ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2010
    DURATA: 5 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Moscheea Sultanahmet versus Agia Sofia

    TIPĂREȘTE

    In cele cinci zile petrecute in vechiul Constantinopol (actualul Istanbul). , am dorit sa vad istorie si cultura. Locurile pe care le-am vizitat sunt vechi, din perioada de inceput a crestinismului. Toata lumea ma intreaba ce mi-a placut mai mult; Moscheea Albastra sau Catedrala Sfanta Sofia? Raspunsul meu este categoric; catedrala... si voi argumenta de ce. Iar cei ce nu le-au vazut inca... isi pot face o parere din fotografii.

    Moscheea Sultanahmet (Moscheea Albastra)

    Moscheea Albasta a fost a un reper important din programul meu de vizitare a Constantinopolului de altadata. Se gaseste intr-o mare piata, Sultanahmet, alaturi de Agia Sofia (Sfanta Sofia), de Palatul Topkapi (vechiul palat al sultanilor) si de Basilica Cisterna (sau Palatul Scufundat). Tot in acea zona este una din intrarile in Marele Bazar.

    Pe masura ce ne apropiam de ea, ascultam explicatiile ghidului care ne-a tinut o mica lectie de istorie. Costruita in urma cu peste 400 de ani, in timpul Imperiului Otoman, de cel de al XIV –lea sultan, Ahmet I, de catre Mehmet Aga, unul din fii lui Sinan, moscheea este cea mai inalta si mai frumoasa din Istanbul. I se spune Moscheea Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului. Pentru ridicarea ei au fost sacrificate cateva cladiri bizantine si un hipodrom care se gaseau pe locul unde a fost ea inaltata. Am intrebat ghidul de ce are sase minarete, eu stiind ca patru este numarul maxim. Pentru cine nu stie, minaretul este turnul din care se lanseaza chemarea la rugaciune facuta de muezin si este cea mai inalta constructie dint-o anumita zona (cartier). Nici o alta cladire nu are voie sa fie mai inalta in zona respectiva. (astfel, daca intr-un cartier cineva ar dori sa construiasca ceva f. inalt, ar trebui mai intai sa construeasca o moschee mai mare cu minarete mai inalte, apoi sa construiasca cladirea dorita desigur fara a depasii inaltimea mosceei).

    Moscheea Sultanahmet este singura care are sase, lucru s-a datorat une confuzii in comanada data de sultan, arhitectului... care a inteles sase in loc de « aur »... asa cum a cerut sultanul. (in limba turca cele doua cuvinte seamana). Si pentru ca Moscheea de la Mecca cea mai importanta din lume avea si ea tot sase minarete, si cum niciuna nu avea voie sa o intreaca... la Mecca s-a mai adaugat un minaret. Eu personal ma indoiesc ca ar fi posibila o astfel de confuzie, si cred ca bietul arhitect nu ar mai fi apucat sa isi vada opera terminata (i-ar fi stat capul unde ii stateau picioarele, printr-o simpla miscare de iatagan...) daca nu ar fi respectat intocmai cererile sultanului... mai ales ca la acea vreme era foarte tanar si iute la manie. Dar, legenda e legenda si ceva trebuie povestit turistilor.

    In fata ei, se gaseste o alta opera de arhitectura, crestina de data asta, Biserica Sf. Sofia, cea care a starnit ambitia sultanului, si pe care a vrut sa o intreaca.

    Si uite asa in pas de poveste am ajuns la intrare.

    Nu mica mi-a fost uimirea sa constat ca deasupra intrarii pe sub poarta vestica, (pe unde am intrat) atarna si acum lantul care ii obliga in trecut pe sultanii care intrau calare (singurii care aveau acest drept)... sa se aplece. Daca ne-ar vedea sultanul, pe noi turistii cum intaram azi tantosi si neadusi de spate in lacasul lui de rugaciune... Intrarea este libera si pentru ca exista mai multe porti si o curte foarte mare, niciodata nu este coada la intrare.

