ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Colecţia Simu — „nimic pentru noi, totul pentru ţară˝

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Amintiri

Aveam nouă- zece ani, tata era pe front şi într-o dimineaţă mama ne-a spus mie şi sorei mele ˝Azi vă duc la un muzeu˝ Am coborât din tramvai la cinematograful Aro (Patria) şi peste drum am văzut o clădire de piatră cenuşie, lungă şi fără etaj. Era muzeul Simu. Am intrat printre nişte coloane groase şi mama ne-a zis ˝Vedeţi, aşa arată un templu grecesc aşa cum aţi citit în Legendele Olimpului˝.

Au trecut mulţi, mulţi ani, muzeul Simu era tot acolo, până ce deodată prin ´60 în locul lui a apărut un bloc cu 10 etaje. Am avut o strangere de inimă pentru că nu mai mi-era familiar locul. La parterul blocului era magazinul Eva de unde mi-am cumpărat pantofi Guban de 275 lei plus 5 lei bacşiş vânzătorului ca să nu-mi spună că n-are numărul meu.

Muzeul Simu

A fost construit în 1910 cu destinaţia precisă de a deveni muzeu. Planurile au fost făcute de arhitectul francez Sciky având ca model templul Erechtheion din nordul Acropolei din Atena. Era amplasat pe str. Mercur care înainte de sistematizarea zonei din 1964 se afla în faţa actualului bloc Eva.

A fost inaugurat în mai 1910 când au fost expuse 624 opere de artă. Inaugurarea a avut loc la două date diferite, la interval de două zile. Prima dată pentru reprezentanţii presei, critici şi public şi a doua oară, peste două zile, cu participarea membrilor Casei Regale prinţul Ferdinand, principesa Maria şi 400 de oficialităţi ale vremii. ˝Ceea ce n’au făcut alții mai bogați de cît d-sa, ceea ce n’a făcut nici chiar statul, cu toate mijloacele sale mari, cu toate îndemnurile ce nu i-au lipsit – s-a învrednicit să facă un singur om, un bărbat care și-a ales ca ideal cultul frumosului˝ a scris gazetarul D. Brănişteanu.

În 1927, Anastase Simu a donat muzeul şi colecţia de opera de artă statului, numărul operelor de artă expuse ajunseseră la 1182. Clădirea conţinea cinci săli în care erau expuse piese de artă: tablouri, sculpturi, grafică

Deşi colecţionarul admira pictorii români, preponderant este reprezentată şcoala franceză contemporană cu el. Prima sală era dedicată sculpturii, a doua picturii româneşti, a treia picturii franceze şi ultimele două diverselor şcoli europene. Printre operele achiziționate de Simu se aflau autori renumiți precum: Eugéne Delacroix, Jean-Antoine Houdon, Honoré Daumier, Théodore Gericault, Pierre-Auguste Renoir, Gustave Courbet, Antoine Bourdelle, alături de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Constantin Brâncuşi, Dimitrie Paciurea.

După moartea lui Anastase Simu, Fundaţia creată de el a continuat achiziţionarea operelor de artă. Prin testament i-a revenit şi locuinţa soţilor Simu devenită şi ea Muzeu cu mobilierul şi sculpturile conţinute în ea. În 1944 patrimoniul Simu conţinea 1902 opere de artă din care 1330 în Muzeul- templu, 287 în Casa Simu şi alte aproape 300 în depozit. Mai erau 190 piese de mobilier, 150 postamente de sculpturi, corespondenţă şi 920 volume de artă. Timp de jumătate de secol această ˝poartă deschisă spre frumusețe”, cum l-a numit Emanoil Bucuța a fost deschis publicului cu intrare gratuită

Dărâmarea muzeului Simu în 1964 a fost una din cele mai mari crime îndreptate asupra moştenirii culturale româneşti făcută în scopul modelării ˝omului nou˝, fără memorie, fără rădăcini, fără cultură.

Despre Anastase Simu (1854-1935)

S-a născut în Brăila într-o familie foarte bogată. A fost trimis să-şi facă studiile la Viena unde la 19 ani a moştenit averea fabuloasă a familiei. Încă din adolescenţă şi-a manifestat o aplecare specială pentru artă aşa că a început să călătorească pentru a vizita cele mai mari muzee ale lumii. A intrat în legătură cu marii colecţionari şi negustori de artă din Europa. În acest timp şi-a obţinut o licenţă în drept la Paris şi un doctorat în ştiinţe politice la Bruxelles.

Revenit în ţară s-a implicat în viaţa socială şi politică. A lucrat în Consiliul Artelor (1910-1915), a făcut parte din comisia care a ridicat Ateneul Român, a fost numit membru de onoare al Academiei Române (1933) şi senator de Brăila în trei legislaturi consecutive.

