ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.01.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tropaeum Traiani - istorie în Ţara Soarelui

TIPĂREȘTE

Un monument minunat (pe nedrept controversat), amplasat într-un cadru natural superb. Şi drumul până acolo, de la Cernavodă, e poezie - drum şerpuit între coaste de deal şi Dunăre, dealuri acoperite de viţă de vie, păduri, păsuni, cel puţin un lac/iaz.

Monumentul a devenit ţinta "demitizatorilor", a urmaşilor din ziua de azi ai lui Roller, care muncesc din greu la reeducarea poporului român (n-am să dau nume şi publicaţii în review, pentru persoanele interesate pot da amănunte la rubrica de comentarii), pe motiv că ar fi făcut de Ceauşescu în anii '70, ba nu se sfiesc să susţină chiar că originalul nici n-ar fi fost roman ci persan, ba chiar... tracic sau dacic (dacă susţineau asta istorici din "epoca de aur", Papu sau Napoleon Săvescu, Rollerii noştri erau în spume denunţând protocronismul, dar dacă e nevoie de ponegrirea unui monument triumfal roman, sunt buni şi dacii).

Monumentul este o reconstituire şi nimeni n-a sustinut altceva, dar o reconstituire scrupuloasă, în spiritul adevărului istoric. Nu este zid masiv: exteriorul e susţinut în interior de un schelet metalic, sub care se află şi ruinele autentice ale monumentului. Aşa cum comenta cineva mai jos, doar baza este parte din monumentul original (de aceea şi sunt lăsate într-un loc, la bază, câteva plăci/blocuri "lipsă" din zid, aparent desprinse pentru necunoscători: pentru a se vedea ce este dedesubt).

De asemenea, fragmente din originalul monumentului se găsesc expuse în muzeul din Adamclisi, pe care vă recomand să-l vizitaţi. Acolo sunt majoritatea metopelor căzute din monumentul original (plăci sau lespezi de piatră sculptate, un fel de basoreliefuri găsite în zonă înainte de reconstituire), după care s-au făcut mulaje şi reproducerile s-au aplicat pe monument.

Tot acolo veţi găsi fragmente din trofeul roman pe care îl vedeţi reprodus în vârful monumentului.

Constructorul "ceauşist" a fost atât de scrupulos cu adevărul istoric încât, deşi se ştie cum arătau în general trofeele romane (vezi aici), nu a completat de la el partea lipsă din trofeu - capul sau mai degrabă casca - ci l-a lăsat aşa, doar sugerat, cum veţi vedea în pozele ataşate. Voi ataşa poza cu trofeul din muzeu şi cea cu trofeul din vârful monumentului, în care se vede "capul" lipsă.

Una dintre metope se află într-un muzeu din Turcia, dusă acolo pe vremea Imperiului Otoman, înainte de 1877, după cum mi-a relatat un muzeograf (am fost cu un grup şi am beneficiat de o prezentare din partea acestuia). Mai sunt câteva care nu s-au găsit, dar marea majoritate au fost găsite.

În apropiere se află şi ruinele oraşului "Civitas Tropaensium", cu resturi de terme, coloane, canalizare.

În spatele monumentului, pe câmp, se află un tumul care a servit ca mausoleu pentru un ofiţer roman - Praefectus Castrorum - căzut în timpul războiului daco-roman din 101-102.

Aşadar, nu a fost nicio mare crimă că s-a reconstituit monumentul triumfal, reconstituirea făcându-se cu fidelitate, în spiritul adevărul istoric, iar noi ca turişti putem vedea astăzi o construcţie arătoasă, facându-ne o idee despre ce era aici cu 19 secole înainte, în loc să vedem nişte ruine de-abia răsărind dintre buruieni ca la Histria.

Pentru studiu şi activitate ştiinţifică, există relicvele păstrate la muzeu, există ruinele de sub monumentul reconstituit, există ruinele de la Civitas Tropaensium, există mausoleul despre care am scris.

Recomand cu căldură toate obiectivele menţionate, mai ales că şi zona este deosebit de frumoasă şi drumul până acolo la fel.

Referitor la reconstituiri: se practică masiv peste tot fără să mai stârnească denunţuri demitizatoare ca la noi. Bulgarii au făcut-o la Veliko Tarnovo, unde atât catedrala nesfinţită din dealul Ţareveţ cât şi Turnul Negru sunt reconstituiri de sec. XX.

Faimoasa biserică a Meşterului Manole de la Curtea de Argeş nu este şi nu va fi patrimoniu UNESCO pentru că datează din secolul XIX, în jur de 1880, arhitectul regelui Carol I înţelegând prin restaurare demolarea completă a vechii biserici şi reclădirea uneia noi, mai mult sau mai puţin copie fidelă. Nimeni nu denunţă Curtea de Argeş ca simbol al dictaturii carliste, cum fac unii cu Tropaeum Traiani, deşi în acel caz regimul nu doar a reconstruit dar a şi demolat monumentul original.

La fel, cetatea Deva este în mare măsură reconstruită.


[fb]
---
Trimis de cod_gabriel in 08.06.17 00:02:31
Validat / Publicat: 08.06.17 08:36:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1786 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cod_gabriel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Originalul trofeului roman reprodus în vârful monumentului. Se observă partea din jos a scuturilor (dreapta şi stânga), reproduse pe monument şi lipsa completă a capului, de fapt a căştii, care lipseşte şi de pe monument.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[09.06.17 09:54:38]
»

@cod_gabriel: Complexul de monumente de la Adamclisi reprezintă un punct istoric important care a suscitat și multe controverse. De fapt, în multe locuri unde se restaurează monumente apar disensiuni și acuzații, unele chiar îndreptățite. Mă bucur că ați vizitat și Muzeul din localitate care adăpostește fragmentele originale ale monumentului triumfal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cod_gabrielAUTOR REVIEW
[11.06.17 23:24:29]
»

@tata123: În primul rând, la Adamclisi nu a fost restaurat monumentul ci a fost reconstituit.

Îmi pare rău, dar nu am auzit de nicio disensiune la restaurarea cetăţii Deva şi nici măcar de critici prea vocale privindu-l pe abominabilul arhitect al lui Carol I, care a demolat probabil cel mai important monument de arhitectură din Ţările Române, a cărui importanţă spirituală, dincolo de cea arhitecturală, este relevată de intrarea în folclor sub forma baladei Meşterului Manole.

Articolul la care m-am referit este acesta: http://www.hotnews.ro/stiri-haute_culture-21792583-adamclisi-cel-mai-vechi-monument-triumfal-interpretare-lui-ceausescu-since-1977-superrelativele-romaniei-haute-culture. htm

Este muncă de reeducare în spirit Rollerian acolo, ori în cel mai nevinovat scenariu jurnalism de cea mai slabă calitate. Să afirmi că Tropaeum Traiani nu ar fi un monument roman, fără să sufli o vorbă despre mausoleul ofiţerului roman din imediata apropiere, despre ditamai municipiul de asemenea din imediata vecinătate numit - coincidenţă! - Civitas Tropaensium, sau despre muzeul care găzduieşte fragmentele din monumentul original, printre care ditamai TROFEUL roman! (apropo de afirmaţia că n-ar fi fost monument triumfal)

Sa scrii că reconstituirea monumentului este imaginară, când metopele care conţin elementele decorative sunt majoritatea mulaje ale celor din muzeu, trofeul din vârf e copie a trofeului din muzeu, iar amprenta la sol a monumentului original e cunoscută cu exactitate, singura aproximare fiind poate înăltimea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cod_gabriel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMonumentul Tropaeum Traiani şi cetatea Adamclisi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066726922988892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1