ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Vila Borghese – Așa, da!

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dacă Muzeele Vaticanului au fost un exemplu negativ de administrare și organizare (vezi impresii aici vezi impresii), Vila Borghese mi s-a părut la polul opus. Așa, da!

    Fiind un muzeu foarte vizitat, este necesar să rezervați bilete din timp. Rezervarea se poate face pe site-ul tosc.it/tickets.htm?affil ... 678&language=en. Pentru a face rezervarea este necesar să vă faceți un cont gratuit la TicketOne. Atenție, fiindcă există mai multe ticketerii online care vând bilete la Vila Borghese; cea indicată mai sus mi s-a părut cea mai aproape de realitate, arătând în timp real disponibilitatea biletelor. Noi vroiam bilete la ora 11:00. Întrucât nu m-am grăbit să le rezerv în ziua dorită, n-am mai găsit bilete la 11:00. Pe o altă ticketerie îmi arăta că ar fi disponibile. Am încercat să fac rezervarea acolo și mi-au cerut o dată alternativă, în caz că nu mai sunt bilete în ziua în care făcusem eu rezervarea. „Păi, cum adică? Voi vindeți bilete, dar nu știți dacă sunt disponibile în ziua respectivă? ” Am revenit la site-ul de mai sus și am luat bilete în ziua următoare pentru ora 11:00.

    Se poate intra la Vila Borghese și folosind Roma Pass, varianta cu un obiectiv gratuit (Roma Pass de 48 de ore) sau cea cu două obiective gratuite (Roma Pass de 72 de ore). Dar și în acest caz trebuie să faceți rezervare telefonic. E bine s-o faceți din timp. Ei țin o parte din locurile disponibile pentru Roma Pass, dar nu cred că dacă vin 200 cu Roma Pass și vor să intre la 11:00 îi primește pe toți. Probabil pe unii îi vor ruga să-și aleagă altă oră sau chiar altă zi. Din câte știu eu, nu e nevoie să aveți cardul Roma Pass când faceți rezervarea, nu vă întreabă numărul de card. Doar sunați și spuneți că vreți să intrați folosind Roma Pass. Daca ați făcut rezervare cu Roma Pass și vă răzgândiți este bine să sunați și s-o anulați, pentru ca altcineva să poată beneficia de locul respectiv. Conform site-ului galleriaborghese.benicult ... lleria-borghese, rezervările pentru Roma Pass se pot face la telefon . Există și operatori care vorbesc limba engleză.

    Vizita durează 2 ore și se poate face într-unul din intervalele 9:00-11:00,11:00-13:00,13:00-15:00,15:00-17:00,17:00-19:00. Prețul unui bilet este de 15 euro pentru adulți, 8.5 euro pentru tineri cetățeni UE între 18 și 25 de ani și 2 euro pentru copii sub 18 ani. La aceste prețuri se adaugă câte 2 euro/persoană - taxa de rezervare online. Deci pentru două persoane am plătit 34 de euro. Se organizează și tururi cu ghid în italiană sau engleză, care pornesc 10 minute mai târziu față de vizitele individuale și costă cu 6.5 euro/persoană în plus față de prețul unei vizite fără ghid. Detalii tot pe site-urile de mai sus. Se pot lua și audioguide-uri la prețul de 5 euro. Pentru fiecare tranșă de 2 ore sunt admise maximum 360 de persoane.

    La cumpărarea biletelor online veți primi un voucher care se va preschimba în bilete reale la casa de bilete din cadrul vilei. Aceasta se află la subsolul vilei și se ajunge la ea pe intrarea din stânga-jos cum stai cu fața la vilă. Tot acolo se află magazinul de suveniruri, toaletele și garderoba. Orice bagaj mai măricel, chiar dacă e o poșetă de exemplu, trebuie lăsat la garderobă. De aceea, e bine să ajungeți puțin mai înainte de ora înscrisă pe bilet.

