ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palau de la Musica Catalana - coplesitor prin grandoare si bogatie

Ilustrație video-muzicală
J. S. Bach - Concertul Brandenburgic nr. 3
TIPĂREȘTE

Situare: in zona veche a Barcelonei - Ribera.

adresa: Palau de la Musica 4-6. Se poate ajunge pe jos din bulevardul Laietana, statie de metrou L1 rosu- statia Urquinaona sau linia galbena 4. Autobuze 17,19,40,45 sau cu buss turistic coborare in zona Barri Gotic.

Program 10-20,00, cafeneaua are program de la 9-24, oo, o cafea in micul restaurant Mirador, care are si o mica gradina cu mese costa 1,4 Eur.

Biletele de intrare au fost achizitionate /card/net, cu ora stabilita pentru ghid de lb. engleza. Un bilet costa 17 Eur iar pentru studenti, pensionari sau grupuri mai mari de 25 de persoane costa 11 Eur. Tururile cu ghid sunt in lb. engleza, spaniola, franceza, rusa si dureaza cca 55 de minute. De la ghidul de lb. engleza, o tanara remarcabila am primit informatii de exceptie prezentate cu profesionalism si calm.

In piateta din fata palatului se afla statuia lui Lluis Millet (1867-1941) compozitor, dirijor si director al Corului Orfeo, mare om de cultura, unul din fondatorii aceluiasi cor, discipol al lui Felix Pedrell.

Cladirea a fost construita dupa ce la inceputul secolului XX au fost demolate o serie de mici stradute pentru a face loc unui bulevard generos Via Laietana, care chiar este impresionant prin cladirile care il strajuiesc.

Palatul-sala de concerte a fost construit intr-un timp record nu numai pentru acei ani, dar chiar si pentru o perioada mai apropiata a timpurilor noastre intre 1905-1908 si a fost cu greu incadrat pe o straduta inconjurata fiind de cladiri care nu pot spune ca se remarca prin ceva anume.

Constructor si arhitect care a supravegheat indeaproape toata aceasta opera de arta arhitecturala a fost Lluis Domenech I Montaner, arhitect modernist (1850-1923) care s-a remarcat de asemenea si prin constructia spitalului San Pau din Barcelona. Palatul a fost construit pentru societatea corala catalana Orfeo, infiintata in 1891 de 2 muzicieni de exceptie Lluis Milet si Amedeus Vives. Corul Orfeo a avut in afara de acesti 2 muzicieni fondatori 28 de cantareti entuziasti dar fara educatie muzicala si 37 de sustinatori.

Initial constructia a fost platita de primarie si apoi un mare numar de magnati ai industriei catalane ai vremii au participat financiar la finalizarea ei.

Intre anii 1982-1989 constructia a fost extinsa sub indrumarea arhitectului Oscar Tusquets si Carlos Diaz, intrand in patrimoniul UNESCO in 1997.

Primul impact pe care l-am avut cu monumentala cladire a fost o mare uimire caci este o imbinare de stiluri moderne, incarcate de decoratiuni, putin obositoare ochiului dar totodata uluitoare prin bogatie si diversitate.

Fatada este foarte incarcata si o prima senzatie este de "prea mult" insa coplesitoare prin frumusetea ornamentelor usor haotic amplasate. Parterul are 3 stalpi grosi, deasupra 2 randuri cu cate 7 coloane placate cu gresie colorata cu motive florale. Apoi deasupra 3 balcoane cu busturile lui Palestrina, Bach si Bethowen si apoi mozaicul reprezentand pe membrii grupului Orfeo

Se remarca arhitectura catalana moderna - stil art nouveau cu linii dinamice, curbate, decoratiuni cu motive florale dar si umane. pe care am vazut-o si la edificiile construite de Gaudi. I s-a cerut arhitectului de catre persoanele care au sponsorizat constructia sa foloseasca materiale caracteristice zonei catalane, adica caramida rosie, fier.

Fatada care include grupul sculptural "the catalan song" realizat de Miquel Blay este emblema a intregii constructii. Acest grup a fost asezat pe coltul cladirii incat nu a impiedicat cu nimic ideea patrunderii luminii din exterior sau vederea din interior. Au fost folosite motive traditionale catallane, spaniole dar si arabe care s-au imbinat pe fatada palatului. Toate materialele si elementele de constructie de la caramida rosie, la fier, la mozaicuri si vitralii au fost asezate in asa fel incat sa dea senzatia puternica de transparenta. In grupul mai sus amintit am remarcat in prim plan muza muzicii care are in spate figura Sf. Gheorghe -patronul poporului catalan, in pozitia centrala din spatele muzei. Apoi alte figuri catalane sunt mama si copilul, un burghez, un muncitor, copii, pescari, un taran, un varstnic.

