ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

S.O.S. - complexul monahal Zamfira!

TIPĂREȘTE

Zilele trecute am urmărit cu stupoare un reportaj despre acest monument de arhitectură ecleziastică, acolo unde marele pictor român Nicolae Grigorescu şi-a început ucenicia în urmă cu 160 de ani.

Conform acestei televiziuni, se pare că acum ar fi nevoie de 8 milioane de euro pentru a recondiţiona acest lăcaş de cult, devenind în foarte puţin timp o ruină iconografică.

Umezeala persistentă a intrat în mobilierul de cult, acestea ajungând într-o stare precară a iconostasului şi a altarului.

Ce-i mai grav este că, scurgerile de la turla acoperită cu tablă galvanică şi igrasia macină stratul suport în care pictorul şi-a lăsat amprenta, şfârtecând din chipurile sfinţilor, pictaţi cu atâta talent şi migală.

Consiliul judeţean din Prahova nu a intervenit în protejarea monumentului, amplele lucrări de reparaţii fiind lăsate la îndeletnicirea şi rugăciunile celor 30 de măicuţe ce sălăşluiesc în acest complex monahal.

Cu toate că pe zi ce trece, defrişarea din zona Munţilor Grohotiş are mare amploare, edilii nu au ochi şi pentru a acorda fonduri pentru restaurare chiar dacă dispun de fonduri europene.

Cum am ajuns aici :

Mănăstirea se află la jumătatea drumului dintre Ploieşti şi Vălenii de Munte pe teritoriul Lipăneşti, în comuna Zamfira.

După o mini -întâlnire AFA-istă la o pensiune din Moeciu - alături de utilizatorii site-ului Bălaşa Violeta, Dana Necula, pacurarcris şi Johnyredlabel, am decis să mergem într-un scurt pelerinaj pe drumul naţional 1A, pentru a simţi energia divină de la mănăstirile de pe Valea Teleajenului : Mănăstirea Cheia (sfinţită în anul 1770), Sfânta Mănăstire Suzana Pangar (clădită în 1739 ,,căzând pradă pârjolului în 1971´´) şi-n drum spre casă, acest lăcaş monahal.

Incontestabila prietenie şi comuniunea de pe acest site, ne-a îndrumat spre o caravană a mântuirii, însoţiţi de o lumină imuabilă atotcuprinzătoare şi de o plenară sensibilitate.

De-a lungul tumultului timpului, un cuvânt a devenit bucăţi din sufletul meu, cel mai puternic sentiment si un filon preţios de sinceritate dezinteresată - prietenia!

Complexul monahal :

Aşezământul dispune de o parcare generoasă monitorizată de cerşetorii autohtoni, ce te focalizează de cum te dai jos din maşină.

Sunt convins că acest fenomen nu a fost inventat de noi, dar cert este că aceste persoane ne-au stigmatizat în toată Europa.

De la pauperitate şi milă, am trecut la contemplare şi emoţie.

În stânga schitului se află un magazin cu obiecte bisericeşti, icoane, suveniruri şi o gamă variată de produse, precum : miere, dulceaţă, siropuri naturale din muguri de brad... etc.

Poarta este dăltuită în lemn masiv şi-L reprezintă într-o parte pe Sfântul Arhanghel Mihail, şi-n dreapta intrării pe Prea Înaltul Arhanghel Gavril. (vezi foto)

Intrarea boltită precede o superbă grădină ornată cu un mozaic pastelat al florilor, salcii plângătoare şi un tărâm binecuvântat al arborilor ornamentali şi al coniferelor.

Aleele pietruite duc spre liniştea chiliilor unde se odihnesc călugăriţele, locuinţe dotate cu toate utilităţile, graţie preocupării deosebite a vrednicului de pomenire, Patriarhul Justinian.

Ctitorită în primii ani ai secolului al XVII-lea la iniţiativa enoriaşei Zamfira Apostol, complexul monahal cuprinde două biserici, considerate monumente culturale şi o colecţie de artă bisericească.

Scurt istoric :

Prima biserică are hramul Sfintei Treimi şi este amplasată în cimitirul din afara incintei.

A fost prima clădire bisericească construită între anii 1719 - 1743, de către soţia lui Manuel Apostol, duhovnic de încredere la curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu şi un avuţit al acestor meleaguri.

A doua biserică, numită şi biserica mare, fondată de Mitropolitul Nifon între anii 1855-1857 cu hramul principal al Înălţării Domnului, a transformat aşezământul într-un schit pentru maici.

Importanţa artistică a acestei biserici constă în frescele pictate de marele artist român, la o vârstă fragedă de numai 18 ani.

Mai mult, acest lăcaş de cult poate fi considerat unica executată în frescă de Nicolae Grigorescu .

