GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In onoarea eroilor de la Mateias
"Nu plange Maica Romanie
Ca am sa mor ne-mpartasit.
Un glont pornit spre pieptul tau,
Cu pieptul meu eu l-am oprit! "
Aceasta strofa face parte din poezia "Maica Romanie" gasita in ranita unui soldat al carui nume, din pacate, nu se cunoaste, mort in 1918, pe muntele Sorica. Cred ca este demn sa consideram ca fiecare ostas roman mort pentru tara sa, poate fi autorul acestor versuri superbe. Muntele Sorica din Carpatii de Curbura, cota 1505, a fost parte din granita dintre Austro-Ungaria si Romania, zona in care s-au dat lupte crancene chiar in ajun de 1 Decembrie 1918.
25 octombrie, este ziua Armatei Romane. Acum cateva zile mi-am propus sa scriu cateva randuri despre unele monumente din Bucuresti unde se vor depune coroane si se vor oficia slujbe de pomenire pentru ostasii cazuti pe campurile de lupta. Dar ajunsa in tinuturile muscelene, locuri de care ati remarcat ca sunt legata sufleteste, m-am oprit, impreuna cu sotul, la Mateias, la Mausoleu (neuitand insa de cele cateva monumente bucurestene). Desi s-a scris despre acesta, consider ca merita acel " memento, homo". Nu este greu de ajuns, fiind situat la 921 m altitudine, pe culmea Mateias, intre Culoarul Rucar-Bran si depresiunea Campulungului, pe DN73 (E574) ce leaga Brasovul de Campulung Muscel (cam 11 km din Campulung).
Despre Primul Razboi Mondial se cunoaste, despre implicarea Romaniei - pe tronul careia se afla regele Ferdinand I - de asemeni se stie, important fiind faptul ca regele a ales sa lupte impotriva tarii in care s-a nascut, fapt ce i-a adus excluderea din Casa Regala a Germaniei, condusa de imparatul Wilhelm al II-lea. De asemeni, fiecare am invatat sau am citit despre grelele lupte purtate de armata noastra pe fronturile Munteniei si Moldovei impotriva deosebit de dotatei si ordonatei armate germane. Despre zona musceleana se aminteste ceva mai putin, dar luptele duse aici, au fost deosebit de importante caci, Divizia a XII-a a armatei romane, parte a Grupului Namaiesti, a tinut piept armatelor inamice timp de 40 de zile, pana cand, decimata dar neanvinsa, a fost retrasa de general Averescu pe alte fronturi. Despre bravura ostasilor nostri vom afla venind la monumentul istoric, Mausoleul de la Mateias, cum este cunoscut, zis si Mausoleul eroilor de la Valea Mare Pravat.
Ajunsi in parcarea larga din fata monumentului, veti vedea un ansamblu arhitectonic format practic din doua cladiri, care dau totusi impresia de intreg. Toata constructia este din piatra de Albesti de Muscel, piatra unica in tara si renumita pentru frumusetea data de scheletele fosilizate ale micilor vietati marine de acum 60 milioane de ani, cand aici era o mare. Urcand scarile, destul de multe, in stanga, este intrarea in complex, de fapt direct in sala muzeului militar. Acest muzeu se pare ca este unic in tara prin modul de prezentare. Se plateste taxa de intrare, 5 lei (3 lei pentru copiii si pensionari) si 5 lei pentru fotografiat, destul de mica avand in vedere ca este o cladire ce necesita intretinere deosebita, fiind intr-o zona climatica cu umiditate crescuta, dar fiind in administrarea muzeului din Campulung Muscel, tarifele sunt cele practicate si in alte lacasuri de cultura locale. In dreapta si in stanga treptelor sunt doua tunuri folosite in razboi, desigur descompletate. Intrand in muzeu, primul exponat ce atrage privirea, este "Cartea eroilor Argesului" apoi uniforme militare ale ostasilor vremii, arme, obuze, medalii (este de remarcat ca numai locotenentul Opran Constantin a primit 12 medalii), pistoale pentru rachete de semnalizare, casti metalice, geanta sanitarului ce purta trusa de urgenta, aparatele de transmisiuni (armata noastra a suferit din lipsa acestor aparate, dotarea cu ceva tehnica noua, totusi insuficienta, datorandu-se generalului francez Berthelot, cel ce era seful Comandamentului Aliat al Dunarii si care a fost un prieten desavarsit al Romaniei si, ca fapt nu chiar divers, si-a donat averea Academiei Romane). Tot aici sunt steagurile regimentelor si machete ce prezinta pozitia in lupte a trupelor romane si germane. Trecand pe langa harta tarii in care sunt reprezentate toate teritoriile actuale si foste romanesti, ajungeti in a doua sala, nu inainte de a privi tripticurile mari, asemeni unor carti sfinte, unor mese de altar pentru ramasitele eroilor musceleni. Aici este sala dioramelor, unde sunt prezentate scene de lupta si un post de comanda, sub emotia produsa de efectele video-audio si sub frunzele de stejar pentru camuflaj, subtil simbol al barbatilor falnici romani ("Acolo unde-s nalti stejari / Si cat stejarii nalti imi cresc / Flacai cu piepturile tari / Ce moartea-n fata o privesc... ").
