ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 nopți
prieteni
19 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hotelul cu corturi, în „deșertul roz”

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am aflat că în periplul nostru iordanian (6-13 nov. ’18) vom dormi în deșert, sub cerul liber, în corturi cu dotări hoteliere – cu baie și duș -, mai că nu-mi venea să cred! Dar Camy, (colega și prietena noastră @roth, adică), știa ea mai bine cu ce promisese ghidul Adel că ne va surprinde – cel puțin pe unii dintre cei 19 din grup, după safari-ul din Wadi Rum.

După ce-am avut bucuria de-a ne plimba cu cămila prin deșert - vezi impresii - se cam făcuse timpul să mergem la cazare și, apoi, la masă.

Mașinile de teren ne-au „debarcat” chiar lângă corturi, în plin deșert, la

Mazayen Rum Camp. De departe vedeam, grupate, niște „bile” de culoare albă, care păreau a fi abandonate în pustiul de culoare roz. „– Alea sunt corturile?! ”– întreb. „- Da, alea! ”– mi se răspunde. Măi, să fie!!! Gândul m-a dus imediat la un decor dintr-un film SF, cu locuințe de tip „iglú”, plasate într-un decor marțian, neobișnuit aici, pe Pământ.

Le-am examinat la prima vedere cu ochiul „tehnic”, atent, al profesiei, să văd cum stăm în caz de ploaie, deoarece, nu mai târziu decât cu o zi în urmă, la Petra și între Amman și Aqaba au avut loc inundații mari, datorită ploilor abundente, foarte rare în Iordania. Mi-a plăcut că toate corturile sunt așezate pe o platformă înaltă de vreo 70 – 80 cm. Fiecare „iglú” are cam cinci trepte din lemn pe care se ajunge la intrarea în cort.

„Aleile” de acces la ele au o lățime de aprox. 1,5 m și sunt construite ca niște grătare înalte din scânduri de lemn, bine legate între ele și așezate direct pe nisip. Mi-a plăcut că s-au gândit și la iluminatul „aleilor” de comunicare cu corturile vecine, astfel că, de o parte și de alta a lor, la o distanță de patru sau cinci metri între ele, se află câte un mic felinar de podea, care nu te lasă să orbecăi prin întuneric.

Bagajele din autocar ne-au fost aduse cu mașinile de teren și descărcate de către șoferii lor chiar lângă corturi, astfel că fiecare din noi, după ce am primit cheile cortului repartizat, n-am avut decât să ni le ducem acolo. Cu surprindere și admirație am văzut că „bila” albă era o adevărată cameră de hotel, mobilată ca atare, cu tot confortul, inclusiv o cameră de baie. Camera de dormit avea parchet pe jos, iar cea de baie – gresie - iar pereții acesteia erau placați cu faianță. Era utilată cu obiectele sanitare necesare – inclusiv cu o mică cabină de duș. Nu-mi mai amintesc dacă la baie era – sau nu - și un uscător de păr, dar nu lipseau minimele consumabile – prosoape, săpunuri, șampoane, hârtie igienică. Ce mai! Acolo, în deșert, eram răsfățați de-a binelea! Lipsea doar TV-ul, ca să rivalizeze cu hotelurile dintr-un oraș.

Patul era mare, confortabil, cu lenjerie impecabilă, saltea de bună calitate, iar despre pilotă pot să spun că mi s-a părut cea mai ușoară și călduroasă de până atunci. Veiozele de pe fiecare noptieră aveau un design deosebit, pe care nu l-am mai întâlnit până acolo. Fasciculul de lumină putea fi reglat după dorință, iar sus, în mijlocul „tavanului” era montată o lustră ce lumina suficient cortul. Deasupra patului era montat aparatul de aer condiționat, pe care l-am setat pe „încălzire”, seara lăsându-se un pic frigul. Căldura s-a menținut în cameră și pe perioada de noapte, cât a fost oprit generatorul și întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Tot aerul condiționat ne-a ajutat la uscarea costumelor de baie, pe care le-am îmbrăcat cu o seară înainte, când am fost la baia turcească (hammam) a hotelului „Alanbat” din Petra, despre care a scris @msnd aici. La duș, pe care l-am folosit după cină, era apă suficient de caldă, chiar dacă cu presiune puțin mai mică decât cea cu care suntem noi obișnuiți. Șifonierul era încăpător și mare, cu uși glisante, cu sertare, cu câteva umerașe și cu două pături de rezervă. Lumina naturală pătrundea printr-o fereastră panoramică, integrată în structura metalică a cortului.

