GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asadar si prin urmare am fost la @Maria 55 la mare. Unde? Cum unde? la Eforie Sud.
Ce poate fi mai placut decat o intalnire cu prietenii AFA la mare. Va spun eu - nimic.
Norocul mi-a suras odata cu invitatia Mariei si fata sa stau pe ganduri si fara nici o socoteala am zis gata mergem.
Ne-a placut maxim intalnirea cu o parte din prietenii nostri, la fel si gazda, nu mai vorbesc de mancare.
La plecare aveam in cap vizita la Moscheea Carol din Constanta dar nu stiam daca vremea ne surade si uite ca ne-a suras de 1 mai - vremea la Constanta a fost superba si zic, gata - acu' e momentul...
Moscheea se afla pe strada Arhiepiscopiei, la numarul 5, in apropierea Pietei Ovidiu, arpoape si de alte obiective turistice, aproape de mare, aproape de Portul Constanta, Faleza si Cazinoul din Constanta,
In fata inrarii in moschee se afla o parcare maricica la care noi am gasit un nene care nu ne-a cerut sa facem vreo plata. Intrarea in moschee costa 5 lei de adult, 3 lei pentru pensionari, elevi si studenti, iar daca vrei o ilustrata platesti 1 leu.
Cladirea moschei este declarata Monument istoric alaturi de alte cladiri din zona.
Constructia cladirii a fost inceputa in anul 1910 la initiativa Regelui Carol pe vechiul amplasament al Moschei lui Mahmud al II lea o constructie veche de 100 de ani. Inagurarea a avut loc la 31 mai 1913 in prezenta Regelui Carol.
Cladirea este proiectata de arhitectul roman Victor Gheorghe Stephanescu cu elemente de stil arhitecturale amestecate si totusi armonios imbinate. Intalnim aici elemente de stil arabe, - egiptene, maura, dar si cateva elemente de arhitectura neoromaneasca. Constructorul care a executat lucrarea se numeste Ion Niculcea.
Curtea in care patrunzi din strada este micuta si aici gasesti cabanuta unde se face plata la o domnisoara blonda si foarte zambitoare. La loc de cinste la intrarea in moechee se afla un exemplar al coranului deschis si imbracta in plastic semn ca el sta acolo in permanenta.
Interiorul moechei nu este diferit fata de ce am vazut la alte lacase de cult musulmane. Celebrul covor de 144 mp daruit de statul turc moscheii era partial strans in intrare pentru ca nu era ora de rugaciune.
Lucrul pentru care am venit la moschee fara nici o discutie a fost urcarea in minaret. Spre surprinderea mea am reusit sa urc cele 140 de trepte intr-un timp relativ scurt si am iesit pe balconasul care inconjoara minaretul cu rasuflarea aproape taiata... dar m-am bucurat ca eram singura si am putut sa fac un tur de orizont fara graba, in liniste si pe indelete. De aici vezi marea cea mare, portul Constanta, Piata Ovidiu si alte caldiri vechi practic de deasupra lor.
Chiar daca multi dintre voi stiti, este bine sa repet doua reguli pe care sa le respectati la vizitarea unei moschei:
1. tinuta decenta, doamnele cu bratele si capul acoperite.
2. daca supraveghetorii iti indica sa intri in lacas descult, tu trebuie sa te supui acestei reguli.
Cu bine!
Trimis de adrianbogdan in 02.05.17 08:17:21
34 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.17346950 N, 28.65956390 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
34 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan: Aha, Roxana, de aia te-ai retras tu de la Pensiunea Pongal înaintea noastră!
Nu ca să ajungi acasă mai devreme pentru aniversarea fiicei voastre (na, că te-am deconspirat și La Mulți Ani încă o dată), ci ca să vizitezi moscheea din Constanța!
@Carmen Ion: Carmen daca ai sti ce nelinisti aveam in legatura cu vremea pentru ca stiam ca sus "pe" minaret este curent asa ca vizita pe care o doream a fost mutata cu mari riscuri de vreme de sambata , luni.
Cand am plecat de la Pongal am spus ca ma duc la moschee asa ca nu am ascus nimic.
Multumesc pentru urarile adresate Sandrei.
Cu bine!