    Curtea interioara este imensa fiind pavata cu marmura de foarte buna calitate. In centru este moscheea iar dejur imperjur pe langa aleea lata, mult spatiu verde, pe care turistii (turci si starini) stau sa se odihneasca sau sa se reculeaga. Pe ambele laturi ale cladirii (in exterior) exista multe robinete cu apa la care barbatii se spala pe picioare inainte de a intra in moschee, respectand traditia.

    Intrarea principala este rezervata turcilor, noi turistii am fost indrumati catre o intrare laterala.

    Am intrat desigur desculta, dar nu am fost obligata sa imi acopar capul asa cum stiam ca se intampla la alte moschei. Pardoseala este acoperita cu covoare rosii facute la comanda pentru a acoperi perfect podeaua. Placerea de a calca pe acel covor imens a fost cea mai placuta senzatie pe care am avut-o in moschee; caci atmosfera religioasa din interior a ramas total staina sufletului meu. Cu siguranta intr-o viata anterioara nu am fost turcoaica... nu simt minic de genul « deja vue »... sunt un simplu observator al arhitecturii.

    Cupola este sustinuta de patru coloane din marmura. Aici in centru este locul unde se rugau cativa barbatii separati de murmurul turistilor printr-un gardulet. Ce vedeam ridicand privirea? ; vitraliu langa vitraliu, dantela langa dantela sculplata in marmura. Cu asta este impodobita moscheea la interior. Lumina vine atat de la ferestele cu vitralii (260 la numar) cat si de la un candelabru simplu, rotund, mare ca diametru cu mai multe randuri de becuri dispuse circular, care mie personal mi s-a parut mult prea simplu pentru maretia generala a locului. Multe decoratii, placute de ceramica in special albastre decoreaza interiorul.

    Sala a fost aprooape plina; pe langa turisti erau si foarte multi turci musulmani... Daca in centru se rugau barbatii, pe margine, pe langa perete, asezate chiar pe jos, am vazut si femei musulmane, care citeau cred ca din Coran.

    Pe mine sa va spun drept m-a impresionat doar ca marime, in rest cum nici la vre-o slujba nu am participat, si chiar daca se imtampla oricum nu as fi inteles nimic... stiti vorba cu « am venit... am vazut... acum mergem mai departe ».

    Asa ca ca abia asteptam sa merg alaturi la Sf. Sofia. Dar cum nu intotdeauna planul de acasa se potriveste cu cel din targ... am amanat vizitarea Catedralei pentru alta zi.

    Catedrala Agia Sofia (Sfanta Sofia)

    Prima oara cand am vazut-o cu multi ani in urma, am ramas neplacut surprinsa de starea de degradare in care se afla. Norocul a facut ca in urma cu cativa ani a fost inclusa in patrimonial Unesco si de atunci este intr-o permanenta renovare. Acum am fost incantata sa vad cum ies rand pe rand la lumina mozaicurile si frescele. Multi pereti mi s-au parut cel putin ciudati; in parte sunt pictati, dar picturile par a nu fi terminate, pentru ca nu peste tot tencuiala a putut fi curatata. Si mozaicurile sunt refacute si le este redata stralucirea. Acum chiar daca am intalnit o schela imensa, am fost multumita ca ceva bun se intampla acolo.

    Eu cand ma uitam la Catedrala, asa cum se vede de afara mi se parea ca seamana cu un joc de cuburi pentru copii. Pare ireal ca domul sferic sa stea asa bine pe baza lui patrata.

    Acum Sf. Sofia este muzeu, dar inainte de asta a fost moschee, dar in primul rand a fost biserica crestina. si cine altul putea fi intemeietorul ei daca nu Imparatul Costantin , primul imparat crestin al imperiului roman ?

    Asa cum am vazut-o eu si prima oara si acum… este de cand Imparatul Iustinian a reconstruit-o. Pentru constructori, aceasta catedrala este unica in lume; la ea s-a folosit un beton cu totul special, in care pietrisul si nisipul au fost inlocuite cu caramida pisata. Aceasta caramida pisata i-a dat constructiei o mare suplete, elasticitate si o greutate mult mai mica, lucru care a ajutat-o sa reziste cutremurelor si vremurilor. Si am mai aflat un secret; caramizile folosite la cupola sunt facute dintr-o argila adusa tocmai din Insula Rodos si sunt goale la interior …astfel cupola este mult mai usoara decat da senzatia prin marimea ei. Cimentul despre care va vorbesc este usor vizibil din exterior unde nu este tencuita. De aceea are un aspect rosiatic, imposibil de confundat.

