GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat la Istanbul anul trecut în luna august în dorința de a petrece cateva zile undeva fără să cheltuim prea mult.
Nu eram prea convinsă că am făcut o alegere bună, pentru că o prietenă care ani de zile a făcut comerț cu produse made in Turky, mi-l descrisese ca un oraș foarte aglomerat, plin de vânzători ambulanți insistenți.
Am plecat cu excursie organizată, cu autocarul. Chiar daca drumul a durat vreo 11 ore, nu l-am simtit a fi obositor pentru că opririle au fost dese și am avut și parteneri de discuție.
Pană să ajungem la Istanbul am făcut o scurtă oprire la Moscheea Selimiye din Edirne, unde am făcut cunoștință cu regulile religiei musulmane.
In curtea moscheii, la o cișmea, câțva bărbați se pregăteau pentru rugăciune, spălându-și într-o anumită ordine mainile, fața, creștetul și picioarele. Acest ritual se numeste“salat” și am înțeles că se practică de obicei, înainte de prima rugăciune a zilei.
Și cum regulile sunt reguli, ne-am descălțat, iar noi femeile ne-am acoperit capul și umerii golași cu vălurile care se găseau la intrare.
Pentru că intrarea în oraș a fost foarte aglomerată între timp a început să se întunece, așa că am beneficiat și de Istanbul by Night Tour care era trecut în programul excursiei.
Frumusețea Instanbului noaptea îți taie respirația, am traversat podurile suspendate Bosfor și Fatih superb luminate și am urcat pe cea mai înaltă colină a orașului Camlica Hill.
Cazarea a fost la Hotelul Grand Ons, despre care o să scriu un review special.
Asupra obiectivelor vizitate, cu ghidul sau pe cont propriu, nu am să insist prea mult pentru că am văzut că sunt foarte multe review-uri despre Istanbul pe AFA, un lucru este sigur, oferta orașului este generoasă.
Am să le trec doar în revistă cu cateva informații utile pentru cei care merg prima dată acolo:
1. Sfânta Sofia (Aya Sofia), eu aș numi-o fără să exagerez, una din minunile arhitecturale ale lumii. Înainte să mergeți să o vizitati citiți desprea ea sau urmăriți unul din documentarele care îi sunt dedicate, sigur o veți privii cu alți ochi.
Adresa: Piața Sultanahmet (stația de metrou Sultanahmet)
Program vizite: 15 aprilie – 01 octombrie între 9 – 19
01 octombrie – 15 aprilie între 9 – 17
Taxă intrare 25 lire (50 lei)
2. Moscheeia Albastră, construită la cererea tânărului sultan Ahmet I, se află în apropierea Sf. Sofia dar este mult mai tânără ca aceasta. Construcția ei s-a încheiat în anul 1616 și se numește Mocheea Albastră de la culoarea faianței de Iznik cu care a fost ornamentată la interior.
Adresa: Piața Sultanahmet (stația de metrou Sultanahmet)
Program vizite: 9-19 zilnic
Fără taxă de intrare se acceptă donații.
3. Palatul Topkapi, construit de Mehmet al –II-lea cu scopul de a fi reședința principală a sultanatului și așa a și fost până la construirea Palatului Dolmabahce.
Palatul adăpostește o colecție de bijuterii care au aparținut sultanilor precum și un muzeu de costume imperiale. În ce privește religvele religioase expuse aici, fire de păr din barba Profelului, toiagul lui Moise, eu sunt cam sceeptică că ar fi veritabile.
Adresă: Sultanahmet, Eminönü
Program vizită: aprilie – octombrie între 9 – 19
noiembrie – martie între 9 – 17
Taxă intrare 25 lire (50 lei)
4. Palatul Dolmabahce, este opulent și extravagant. Are zeci de săli de recepții și galerii împodobite cu aur și cristal. Din păcate palatul nu este deschis publicului în totalitate. Se vizitează o parte din parter și etaj, apartamentul lui Ataturk și haremul.
Adresa: Dolmabahçe Sarayı 34357
Beşiktaş
Stația de tramvai Kabataș și de acolo 5 min. pe jos.
Program Vizită 9-16
Taxă intare: Palatul este 30 lire
Harem 20 lire
Dacă vizitați ambele complexe 40 lire (80 lei).
5. Bazilica Cisternă sau Palatul Scufundat, construit în sec. 4, era un rezervor uriaș de apă care alimenta tot Constantinopolul. Cladirea este foarte interesantă nu doar datorită vechimii ei ci a celor 336 de piloni de 8 m înălțime care susțin acoperișul.
Astazi este frumos luminată și datorită acusticii este folosită ca sală pentru concerte.
Program vizită zilnic 9-18
Taxă intrare 20 lire (10 lei)
6. Turnul Galata. Construit pe vremea Imperiului bizantin, turnul este o renumită atracție a orașului. În vârful lui se urcă cu un lift de unde se poate admira o priveliște superbă asupra Cornului de Aur și a întregului oraș. Turnul se află între stațiile de metrou Beyoglu și Karakoy. Indiferent la care din stație coborâți distanța este aproximativ egală până la turn.
7. Marele Bazar, a fost inima comercială a imperiului. Construit in anul 1461 este cea mai veche piață acoperită din lume. Suprafața complexului se pare că depășește 300.000 m2.
8. Bazarul egiptean mai este cunoscut ca bazarul de mirodenii, denumit așa pentru că a fost construit din taxele pe importurile din Egipt.
9. Piața Takșim. În piața Takșim ajungeți parcurgând celebrul bulevard Istiklal Caddesi. Piața se află în centrul cartierului Beyoglu.
10. Muzeul militar. Se află in fosta academie militară unde și-a făcut studiile Ataturk. Ataturk “Părintele turcilor” este foarte iubit și respectat și astăzi în Turcia. El a fost primul președinte al Turciei după abolirea sultanatului.
Mai sunt multe locuri care merită vizitate în Istanbul, le-am trecut doar pe cele pe care nu trebuie să le ratați, în cazul în care mergeți pe cont propriu, pentru că excursiile organizate le includ.
Trimis de gettutza in 27.10.12 21:02:29
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat (împreună cu cele două continuări ale sale) ca MicGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