ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
Prieteni
6 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Casa Buonarotti. Florența

    TIPĂREȘTE

    AmFostAcolo, pe via Ghibelina 70 la a treia mea deplasare în Orașul Crinilor în mai 2016.

    Michelangelo Buonarotti nu s-a născut la Florența și nici nu a locuit mult timp în acest oraș. În schimb a fost legat sufletește de primul său maestru florentin Domenico Ghrlandaio și atelierul acestuia, de al doilea său maestru sculptorul Bertoldo di Giovanni, dar mai ales de Lorenzo Magnificul, în casa căruia a locuit câțiva ani, până când binefăcătorul său s-a stins din viață.

    Casa muzeu din via Ghibelina a fost aranjată în forma de azi de nepotul căruia, el i-a oferit o casă și încă alte patru vecine, cumpărate de el pe când lucra la Roma. Casele, aflate în cartierul Santa Croce inițial au fost închiriate. După moartea sa au fost reorganizate de familie, rezultând o clădire cu patru săli mari și o galerie unde sunt expuse două lucrări de tinerețe, lucrări care niciodată nu au părăsit casa. Acestea sunt două reliefuri în marmoră, Madonna della Scala și Lupta centaurilor, lucrate la vârsta de 15 ani dintr-un imbold propriu, pe când era sub aripa ocrotitoare a Magnificului.

    Interioarele muzeului au fost decorate de artiști italieni care au redat scene din viața lui Michelangelo în diferite perioade ale vieții. Colecția de documente, scrisori, schițe și cărți ce au aparținut familiei, a fost organizată de un membru al familiei Filipo Buonarotti, savant și arheolog. Foarte valoroase sunt cele peste 200 schițe semnate de Michelangelo.

    Alături de cele două opere de tinerețe, mai sunt expuse copii după alte lucrări ale sale, câteva obiecte ce i-au aparținut, donații din alte muzee, macheta din lemn pentru fațada bisericii San Lorenzo, o copie după bustul său, lucrat în bronz la 1564 de Volrerra, comandat de nepotul Leonardo pentru a împodobi mormântul familiei, bust ce se află la Muzeul Bargello din Florența.

    Într-o după amiază de Florar 2016 am intrat în Casa Buonarotti, bineînțeles frântă de oboseală, după ce m-am întors de la biserica San Salvi aflată mult în afara centrului orașului, pentru a vedea o Ultimă Cină de Andrea del Sarto.

    Cine ne-a întâmpinat în prima încăpere a muzeului? Michelangelo copil, lucrând cu mare sârg la prima sa lucrare, un Faun din marmoră, după o copie romană a unui sculptor grec, adus în palatul Magnificului. Sculptorul italian Cesare Zocchi îl prezintă încins cu un șorț și aplecat cu mult interes, chiar foarte concentrat, asupra capului de faun, zeu al fecundității la romani, figură poznașă și fără dinți în gură. Povestea spune că el a modificat gura faunului, adăugându-i dinți și o limbă scoasă afară. Magnificul a râs, i-a spus că faunul fiind bătrân, nu pate avea o dantură bună și Michi a luat ciocanul și dalta și pe loc i-a scos dintele cu rădăcină cu tot. A fost momentul de pornire în relația lui cu Magnificul, la Academia căruia a fost școlit. Aici a cunoscut filozofi, poeți, oameni de valoare florentini, într-un cuvânt „piatra de temelie” la formarea sa, ca cel mai mare sculptor din istoria artei.

    Faunul grec s-a pierdut, la fel și lucrarea lui Michi. Dar restauratorii florentini au avut grijă să-l refacă și acum, faunul în alb, stă alături de mari capodopere în Galeriile Uffizi. Am văzut unul asemănător în Casa Muzeu Rubens din Anvers, probabil adus de pictor când a fost la Florența.

    Madonna della Scala datează din 1491. Este considerată a fi prima lucrare supraviețuitoare a lui Michelangelo. Copil fiind, a reprezentat-o cu privirea departe, el însuși cu gândul la mama sa care l-a părăsit pe când era foarte mic. Și într-o atitudine profetică. S-a inspirat după Madonna lui Donatello care în prezent se află la Muzeul V&A din Londra. Specialiștii au remarcat mâna dreaptă a Pruncului ușor răsucită, ca simbol al abandonării în somn sau chiar în moarte. Tot ei au observat același lucru la Pieta Bandini de la Florența, ca și la Pieta Rondanini de la Milano, ultima sa lucrare.

    Muzeul organizează periodic expoziții dedicate vieții și operei marelui Michelangello Buonarotti, achiziționează copii după operele sale, în felul acesta adunându-le toate la un loc, spre cunoașterea lor, în special de copii și de cei interesați.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 16.08.20 10:54:04
    Validat / Publicat: 16.08.20 12:47:53
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 510 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P15 Casa Buonarotti, Florența. Unul din tavanele casei.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067588090896606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1