@adrianbogdan: Moscheia Carol I a fost prima moschee pe care am vizitat-o vreo dată. Ne-a plăcut mult.
”"Chiar daca multi dintre voi stiti, este bine sa repet doua reguli pe care sa le respectati la vizitarea unei moschei:
1. tinuta decenta, doamnele cu bratele si capul acoperite. "
Când am fost în Muntenegru am vizitat moscheea din localitatea Bar, acolo un domn ne-a întrebat dacă suntem musulmani, (a văzut şi că soţia era doar în tricou) cum răspunsul a fost negativ, nu ne-a lăsat să intrăm, doar să privim de afară.
Toate cele bune.
@adrianbogdan: Ai spus că mergi la moschee? Sorry, n-am auzit, n-am fost pe fază. Oricum, ecoul meu s-a vrut a fi o glumă...
@adrianbogdan: Foarte frumoasa vizita intradevar si cred ca mi-ar placea sa fac o vizita la Constanta pentru a-i descoperi frumusetea istorica.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Pai daca facem repetir la pongal, ne mutam invers, pe Constanta! Nu suna bine?
@adrianbogdan+@mishu: Eu as fi libera vineri, 8 septembrie. Sau luni, 14 august+ marti 15 august. Si dac-am sta tot la Pongal si-a merge la Constanta in loc de Bulgaria?
Nu ne potrivim la libere, dar deloc, singurul liber al nostru ar fi undeva pe 2 sau 3 sept. Cu restul sunt de acord- total.
@adrianbogdan:
M-ai facut sa rad cu urcatul scarilor. Am urcat eu care de, am ceva in buletin, pardon, c. i. E drept ca am facut mici pauze caci era aglomerat, unii coborau. De cald era si anul trecut in septembrie dar a meritat. Noua nu ne-a impus tinuta, e drept ca aveam un tricou cu maneci scurte dar nici la cealalta geamie nu am avut probleme dar acolo ne-am descaltat. Te descalti doar daca este covorul de rugaciune intins.
Sa mergi si la Mangalia la geamia facuta de nepoata lui Suleiman Magnificul, acolo sa te opresti si in cimitir ca are pietre interesante.
Si inca o data, sa va bucurati de fiica voastra si de implinirile ei!
@adrianbogdan: Am vizitat multe mari moschei de pe unde m-am perindat în vacanțele mele, dar – recunosc – nici una din România. Cea de la Constanța cu istoria ei specială este de mult pe lista mea de opțiuni, dar încă nu s-a ivit ocazia. Urcatul scărilor încă nu mă sperie. Pentru că pe oriunde merg și este de urcat într-un turn nu mă dau în lături, am antrenament.
Despre geamia din Mangalia făcută de nepoata lui Suleiman Magnificul abia acum am aflat. Mulțumesc @elviramvio!
@Zoazore: Ne mutam pe Constanta?!! De acord! Octombrie ce-are?! Pot sa va fiu ghid si in Constanta, desi... sa dam Cezarului (Ovidiului) ce-i al Cezarului!
@crismis: Are că-n octombrie n-am decât de vineri seara până duminică seara! Pe 8 septembrie e Ziua Petrolistului și-avem liber. Și e vineri!
Dar merge și-un we, doar că-i mai scurt!
All: o idee excelentă asta cu Constanța, poate la început de octombrie, pentru ca in septembrie unii din noi sunt inca in vacanță.
Pentru primul we din octombrie parca ar fi bine si pentru noi. ☺
Ne facem musulmance?
Putem incerca si micuta geamie din Techirghiol.
@adrianbogdan: Bine și-așa! Tot Pongal? Că mie mi-a plăcut grav! Pe bune!
Deci ne facem musulmance in octombrie? Io nu cedez camera 11
@iulianic:
Cu placere. Este moscheia Esmahan Sultan, după fiica lui Selim al II-lea Bețivul, urmașul lui Suleiman Magnificul. Moscheia este langa sanatoriul balnear, deci usor de ajuns. Am scris prin 2015 un articol "Mangalia" și am povestit despre ea și micul cimitir.
La poarta este si un mic magazinas si acolo, daca e deschis se obtin informatii mai multe.
