ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Huţulca - Trenul turistic cu aburi, pe linie îngustă, din Moldoviţa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=FGUWmE11HrQ

Numele trenului cu aburi pe linie îngustă, HUŢULCA, de la Moldoviţa, la fel ca şi numele unei cunoscute melodii populare (pe care o puteţi auzi în videoclipul meu în diverse variante şi interpretări) vine de la grupul etnic al HUŢULILOR, oamenii liberi, mândri şi "sălbateci" ai pădurilor Bucovinei. De asemenea, asociat numelui lor, este vestita rasă de cai huţulă (înfiinţată la Herghelia Lucina, în vârful munţilor, singura rasă de cai autohtonă din România). Aici, în Moldoviţa, mai există un reprezentant genial al artei tradiţionale huţule şi anume D-na Lucia Condrea, creatoarea Muzeului Ouălor încondeiate.

Comuna Moldoviţa, aşezată pe cursul superior al râului Moldoviţa, la 650 m altitudine in inima obcinelor Feredeu şi Mare, la 40 km de oraşul Câmpulung Moldovenesc, a fost atestată documentar în anul 1443. S-a format ca o comunitate liberă la hotarele pădurilor Mănăstirii Moldoviţa prin stabilirea păstorilor ardeleni în transhumanţă. Zona a fost populată în a doua jumătate a secolului XVI de huţuli, răspândiţi din vetrele lor (Munţii Cernohora şi tinutul Pocuţiei). De asemenea, aici au venit şi populaţii germanice, ţipţerii şi şvabii, interesati de dogărit, exploatarea şi prelucrarea lemnului. Huţulii au devenit populaţia majoritară începând cu anii 1700, iar cultura şi civilizaţia lor originală domină şi astăzi comuna. Huţulii vorbesc un dialect slav (care nu este limba ucraineană), dar originea lor este foarte controversată.

Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldoviţa a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, şi dată în folosinţă în anul 1888 pentru transportul masei lemnoase. În anul 1909 linia a fost preluată de la Fondul Bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800 de milimetri la ecartament standardizat 760 de milimetri. Iniţial, traseul mocăniţei avea 23,9 de kilometri, de la Moldoviţa la Roşoşa, însă în decursul anilor s-au mai construit o mulţime de variante şi toata reteaua a ajuns în anul 1987 la o lungime de 73 de kilometri. Linia de la Moldoviţa a fost folosită până în anul 2001 pentru transport de masă lemnoasă, an după care şi-a încetat activitatea forestieră. Începând cu iulie 2005, linia este administrată de "Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Înguste din România", administrată de austriacul Georg Hocevar, cunoscut ca salvator al mai multor linii cu ecartament îngust din România. În prezent, linia are 10,5 kilometri.

Traseul mocăniţei Huţulca începe în comuna Moldoviţa şi continuă în lungul râului cu acelaşi nume. Accesul la staţia de plecare este destul de uşor deoarece există indicatoare în română şi engleză. Pe websitul Asociaţiei amintite găsiţi programul trenuleţului turistic. În depoul din Moldoviţa sunt mai multe vagoane, fiind ataşate în funcţie de numărul turiştilor. Trenul cu care am fost noi în 2015 era tras de o locomotivă construită la Reşiţa în 1957. "Motorul" cu aburi are 150 cai putere, iar viteza maximă a locomotivei este de 30 km/h. După inscripţiile de pe ele, vagoanele par a fi germane (sau austriece). Excursia se poate face atât vara, cât şi iarna, existând vagoane închise, încălzite cu sobă. Vara se preferă un vagon deschis lateral, dar acoperit (foto, video). Excursia durează cam trei ore: o oră dus, o oră pauză la capăt de linie (unde se întoarce locomotiva şi se ataşează la celălalt capăt al trenului) şi o oră întoarcerea.

De-a lungul întregului traseu, care se termină în satul Argel, puteţi admira peisajul pitoresc al Bucovinei, dominat de dealuri blânde, căpiţe înşirate în fâneţe şi vechi aşezări construite în stil tradiţional local. Localnicii, atât copii, cât şi adulţi, salută cu bucurie turiştii (foto, video).

Mocăniţa Huţulca este astăzi o atracţie turistică fermecătoare şi aduce bucurie atât pentru cei pasionaţi de locomotive cu abur, precum şi celor care doresc să se relaxeze admirând frumuseţile naturii. Am intrat în vorbă cu turişti germani (foto, video) veniţi special pentru a se plimba cu acest tren.

