ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa de la Seda din Barcelona sau foşnetul suav al mătăsii

TIPĂREȘTE URM de aici

Mătasea este poate cea mai fascinantă materie primă pentru îmbrăcăminte. Acum multe veacuri negustorii ştiau că este ca şi vândută de îndată ce o aveau pe tarabă. Nu era indispensabilă, dar dovedea gust, rafinament şi mai ales bogăție. Nu era rezistentă, dar era moale, delicată şi mai ales transparentă. Fiind greu de procurat din misteriosul Orient avea prețul ridicat, dar şi căutare. În sec. al XV-lea, mai mult ca sigur prin filiera maură, ea a ajuns şi în Catalunia. Povestea subtilizării viemilor de mătase, ascunşi în bastonul de bambus, a străbătut vremurile şi chiar dacă rememorează încălcarea flagrantă a celei de-a opta porunci ("să nu furi") este considerată o faptă de mare curaj şi ingeniozitate. Dar istoria abundă de încălcări şi mai grave, ridicate la rangul de eroism, aşa că nu merită insistat pe latura morală sau etică.

Terminând vizitarea celebrului Palau de Música Catalana am păşit mai vioi până la un bloc din apropiere. Respectivul "bloc" are în comun cu blocurile pe care le ştim de acasă doar dimensiunile. Eleganța fațadei, care te duce cu gândul la stampele aduse dinspre Soare Răsare, iese în evidentă chiar şi în mijlocul Barcelonei, oraş unde frumusețea este suverană. La parter începuseră deja înscrierile pentru primul tur organizat în Casa de la Seda, din acea zi. La ora 11, aşa cum şi site-ul lor anunța este o vizită pentru vorbitorii de catalană şi engleză.

Ghida noastră şi-a început expunerea tot cu faimoasa odisee a mătăsii, sub forma amorfă, în bastonul de călător, particularizând povestea pe teritoriul catalan şi apoi barcelonez. În anul 1547 (conform unei plăci de marmură fixată la parterul clădirii), în Barcelona, fabricanții de mătase s-au desprins din rândul țesătorilor de vele. Cum mătasea era un produs mult mai scump, prestigiul şi averea lor a crescut rapid. Cele şapte bresle principale din industria mătăsii aveau un sediu comun, pentru o mai bună conlucrare şi creştere a profitului. Inițial acesta a fost la biserica Sf. Ana, în cartierul Barri Gotic pe care sigur l-ați vizitat, apoi s-a mutat la Sf. Catarina. În 1764 El Col•legi d’Art Major de la Seda (Colegiul artei mătăsii) a inaugurat noul cartier-general, care adăposteşte acum La Casa de la Seda, având adresa Sant Pere Mes Alt, nr 1. În prezent este singurul imobil aparținând unei bresle, deschis spre vizitare publicului.

Noua clădire fusese construită de Joan Garrido Bertràn între 1758 şi 1763 şi putem încă admira fațada originală din sec. al XVIII-lea, conservată pentru a arăta urmaşilor fantezia nestăpânită a barocului. Dar autorul acestui adevărat filigram grandios, reprezentând figuri uriaşe în stilul unor cariatide şi atlanți, ghirlande alambicate care cuprind ferestrele, a rămas necunoscut.

În colțul dinspre stradă, aflat din păcate în umbră, iese în evidență o statuie a Fecioarei, protectoarea țesătorilor, o operă barocă zămislită de Joan Enrich in 1760 (informație dată doar pentru a umple spațiul ). Însă mult aclamata construcție, declarată "moştenire culturală națională" în 1919 şi onorată cu "Medalia de aur a oraşului Barcelona" zece ani mai târziu, a trecut şi prin clipe dramatice, datorate nu naturii dezlănțuite, ci naturii umane, mai precis edililor barcelonezi. Epoca de mari schimbări urbanistice care a cuprins oraşul la cumpăna dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea a adus un proiect care propunea dărâmarea a vreo patru sute de case în scopul deschiderii unui bulevard larg, a unei artere care sa unească portul, inima urbei, cu centrul administrativ, creierul ei. Pentru salvarea Casei de la Seda nu s-au făcut mitinguri şi nici demonstrații, personalități ale vremii n-au manifestat. Dar interesul proprietarilor a fost rezolvat la Madrid, într-un mod căruia noi îi spunem în mai multe feluri şi care este pedepsit de lege. Uneori.

Prima impresie intrând în apartamentul devenit muzeu a fost "prea mic pentru un nume aşa de mare". Fără îndoială tapetul purpuriu cu un discret model auriu, evident din mătase, şi mobila veche, dar luxoasă, îți atrăgeau privirile. Am trecut dintr-o cameră într-alta, ascultând poveşti şi istorii, dar mai ales admirând vestigii ale unei meserii migăloase transformată azi într-o industrie. Dulapuri înalte până la tavan cuprind dovezi ale unei afaceri devenită tot mai profitabilă an de an, în ciuda războaielor sau calamităților, în ciuda emancipării vieții. Ni se spune că sunt în jur de 3000 de acte, adunate din 1533 şi până la desființarea breslei.