Acum, pentru că veni vorba de construcție, vă spun cum cred eu că a fost realizat acest mic ansamblu de locuit: camera de dormit este confecționată dintr-o structură metalică, sudată în formă de cupolă geodezică și este îmbrăcată cu un material termo-izolant destul de gros – cam 15 cm -, iar la exterior acoperit cu un material cauciucat, deci impermeabil, de culoare albă. Pe interior este capitonat cu pânză groasă de cort, tot de culoare albă, care-ți creează sentimentul că ești bine protejat. Baia, care este separată de dormitor cu o ușă, are o înălțime și un volum mai mic, și cred că are tot o structură metalică. Pereții ei sunt făcuți, probabil, din rigips de tip „sandvici”, având la mijloc termoizolație. Pe partea interioară, însă, nu-mi dau seama cum de s-a putut monta, prin încastrare în perete, vasul de WC, și nici cum, după colectare, unde este dusă canalizarea băii. Că există un bazin colector subteran, asta este de presupus, mă întreb, însă, unde deversează acesta, având în vedere distanța mare între deșert și rețeaua de canalizare?! Vine o vidanjă care să ajute la golirea lui?! Habar n-am!

Mihai a văzut, lângă ușa de intrare în cort, o etichetă pe care era inscripționată proveniența lui. Cine credeți că s-a aventurat să construiască acest mic ansamblu de confort în deșert? Ei, bine, DA! Chinezii, ei care semnează un procent considerabil din tot ce se află pe piața comercială!

După ce-am despachetat, am făcut câteva poze și-am dat o raită prin preajmă ca să vedem cum se produc utilitățile acestui ansamblu. Mai înainte de asta, însă, trebuie să spun că în interior erau suficiente prize pentru încărcat telefoanele și tabletele, însă Wi-Fi-ul nu funcționa (sau nu exista?!).

Curentul electric este produs de un generator de curent alternativ, în apropierea căruia noi am avut cortul. Zgomotul produs de el nu era mare, nu ne-a deranjat și, pe timpul nopții s-a oprit. Rezervoarele de apă din plastic, semănau cu cele văzute de noi în localitățile prin care am trecut – Amman și Aqaba- montate pe terasele de acoperiș ale majorității caselor. Apa în Iordania este la mare preț, și locuitorii ei încearcă să adune fiecare strop de ploaie în aceste recipiente. Aici erau vreo 18 la număr, fiecare având – după aprecierea mea, cam 2,5 mc. Sunt montate undeva mai sus, pe o platformă în coasta unei stânci, parcă special nivelată să poată fi montate acolo, la înălțime, ca să asigure presiunea necesară la robinete. Apa caldă se obține cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe structuri metalice, în număr suficient de mare pentru a încălzi apa la temperatura necesară, atât pentru corturi, cât și pentru restaurant.

Pe platforma acestui „Mazayen Rum Camp”- care nu este singurul din deșertul Wadi Rum - se mai află și alte corturi, diferite ca formă și culoare de ale noastre. Am observat că acolo erau cazați mai mulți turiști asiatici, dar nu numai. Am mai văzut, chiar, și un mic spațiu amenajat pentru joaca copiilor.

Despre restaurantul unde am servit cina și micul dejun din dimineața următoare, unde ne-am veselit și dansat pe ritmul muzicii iordaniene, am să vă povestesc într-un nou review, mai ales că merită să aflați cum se prepară mielul, carnea de vita și cea de pui, în groapă de nisip!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 22.11.18 14:45:45
Validat / Publicat: 22.11.18 15:51:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1170 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 5. Patul dublu și confortabil. Se vede parchetul din lemn laminat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.11.18 15:50:05]
»

Super review

Mutat în rubrica "Mazayen Rum Camp, WADI RUM" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

robert
[22.11.18 16:06:08]
»

Super tare! Super experiență!

doinafilAUTOR REVIEW
[22.11.18 16:23:00]
»

@webmasterX: Cred că este acolo! de pe harta indicată de Dvs-tră nu se vede mai nimic, decât că acolo ar fi, după părerea mea, verificată pe Google Earth.

Vă rog să verificați ce se întâmplă cu hărțile la care faceți referire, deoarece acestea nu se încarcă corect pe google Maps!

Mulțumesc pentru apreciere și pentru validare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[22.11.18 17:55:32]
»

@robert: Așa e, Robert! Și eu am rămas impresionată!

Mă bucur și-ți mulțumesc de ecou și vot!

webmaster
[22.11.18 18:02:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafilAUTOR REVIEW
[22.11.18 18:20:36]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos pentru încadrare!

Să aveți o seară așa cum o doriți!

ANILU
[22.11.18 21:37:40]
»

@doinafil: Inedit și interesant acest hotel... sau corturi tip iglu... foarte tare!!!

Dar cu tot confortul.

Până și veioza este inedită!!!

Și da... totul este "made-n China"... de parcă numai chinezii muncesc în lumea asta...

Pentru decorul marțian eu ti-am oferit SB-ul meritat.

Toate cele bune.

doinafilAUTOR REVIEW
[22.11.18 22:09:57]
»

@ANILU: Te pup, Anilu, și-ți mulțumesc pentru ecou și superbonus!

Da, este ceva deosebit pentru mulți dintre noi! Nu credeam că se poate așa ceva în deșert, dar, uite că se poate, dacă vrei să câștigi bani din turism!