Turiştii care sosesc în această zonă a Bucovinei au posibilitatea de a vizita şi alte atracţii faimoase din Moldoviţa, cum ar fi Mănăstirea Moldoviţa aflată în patrimoniul UNESCO şi, mai ales, Muzeul Ouălor încondeiate, creaţie a artistului cu har divin, Lucia Condrea.


[fb]
---
Trimis de Lucien in 25.08.16 12:19:46
Validat / Publicat: 25.08.16 14:15:15

VIZUALIZĂRI: 5057 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Peisaj idilic bucovinean văzut de la "bordul" Huţulcii. Pe măsură ce iarba este cosită, este imediat pusă la uscat pe "jirezi" ("gardurile" de lemn ce asigură scurgerea rapidă a apei). În spate se vede un saivan pregătit pentru preluarea fânului uscat. Pe dealurile din spate sunt împrăştiate alte case.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[25.08.16 12:31:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.08.16 14:31:48]
»

@Lucien: Superbă această călătorie cu mocănița Huțulca! Am vizitat și noi zona Moldovița în urmă cu doi ani, însă plimbarea cu mocănița a rămas pentru altă dată; era vineri când am ajuns noi aici și mocănița circula atunci numai în weekend.

Am avut totuși posibilitatea de a vizita Muzeul ouălor încondeiate Lucia Condrea și mănăstirea Moldovița, două obiective superbe pe care mi-aș dori să le revăd cât mai curând posibil.

Felicitări pentru articol, dar și pentru fotografiile care surprind părticele din frumoasa Bucovină! Am votat cu mare plăcere articolul!

mprofeanu
[25.08.16 14:37:21]
»

@Lucien: Frumoasă zona și prin poze cred că și frumoasă a fost plimbarea!

Nu am mai fost în Bucovina de mult timp, să fie vreo 10 ani, dar Bucovina pare neschimbată, tot atât de frumoasă!

Carmen Ion
[25.08.16 15:49:46]
»

@Lucien: Frumoasă călătorie ai făcut cu Mocăniţa, iar pozele sunt superbe. Mi-e dor de Bucovina!

liviu49
[25.08.16 22:57:13]
»

@Lucien: Am citit cu bucurie şi nostalgie, în acelaşi timp, un articol despre o zona dragă mie şi de care mă leagă multe şi plăcute amintiri.

Pe traseul Huţulcai am fost şi eu, dar cu maşina. Nu, nu am mers pe şinele de cale ferată, ci pe şoseaua care însoţeşte traseul Mocăniţei, de la Argel, Raşca, Moldoviţa, dar şi al râului Moldoviţa.

Fusesem in vizită, plecând din Vatra Dornei, unde eram în concediu, la Mânăstirile Moldoviţa, Suceviţa si Putna, iar cumnatul meu (şoferul şi proprietarul Loganului cu care ne deplasam) a vrut să nu ne mai întoarcem pe acelaşi drum şi a ales un drum judeţean de la Brodina la Moldoviţa. Drumul urmat trece printr-o zonă împădurită, deosebit de frumoasă, pe malul Moldoviţei, care ne va însoţi până la Vatra Moldoviţei, dar era in realitate un drum forestier, destul de ingust. Dar frumuseţea locurilor a compensat starea drumului. La ieşirea din pădure, la Argel, am dat de calea ferata, am mers pe lângă ea până la Moldoviţa, unde am intâlnit remiza de locomotive şi câteva vagoane de marfă, dar şi de călători.

Şi pentru că am adus aminte de căile ferate din Bucovina, îmi permit să fac unele mici completări la articolul dvs. Completările mele se referă la căile ferate din Bucovina de care îmi aduc aminte. Poate cea mai frumoasă dintre ele, era magistrala 515, Dorneşti, Rădăuţi, Gura Putnei (cu ramificaţie la Putna), Nisipitu. Nu ştiu daca această cale ferată mai există, dar in anii 80 la Putna mergea un accelerat (525) direct de la Bucuresti. Am fost intr-o excursie combinata, CFR-autocar, in vremea când autocarele nu aveau voie sa meargă mai mult de 300 km pe zi, iar de acolo am vizitat mânăstirile şi alte obiective turistice din Bucovina, iar dupa patru zile ne-am întors la Putna de unde am luat trenul spre Bucureşti.

Mai circulau trenuri pe liniile 516, Floreni-Dornişoara, sau 514, Vama – Moldoviţa, de unde se continua călătoria cu mocăniţa. Vorbesc la trecut, pentru că nu ştiu dacă pe aceste linii, la această oră mai circulă trenuri.