Iesind din sala dioramelor, urcam un alt rand de trepte. Un basorelief de 16 /3,5 m, reprezentand scene de lupta, realizat de un artist muscelean, este incadrat de doua panouri, ca un dialog intre eroii nostri si noi:
"Pentru onoarea Patriei si a Drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta. " Raspunsul va invit sa-l cititi acolo.
Dupa ce ne intrebam daca noi avem puterea sa ducem mai departe ce ne-au lasat eroii, urcam spre turnul care a fost initial mausoleul. Aici, trecand printr-o usa impresionanta, ajungem in asa numita capela, construita pentru rememorarea jertfei ostasilor romani, lucrata in mozaic de tip Murano, cu medalioane de ostasi necunoscuti dar si Burebista, Decebal, Traian, sf. militar Gheorghe, ocrotitorul armatei romane, lucrare efectuata de studentii de la Institutul de arta Bucuresti, indrumati de profesorul artist Achitenie. Tot aici sunt 31 de placi de marmura pe care sunt trecute numele a 2300 de eroi musceleni. Initial capela a fost pictata in tempera, pictura reprezentand victoria armatelor reunite in lupta contra Germaniei si Austro-Ungariei; pictorita a fost una din femeile de exceptie ale Romaniei, Olga Greceanu, doamna de onoare a reginei Maria, singura femeie care a avut permisiunea patriarhului de a participa la "Rugul aprins" si de a predica de la amvon. Pe o scara ingusta in spirala se coboara la osuar, unde, intr-o cripta de marmura neagra, se afla oasele a peste 400 de eroi, intr-un vas de cristal acoperit cu tricolorul si ramuri cu frunze de stejar. Sus este o inscriptie dedicata eroilor Muscelului si Argesului ce se termina cu " Glorie nemuritoare". Spre foisorul cu cruce scara este blocata.
Despre acest mausoleu pot sa va spun ca a fost ridicat la dorinta muscelenilor sprijiniti de societatea "Cultul Eroilor" patronata de regina Maria si patriarh, s-a construit partial din donatiile reginei, dupa planurile arhitectilor Dumitru Ionescu-Berechet, muscelean si State Balosin, constructia apartine unei firme italiene din Muscel si a fost terminata in 1935; initial a existat numai capela si osuarul dar degradandu-se in timp a necesitat reparatii, cele mai importante fiind facute intre anii 1980-1984. Atunci au fost ridicate cladirile muzeului, terasa de parada, lacasul pentru flacara ce nu trebuia sa se stinga (nu ardea nici acum), s-a reamenajat osuarul, fresca si s-au inlocuit picturile degradate cu mozaicul de Murano. De asemeni s-au plantat pini in spatele si in jurul mausoleului iar la 24 octombrie 1984 s-a aprins flacara si s-a inaugurat monumentul. Dupa 1990 s-a realizat sala dioramelor.
Ca aici ostasii romani au luptat cu toata forta si credinta lor, stau marturie chiar jurnale ale soldatilor inamici, unele publicate, altele marturisite localnicilor in vizitele facute pe aceste locuri, intr-un mod ce demonstreaza ca razboaiele nu apartin oamenilor simpli ca noi, doar suntem victime.
In vizita de la mausoleu, muzeograf a fost un tanar al carui nume rog sa fie publicat pentru ca merita : Costin Peligrad. Din pacate grupul de liceeni bucuresteni nu a fost la inaltimea explicatiilor oferite, m-a intrigat ca nu au fost puse intrebari desi Costin a incercat sa-i implice atat pe ei cat si cadrele didactice insotitoare, creand o legatura intre monumente istorice bucurestene, str. Berthelot, crucea rosie si luptele de la Mateias. Pacat ca au pierdut o frumoasa lectie de istorie gratis. De aceea mi-am permis sa-l intreb cum se numeste.
Si nu uitati ca astazi, 25 octombrie, este ziua armatei romane, oastea noastra cu care ne-am ridicat in lume, ca eroii sunt peste tot in pamantul nostru romanesc si-al lumii pe unde au luptat. Cum spunea pilotul militar A. Mierlusca:
"Eroii nostri sunt stejari si vulturi
Si flori de camp, tot campul romanesc.
