GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Masca - "Satul pierdut" din Tenerife
Citisem cu ceva timp inainte de plecarea in Tenerife despre acest sat insa atractia pe care o exercita asupra noastra nu era foarte mare. Ne ziceam "Este un sat! Cat de interesant poate fi? " Ne-am hotarat totusi sa-l bifam intr-o scurta oprire pe unul din traseele noastre prin insula. Si bine am facut. Ce am gasit aici ne-a depasit toate asteptarile posibile; am gasit un loc superb, un loc de vis, ce mi s-a intiparit pe deplin in memorie si pe care nu cred ca il voi uita vreodata.
Desi tot ce am vazut in aceasta vacanta mi-a placut enorm, satul asta mi-a ramas in suflet; de la o scurta oprire am ajuns sa imi doresc sa raman aici, intr-atat de mult m-a impresionat. Recomand din suflet, tuturor celor ce viziteaza insula sa nu rateze acest loc si sa isi planifice pe cat posibil mai mult timp aici pentru ca nu ii va parea rau nici un moment de alegerea facuta.
Masca este un sat mic, asezat in mijlocul muntilor Teno, in zona Buenavista del Norte a insulei Tenerife. El este cunoscut ca cel mai frumos sat al insulei si a doua atractie a insulei dupa vulcanul Teide si nu este greu de vazut de ce.
Pe vremuri datorita pozitiei sale, intre munti, satul reprezenta o ascunzatoare din calea piratilor ce veneau dinspre Oceanul Atlantic, fiind ferit iar drumul pana aici anevoios. Astazi reprezinta o atractie turistica unde te poti pierde pentru momente bune in linistea sa si ii poti admira la nesfarsit frumusetile.
Cel mai la indemana de ajuns la Masca este cu masina. Inainte accesul se facea doar pe jos, satul fiind legat de restul insulei prin sosea abia in anul 1991, de aici si denumirea sa de "Satul pierdut" al insulei. La un moment dat aceasta vale fertila adapostea o comunitate puternica de aprozimativ sase sute de persoane. In prezent populatia mai numara doar o suta de persoane, multe dintre vechile case de piatra fiind goale iar multi dintre sateni ramanand aici doar pentru a servi nevoile turistilor.
Pentru cei ce nu au la dispozitie o masina se poate folosi transportul public care nu este insa foarte frecvent (din cate am inteles circula de luni pana vineri de 2 ori pe zi din Santiago del Teide si de luni pana vineri de 4 ori pe zi din Buenavista del Norte insa mai mult nu pot detalia ca nu l-am folosit) sau se poate cumpara o excursie organizata ce va va purta intr-un tur de o zi prin mai multe locuri, printre care si Masca (cel mai probabil gruparea se face cu Teide si Los Gigantes).
Drumul catre sat porneste din Santiago del Teide (exista indicatoare) si incepe cu o scurta urcare urmata de coborarea intre munti. Drumul ce serpuieste aproape in zig-zag ofera panorame uluitoare, ce-ti taie respiratia, asupra insulei si a muntilor. Strada este ingusta, cu greu incap doua masini; la intalnire acestea trebuie sa se pozitioneze foarte aproape de margine iar una dintre ele sa se opreasca. Drumul este dificil, cu ale sale curbe in ac de par, insa merita tot efortul. Totusi soferii neexperimentati sau care nu au rabdarea de a parcurge astfel de drumuri este bine sa se reorienteze, drumul poate fi totusi destul de inspaimantator. Eu tot drumul nu am facut decat sa stau fixata, cu ochii pironiti pe peisaj si sa ma minunez de ce pot vedea. Drumul este marginit pe o parte de stanca iar pe alta parte de prapastie. Din loc in loc pe marginea sa, isi fac loc cactusi infloriti. Nu pot sa imi imaginez totusi cum este acest drum parcurs cu autocarul unde senzatiile sunt mult mai puternice. Daca nu dati peste nici unul din sens opus va puteti considera norocosi, sunt destule iar intalnirea cu ele deloc placuta.