Găsim şi încăperea conducătorului creatorilor de mătase, cel aflat în fruntea unei ierarhii bine stabilite, unde se pornea de jos, de la nivelul de ucenic, şi se urca cu trudă şi umilință, dar mai ales cu îndemânare şi talent, spre statulul de maestru. Biroul, cu picioare arcuite, modă inventată de "herr" Thonet din Boppard, este înconjurat de multe documente înrămate, atestând vechimea şi importanța breslei. În spate este un dulap mai sărăcăcios, pictat cu flori scene religioase, datand doar din 1683.

Revoluția industrială a marcat şi această îndeletnicire şi într-o vitrină găsim o maşinărie care combina rapid şi eficient firele de mătase, făcând pentru lucrătorii sec. al XVIII-lea mai uşoară munca şi mai grea găsirea ei.

Ultimul loc pe care îl vizităm este o sală grandioasă, dacă ne raportăm la apartamentul pe care tocmai îl părăsisem. Locul de întrunire a principalilor reprezentanți ai breslei este caracterizat prin sobrietate şi îmi vine uşor să-mi închipui un grup de domni înveşmântați în negru şi cu gulere complicate din dantelă albă. Deasupra uşii impozante este o nişă din care veghează o statuie a Fecioarei, aşa cum am văzut în multe biserici catolice. De jur imprejur liste cu numele celor care au condus breasla de-a lungul vremii, iar într-un colt, sus, lângă tavan, un mic balcon. Era locul de unde doamnele aflate în afacere în poziții înalte puteau să participe la şedințe. Prezența lor în sală era deja o favoare făcută.

Vizita la Casa de la Seda este o privire aruncată peste secole asupra vieții şi muncii unor creatori de frumos din Barcelona. Casa în sine este o operă de artă, iar istoriile ascultate şi obiectele văzute te duc cu gândul la foşnetul suav al mătăsii.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 03.08.17 14:15:09
Validat / Publicat: 03.08.17 15:36:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sala de consiliu a breslei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.08.17 16:57:17]
»

@Radu Tudoran:

Te felicit plimbaretule din Calarasi?

Cate zile pe an stai in Calarasi? Dar in tara? Mai bien scrii la datele personale Calarasi - Europa.

Cand te mai invit la o ciorba in Romania? Sau trebuie sa vin in vest? Pe unde mai circuli in urmatoarele luni, poate ne intersectam.

Barcelona ramane pentru mine o necunoscuta, o tinta de vizitat, de explorat. Cine stie cand?

Numai de bine! Vant in pupa, marinare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[03.08.17 20:12:53]
»

Sa fiu sincer cu Sefa stau trei luni pe an, iar acasa cam doua. In urmatoarele trei luni ne putem intalni in Germania, Franta, Olanda sau Portugalia. Dar sper sa ne gasim la o carciuma de-a noastra ca-mi place mai mult mancarea de-acasa.

Pune Barcelona pe o lista scurta. Eu am scris doar despre locuri mai putin vizitate, dar daca studiezi bibliografia pe AFA faci trei vacante aici.

Sa ne vedem sanatosi la o ciorba de-a noastra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[03.08.17 21:59:32]
»

@Radu Tudoran:

Un articol asa ca o matase adevarata, veche, felicitari!

Si sa completez putin ecoul tau, puneti Barcelona pe o lista scurta de tot, preturile vor exploda pe acolo ca s-au saturat de turisti!

O seara frumoasa!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[03.08.17 22:59:21]
»

@elviramvio: Multumesc pentru aprecieri. S-au saturat ei de turisti, dar de aici vin bani multi, vin multe locuri de munca. Noi putem sa cheltuim si in alta parte.

Vacante frumoase cat mai e vara.

mishu
[17.08.17 14:27:49]
»

@Radu Tudoran: Prin articolul tau am simtit si eu fosnetul fin al matasii.

Dupa ce am vazut obtinerea matasii pornind de la viermii de matase si pana la metrajele lungi si colorate minunat intr-o fabrica din China am trecut la ceea ce ai prezentat tu.

Cred ca matasea indiferent unde s-ar afla ea iti da aceeasi senzatie de eleganta fina si delicate si un aer de noblete.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[17.08.17 14:39:13]
»

Multumesc pentru vot. Eu n-am avut sansa sa vad intregul circuit, ci doar ultima parte. Dar raman cu frumoasa amintire a fosnetului suav al matasii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Barcelonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050999879837036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1