ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palau de la Música Catalana din Barcelona, căminul sunetului catalan

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Renaixença ("Renaşterea catalană") nu am învățat la şcoală, dar vizita în Barcelona mi-a dat prilejul de a afla mai multe despre această mişcare culturală care a lăsat în istorie, dar şi în peisajul oraşului mărturii ale ataşamentului față de Catalunia. La răspântia dintre secolele XIX si XX, viața artistică a oraşului redeştepta sentimentele naționaliste ale barcelonezilor. Printre reprezentanții de seamă se afla Orfeó Català, o societate corală fondată în 1891 de oameni dăruiți cu pasiune şi talent. Dorința acestora de a avea un sediu unde să poată repeta, dar şi să prezinte recitaluri, a fost susținută de locuitorii oraşului, dovedind astfel popularitatea de care se bucura corul.

Pentru realizarea proiectului a fost desemnat Lluís Domènech i Montaner, arhitect catalan care a conceput multe din clădirile pe care le poate admira astăzi călătorul care străbate străzile Barcelonei. Şi mă gândesc doar la Hospital de Sant Pau, Castell dels Tres Dragons şi Casa Lleó Morera, cunoscute de toată lumea. Locul ales pentru sala de concerte a fost în vechiul cartier Barri Gotic, căci majoritatea acestor artişti amatori locuia în zonă. Construcția a demarat la mijlocul primului deceniu al secolului trecut şi a durat vreo trei ani.

Fațada în ansamblu este este o îmbinare a trei segmente, care au ca numitor comun varietatea de elemente stilistice. La parter coloanele groase precum trunchiurile unor arbori seculari se unesc prin arcade puternice, susținând terasa mărginită de şiruri de pilaştri supli, cu un aspect fantezist specific stilului modernist care caracterizează Barcelona. La baza ei sunt acoperiți cu plăci de faianță multicoloră, unde uniformitatea modelului este total ignorată, iar la partea superioară susțin busturile unor mari maeştri, Beethoven, Bach, Palestrina (pe care nu l-am recunoscut). Frontonul divizat în trei părti cuprinde o alegorie ilustrată de un mozaic în culori diluate, dar pentru a întelege ceea ce autorul a încercat să redea trebuie privit din clădirea de vizavi, din stradă tentativa fiind "mission impossible". Din nefericire acoperişul este deasemenea foarte greu de văzut, dar se distinge o explozie a imaginației, un amalgan de forme şi elemente, dovedind multitudinea de influențe.

Venind ora începerii turului am intrat la cafeneaua palatului. Eram un grup numeros de vizitatori, din foarte multe țări. Am început cu un filmuleț care ne-a prezentat mai puțin clădirea, cât semnificația sa pentru barcelonezi, pentru catalani. Aceasta s-a petrecut în încăperea în care de peste un secol se țin repetițiile corului. Piatra de temelie, aşezată în 1905 şi pe care este inscripționat "Orfeó Català", rezistă încă în podea.

Am urcat la etaj pe nişte scări largi, unde marmura se împletea cu ceramica şi sticla. "Obişnuit" cu teatrele clasice, unde barocul era suveran, am fost puțin surprins, deşi ambianța Barcelonei moderniste îmi era deja familiară. Pătrundem în Sala Lluís Millet, numită astfel în amintirea unuia dintre fondatorii societății corale. Simplă, ornată doar cu câteva busturi ale unor muzicieni care şi-au legat numele de "Orfeó Català", este desparțită printr-un perete de sticlă de terasa menționată mai sus. Prin crearea acestei terase clădirile de vizavi, văzute din interior, par mult mai departe, creându-se senzația de spațiu larg, în ciuda faptului că imobilele învecinate sunt foarte aproape.

Punctul culminant al turului organizat prin Palatul muzicii catalane l-a constituit bineînțeles marea sală de concerte. Intram în locul unde au dirijat Richard Strauss, Karajan, Celibidache şi Leonard Bernstein, unde şi-au prezentat compozitiile Ravel, Prokofiev, Stravinsky şi Enescu. Aici au cântat Ella Fitzgerald, Charles Aznavour şi Norah Jones, căci organizatorii se laudă cu o deschidere necondiționată în fața stilurilor muzicale, contând doar valoarea interpretării.