    In timp ce noi admiram cladirea din exterior stand la rand sa achitam biletul de intrare, ghidul a continuat sa ne spuna povestea ei. Imparatul Iustinian a dorit ca aceasta biserica sa intreaca prin marime si splendoare Templul lui Solomon. Si a reusit…. o mie de ani a fost cea mai mare catedrala (cea din Sevilia a intrecut-o) …cupola la interior era placata cu aur. Dupa ce am fost cu ochii in toate partile, dar cu urechile cat cele de elefant, atenta la povestile ghidului am platit biletul si am intrat. (biletul costa 20TL si nu se accepta alta moneda)

    Curtea este mare... si pe langa biserica propriuzisa in curte mai sunt si alte cladiri, marea majoritate din vremea cand Sf. Sofia a fost moschee; scoala de invatat Coranul, biblioteca, cantina pentru saraci si o fantana. Azi nimeni nu mai foloseste fantana pentru a se spala inainte sa intre in moschee. Nu le-am vizitat, timpul era scurt si am dorit sa intru doar in catedrala.

    Pe coridorul ce inconjoara biserica, , sunt multe panouri ce explica ce, cand si cum a fost Sf. Sofia. Le-am trecut pe toate in revista, am facut cateva fotografii, apoi am intrat pe una din usile mari din lemn masiv, fara sa ma descalt, pentru ca acum este muzeu

    Interiorul este imens si am avut senzatia sa sunt in interiorul unei imense geode. Nu am putut sa nu remarc cat de afectata de cutremure este marmura pe care calcam…aproape ca nici o dala nu a mai ramas nefisurata.

    Stateam “ pierduta “ in mijlocul salii si ma gandeam ca intreaga populatie a Stambul-ului de altadata putea intra lejer aici

    Candelabrele au fost aduse ca prada de razboi din Ungaria de Sultanul Soliman. Am trecut cu privirea peste discurile imense cu citate din Coran alaturi de icoanele crestine, care au menirea sa demonstreze ca Dumnezeu este Unul…indiferent de numele pe care il are in diferite religii.

    Apoi pentru a urca la etaj am iesit din sala centrala. De fapt sunt doua sali; una in interiorul celeilalte , spatiul ce ramane intre ele putand fi comparat cu un mare hol ce inconjoara sala centrala. Din acest hol am urcat la primul etaj ce inconjoara cu un balcon circular, sala principala (centrala). Aici am admirat o expozitie de icoane bizantine, m-am lasat binecuvantata de Isus, prin intermediul icoanei ce il infatiseaza avand in mana stanga Evanghelia si mana dreapta ridicata, in semn de binecuvantare… si am privit de sus sala centrala care si de la inaltime tot imensa se vede. Aici totul este sustinut de zeci de coloane din marmura, care unesc tavanul in multe cupole pictate.

    Cea mai mare atractie a bisericii este un inger cu sase aripi, un mozaic superb, descoperit sub un strat de tencuiala.

    Nici nu stiu cum a trecut timpul. Am plecat de acolo “orbita“ de atata marmura si stralucire a lampadarelor... si ca de fiecare data mi-a placut mult mai mult decat Moscheea Albastra.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 14.04.10 07:35:36
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 Istanbul - Catedrala Agia Sofia - imagine de la etaj
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [14.04.10 08:40:46]
    »

    Foarte interesant, Diaura. Sper sa am si eu ocazia in iunie sa intru in vreo moscheie! Si pozele sunt foarte fumoase!

    mirelab
    [14.04.10 09:41:14]
    »

    Foarte frumoase impresii, incarcate de muuulta informatie, scrise cu muuuult suflet, asa ca ne-ai convins pe toti sa asteptam cu nerabdare o revedere a Istanbulului.