    Sper că nu v-am plictisit cu atâtea detalii tehnice. Și acum câte ceva despre vilă. Vila și colecția de artă din interior au aparținut cardinalului Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea. Mare amator de artă, bucurându-se de protecția papei, cardinalul a adunat o colecție impresionantă prin diverse metode, uneori nu tocmai corecte. Se spune că tabloul „Coborârea de pe cruce” al lui Rafael a fost scos în secret din biserica San Francesco din Perugia și adus la Roma pentru a-i fi dat cardinalului cu acordul Papei. De asemenea, multe opere de artă care au fost confiscate de Vatican de la Cavaliere d’Arpino, pentru că acesta n-a putut să-și plătească anumite taxe, au fot date de către Papă nepotului său.

    Cardinalul a fost un mare admirator și protector al lui Bernini. Bernini a lucrat destul de mult pentru cardinal și, pentru decorarea Vilei Borghese, a creat o statuie a lui David și trei grupuri statuare pe teme mitologice, unul mai frumos și mai spectaculos ca altul. În anul 1902, Statul italian a cumpărat vila și parcul aferent de la urmașii familiei Borghese aflați în dificultăți financiare și a organizat-o sub formă de muzeu.

    Vila este organizată pe două nivele: la parter se află în mare parte sculpturi, iar la etaj – tablouri. La intrare se creează o oarecare aglomerație. De aceea, un pont pentru vizitare ar fi să mergeți întâi la etaj, pentru a vedea tablourile și apoi să coborâți și să vedeți în liniște sculpturile. Scara de urcare la etaj se află în Sala Împăraților (cea cu „Răpirea Persephonei” în centru); este sala exact opusă celei în care intrați, iar scara se află în colțul din dreapta cum priviți spre grădina din spatele vilei. Noi n-am procedat astfel, pentru că nu ne-am gândit. Ni s-a părut puțin aglomerat la început, dar apoi lumea s-a dispersat (unii au urmat probabil sfatul de mai sus). Întrucât ne-a mai rămas timp după ce am vizitat etajul, ne-am întors la parter și ne-am putut bucura de sculpturi fiind aproape singuri.

    Toată vila este superbă. Nici nu știi unde să te uiți mai întâi. În toate sălile, în afară de sculpturile sau tablourile propriu-zise, decorațiunile sunt deosebite: tavanele pictate, ușile, candelabrele, mozaicurile de pe podele, toate sunt extraordinar de frumoase.

    După ce am admirat sala de la intrare, am trecut apoi în sala din dreapta, unde în mijloc era statuia Paulinei Bonaparte aparținând scupltorului Canova. Aceasta era sora lui Napoleon Bonaparte, măritată cu un nobil din familia Borghese, o frumusețe în epocă. Apropos de această statuie, există o anecdotă care povestește că Paulina ar fi fost întrebată: „Cum așa, ai pozat goală în fața pictorului Canova? ” La care ea ar fi răspuns: „Dar camera era încălzită. ” În realitate, nu se știe dacă a pozat într-adevăr goală, dar statuia este într-adevăr superbă. Perna canapelei pe care stă Paulina este atât de bine realizată încât îți vine să o atingi ca să te convingi că e din marmură și nu e o canapea reală. În camera următoare întâlnim în centru statuia lui David cu praștia țintindu-l pe Goliat, iar de jur împrejur basoreliefuri din marmură. În sala alăturată, în centru putem admira un grup statuar al aceluiași Bernini – „Apollo și Daphne”. Aici am rămas, realmente, cu gura căscată. Frunzele de pe crengile din mâinile lui Daphne erau într-adevăr de grosimea unei frunze, fiecare cu nervuri; mantia lui Apollo, părul, toate erau de o finețe incredibilă. Chiar ne-am întrebat, oare cât o fi muncit sculptorul pentru fiecare frunzuliță?

