ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
5 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Muzeul Dantelei din Insula Burano

    TIPĂREȘTE URM de aici

    AmFostAcolo, am fost la Muzeul Dantelei în luna lui Florar 2017.

    Așa cum un păianjen își țese pânza pentru a se hrăni, tot așa și femeile din insula Burano, în vremuri de răstriște, lucrând dantelă, au găsit o modalitate de câștig, alături de bărbații lor pescari, sau cei care lucrau la foc deschis în vetreriile din Murano.

    Existența lor nu era simplă. Ele, femeile din Burano, au experimentat pe lângă dantela lucrată cu așa-zisele ciocănele, adică niște bețișoare cu ața înfășurată pe ele, apoi împletite și înnodate cu talent, îndemânare și dichis, zic, au experimentat și dantela lucrată cu acul și ața. A lucra o dantelă, indiferent cu ce instrument, presupune o mare investiție și anume, în primul rând, una ”oculară”.

    Insula Burano, cea plină de culoare nu trebuie ocolită la o eventuală deplasare la Veneția.

    Deși mai fusesem cu patru ani în urmă cu gândul de a vizita muzeul, la momentul sosirii, se terminase ”firul de lucru” al programului (10.00-18.00, ultima intrare ora 17.30) și atunci am zis, nu-i bai! Sincer, nici nu mi-a părut rău!

    Întâmplarea a fost să merg încă odată la Veneția și să-mi aranjez programul așa fel, încât să nu-l mai ratez.

    După vizita la Murano, am luat vapotrtto 12 spre Burano și Torcello. Știam de Torcello, că ascunde acolo departe, ceva frumos!

    Așa dar, drum întins spre Burano. Drumul ”fără pulbere”, dar ”cu stropi”, a durat aprox. jumătate de oră, după care intrăm într-o mică lagună cu insule și insulițe nelocuite, dar pe unde din ele, încă se mai văd ziduri și clădiri în paragină, semn că totuși, cândva, au fost și acestea locuite.

    Insula Burano, de fapt este formată din patru insule separate de trei canale și legate între ele cu frumoase poduri arcuite.

    I se mai spune și ”Insula curcubeu” pentru că toate clădirile sunt vopsite în culori aprinse, de la roșu la violet, în diferite nuanțe ale acestora. Lumina și combinația de culori provoacă o stare de bine, o adevărată terapie.

    Legenda spune că obiceiul de a zugrăvi casele în culori vii, vine din timpurile când pescarii se întorceau la casele lor iarna și insulele erau acoperite de ceaţă, iar culorile aprinse ale caselor le erau ajutor în găsirea drumului. Legendă sau nu, cert e, că atunci fiecare își alegea culoarea casei după bunul plac. Înclin să cred că este realitate, nu legendă.

    Astăzi, pentru că locul a devenit vestit tocmai datorită caselor divers colorate, când cineva doreşte să-şi vopsească locuința pe afară, el este nevoit să ia autorizaţie de la Primăria din Burano. Esteticienii vin la faţa locului, studiază culorile caselor vecine şi îşi dau, sau nu, consimțământul legat de noua culoare. Ea trebuie să se armonizează cu nuanţele caselor din jur. Dacă nu primește acordul, proprietarul trebuie să-şi aleagă o altă culoare, să depună o nouă cerere … şi tot aşa! Ce mai, asta e Dictatura Culorii!!

    Am coborât la Stația Burano și pentru că aveam o rezervă de timp, am luat-o la picior, pur și simplu la întâmplare, pe străduțe mici și întortochiate, când la stânga, când la dreapta, când pe un pod, când pe o margine de canal. Aici nu te poți rătăci. Ce mai, o adevărată încântare! Așa cum am spus, o terapie prin culoare!

    Dantela produsă aici de priceputele femei a fost una de o calitate excepțională. Era vestită în întreaga Europă ca fiind cea mai fină și mai elegantă. Era dantela punto in aria în traducere punct în aer, lucrată numai cu acul și ața, la început fără un suport ajutător, dar apoi s-au realizat niște tambure- suport, așa cum se vede în una din fotografii. Căci da, am găsit un magazin hand made unde, se lucra ”la vedere”. dar tot nu ai certitudinea autenticității produselor expuse! Oricum, prețurile erau foarte mari.

    La tot pasul se află magazine și magazinașe ce gem de mărfuri lucrate din dantală, sau cu dantelă... era să zic, de Burano. Da de unde, dantelărie chinezească! Rochii, umbrele, fețe de masă, perdele, milieuri... La urma urmii, economiștii chinezi, chiar ar trebui admirați de felul cum au reușit să inunde lumea cu mărfuri contrafăcute și de calitate, hai să zicem medie.

    Museo del Merletto sau Muzeul Dantelei.

    Produse adevărat autentice, am văzut la Museo del Merletto, deschis din 1981 în clădirea unei foste școli pentru tinerele femei dornice a învăța meșteșugul deja uitat. Și asta era prin 1872, când contesa Adriana de Marcello a deschis această școală.