    Multam!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.04.10 09:48:05]
    »

    Va multumesc pentru aprecieri. Imi cer scuze, dar am facut o mica gresala; mereu am spus " lampadar" cand defapt este vorba de candelabru.

    webmasterXY*
    [14.04.10 10:04:57]
    »

    Modificat.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.04.10 10:31:36]
    »

    webmaster18 Indurare si iertare pentru marea graba! Lipseste din poveste urmatorul text:

    Apoi pentru a urca la etaj am iesit din sala centrala. De fapt sunt doua sali; una [...] - textul a fost inserat la finalul review-ului, nota webmaster

    Dupa ce il atasezi te rog, sterge acest ecou.

    Multumesc.

    Sanziana
    [14.04.10 10:46:17]
    »

    @diaura, frumoase poze,ai facut si din categoria aia care te-am rugat eu? Nota ...400

    sper sa ajung si eu candva aici,imi doresc de mult dar nu era momentul

    Admin
    [14.04.10 10:55:46]
    »

    inserat fragmentul indicat in review.

    Superb review, btw, jos palaria once-again Diaura.

    biancuta
    [14.04.10 11:23:14]
    »

    Intr-adevar, superb review, foarte multe detalii si poze frumoase. Ai votul meu!

    cosminp
    [14.04.10 22:34:34]
    »

    @diaura, foarte frumoasa descrierea si puncte ai si de la mine.

    dar vizita a fost in viitor? nov.2010? cred ca era aprilie 2010.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.04.10 22:38:14]
    »

    multumesc cosminp

    webmaster, te rog modifica data - este aprilie 2010

    (fara puncte acest ecou)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [14.04.10 22:55:06]
    »

    Am facut multe fotografii, cele mai multe cupolei, in Agia Sofia. E ceva ce ma fascineaza de fiecare data. Incercam sa imi imaginez cum arata demult acea cruce mare de cateva sute de kg. din aur care statea agatata de un cablu nu foarte gros din otel, in mijocul cupolei . Cred ca din cauza luminii ce intra prin ferestre, cablul nu prea se vedea …iar crucea parea ca pluteste in aer. Imaginea poate fi asemanata cu o minune; o cruce pluteste in biserica…. ( cablul exista si acum si tare mi-ar placea sa se faca macar o imitatie a crucii existente candva ).

    Asa cum era de asteptat turcii au distrus imensa cruce ; din doua motive ; in primul rand unul de ordin religios , iar al doilea pentru a folosii aurul in alte scopuri.

    Nu ma pot abtine ; Moscheea Albastra nu a reusit sa intreaca nici in grandoare , nici in arhitectura acesta mareata catedrala.

    Admin
    [14.04.10 23:35:01]
    »

    Vad c-a modificat deja vreun coleg data sejurului (e bine sa si scrieti ca ati facut aceste modificari, stimati colegi ).

    In alta ordine de idei, ma lasati odata cu "fara puncte"-le astea? -- acolo unde e cazul sa fie "luate", le taiem noi singuri...

    Maria Smeu
    [16.04.10 16:22:20]
    »

    De fiecare data, cand citesc cate un review de-al tau, raman cu senzatia ca eu nu mai am ce spune.

    Descrii cu atata lux de amanunte si in detaliu, incat locurile pe care si eu le-am vazut exact asa cum le-ai descris tu, ma fac sa retraiesc momentele petrecute acolo, de parca ar fi aevea. Bravoooooo!

    monica1971
    [17.04.10 15:33:19]
    »

    Plec pe 23 la Istanbul si astept cu nerabdare si alte capitole. Ma simt ca la un serial. Vreau un urmator episod. Daca se poate pana plec, sa faci o lista cu ce mai am de vazut. Mi-am trecut in GPS toate adresele descrise atat de frumos de tine si am sa merg cu el in buzunar peste tot.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.04.10 16:41:54]
    »

    Pe 23 Aprilie, turci sarbatoresc Ziua Suveranitatii, in plin Festival al Lalelelor . Vei gasi orasul, acoperit cu un imens covor din lalele multicolore.

    Nu vei mai achita taxa de viza.