@adrianbogdan: Eu am crezut că glumiți cu moscheea
Măi, e ziua copilului, oamenii nu au timp de vizite
La 1 Martie ți-am spus: e bine să ai planuri de viitor, asta îți dă încredere în tine
Să știi ca eram in urma voastră, la 50 km în spate, dar nu am prins aglomerație la intrare in capitală.
Norocul nostru că nu ne-au prins euforicii din Vama Veche, eram haliți, zicea domnul C
@krisstinna: Mare noroc! Noi am haladuit pe litoral pana pe la 6 seara. Si nici urma de "euforici"! De fapt, cred ca singurii euforici eram noi. Drogul vinovat?! Marea Neagra cea turcoaz!
@crismis: Zână dragă, voi sunteți oameni normali, noi (adică unii dintre noi) suferă de multe frici
Dar, mergem înainte, calitățile estompează uneori defectele
Vă pup
@Zoazore: In astfel de zile aglomerata in nici un caz nu mi se pare potrivit. Am mai vazut ceva legat de octombrie, ramane sa mai discutam.
@mishu: Atunci ramane primul we de octombrie30.09-01.10)? Ziua Petrolistului e libera DOAR la noi in "firma".
@Zoazore: , si noi ceilalti avem liber de ziua petrolistului anul acesta, e weekend
@mishu: 8 Septembrie e vineri! D-aia ziceam! Dar nu-i bai, merge si-un we.
@Zoazore: Pai tu ziceai ceva de 30.09-1.10? ca nu mai inteleg nimic, oi fi blonda
@adrianbogdan: Câte monumente impresionante avem în țară! Am urcat și eu în minaretul Moscheii Carol din Constanța privind cu nesaț de la înălțimea de 45 de metri atât centrul vechi al Tomisului, cât și marea, plus portul turistic.
„Gazeta Ilustrată” din iunie 2013 relata desfășurarea ceremoniei de inaugurare a Moscheii Melik (Regală) din Constanța:
Cu o pompă deosebită s-a făcut, în ziua de 31 mai, inaugurarea moscheei „Melik”, ridicată la Constanța de Statul român și a cărei construcție a costat 400.000 lei. România a făcut acest dar cultului mahomedan în semn de mulțumire pentru iradeaua imperială de acum câțiva ani prin care Românii din Turcia erau recunoscuți ca o naționalitate distinctă. Planurile moscheei au fost întocmite de d. architect Ștefănescu, iar lucrările executate de d. inginer Neculcea.
Inaugurarea fiind anunțată conform ritului mahomedan, pentru orele 12 din zi, atât piața Independenței cât și împrejurimile moscheei erau tixite de un numeros public. Minaretul moscheei, cât și intrarea principală erau împodobite cu steaguri tricolore. [… ]
M. M. L. L. Regele și Regina au vizitat în urmă întreaga moschee admirând cele două mari sfeșnice de argint dăruite de M. S. Sultanul și covoarele cu cari e tapisată moscheea.
Mai înainte de plecare, Cadri bey consulul turc din localitate, a oferit M. S. Regina, din partea M. S. Sultanului un superb covor persian, de mare preț, lucrat în atelierele imperiale.
Bre all, potoliti-vă cu 15 august, cā mai ajungeti de la Eforie la Constanta... asa mai pe seară???????????????? Acea dată este deja rezervată cam la toate pensiunile!!!
30sept... sorry, unii mai sunt in vacante ca deh, n-au bani pentru full sezon????????????
! Deci rămâne ziua afa-istilor că a petrolistilor, nexam! Undeva in octombrie, inceput, zile frumoase si senine!!!
Atunci da, accesul spre C-ta... e liber!
@adrianbogdan: Deoarece nu am vizitat niciodată o moschee, review-ul este o bună invitație de a realiza acest lucru. Cine știe poate la toamnă, dacă se va realiza ceea ce se prefigurează din ecouri, ar fi o bună ocazie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Marea Moschee din Constanța – un reper al religiei musulmane în Dobrogea — scris în 22.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Din nou la Geamie — scris în 05.08.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Prin geamiile Constanței — scris în 18.11.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Moscheea Carol I - Constanţa — scris în 04.04.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Marea Moschee din Constanta — scris în 26.09.12 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