ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 2 ani și 6 luni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Istorie și credință buzoiană - Mănăstirea Rătești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Mulți dintre cei care vin în județul Buzău aleg să viziteze Vulcanii Noroioși, zona fiind destul de cunoscută și relativ accesibilă în orice anotimp. La mică distanță de Vulcanii Noroioși se află Mănăstirea Rătești, un lăcaș de cult pe care l-am vizitat într-o frumoasă după-amiază de septembrie. Despre existența acestui lăcaș de cult noi am aflat de la niște prieteni care au vizitat mănăstirea și au rămas plăcut impresionați de această locație.

Accesul către această mănăstire constă în parcurgerea până la un moment dat a aceluiași drum care ne conduce la Vulcanii Noroioși. Din DN2- E85, în localitatea Mărăcineni (chiar înainte de podul ce traversează râul Buzău, pe direcția de deplasare dinspre Focșani către Buzău), se intră în dreapta pe DJ 203 K și apoi DJ 203 L (din localitatea Săpoca), rută care ne va conduce către localitatea Berca. În această localitate drumul se bifurcă, un indicator ne arată către dreapta drumul spre vulcani (DJ 102 F), iar altul ne spune că înainte, la 5 kilometri, se află Mănăstirea Rătești, din localitatea cu același nume. Mănăstirea se află situată pe un deal pe partea dreaptă, iar drumul de acces urcă printr-o pădure și iese dintr-o dată la poarta lăcașului de cult.

Descrierea Mănăstirii Rătești

Ajunși aici pentru prima dată, am văzut pe partea stângă cupola mănăstirii ridicându-se în mijlocul unei curți pline de vegetație, iar peste drum de curtea mănăstirii am observat o cladire nouă pe două nivele, având forma literei U. Curioși, ne-am apropiat de poarta închisă a acestei clădiri și am citit pe o siglă de pe zidul clădirii: Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Epifanie al Ciprului” Rătești. Clădirea are două aripi laterale, unite în fundal de Paraclisul purtând hramul ” Sfântul Epifanie al Ciprului”.

După ce am admirat și fotografiat clădirea Liceului Teologic Ortodox, ne-am întors privirile și ne-am îndreptat pașii către poarta ce avea să ne permită accesul spre curtea interioară a Mănăstirii Rătești. Am parcurs o alee mărginită de o parte de un gard metalic, iar de cealaltă parte de chilii și straturi de flori și am ajuns la clopotnița mănăstirii, care datează, după cum este inscripționat pe zidul exterior, din anul 1865; pe sub clopotniță am intrat în curtea interioară a mănăstirii, mărginită de numeroase chilii și de straturi de flori multicolore. În mijlocul curții se înalță semeață Biserica mare a Mănăstirii Rătești, purtând hramurile ”Sfânta Treime” și ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir”. O tăbliță aflată pe zidul din stânga intrării ne anunță faptul că această clădire face parte din categoria monumentelor istorice. Am pătruns în interiorul Bisericii unde am fost impresionați și am admirat în liniște icoanele pictate pe ziduri. Din pisania afișată în interiorul mănăstirii am aflat că edificiul a suferit de-a lungul timpului două restaurări, ocazii cu care a fost refăcută și pictura interioară: în anul 1930 și în anul 1974. Restaurarea din 1974 a presupus refacerea integrală a picturii, această lucrare artistică fiind efectuată de pictorul Teodorescu Octavian din Buzău, conform datelor prezentate în pisanie. În interiorul mănăstirii există un loc amenajat de unde poți achiziționa diverse suveniruri religioase, iar într-un colț există un vas cu robinet din care se poate lua aghiasmă.

Ieșind din Biserica ”Sfânta Treime” și ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir” atenția ne-a fost captată de o fântână acoperită, aflată în stânga bisericii. Inscripția de pe tubul fântânii ne indică anul construirii (1911), precum și pe constructorul acesteia: Fotine I. Xenocrat.