Cât şi-a desăvârşit studiile în străinătate a început să cumpere tablouri, sculpturi, grafică, ajungând la peste 600 de piese valoroase pe care nu avea unde să le depoziteze. Cu ajutorul unui arhitect francez, în 1910 a ridicat un templu în care a expus aceste opere de artă pentru a fi admirate de toţi iubitorii de frumos.

Încă din timpul vieţii, în 1927 a donat statului muzeul cu tot ce conţinea în el, urmând ca soţii Elena şi Anastase Simu pe toată durata vieţii lor să le administreze şi să suporte toate cheltuielile legate de întreţinerea lor. A lăsat casa cu tot ce conţinea în ea Fundaţiei care-i purta numele.

Colecţia Simu din Muzeul Colecţiilor de Artă

Se află în mai multe săli şi cuprinde câteva sute de tablouri şi zeci de sculpturi, încercând să respecte aranjamentul din Muzeul Simu. Totuşi departe de a sugera un templu al frumuseţii. Am remarcat bustul de bronz al lui Anastase Simu executat de Bourdelle, al Elenei Simu de Louis Buloul, cel de femeie de Antonio Rosetti, tablouri ca cel al Ceciliei Cuţescu Storck de Frederic Storck, Tărănci de Camil Ressu, Tărani la cârciumă de Schweitzer Cumpăna, Ţiganca lui Aman, Portret de N. Grigorescu şi foarte multe tablouri de pictori clasici francezi şi europeni contemporani cu fondatorul.

Nu toate lucrările Muzeului Simu se găsesc în colecţia pe care am vizitat-o, parte dintre ele fiind la Muzeul Naţional de Artă şi altele la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Demersuri pentru recuperarea memoriei Muzeului Simu:

- În 2019, Muzeul National de Artă împreună cu cel al Municipiului Bucureşti şi Arhivele Nationale au expus la palatul Suţu, câteva din lucrările lui Simu în cadrul proiectului ˝Recrearea în realitatea virtuală a Muzeului Simu˝

- În 2020 filiala Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti a organizat la Facultatea de Arhitectură un tur virtual al fostului muzeu Simu

- În iunie 2020 va fi deschisă tot la palatul Şuţu, expoziţia Muzeul Anastase Simu şi Pinacoteca Bucureşti. Pinacoteca păstrează o bogată corespondenţă a colecţionarului, documente şi fotografii care vor fi oferite pentru prima oară publicului spre vizionare

 

Web, te rog stiri.tvr.ro/muzeul-simu- ... 55996.html#view

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 15.03.20 19:26:54
Validat / Publicat: 15.03.20 22:08:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Bustul lui Anastase Simu de Antoine Bourdelle
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.03.20 22:08:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[15.03.20 22:27:36]
»

@webmaster:Mulţumesc

Zoazore
[15.03.20 22:44:12]
»

@Michi: Sunt tare mandra ca frumosul meu oras a daruit un asa de mare si frumos OM! Si ma mai bucur ca nu este singurul!

MichiAUTOR REVIEW
[15.03.20 22:50:13]
»

@Zoazore: Asa e braileanco

mihaelavoicu
[16.03.20 05:27:25]
»

O ”pastilă” de frumusețe la ceas de dimineață! Terapie curată, pentru care vă mulțumesc! Nici nu știți cât de bine venită a fost.

tata123 🔱
[16.03.20 08:42:07]
»

@Michi: Mulțumim pentru incursiunile oferite în lumea artei românești și nu numai. Aproape în fiecare zi trec pe lângă locul unde cândva se înălța Muzeul Simu - o clădire și o colecție impresionantă. În părculețul de lângă Blocul Eva este amplasat un panou care amintește de existența Muzeului Simu, din păcate deteriorat de vreme și mâzgălit cu spray-ul.

La sfârștiul lunii februarie, timp de o săptămână, aplicația virtuală realizată de cei de la Universitatea de Arhitectură a putut fi încercată de doritorii de „frumos” în cadrul Centrului de Informare Turistică din Pasajul Universitate (agerpres.ro/cultura-media ... rsitate--452665).

Numai bine!

mishu
[28.03.20 17:18:30]
»

@Michi: Foarte interesant articolul si ma bucur ac am avut norocul sa citesc despre un astfel de muzeu.

Felicitari, votat cu mare drag.

MichiAUTOR REVIEW
[30.03.20 17:54:14]
»

@mishu: Mişulică, chiar citeşti din urmă. Ai toată admiraţia mea. Adevărul e că în perioada asta citim mai mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Colecţiilor de Artă (Palatul Romanit):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10026216506958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1