    Apoi am ajuns în Sala Împăraților, care cred că este cea mai frumoasă sală din toată vila. Se numește astfel deoarece de jur împrejur sunt busturi ale împăraților romani. În centru este „Răpirea Persephonei” de Bernini. În sala de alături un nou grup statuar de Bernini, tot pe teme mitologice – „Enea părăsind Troia, cărându-l în spate pe părintele Anchise”. Acesta mie mi s-a părut cel mai bine realizat din punct de vedere al detaliilor anatomice – se văd venele de la mâini și picioare, se vede cum atârnă pielea bătrânului părinte Anchise etc. Urmează o sală cu tablouri de Caravaggio. Cardinalul era un mare admirator al acestuia. Multe din picturile lui Caravaggio au ajuns în posesia sa odată cu confiscarea colecției de artă a lui Cavaliere d’Arpino despre care povesteam mai sus. De fapt, Vila Borghese cred că este muzeul cu cele mai multe tablouri de Caravaggio adunate la un loc. În sala următoare am putut admira niște mozaicuri extrem de bine realizate.

    Apoi am urcat la etaj unde am putut admira lucrările multor pictori celebri: Rafael, Boticelli, Rubens și alte nume celebre. De asemenea, am putut admira portretul cardinalului Borghese și al Papei Paul al V-lea. Ca o remarcă personală: Papa nu mi s-a părut deloc a avea figură de italian; era blond, cu ochi albaștri.

    Întrucât ne mai rămăsese timp, am coborât înapoi la parter și am luat din nou la rând sculpturile, de data asta fără aglomerație, aproape doar noi doi. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului am fost anunțați în difuzoare să ne îndreptăm spre ieșire.

    În jurul vilei se găsește un parc foarte frumos, o oază de verdeață binevenită într-o zi călduroasă de vară. Se poate face o plimbare plăcută admirând și celelalte vile din parc; de asemenea, am remarcat că circulă un fel de maşini electrice (ca la golf) care plimbă turiștii, sau se pot închiria biciclete.

    Dacă aveți timp să vizitați un singur muzeu în Roma, eu aș recomanda Vila Borghese. Din punctul meu de vedere este muzeul ideal. E suficient de mic astfel încât nu obosești vizitându-l (cele două ore puse la dispoziție pentru vizită sunt suficiente), iar densitatea de opere de artă deosebite este foarte mare. În plus, așa cum am spus, organizarea este foarte bună. Aici n-am văzut pe nimeni să încerce să te agațe și să-ți promită marea cu sarea, bilete, ghizi etc., cum se întâmplă la Vatican. Se intră fix la ora la menţionată pe bilet, se iese de asemenea la ora la care trebuie. Pentru mine, Vila Borghese a fost muzeul care mi-a plăcut cel mai mult la Roma.


    [fb]
    ---
    Trimis de RoxanaGRS in 04.09.18 15:12:50
    Validat / Publicat: 04.09.18 18:42:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 10044 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Răpirea Persephonei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    ovidiuyepi
    [04.09.18 18:55:33]
    »

    Fara comentarii suplimentare. Citit cu mare drag, votat cu mare placere. Fotografii superbe.

    O incantare!

    FELICITARI!

    ioan marinescu
    [04.09.18 20:41:56]
    »

    Am fost pe acolo și am revăzut, datorită postării tale, locuri dragi!

    mishu
    [04.09.18 21:52:09]
    »

    @RoxanaGRS: Superb, felicitari, votat cu mare drag.

    DOINITA
    [04.09.18 22:06:29]
    »

    Superb tot! Felicitari!

    mihaelavoicu
    [04.09.18 23:56:15]
    »

    Wow... Așa, da! Splendida Vilă Borgheze mi-a încântat ochii și sufletul în septembrie 2012. Și atunci era cu programare, cu restricții, pe grupuri, dar norocul nostru a fost că am întâlnit un român care lucra acolo, a vorbit cu cineva, (ce-i drept aveam și carduri ICOM) și am intrat cu primul grup. Nici una poză nu am avut voie să facem, sub nicio formă.