Dincolo de fântână ne-a atras atenția un alt indicator cu inscripția de Monument Istoric, plasat pe una dintre clădirile situate pe rândul de chilii. Întrucât ne întâlnisem doar cu două călugărițe în incinta mănăstirii, care se rugau în interiorul bisericii, nu le-am mai deranjat pentru a le întreba ce se află în interiorul acestei clădiri, a cărei ușă era închisă. Ulterior, ajunși acasă, am aflat că acolo se află colecția muzeală a mănăstirii, iar printre obiectele expuse se poate admira o mitră care a aparținut Episcopului Chesarie (1825 - 1846) sau diverse cărți bisericești cu vechime și importanță deosebită, cum ar fi: Biblia de la București (fragment din anul 1688) sau Biblia poliglotă (scrisă la Paris în 1629, având text ebraic, latin și grecesc).

În spatele bisericii mari, în lateral pe partea dreaptă, se află o biserică mai mică împrejmuită de un cimitir. Aceasta poartă hramul ”Învierea lui Lazăr” și a fost construită în anul 1867. În cimitir și-au găsit liniștea eternă duhovnicii și maicile care au viețuit de-a lungul timpului la Mănăstirea Rătești.

Pașii ne-au purtat încet către ieșirea din curtea mănăstirii. Uitându-ne pe cer, am văzut că ”soarele se pregătește să facă nani”, cum ar fi spus nepoțelul nostru, așa că ne-am îndreptat repejor către mașină care avea să ne ducă acasă, obosiți dar fericiți după micul periplu de sâmbătă după-amiază.

Scurt istoric

Mănăstirea Rătești este unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult de pe raza județului Buzău. Prima atestare documentară a Schitului Rătești (denumire sub care apare în acte până în 1868) datează din anul 1634 atunci când un monah local, Sofronie de la Gomoiești, dona acestui așezământ monahal câteva parcele de pământ. Prin urmare, Schitul Rătești era înființat la această dată.

În anul 1844, sub atenta grijă a episcopului Chesarie Căpățână al Buzăului, este finalizată construcția Bisericii mari a mănăstirii, care va purta hramurile ”Sfânta Treime” și ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir”. Cele două hramuri purtate au aparținut celor două biserici din lemn mai vechi, pe temelia cărora a fost ctitorită această biserică nouă. Pictura inițială a bisericii a fost realizată în perioada 1843-1844 de Nicolae Teodorescu pitarul – conducătorul Școlii de zugravi de la Buzău, ajutat de nepotul său – Gheorghe Tattarescu.

Istoria Liceului Teologic Ortodox ”Sfântul Epifanie al Ciprului” este mult mai recentă; acesta a fost înființat în anul 1996, iar clădirea nouă a fost finalizată și dată în folosință pentru anul școlar 2001-2002. Construirea acestui complex de învățământ teologic la Rătești a avut ca principal argument faptul că acest lăcaș de cult are o tradiție mult mai îndepărtată în învățământul teologic, în anul 1861 fiind înființată aici o școală pentru călugărițe și fete sărmane.

Despre această mănăstire, unde viețuiesc în prezent 60 de maici, mai pot fi spuse multe lucruri frumoase. Eu o să mă opresc aici, nu înainte de a încărca și câteva dintre fotografiile noastre făcute la Mănăstirea Rătești, cu speranța că informațiile prezentate de mine vor folosi poate și altor iubitori de frumos, care vor vizita interesantele meleaguri buzoiene.


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 06.10.12 22:17:38
Validat / Publicat: 07.10.12 07:44:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3975 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Rătești / Drumul șerpuiește prin pădurea din apropierea Mănăstirii Rătești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[07.10.12 07:19:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

--

Buzaul, cu remarcabila imbinare munte-ses, cu uimitoarele fenomene naturale oferite turistului insetat de cunoastere sau explorare, merita, pe langa o promovare speciala pe AFA, si o rubrica proprie dedicata locurilor de suflet si credinta pe care le gazduieste si ofera (alta uimire, descoperire minunata ptr mine personal).