    Muzeul se află în Piazza Galuppi, acolo unde se află și Biserica San Martino, dar și majoritatea clădirilor administrative. Școala a funcționat cu întreruperi până când a fost închisă, din lipsă de ”eleve”. Din varii motive economice și sociale, tradiția a dispărut, astăzi mai sunt foarte puține dantelărese în insulă. Câte? Nu știu. Unde? Nu știu. În ce tehnică lucrează? Nu știu. De vânzare? Nu știu. Preț? Nici atât.

    Și pentru că au existat documente, modele, obiecte legate de arta brodatului și tot felul de dantelării lucrate aici, s-a hotărât transformarea şcolii în muzeu. Nu mai rețin prețul unui bilet. Era totuși mic. În jur de 5-6 euro.

    M-am plimbat printre dantele, AmFostAcolo printre dantele, am admirat și fotografiat (fără restricții) dantele. Autentice.

    După un filmuleț explicativ despre istoria dantelei și tehnicile de realizare ale acesteia, vizitatorul poate vedea ustensile vechi de lucru, modele, fotografii, picturi, chiar și o pereche de ochelari. În vitrine speciale, ca niște mese acoperite cu geam sunt etalate eșantioane de dantelă veche deosebit de fine și variate ca model: dantelă lucrată cu acul, cu croșeta, cu ciocănele sau dantelă spartă. Un regal de frumusețe și de autenticitate!

    Pentru un iubitor de frumos, de eleganță și stil (deși nu mă încadrez decât în primul criteriu), Muzeul Dantelei din Burano merită cu prisosință o părticică din timpul d-vs de turist.

    Veneția nu e Venația, fără un drum în insulele sale. Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 04.07.18 10:30:52
    Validat / Publicat: 04.07.18 12:52:03
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Milano, Florența și altele.

    VIZUALIZĂRI: 2276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Așa se purta dantela. (Nu la blue jeans rupți și sfâșiați, ca acum)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [04.07.18 12:51:04]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Veneției, VENEZIA / VENEŢIA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: Descoperă Veneţia]

    Tesaria
    [04.07.18 13:27:14]
    »

    Ce frumos colorate sunt casutele din Murano, asemenea review-ului. Minunat!

    mireille
    [04.07.18 15:09:26]
    »

    @mihaelavoicu: superb acest Burano, o explozie de case în culori care se adresează simțurilor... chiar nu-ți vine să mai pleci de acolo.

    Am poposit cu mare interes în muzeul dantelei italian renumit de altfel... dantelăresele au degete de aur care împletesc povești din fire de ață, regele Soare ar fi purtat în ziua încoronării sale, dantelă de Burano. Cavalerii din cruciade au dus meștesugul în Țarile de Jos, Flandra și-a disputat dantela cu Veneția, iar concurența dintre ele a transformat meștesugul în artă... la Brugge am avut ocazia să vizitez și eu un mic atelier al unei dantelărese... mă bucur că dantela e încă în trend, dar ce prețuri...

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [04.07.18 18:34:18]
    »

    @Tesaria: Murano sau Burano? Mulțumesc! Se pare că ai fost și le știi. Sunt precum cele din povești.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [04.07.18 18:54:23]
    »

    @mireille: Mulțumesc pentru ecou. Da, așa este, Ludovic al XIV-lea a purtat dantelă de Burano la încoronare, dar nu a ajutat cu nimic dezvoltarea acestor ateliere, ba chiar a impulsionat dezvoltarea acestui meșteșug în Flandra, ”dând la cap” celor din Burano.

    Și la Bruges, tot femeile cu dantela lor, au salvat orașul de la faliment.

    Mulțumesc încă odată pentru compania ce mi-ai ținut-o în Muzeul Dantelei. Vezi, d-aia nu plec cu soțul meu la drum, nu aș vedea nimic dacă ar fi după el. Ar fi zis: Iar dantelă, nu ai văzut atâta prin oraș!

    doinafil
    [04.07.18 23:30:23]
    »

    @mihaelavoicu: Ceva nu este în ordine cu ecourile mele, ajung la tine trunchiate! Am sesizat problema, mai devreme, Admin-ului. Am să reiau ecoul mai târziu.

    ungureanica
    [07.07.18 18:37:59]
    »

    Vedeți că mai sunt și alte dantele, nu numai „dantela lată” de la costumul meu. Salutări din partea noastră

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [07.07.18 18:49:58]
    »

    @ungureanica: Să știi că m-am gândit la asta când am postat pozele. Ce va zice ”Dantelă lată” când va vedea atâtea dantele!

    Să știi că voi încerca să o postez și pe a ta, cu mențiunea că este românească.

    Mulțumesc de ecou și vă îmbrățișez!

    mishu
    [08.07.18 20:06:50]
    »

    @mihaelavoicu: O lume plina de culoare, felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, mihaelavoicu, mishu, Tesaria, ungureanica
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Veneției:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071243047714233 sec
    ecranul dvs: 1 x 1