    Mai am de povestit, si sper sa o fac pana pleci tu.

    essential1975
    [29.05.10 15:25:07]
    »

    foarte interesant. multumesc pentru toate amanuntele.

    anul asta am si eu o zi la dispozitie cand ma intorc din alanya si as vrea sa vizitez zona istorica a istanbulului: sultanahmet, sf. sofia, topkapi. acum imi fac lectiile pe net.

    din ce am citit in postarea ta toate aceste obiective sunt grupate in acelasi loc? crezi ca pot vizita totul intr-o zi? multumesc

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [29.05.10 22:48:51]
    »

    @essential1975 Ma bucur ca iti pot fi de ajutor. Daca te trezesti devreme si la ora 9 esti in zona respectiva, da, poti sa le vezi pe toate trei intr-o zi.

    In plus in zona sunt cateva terase unde poti manca la pranz, si sa continui vizitarea pana la terminarea programului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [29.05.10 22:52:51]
    »

    @essential 1975 Nu uita ca tot acolo, la doi pasi de Sf. Sofia este si Yerebatan Saray (Basilica Cistena sau Palatul Scufundat cum se mai numeste - cauta povestea scrisa de mine si vezi si pozele ca sa te convingi ca merita sa intri si acolo).

    essential1975
    [31.05.10 14:56:12]
    »

    multumesc mult pentru sfat. voi incerca sa ajung de dimineata.

    relu_ag
    [29.07.10 01:05:52]
    »

    ...imi pare rau, esti extrem de subiectiva, faptul ca esti crestina nu-ti da dreptul sa ignori usor distrata cultura si religia otomana, nu ai priceput nimic...e absurd sa calatoresti in tari musulmane in cautarea crestinismului.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [29.07.10 09:59:12]
    »

    @relu ag Daca tu crezi ca este nevoie sa imi dea cineva „dreptul sa...”, eu sunt de parere ca am deplina libertate sa cred in ce consider eu de cuviinta.

    Apoi imi face placere sa iti amintesc unde s-a nascut crestinismul ca si religie monoteista; in Egipt. In Egiptul antic care la acea vreme nu avea nici o legatura cu religia musulmana. Crestinismul este acea religie in care adeptii veneraza un singur zeu, „numit Dumnezeu” in cazul crestinilor. Primul care a pus bazele aceste convingeri a fost faraonul Amenhotep al IV-lea (sau Akhenaton, sotul faimosei Nefertiti). Asta se intampla in sec. IV i.Hr.

    In timp, crestinismul (asa cum il cunoastem azi) a devenit un monoteism pluriform, adica include „trei persoane intr-o substanta unica - Tatal, Fiul si Sfantul Duh”.

    Musulmanii la randul lor au tot o religie monoteista, cred tot intr-un singur "zeu" in Alah asa cum il numesc ei. Asadar din punctul asta de vedere este o mare asemanare.

    Atunci cand a aparut crestinismul, forma de organizare statala era cu totul alta. Tarile erau diferite ca si granite (unele chiar si ca nume).

    Deci este foarte firesc sa caut urme ale crestinismului in tari care acum sunt majoritar musulmane. Si ele sunt de gasit in; Egipt, in Siria, in Iordania si in Liban.

    In plus, numic din gandirea si atitudinea mea nu poate crea parerea ca „pun la zid" alte credinte si convingeri religioase. Credinta inseamna ceva, in timp ce practicile religioase, sunt atat de diferite de la o tara la alta (sau de la o cultura la alta) incat alte discutii mai aprofundate nu isi au locul aici.

    Subiectul meu era „am fost acolo" nicidecum [daca] sunt sau nu un bun crestin.

    irinasis
    [21.08.10 22:42:09]
    »

    O mica observatie : denumirea corecta este Hagia Sofia. In islam nu exista sfinti, cel mai apropiat termen ar fi "hagi", adica persoana care a facut pelerinajul la Mecca, de unde si termenul de hagie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, cosminp, Diaura*, domidoc, essential1975, georgiana, irinasis, Maria Smeu, monica1971
    Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Albastră (Sultanahmet ):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062724113464355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1