Mulţi, probabil nu ştiu, că in anii primului Război Mondial, când Bucovina aparţinea de Imperiul Habsburgic, armata austriacă a construit o cale ferată prin pasul Prislop, de la Iacobeni, Ciocăneşti, Prislop, Borşa, unde făcea joncţiunea cu calea ferată existenta spre Vişeu, Sighet, iar de acolo spre Austria. De asemenea, în aceaşi perioadă, aceaşi armată a început construirea unei căi ferate de la Suceava la Broşteni, Piatra Neamţ, pe care din cauza războiului, nu au putut-o termina.

Dar destul cu amintirile din dulcea Bucovină, pentru că dacă încep să scriu mă apucă dimineţa şi nu cred că reuşesc să scriu măcar jumate din ele.

Felicitându-vă pentru aceasta frumoasă plimbare pe meleagurile bucovinene, vă doresc numai bine şi călătorii plăcute!

LucienAUTOR REVIEW
[26.08.16 07:52:45]
»

@liviu49: Ecouri extraordinare, cât un întreg review. Aveți dreptate. Bucovina este una din zonele țării care păstrează cel mai bine tradițiile și care se reinventează. Merită din plin, așa cum ați făcut Dvs., să mergem în Bucovina și să cunoaștem și locurile și oamenii obișnuiți. Desigur, mănăstirile pictate sau nu, polarizează atenția turiștilor... dar mai sunt atâtea lucruri de văzut. În măsura timpului și a celor văzute/înțelese de mine, voi încerca să mai completez. Din câte îmi amintesc, calea ferată Moldovița-Vama mai există din punct de vedere fizic, dar cred că este dezafectată. Sunt absolut impresionat de informațiile privind căile ferate construite de austrieci în timpul dominației lor în Bucovina. Și când te gândești că noi nu reușim nici măcar șoseaua prin pasul Prislop care leagă Bucovina de Maramureș s-o întreținem (este coșmarul șoferilor), iar ei au construit cale ferată...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[26.08.16 11:16:12]
»

@Lucien: Felicitari pentru articol este minunat. La fel de minunata mi se pare si zona Bucovina, parca esti intr-o lume de basm. Influentele din zona fac ca aici totul sa arate altfel, casele sunt frumoase, oamenii sunt calzi.

O excursie cat se poate de frumoasa, care te poarta cu ani in urma. Am sa retin acest tren turistic si poate anul viitor am sa ajung pe acolo astfel incat il trec la Favorite.

Felicitari, votat cu mare placere.

LucienAUTOR REVIEW
[26.08.16 11:41:02]
»

@mishu: Multumesc! Urmarește-mă în continuare. Iți voi completa rubrica de Favorite Bucovinene cu noi sugestii

mishu
[26.08.16 12:03:28]
»

@Lucien: Cred ca despre Bucovina ar trebui sa-mi impartasesc si eu impresiile chiar daca sunt din 2008. A fost un concediu atat de reusit incat mi-l amintesc cu mare drag.

Cat despre articolele tale am sa le urmaresc in continuare cu mare placere.

liviu49
[26.08.16 13:04:47]
»

@mishu: Doamna @mishu! Ce mai aşteptaţi? Invitaţie specială; consideraţi acest ecou invitaţia din partea mea. Daca povestiţi din 2008, poate se implântă să fi fost şi eu pe-acolo un an mai târziu şi s-ar putea să nu se ştie, ca din articolele pe care le am scrise şi puse la păstrare, (poate le tipăresc vre-odata) sa găsesc ceva de un ecou la articolele dvs. Doamna, incercarea moarte curată! Uite, fac o promisiune, anume ca scriu un ecou la fiecare articol al dvs. despre Bucovina. Dacă nici aşa nu va conving, mă mai gândesc!

Numai bine şi călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[26.08.16 13:26:42]
»

@liviu49: O sa-mi caut mai intai pozele pentru ca din cate stiu le am salvate chiar pe zile si o sa-mi fie mai usoara reconstituirea.

Tot intentionez sa fac si Ardealul si o sa incerc sa creionez un circuit pentru anul viitor dupa ce o sa sap mult pe aici.

Multumesc frumos pentru increderea acordata si la fel o iau si eu ca pe o promisiune ca o sa ne povestiti Bucovina lui 2009.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Lucien, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMocăniţa bucovineană - Huțulca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093708992004395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1