În urmă cu aproape 160 de ani, marele pictor a primit 500 de galbeni pentru pictarea Mănăstirii Zamfira, fiind primul contract de acest gen, semnat în iulie 1856.

Influenţele şi talentul pictorului şi-au lăsat amprentele în picturile murale şi-n special pe icoanele iconostatului, executate într-un timp record, de numai un an şi două luni - din 16 iulie 1856 până pe 8 septembrie 1857.

De menţionat că, singura semnătură a lui Grigorescu păstrată intactă se află pe icoana Maicii Domnului din anul 1857.

De-a lungul timpului picturile sale au suportat mai multe restaurări, ultima şi cea mai importantă fiind cea executată în anii ´80 de către specialistul-restaurator Chiriac Ion, care a îndepărtat părţile repictate de alţi artişti locali şi a scos la lumină pictura originală.

Notă :

Sigur, toate informaţiile de mai sus privind un scurt istoric al locului sunt rodul documentării specialiştilor, pe care mănăstirea le-a preluat afişându-le la intrare.

De asemenea, am folosit fragmente din reportaj, drept care, recunosc că nu-i o creaţie proprie şi nu mi-o însuşesc!

În partea de sud se găsesc locurile de veci a cinci membri din familia lui Nicolae Iorga (mama, fratele şi trei cei copii), iar în partea nordică mormântul profesorului de muzică psaltică, Ştefănache Popescu.

Colecţia de artă bisericească conţine obiecte care au aparţinut acestor două biserici şi diferite donaţii constând în : icoane pe lemn, pe sticlă sau pe pânză, obiecte de cult, potire, sculpturi, veşminte, cărţi bisericeşti şi broderii datând din secolele XVIII, XIX şi XX.

Aş fi înfrumuseţat cu mai multe fotografii acest articol, însă în interiorul bisericii mari nu ai voie cu aparatul foto!

Am păcătuit şi am ,,furat´´ câteva instantanee fără a încadra imaginile, până când una dintre călugăriţe a auzit declanşatorul şi m-a rugat în cel mai cucernic mod, să încetez cu această preocupare şi să mă bucur doar vizual de frescele de mare valoare.

Din păcate, ce n-au reuşit cutremurele din anii precedenţi, în mod deosebit cel din 1977 care a adus mari stricăciuni clădirilor din Patrimoniul Naţional, au reuşit vicisitudinile vremii şi... nepăsarea! :(

Nu este doar un exemplu izolat, există conace şi cetăţi demolate (a se înţelege furate cărămidă cu cărămidă!), clădiri istorice în stare de degradare (unde se adăpostesc oamenii străzii!), centre culturale retrocedate lăsate în paragină, ca să nu mai vorbesc de efectul urbanizării moderne ce-şi alocă suprafeţe arheologice pentru a construi cartiere rezidenţiale.

Din punctul meu de vedere, toate aceste vestigii ale culturii româneşti, ar trebui să beneficieze de mai multă atenţie din partea autorităţilor, deoarece, in definitiv, orice ruină este un loc unde viaţa si civilizaţia, candva infloritoare, au pierit ori si-a abandonat cauza.

Şi noi în calitate de turişti-narativi trebuie să fim mai responsabili şi să le arătăm acestor instituţii care le sunt priorităţile, pentru intensificarea acti­vi­tăţilor de conservare şi de restaurare.

Nu se mai poate vorbi de lipsa resurselor financiare, ci doar de slabă implicare asupra unor valori care în curând vor trece la capitolul... pierderi irecuperabile!

„Înlăuntrul nostru toţi suntem la fel, cultura e singura care face diferenţa!” - Confucius

Vacanţe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 03.02.15 14:29:18
Validat / Publicat: 03.02.15 19:39:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2452 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrare în complexul monahal Zamfira
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76000 PMA (din 63 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[03.02.15 17:12:46]
»

@Marian Preda

Ai folosit pentru ilustrarea review-ului şi fotografii "împrumutate" de pe net?

webmaster15
[03.02.15 17:14:36]
»

Mutat la rubrica "Mănăstirea Zamfira [Lipănești, PH]" (deja existentă pe sait).

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.02.15 17:20:17]
»

@webmaster15 -

Salut, web!

Pozele 13 şi 14 sunt de pe net, da!

webmaster15
[03.02.15 17:27:11]
»

Fotografiile sunt păstrate pentru o mai bună ilustrare a review-ului, fiind publicate fără PMA, dar te rog, pe viitor să limitezi folosirea fotografiilor "împrumutate" de pe net şi mai ales, să anunţi dacă ai făcut asta, fără să mai aştepţi să te chestionăm noi.