Exceptand orele de dimineata si seara satul este destul de aglomerat cu turisti. Exista parcari la strada principala, in varful satului. Pe anumite parti ale satului se poate intra insa este recomandat a se lasa masina aici si a se parcurge restul pe jos. Zonele de parcare sunt insa destul de neincapatoare; noi am parcat pana la urma la marginea parcarii si nu pe un loc din ea si acolo avand norocul sa fi plecat cineva inaintea noastra, dar nu inainte de a da vreo doua ture.
Prima senzatie, la coborarea din masina, este ca ceva te trage in jos, atat de abrupta este strada. Urmeaza apoi peisajul, 2 stanci ascutite formand parca un triunghi ce lasa loc albastrului oceanului. Privelistea este extraordinara; in jos multa verdeata, palmieri din abundenta, mari si impunatori, cactusi, arbusti cu flori incredibil colorate, multe dintre ele rasarite chiar in peretele de piatra.
Satul este incredibil de rural si pastreaza inca modul traditional de viata care a disparut complet de oriunde altundeva din insula.
Intregul sat este asezat in scari. Pe masura ce cobori un nivel altele apar pentru a bucura privirea. Primul nivel reprezinta practic zona de centru. Ca in cazul majoritatii satelor si oraselor spaniole, aici se afla plaza sau piata satului. Piata poarta acelasi nume cu cel al satului, Plaza Masca, cu bancute si strajuita de un copac batran, cu coroana impunatoare.
Este locul unde seara localnicii stau si vorbesc la un pahar de vin, este locul unde au loc toate evenimentele religioase si sarbatorile legale.
Exista si o bisericuta, in care incap aproximativ 80 de persoane. Aceasta biserica este punctul central al acestei mici comunitati catolice ce traieste aici si ea a suferit foarte putine modificari de-a lungul anilor.
Casele din sat sunt mici, nici o dezvoltare moderna nu are loc aici. Este pur si simplu ceva uimitor de vazut.
Satul se poate vizita si altfel, nevenind din varf cu masina, ci de jos, cu barca. Majoritatea barcilor ce opereaza din Los Gigantes se opresc in Golful Masca, de unde se poate urca pe jos, pana in varf. Drumul nu este usor si dureaza peste 4 ore. Majoritatea turistilor prefera sa ajunga cu masina in varf si sa coboare pentru a se intoarce cu barca. Drumul astfel este mult mai relaxant. Noi nu am ales aceasta varianta, nu am ajuns pana la ocean, am ajuns si am si plecat pe sosea, cu masina, insa pentru a face acest traseu este principalul motiv pentru care mi-as dori sa ma reintorc in Tenerife.
Exista asadar mai multe variante, cu masina, pe apa, pe jos, combinatii, fiecare trebuie sa isi gaseasca varianta care i se potriveste cel mai bine.
Atmosfera este extrem de relaxanta, in ciuda turistilor prezenti in numar destul de mare este liniste si te pierzi parca in peisaj si atmosfera. Din loc in loc exista magazinase cu suveniruri sau diverse produse traditionale, insa preturile nu sunt mici de loc. Exista si un mic muzeu dar nu l-am vizitat, nu stiu despre ce este vorba dar banuiesc ca ceva istorie a satului.
S-au deschis aici in timp si cateva restaurante si baruri, cele mai mai multe fiind deschise dupa-amiaza pana pe la ora 18: 00. Cel mai frumos poztionat este Chez Arlette. El este cel mai aproape de varf si cel mai aglomerat dintre toate; este situat chiar sub strada principala aproape de biserica. Terasa restaurantului, in mod particular, are vederi minunate supra vaii. Aici se pot servi limonada home-made, excelenta si racoritoare si de asemenea mancare canariana. Este un retaurant de familie, destul de marisor si aglomerat asa ca servirea nu este dintre cele mai rapide. Totusi rabdarea de a gasi o masa la umbra si asteptarea mancarii merita.
