă ne-a însoțit și ne-a povestit destre vin și despe multe altele.

Mulțumesc pentru aducere aminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuPHONEAUTOR REVIEW
[31.07.21 20:08:16]
»

@iulianic: Eu l-am văzut cu ceva timp în urmă și tare m-aș mai duce.

Mulțumesc și toate bune!

webmasterX
[13.12.21 08:32:12]
»

Mutat în rubrica "Muzeul 'Crama 1777' [Valea Călugărească], URLAȚI [PH]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: De văzut în apropierea Ploieștiului]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.12.21 09:16:54]
»

@webmasterX: Locația este coresctă. În capătul străzii Muzeului. Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Crama 1777' [Valea Călugărească]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48907995223999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1