    Paolina Borgheze e superbă, ca de altfel, toate operele lui Bernini.

    La P17 am văzut Meduza despre care am scris la Loggia dei Lanzi.

    La P20, nu cred că e ăsta titlul picturii, pentru că văd un șarpe jos. Așa scria pe tăblița indicatoare?

    Și tot în zona respectivă, aproape de Vila Borgheze, este Villa Giulia, cu splendidul Muzeu Etrusc. Aici ne-a dat voie să facem poze, deși e mult mai valoros.

    Mi-ai încântat sufletul și-ți mulțumesc! Așa, da!

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [05.09.18 08:53:09]
    »

    @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou și pentru completări. Ai dreptate la P20 titlul corect este Madona Palafrenier (am corectat) și o înfățișează pe Sfânta Maria alături de Sfânta Anna cum îl învață pe Isus să ucidă un șarpe (cam asta era explicația, de aceea am reținut eu greșit). Am constatat că poza cu plăcuța n-o am, de aici confuzia.

    La mozaicul respectiv nu m-am pris că e meduza, nu scria nici la explicații. Acum că ai spus tu îmi dau seama că așa e.

    Acum e voie să faci poze în vilă, fără bliț evident.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [05.09.18 08:56:10]
    »

    @ovidiuyepi, @ioan marinescu, @mishu, @DOINITA: Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Mă bucur dacă v-a plăcut articolul meu.

    webmaster
    [05.09.18 21:23:15]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [06.09.18 08:44:17]
    »

    @webmaster: Mulțumesc.

    mogly
    [09.09.18 12:48:52]
    »

    @RoxanaGRS: Am fost in parc insa nu am vizitat si vila (deci am cel putin un motiv sa ma reintorc la Roma). Din toate muzeele pe care le-am vazut la Roma, Palazzo Altemps mi-a placut cel mai mult si apoi Palazzo Venetia, probabil din cauza ca era liniste si mult mai putin aglomerate ca Muzeele Vaticanului sau Muzeele Capitolini. Am tot trecut si pe Via del Corso pe langa Galleria Doria Pamphilj insa ba eram noi prea obositi sa intram ba era inchisa poarta, dar va urma si asta candva.

    Calatorii de vis!

    gregorio
    [24.07.19 20:30:19]
    »

    Deci daca mai aveam dubii, acum sunt hotarat: in septembrie va fi nr. 1 pe lista... ce Vatican, ce fantani (ba nu, Trevi e must see altfel o iau de la doamna mea), ce Coloseum... etc, cu asta se deschide saptamana la Roma.

    Intrebare: cu cat timp inainte trebuie facuta rezervarea? Intreb asta entru ca m-am uitat acum pe Ticket... si pentru 3 septembrie ora 11 (un exemplu) deja nu mai au bilete...

    In rest... MULTUMESC si Felicitari! Votat cu toate mainile!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [25.07.19 09:49:33]
    »

    @gregorio: Mă bucur că ți-a plăcut articolul meu și sper să îți placă și vila la fel de mult. Eu am zis că dacă mai ajung la Roma sigur mai merg să o văd o dată, atât de mult mi-a plăcut. Nu prea fac asta la multe muzee.

    Cât despre rezervare, noi am făcut din aprilie pentru sfârșitul lui iunie. I-am făcut și mamei în iunie pt. începutul lui septembrie. Deci cam cu 3 luni înainte. Cred că depinde și de ziua din săptămână, probabil dacă e weekend e mai aglomerat. Și noi și mama am mers într-o zi de lucru, nu în weekend.

    gregorio
    [31.07.19 19:42:50]
    »

    @RoxanaGRS: Dupa cum spuneam: biletele sunt achizitionate (platite) ! Multumesc inca o data!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    DOINITA, gregorio, ioan marinescu, mihaelavoicu, mishu, mogly, ovidiuyepi, RoxanaGRS
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23148798942566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1