In cazul excursiilor organizate, cu timp limita, probabil ca este putin mai greu, alminteri cu siguranta merita. Nici aici preturile nu sunt mici, nu imi mai aduc aminte exact, dar pentru 12. 5 EURO se poate manca un meniu al casei, antreu cu branza de capra, fel principal si desert. Iar placerea de a manca sub frunzele unui enorm palmier, privind satul ce coboara in jos, inconjurat de o liniste placuta este nepretuita.
Ca o recomandare, este nevoie de incaltaminte potrivita. Chiar daca nu intentionati sa urcati sau sa coborati catre golf ci doar sa va plimbati prin sat, slapii nu sunt chiar o alegere buna pentru ca drumul este denivelat si inegal pietruit. Daca vreti sa vizitati bisericuta este bine sa aveti picioarele acoperite, din respect pentru cei de acolo, tinand cont de faptul ca este vorba de o comunitate canariana mica, rurala, traditionala, pentru care biserica reprezinta mult mai mult decat in marile orase.
Efectiv nu o sa va vina sa credeti cat de diferit este acest satuc. Daca veniti din statiuni, o zi petrecuta aici va fi ca si cum v-ati intoarce in timp. Cu siguranta este un "must do" si nu trebuie ratat.
Intregul loc mie mi s-a parut deosebit de frumos, de un exotism aparte. Nu stiu pentru altii cum este, dar eu am gasit aici un coltisor de Rai pentru care sper ca la un moment dat sa ma pot reintoarce in Tenerife.
Si cum am depasit deja, mai inainte, numarul de 3 review-uri pentru Tenerife, stiu ca nu va primi cele 1000 PMA standard. Nu-i nici o probleme, locatia merita insa un review si nu m-am putut abtine sa nu il scriu pentru ca cei ce vor ajunge pe insula sa nu faca greseala pe care era sa o facem si noi si sa nu ajunga in "satul pierdut".
Trimis de pink_gabi* in 17.06.10 12:27:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pink_gabi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 28.30528037 N, -16.84063407 W - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
gabita draga, ma ofer lider al sindicatului AFA care sa negocieze cu patronatul (echipa de moderatori si administrator) ca dintr-o excursie sa fie validate 5 review-ri, nu doar 3... , macar din anul 2011!
apoi, noroc ca aici in birou nu sunt muste ca citind review-ul tau am ramas cu gura cascata... cata frumusete este acolo; prin toamna iau legatura cu tine sa-mi dai cat mai multe detalii intrucat am si eu un sejur in tenerife anul viitor in februarie (cu ocazia carnavalului) si o sa-ti cer cateva pareri.
vot si aplauze totodata...
Cu cea mai mare placere mirelutza.
Insula asta are atatea locuri de vazut si sunt fericita ca am apucat sa vad destul de multe insa tot au mai ramas. Momentan sunt pe principiul ca lumea e prea mare ca sa merg de doua ori in acelasi loc insa presimt ca in Tenerife ma voi mai intoarce, peste ceva anisori.
Sunt sigura ca iti va placea, pentru ca pe langa frumusetile insulei vei avea parte si de carnaval.
Si multumesc mult de tot pentru aprecieri!
retras punctele standard, fiind al 5-lea set de impresii din acelasi obiectiv al vacantei.
Si mie mi se pare o masura nedreapta, in cazul unor reviews-uri precum cel de mai sus (felicitari din nou pink_gabi!) si multe-multe altele... dar regula e regula... Ma tot gandesc insa cum as putea-o reformula - pentru ca ea trebuie sa ramana, pentru a preveni abuzuri precum cazul in care cineva se gandeste sa scrie 10 impresii anodine doar pentru a aduna puncte... Sunt deschis la eventuale propuneri -- rog scrieti-le insa DOAR pe forum.