Cele doua coloane de sprijinire a balconului de la etajul al II-lea amplasat pe fatada sunt decorate cu vitralii multicolore, motive florale si candelabrul care se aprinde noaptea, luminand feeric fatada palatului.

Sala mare a palatului are 2146 de locuri iar micul palat are 538 locuri, fiind construit in extensie in 2004 fara ornamente, ca o mica sala de concerte insa cu o acustica de cea mai buna calitate.

Motivele florale din interiorul salii inobileaza incinta, transmitand senzatia unei case cu multe flori.

Au lucrat pentru acest palat vitraliile - mozaicul central al acoperisului care are forma unei splendide lacrime Antoni Rigalt si Granell, mari maestri in domeniu. Sculpturile au fost executate de Eusebiu Aruan si Pau Gargallo iar mozaicurile de Lluis Bru., o pleiada de mari artisti spanioli.

Holul este decorat cu vitralii care reprezinta figuri celebre, pe stanga si dreapta sunt scari de marmura maiestoase pe care se urca la etaj. Balustradele de marmura sunt sustinute de balustrade galbene de geam transparent. Aceasta intrare in palat prin foier a fost facuta dupa renovare de Tusquets si Diaz, caci intrarea a fost conceputa initial. prin partea unde este grupul sculptural orfeo catalano.

Intrarea spatioasa a foaierului este mai modest decorata decat restul Palatului, dar arcadele generoase cu ornamentele lor florale din ceramica de culoare verde, roz si galben sunt de o frumusete uluitoare. In foaierul generos se poate servi un tapas, o bautura sau o cafea de catre vizitatori. Barul este situat intre coloane masive si este iluminat din spatele unor vitralii suspendate de exceptie in spatele acestuia. Intr-o vitrina de sticla a foaierului se afla o prezentare a grupului orfeo catalana- broderie lucrata in stil tipic modernist.

Sala Lluis Milet situata la etajul al doilea al palatului purtand numele fondatorului grupului coral este folosita ca si loc de spectacole dar si ca sala in care vizitatorilor li se prezinta istoria cladirii. De la parter la etaj sunt amplasate pe 2 randuri pe coloane mozaicuri.

Acestea sunt ornate cu busturi de bronz ale mai multor muzicieni de marca care au avut legatura cu palatul printre care Lluis Milet si Amadeus Vives, fondatori ai Orfeo catalano, Pau Casalsi, Eduard Toldra fondatori si dirijori ai orchestrei simfonice din Barcelona, Just Cabot presedinte al aceluiasi cor si pianistul Rosa Sabater.

Sala de concerte este remarcabila. Tema este reprezentata de un grup sculptural - alcatuit din femei tineri, cantand, care inconjoara circular in vitralii si bustul lui Ansem Clave, un regizor si dirijor faimos care a contribuit la revitalizarea cantecelor populare catalane., bust asezat in partea stanga a scenei sub un copac de piatra. Baza stanga a arcului sculptural realizat de Didac Massana si Pablo Gargallo reprezinta corul feminin care canta Warkyria de Wagner. Intre cele 2 coloane in stil doric, simbol al artei clasice se afla bustul masiv al lui Bethoven asezat acolo in onoarea marelui compozitor al odei bucuriei. Deci arcul reprezinta muzica populara-folk pe stanga si cea clasica pe dreapta.

Intr-o asezare semiciruclara pe partile laterale ale scenei sunt cele 9 muzee din mitologia greaca. Fiecare dintre cele 9 femei canta la un instrument diferit, ele fiind imbracate si pieptanate diferit intr-o prezentare sculpturala unica si de exceptie. La inceput aceasta lucrare reprezentand corpuri de femei iesind din perete nu a fost apreciata la justa ei valoare, acum criticii de arta sustin ca trebuie socotite printre cele mai bune realizari din domeniu.

Coloanele ornate cu bogate motive florale sunt minunate si am mai remarcat o excelenta sculptura din marmura alba reprezentand un cal inaripat.

Luminatorul din tavan este extraordinar de frumos, este sub forma de lacrima iar vitraliul in sine este impresionant. Textura sticlei filtreaza lumina in culori multiple. Tavanul este de asemenea ornat cu peste 2000 trandafiri de diferite culori.