Articolul a fost mutat in noua rubrica 'Manastiri buzoiene', creata in urma cu doua minute pe site.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.12 12:33:20]
»

Despre această mănăstire, unde viețuiesc în prezent 60 de maici, mai pot fi spuse multe lucruri frumoase. Eu o să mă opresc aici, nu înainte de a încărca și câteva dintre fotografiile noastre făcute la Mănăstirea Rătești, cu speranța că informațiile prezentate de mine vor folosi poate și altor iubitori de frumos, care vor vizita interesantele meleaguri buzoiene.

În ce mă privește, speranața ta s-a împlinit: apreciind atât review-ul, cât și fotografiile, găsesc că informațiile pe care ni le-ai furnizat sunt un imbold spre a trece și pragul acestei mari mănăstiri (foarte mare, înțeleg, de vreme ce are 60 de viețuitoare). Pentru aceasta, un bun prilej ar fi fost peste două săptămâni, când se sărbătorește hramul, dar distanța e un obstacol pe care îl am în vedere atunci când am de gând să pornesc la drum. De data asta, voi amâna întâlnirea cu Mănăstirea Rătești, rămâne pe altă dată! Oricum, pentru cei din zone mai apropiate, e o bună oportunitate de a se plimba și cu folos pentru suflet!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor
[07.10.12 15:05:40]
»

De menţionat, în apropierea mănăstirii, satul Pârscov, unde s-a născut Vasile Voiculescu şi unde se poate vizita casa memorială. Tot la Pârscov a făcut clasele primare Andrei Pleşu, care îşi aminteşte cu plăcere acei ani, întărind ideea că şcolile primare ar trebui să se situeze, toate, la ţară, pentru ca copiii să ia contact nemijlocit cu natura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[07.10.12 17:41:58]
»

Mă bucur că încă un fan al peisajelor buzoiene face efortul de a le promova.

De la Mănăstirea Răteşti, un drum accesibil duce în sus spre Viforâta printr-o pădure pe unde cruci de piatra localizate pe cumpăna apelor - inscripţionate cu caractere ciudate, marchează hotarul cine ştie căror teritorii de acum cîteva sute de ani. Eu nu m-am lămurit, fiindcă nu semănau cu caracterele chirilice actuale.

Pădurea este frumoasă, iar odată ieşit în sus pe culmea care duce spre Viforâta, de pe Dealurile Dalmei peisajul se deschide magic atât spe Valea Bălănesei cât şi spre Dealurile Bocului.

Pentru cine are timp, merită să urce până la Viforâta, de dragul unor peisaje frumoase şi a unor curiozităţi interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[08.10.12 09:17:34]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

vasilica
[07.11.12 14:43:00]
»

Mănăstirea are într-adevăr o istorie lungă, presărată cu felurite întâmplări. Dacă la începutul secolului cunoscuse o perioadă de bunăstare şi faimă, după război şi apoi după naţionalizare a decăzut, ca multe alte mănăstiri, la un nivel de minimă rezistenţă. Terenurile dimprejur, inclusiv pădurea de nuci şi duzi de pe dealurile din spate au aparţinut stăreţiei care deţinea o presă de ulei (f scump, de nuci!) şi valorifica şi alte produse agricole, spre folosul comunităţii. După anii '46-'48, lucrurile s-au schimbat dramatic, numărul de măicuţe s-a împuţinat, (prin lege neavând voie să rămână în călugărie decât femeile trecute de o anumită vârstă, astfel că cele tinere au luat drumul laic, care-ncotro) iar autonomia şi-au păstrat-o cu greu producând lumânări de ceară, covoare manuale şi alte câteva mărunţişuri. S-a instaurat restriştea dar şi liniştea. Abia prin anii '80, locurile au început să aibă oarece căutare iar turismul religios şi nu numai a început să aducă oaspeţi tot mai mulţi. În zilele noastre, încă mai vin credincioşi fideli, fie la sărbătorile mari, fie pe durata verii la odihnă şi reculegere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, mariana.olaru, vasilica
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri şi biserici buzoiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075710773468018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1