... "de la o scurta oprire am ajuns sa imi doresc sa raman aici, intr-atat de mult m-a impresionat."
Este fantastic cum oameni "de la oras", care in activitatile lor zilnice par a nu se putea lipsi de facilitatile oferite de tehnologia de ultima ora, sunt fascinati de asemenea locuri, si ar lasa forfota oraselor mari, pentru un sat micut, pentru un colt de Rai.
Este minunata aceasta dorinta a oamenilor de a se intoarce in natura, nu doar pentru o zi, ci daca s-ar putea, pentru tot restul vietii.
Pink gabi m-am oprit la aceasta melodie pentru impresiile tale insa daca doresti putem schimba!
Eu sper sa nu te opresti aici Gabi ! Atata timp cat ai ceva interesant de spus, ceva care ti-a placut in mod deosebit chiar te rugam sa ne impartasesti si noua din experienta ta!
webmaster poate ar fi bine sa se revizuiasca acea regula cu 3 impresii postate, daca impresiile cu numarul 5, 6. etc sunt votate si apreciate de un numar mare de cititori, eu zic ca merita sa-si recastige punctajul automat alocat, idem si pentru poze!
Vai... acum am aflat ca nici macar pozele nu se mai puncteaza! m-am suparat! citisem candva regulamentul de acordare a punctelor , dar inca nu m-am lovit de asemenea situatii...pana ieri ...; ofer o lacrima in forma de trandafir galben echipei de moderatori...
pozele au fost primit punctele si bonusurile (acolo unde a fost cazul) -- chiar merita
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Indiferent daca voi primi sau nu PMA pentru review-uri, atata timp cat mi se va parea ca merita scris o voi face.
Asa cum si eu gasesc informatii utile si necesare inainte de a vizita un loc sper ca si eu sa fiu de ajutor altora.
Acum 4 ani am avut si eu norocul sa ajung pe aceasta insula magnifica, daca mai adaug faptul ca a fost prima mea iesire din tara... imaginea e completa.
Nu are rost sa mai adaug si eu o parere despre acest loc uimitor pentru ca n-as putea s-o fac mai bine decat a fost facut deja.
Marea noastra supriza, atunci cand am ajuns aici, a fost ca am dat intamplator de acest sat, negasindu-l pe ghidul turistic (tinta noastra era sa ajungem la Far del Norte si sa trecem pe spectaculosul drum taiat prin mijlocul muntelui de la marginea insulei.
Din pacate nu am avut timpul necesar sa oprim in sat dar ne-a impresionat foarte mult peisajul si drumul serpuit pana in Masca. Sofatul pe acolo e intr-adevar o experienta ce trebuie traita, este unul din cele mai frumoase drumuri pe care am condus.
Nu ratati acest loc daca ajungeti pe insula.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' prin Tenerife» (nou-creată, între timp, pe sait)
@pink_gabi:
mutumesc pt articol, chiar cautam ceva despre Masca, pt ca am vazut pe youtube, un film despre coborarea unor turisti, pana la ocean si mi s-a parut un traseu destul de lung si mediu dificil. Intrebarea care o am si dupa film si dupa articol este: daca lasi masina in parcare sus si ajungi pe jos la ocean, cum poti sa ajungi din nou la masina, ca daca la coborare faci 3-4 ore la urcare se presupune ca faci 4-5 ore, asta daca mai ai benzina si te tin piciorele?
Unde te duce vaporasul de jos si cum poti sa-ti recuperezi masina?
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Masca - must see în Tenerife» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Satul Masca si împrejurimi - un must pentru cine vizitează Tenerife — scris în 14.07.23 de cryangel din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Satul Masca, cel care te lasă mască... — scris în 03.02.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Los Gigantes și satul Masca - musai, musai de văzut în Tenerife! — scris în 23.04.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Aventuri la satul Masca — scris în 08.08.14 de Kyandra din BUCURESTI - RECOMANDĂ