Asa cum am mai spus intre 1982-1989 s-au facut unele restaurari, folosindu-se insa aceleasi materiale caramida, ceramica, marmura asa cum s-a construit in faza initiala. Au mai fost adaugate biblioteca, arhiva.

Intre 2006-2008 s-a refacut iluminarea grupuluimonumental orfeo catalano de pa fatada cladirii.

Dupa primul impact pe care l-am avut la vederea cladirii de usoara dezamagire, paramindu-se un amestec de stiluri si incarcatura arhitecturala, vizitarea intregului palat pe interior ma determina sa spun ca este una dintre salile de concert, teatru impresionante, coplesitor de frumoase.

va doresc tuturor vacante frumoase

pe web il rog daca poate sa introduca concertul brandenburgic nr. 3 al lui Bach si ii multumesc


[fb]
---
Trimis de amero in 31.07.13 13:22:24
Validat / Publicat: 31.07.13 15:01:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3466 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imagine din sala palatului, orga pe fundal, vitraliile luminoase laterale ,,sculpturile de exceptie reprezentand cele 9 muze
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.07.13 13:36:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 14:16:38]
»

@webmaster: multumesc frumos, f. greu am incarcat azi textul si pozele

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 14:59:51]
»

@webmaster: va rog sa scoateti poza 21, am incarcat-o gresit de 2 ori

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 15:10:54]
»

@webmaster: imi apare tot textul subliniat. puteti sa-l modificati? multumesc

webmaster
[31.07.13 15:34:25]
»

@amero: era ceva de la ilustrația muzicală adăugată. Am eliminat-o, o vom reinclude în deschderea review-ului

POza P21 a fist ștearsă (rog folosește pe viitor funcția SESIZEAZĂ, afișată cu roșu imediat dsub poză)

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona" (deja existentă pe sait)

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 15:55:38]
»

@webmaster: ok. multumesc

mireille
[31.07.13 16:12:48]
»

@amero: felicitari pentru articol, ca de obicei foarte detaliat si documentat... Palatul muzicii e si pentru mine o perla a Patrimoniului Unesco... e o bijuterie arhitectonica, un melanj de stiluri... e magie adevarata... m-a atras ca un magnet si l-am admirat de mai multe ori, dar nu a fost timp si pentru un concert... imagineaza-ti cum o fi sa te simti ca o regina in sala de concerte...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Silviu Lache
[31.07.13 16:15:05]
»

Excelent rewiew!

Complet ca informaţie şi scris din suflet.

Aş adăuga doar că au un sistem de ticketing on-line excelent.

Poţi să îţi alegi de pe fotografia sălii locul exact în care vei sta.

Merită de audiat un concert, mai ales dacă începe înainte de apus.

Pe lângă desfătarea auditivă - orchestra palatului este formată din instrumentişti de valoare, dar sunt şi concerte de chitară clasică excepţionale - se poate vedea şi uluitoarea transformare cromatică a sălii, graţie luminii filtrate de vitraliul luminatorului central, o capodoperă marelui arhitect "modernista" Lluís Domènech i Montaner.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 20:10:11]
»

@mireille: multumesc, vise, vise, ... regina din mine era obosita la maxim, era prima zi in Barcelona si eram foarte impresionata de ceea ce vedeam. intradevar superb

nicole33
[31.07.13 20:38:09]
»

@amero:

Felicitări!

Un review documentat și util despre unul din obiectivele pe care eu le-am ratat în Barcelona care merita superbonusul.

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 20:42:14]
»

@Silviu Lache: multumesc pentru ecou si clarificari.

din pacate era luna august si concertele erau mai rare, de 2 ori pe saptamana. a fost un obiectiv pe care mi l-am dorit mult si biletele le-am luat on line cu o luna in avans.

poate voi ajunge odata sa ascult si un concert live.

ameroAUTOR REVIEW
[31.07.13 20:45:28]
»

@nicole33: multumesc ptr. apreciere, daca nu m-ar fi incitat un articol al colegului TraianS si recomandarea lui documentata poate nici eu nu ajungeam sa vad aceasta sala de concerte numita meritat "palau"

cdiana
[02.08.13 20:33:09]
»

Foarte frumos!

Felicitari pentru review si pentru ca ai fost acolo.

ameroAUTOR REVIEW
[02.08.13 22:52:24]
»

@cdiana: multumesc, este un loc de exceptie, te incarca pozitiv, oricand l-as mai vizita

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, cdiana, mireille, nicole33, Silviu Lache
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.5000171661377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1