Când te gândești că în limba română există nu numai substantivul „deșert”, ci și adjectivul „deșert” = pustiu, gol, mai că-ți vine să-i invidiezi că ei scot bani SI din... adjectivul nostru!

Bravo lor! Ei „nu-și vând țara”, ei știu să aducă bani din valorile ei!!!

krisstinna
[22.11.18 22:45:39]
»

@doinafil: Excelent articol, la fel ca și cazarea!

Pentru hazna cred ca folosesc “bacteria”, e foarte utilă, distruge tot și transforma mizeria in apă. Noi de-asta folosim la curte, nu avem canalizare la casa de vacanța. Apoi scoatem apa din hazna cu ajutorul unei pompe, avem in pădurea noastră o groapa pentru deversarea acestei ape.

Domne, Doina, in ce minunăție de loc ați fost! E mai confortabil decât in hotelurile noastre de pe litoral

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[23.11.18 00:37:53]
»

@krisstinna:

Referitor la canalizare, este posibil să fie cum spui tu! Cred că este o tehnologie mai nouă, asta cu „bacteria”!

Pe vremea când m-am școlit eu în domeniu, acu' 100 de ani , nu exista așa ceva!

Da, Krisstinnuca, este o cazare de necrezut acolo, în deșert!

Mulțumesc frumos pentru apreciere, vot și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
fra
[24.11.18 11:53:43]
»

Eu aș face o mențiune legată de poza 23 sau 24 cred, penultima mai precis: în corturile celelalte erau sigur cazate persoane care au plătit mai puțin. Dumneavoastră cel mai probabil nu cunoașteți prețul "defalcat" și mai precis prețul cazării din deșert, dar cu siguranță colega Camelia care a organizat grupul a căutat o variantă extraordinar de confortabilă pentru toată lumea și fiind un grup mai numeros a putut obține un preț bun pentru o cazare care de altfel ar fi fost cam scumpă. Și noi știam că există astfel de cazări în deșert, dar erau cam dublu spre triplu față de cât am plătit de fapt pentru excursia și cazarea o noapte în deșert. A fost incomparabil mai slabă cazarea, dar să știți că baia "taberei" noastre arăta mai bine decât cea a cazării din Amman. Noi am fost foarte mulțumiți de alegerea făcută și am dormit bine și în cortul ca cel din poza dumneavoastră, chiar în luna februarie. Deci ca o concluzie, nu naționalitatea a făcut diferența, ci prețul plătit de dumneavoastră (sau mai bine spus obținut de colega organizatoare)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[24.11.18 21:00:16]
»

@fra: Nu m-am gândit nici un moment să fac vre-o legătură între corturile campusului și naționalitatea turiștilor!

Am făcut, numai, o remarcă a ceea ce am observat acolo!

Sunt ferm convinsă că, în legătură cu prețul plătit de noi, am beneficiat de reduceri substanțiale, datorită atât Cameliei, cât - mai ales - ghidului, un iordanian de toată isprava!

Căutând poze pe net, am văzut că și acele corturi pătrățoase sunt la fel de bine dotate, ca și ale noastre.

Nu am nimic cu nici o naționalitate, toți suntem egali, mai ales ca turiști. Dacă ei au plătit mai puțin, nu știu! , este posibil să fie așa cum bănuiți!

Vă mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
fra
[24.11.18 21:13:17]
»

A, nu am vrut să sune ca o acuză că aveți prejudecăți. Am spus-o mai mult că am sesizat la cazările din Grecia și Turcia că sunt unii cărora li se pare că sunt tratați prost fix pentru că sunt români. Pe când treaba e mult mai simplă în general: prețul plătit. În Iordania chiar sunt căutați și apreciați turiștii români, pentru că nu sunt mulți și încă nu ne cunosc stilul ????

Este foarte posibil într-adevăr ca toate corturile din tabăra la care ați înnoptat să aibă un fel de "stele". Clar tabere ca acestea sunt puține în tot deșertul, poate două. Restul sunt mult mai simple, cu baie cu faianță-gresie dar la comun, într-un corp mai mare separat, chiar zidit. Am "cercetat" mai multe variante când am ales-o pe cea în care am și stat până la urmă.

Scuze pentru intervenție. Nu a fost cu intenție negativă. Din contra, mă bucur că e prezentată aici pe site și varianta asta de cazare din deșert!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[25.11.18 00:26:36]
»

@fra: Eu îmi cer scuze pentru că am înțeles greșit!

Aveți dreptate! Unii dintre co-naționalii noștri se simt mai puțin bine tratați decât turiștii din occident, spre exemplu!

Noi, din fericire, nu am simțit asta niciodată, pe oriunde am umblat! Cred că asta este urmarea rămânerii României în izolare, granițele noastre fiind închise înainte de '89.

Slavă Domnului, acum putem merge oriunde!

Mulțumesc frumos pentru răspuns!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, fra, robert

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075003862380981 sec
    ecranul dvs: 1 x 1