Cand sfaramati un bulgare de glie,
Sa stiti ca-i trup din trupul stramosesc! "
Trimis de elviramvio in 25.10.15 03:01:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un review frumos și emoționant. În 2013 am vizitat Mausoleul de la Mateiaș, cred că am stat acolo cel puțin 3 ore, dar din păcate nu am scris despre acesta. Faptul ca ați scris acest articol chiar de Ziua Armatei Române ar trebui să readucă în conștiința noastră acel sentiment de patriotism, de mândrie națională, de cinstire a celor care și-au dat viața pentru o Românie liberă. Felicitări!
Un loc unde opresc multi sa faca un popas in calea ce o au de urmat. Dar multi ramana la poalele mausoleului si nu il viziteaza. Unii poate nici nu stiu ca poate fi vizitat. Un articol minunat de Ziua Armatei despre un loc in care m-am oprit de multe ori si am vizitat interiorul mausoleului dar si exteriorul sau can multa placere si mult drag. Si un punct frumos de belvedere. Caseta cu inregistrarea scenei de razboi este foarte inspirata si educativa in special pentru tinerii scolari. Bravo!
@Safta Radu -
Multumesc mult pentru ca apreciati articolul si pentru gandurile bune.
@Dan&Ema -
Multumesc mult. Din pacate multi opresc pentru a cumpara branzeturi si nu pentru eroi.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş, CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Sufletul unui român nu are cum să nu vibreze când citește review-ul dv. Versurile cu care începe review-ul, te cutremură, ca de altfel și finalul. Nu vă caut CV-ul, pentru că nu mai este nevoie. Indiferent ce profesie practicați zi de zi, sau ce ați fost, dar prin felul cum gândiți și scrieți, denotă nivelul superior la care vă aflați. La naștere, ursitoarele v-au prezis să fiți usercard @ elviramvio.Ce noroc avem noi, cititorii, Când scriu acum, sunt emoționat de review și posibil sunt subiectiv. Mă opresc aici dar înainte să mă retrag, vă văd o persoană cu un cerc auriu deasupra capului.
@Safta Radu - Sunteți din generația care vine după mine (ca vărstă, desigur). Nu știu dacă dv. în anii de liceu, ați întâlnit lecția „Patrie-patriotism” Eu încă mai țin minte bine, noțiuni, definiție, ș. a. m. d. Era una din materiile pentru admiterea în facultate și pe vremea aceea ca să reușești, trebuia să mănânci carte cu pâine. Nu sunt răutăcios, dar de ceva vreme încoace, ca să fi student, este suficient să dovedești că ai diploma de bacalaureat. Doamne ferește, nu cobesc, dar haideți să facem un exercițiu mental. Să presupunem că România este la un pas de pericolul de invadarea teritoriului și se face un apel de genul „Dragi români, primim voluntari în armată pentru a apăra glia străbună” Care-i punctul dv. de vedere? Răspunde-ți numai dacă aveți timp, dar intuiesc pe ce poziție vă situați.
@Mihai18 - Aveți dreptate, sunt dintr-o generație care vine după cea a dumneavoastră. Patrie-patriotism? Am prins și vremurile când se preda așa ceva la școală, când făceam acele ore de pregătire premilitară, îmbrăcați în uniforme albastre, cu berete. Și eu am mâncat carte cu pâine pentru admiterea la facultate, iar istoria a fost una din materiile de admitere, la care, fără să mă laud am luat nota 10. Spuneați ceva despre studenții din zilele noastre. Școala românească este, din păcate, într-un vizibil regres. Cât privește voluntariatul pentru a-mi apăra țara, nu este nevoie să mă înscriu nicăieri, de 23 de ani fac parte din acest sistem.
@Safta Radu - Am înțeles. Cred că amândoi avem stele pe umeri, ori trese.
@Mihai18 -
Multumesc pentru aprecierile la articol, in rest, homo sum...
@Safta Radu - Mă bucur. De azi sunteți pe lista celor „de pe strada mea”
Am alergat la reviewul tău. Să fiu sinceră, am rămas fără cuvinte.
Constat din poze, că acele tripticuri, acum nu erau.
Am recunoscut multe din pozele făcute și de mine, dar care nu mi-au ieșit bine.
Am impresia că ghidul era același. Excepțional!
Felicitări, e puțin spus!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mausoleul Mateias, cinste si recunoştinţă eroilor care au făcut istorie — scris în 30.06.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, Argeș — scris în 19.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Mausoleul de la Mateias - cinste si onoare celor care au luptat acolo — scris în 25.10.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Mausoleul de la Mateiaș - o pagină glorioasă din istoria neamului românesc! — scris în 02.08.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş — scris în 31.07.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Mausoleul si eroii romani — scris în 14.08.13 de andr2eea din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Mausoleul Mateiaș — scris în 31.10.12 de Alexandra92 din CAMPULUNG MUSCEL - RECOMANDĂ