Păşind cu curiozitate în marea sală, cuvântul pe care efectul vizual mi-l şoptea era "modern", dar nu acel "modern contemporan" rece şi impersonal pe care-l întâlnim în mastodonții din sticlă şi beton în zilele noastre, ci modernul lui Klimt, lui Mucha, lui Gallé. Te încântă simbioza inedită între sticla viu colorată şi masiva piatră sculptată. Vitraliile pereților exteriori par a fi o cortină fragilă şi te întrebi cum de este susținut tavanul. Acesta la rândul său este tributar sticlei şi te lasă să crezi că lumina soarelui se scurge filtrată printr-o enormă pâlnie pastelată. Astfel sala nu mai are nevoie de glaciala lumină artificială a spoturilor şi neoanelor. Deasupra scenei, în forme răzvrătite tăiate în piatră, valkyriile lui Wagner sunt surprinse în plină cavalcadă iar puțin mai jos veghează încruntat ca de obicei Beethoven.

Am fost lăsați de capul nostru să hălăduim prin sală şi să fotografiem, dar cu grija, căci jos pe scenă un grup de tineri repeta pentru un spectacol dedicat flamenco-ului. În acest mod am putut aprecia şi fidelitatea acusticii, bătăile din palme, lovitul podelei cu putere şi sunetul sfâşietor al cântecelor răzbătand clar spre fiecare colțisor al incintei.

Poate îmi veți spune că după ce-ai văzut Opera Garnier din Paris, Scala din Milano sau Staatsopera din Viena este mai greu să fii impresionat de o altă sală de spectacole. Vă asigur de contrariu. Palau de la Música Catalana nu este doar o sală, ci reprezintă căminul sunetului catalan.

Să aveți un drum frumos în față.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 31.07.17 14:43:17
Validat / Publicat: 31.07.17 16:04:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Sala de repetitii. In mijloc pe podea se vede "piatra de temelie"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

mirmicu
[31.07.17 16:27:12]
»

Superb!!!

mishu
[31.07.17 16:39:54]
»

@Radu Tudoran: Acest muzeu era si in planurile mele de vizitare prin Barcelona insa nu mi-a reusit inca, astfel incat ma bucur de articolul tau.

Cand am cautat date despre Barcelona acest loc m-a atras tocmai pentru spectaculozitatea lui. Este un loc impresionant si care te lasa fara rasuflare iar tu ai punctat perfect atat prin articol cat si prin poze.

Felicitari, votat cu mare drag.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 17:14:46]
»

@mirmicu: Multumesc pentru aprecieri. Nu se intampla des

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 17:25:53]
»

@mishu: Ca sa fiu sincer am mers la opera (la Liceu) pentru muzica si la Palau pentru atmosfera. Aici era adevarata Catalunie. Am fost cu intr-adevar impresionat. Din Barcelona am scris doar despre locuri mai putin mediatizate la noi: Torre Bellersguard, Casa Amatler, Palau de musica catalana. Sagrada familia, Casa Batllo sau Milla, Park Guell sunt deja prea cunoscute. Stiu ca mai bine scriam despre Grecia sau Bulgaria, ca sunt mai "inedite", dar imi place sa merg impotriva curentului Oricum nu ma umplu de voturi

sunflower
[31.07.17 17:46:33]
»

Foarte frumos! Felicitări! Barca e printre orasele cele mai aproape de sufletul meu...

mirmicu
[31.07.17 17:48:41]
»

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 19:25:06]
»

@sunflower:Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sa inteleg ca Torre Bellesguard si Casa Amatller nu te intereseaza sau numele autorului nu te lasa sa citesti review-urile respective?

sunflower
[31.07.17 19:30:53]
»

@Radu Tudoran: tocmai am terminat de citit articolul despre capodopera uitata a lui Gaudi, Torre Bellesguard, despre care nu aveam habar in momentul in care am vizitat Barcelona... Dar asa cum am scris deja, acest oras mi-a ramas in suflet si am sa-l revizitez, mai ales ca fii mei sunt fani Barca, asa ca... next time!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 19:43:26]
»

@sunflower: Multam pentru amabilitate. Mai am o "mica Barcelona" de prezentat.

Vacante frumoase in continuare. Si sa revedeti Rambla cat mai curand.

Michi
[31.07.17 21:00:54]
»

@Radu Tudoran: Corect răspuns dat ecoului lui Mishu. Foarte interesant review cât despre poze pe multe dintre ele le-aş fi votat de două ori

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 21:38:44]
»

@Michi: Va multumesc pentru amabilitate. Cat despre poze, stiti parerea mea.

Excursii frumoase in continuare.

mariana.olaru
[31.07.17 22:01:50]
»

S-a întâmplat ca dintre clădirile văzute la Barcelona, cel mai mult să-mi placă Palau de la Música Catalana. Am exprimat această preferință și în finalul articolului meu despre clădirile monumentale din Barcelona, oraș pe care l-am vizitat în 2012. La vremea respectivă n-am putut să văd palatul în interior pentru că n-am fost inspirați să facem rezervare din timp, mizînd pe șansa procurării biletelor la fața locului, de la casieria instituției, așa cum citisem că au realizat alții. Din păcate n-am avut o astfel de șansă. Ne-am mulțumit cu popasul la Botiga del Palau și cu vizita la toalete .

Tu cum ai făcut rezervarea de bilete? Și cum ai avut învoire să faci fotografii, căci la vremea vizitei noastre interdicția fotografierii în incintă era afișată peste tot!

În orice caz, felicitări pentru frumoasa prezentare!

doinafil
[31.07.17 22:39:47]
»

Foarte frumos scris și descris! Se vede că ați făcut-o cu suflet.

Știam despre acest Palat al muzicii catalane dintr-un e-mail pe care l-am primit cu ceva vreme în urmă. M-a impresionat atunci văzându-i pozele, le-am admirat și atunci, dar mai ales acum, cu comentariile și descrierile Dvs. tră!

Tot dintr-un e-mail am admirat și citit despre sala Operei Garnier, din Paris, și-aceea superbă!

Aveți drepatate, fiecare merită vizitate și admirate, chiar dacă au stiluri asemănătoare sau diferite! Tocmai în asta stă frumusețea artelor, în general vorbind, CĂ NU SE REPETĂ, că fiecare poartă amprenta autorului și a timpului la care a fost făcut (pictat, sculpatat, zidit, manufacturat, etc.)

Am votat cu drag și... felicitări pentru cum l-ați întocmit!

(dacă am să ajung la Barcelona în mod sigur am să vreau să merg și în acest loc propus de Dvs. tră!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[31.07.17 23:42:58]
»

@Michi: Va multumesc pentru amabilitate. Cat despre poze, stiti parerea mea.

Excursii frumoase in continuare.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.08.17 09:47:38]
»

@mariana. olaru: Am luat biletele de pe internet. Am ales ziua si ora. Simplu si eficient. Si am printat biletele.

Fotografiatul este la liber, bineinteles fara blitz.

Vacante frumoase in continuare.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.08.17 09:51:49]
»

@doinafil: Si Opera Garnier este extraordinara. Alt stil, alta epoca. Daca Teatrul Liceu mi-a placut, dar nu impresionat, Palau de musica catalana este mai mult decat o sala. Si nu se potrivea altundeva mai bine decat in Barcelona.

Carmen Ion
[01.08.17 10:16:08]
»

@Radu Tudoran: Am fost si eu foarte impresionata de aceasta cladire modernista. Nu am patruns decat in hol si cafenea si rau am facut, constat acum citindu-ti reviewul si vazand pozele...

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[01.08.17 16:04:35]
»

@Carmen Ion: Exista mereu o a doua sansa

Dar nu lasa pentru a treia data, chiar daca toate lucrurile bune sunt trei.

webmaster
[01.08.17 20:46:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Millana
[11.12.17 20:10:11]
»

O ce bucurie acest Peti Palau! Am fost dezamagita ca toti prietenii mei care au fost la Barcelona de multe ori nici nu au auzit de el! Ma bucur ca ai fost acolo! Pacat ca tutrul tine doar atat si pacat ca e greu sa gasesti un bilet la concert de muzica calalana.

Multumesc ca m-ai luat cu tine!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.12.17 12:24:36]
»

@Millana: Am avut parte doar de o repetitie la un concert de flamenco. Tot a fost ceva

Calatorii frumoase pe mai departe.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mariana.olaru, Michi, Millana, mishu, Radu Tudoran, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Barcelonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084680795669556 sec
    ecranul dvs: 1 x 1