Mulţumesc!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.02.15 17:33:02]
»

@webmaster15 -

Ok, web! Mulţumesc!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.02.15 21:11:56]
»

@Marian Preda - Întîmplător sau nu, SB e de la mine

Ce sunt eu nelămurit /am uitat : dacă veneam de la Moieciu, nu e în octombrie 2013 (focul lui Sumedru, alea, alea)? Iar dacă veneam de la Hanul cu Urși, ar fi fost septembrie... oricum, nu e august cum e trecut în caseta tehnică...

Dan&Ema
[03.02.15 22:09:41]
»

Am vizitat de cateva ori Mn Zamfira si am ramas de fiecare data cu o impresie foarte placuta despre biserica pictura de exceptie si curte.

Imi pare atat de rau ca se degradeaza si ramane revoltator ca din multitudinea de bani stransi pe acatiste pe icoane si alte amintiri sau din cutia milei nu se investeste in intretinerea si repararea intregului ansamblu manastiresc! Si sunt milioane de lei pe care vizitatorii multi la numar ii lasa in buzunarele manastirii. Sa nu mai spunem de lipsa de chitante de eludarea impozitelor etc.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.02.15 22:24:53]
»

@johnnyredlabel: Desi review-ul lui Marian m-a intristat putin, totusi mi-a trezit amintiri placute ale prieteniei noastre AFA-iste. A inceput intr-un weekend superb de septembrie, la Hanul cu Ursi, ce s-a finalizat cu acel frumos pelerinaj la cele 3 manastiri. JRL, daca-ti mai amintesti, de la Veturia n-am mai plecat in sir indian, ci ca portanichiile Salutari din vacanta si la belle vedere sa va revad va fi o placere.

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.02.15 23:32:51]
»

@dananecula - Da, corect! Deci septembrie a fost...

Și, în vacanță... unde? . Poate mai scrii pe aici

Carmen Ion
[04.02.15 08:57:10]
»

@Marian Preda - Cu mare tristeţe aflu de starea de degradare în care a ajuns această mănăstire, pe care am vizitat-o prima oară prin clasa a VI-a, împreună cu diriginta şi colegii mei de şcoală. Îmi amintesc perfect ce emoţionaţi am fost cu toţii la vederea picturilor lui Grigorescu. Nu este, din păcate, unicul exemplu de nepăsarea crasă în materie de prezervare a comorilor religioase, arhitectonice şi artistice ale acestei ţări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.02.15 09:56:00]
»

@dananecula - & @johnnyredlabel -

Vă mulţumesc pentru precizări, pentru clipele frumoase petrecute împreună, pentru... tot!

Chiar dacă am fost oripilat de ce se întâmplă cu această biserică, mi-am amintit cu drag de ieşirile noastre şi-n special de acest tur ecumenic în care toţi aveam sentimente egale, ne-am întărit credinţa şi ne-am eliberat spiritul...

Vacanţe frumoase! La bună (beel) vedere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.02.15 10:00:28]
»

@Dan&Ema -

Catedrala Mântuirii Neamului Românesc se ocupă de toate aceste... ofrande!

Îţi mulţumesc pentru comment şi vizită!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.02.15 10:18:50]
»

@Carmen Ion -

Din păcate, nu trece o zi să nu citesc sau să nu aud prin intermediul media de vreo biserică, casă memorială sau alt monument cultural aflat într-o stare avansată de degradare. Îmi stăruieşte în minte cazul Cetăţii Râşnov (vezi impresii) acolo unde autorităţile locale au dat autorizaţii unui concesionar italian pentru a construi un... hotel!!

La polul opus, Casa memorială a lui Ion Creangă stă să se prăbuşească din motive birocratice... şi exemplele ar putea continua. Se observă că toţi acei proprietari care au apucat prin metode îndoielnice să pună mâna pe aceste valori, nu dau doi bani pe clădire şi aşteaptă ca acestea să se dărâme pentru a beneficia de terenul de sub ele - o adevărată mină de aur imobiliar.

Vă mulţumesc! Vacanţe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.02.15 10:53:16]
»

Casa memorială a lui Ion Creangă stă să se prăbuşească din motive birocratice...

@Marian Preda Din câte ştiu eu, Casa Memorială se află într-o stare foarte bună, este bine îngrijită şi conservată. Cel puţin, nouă ne-a lăsat o impresie foarte bună (vezi impresii) şi sunt sigur că lucrurile nu s-au schimbat drastic într-un timp atât de scurt.

Sunt aproape ferm convins că la mijloc a intervenit totuşi o confuzie (de altfel, destul de des întâlnită) şi că defapt este vorba despre "Bojdeuca lui Creangă" de la Iaşi, nu?

P.S.: Mă abţin să zic ceva despre "administraţia" Patriarhiei că tare mi-e teamă că aruncă vreunul cu pietre după mine

Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.02.15 11:06:40]
»

@urjanclaudiu -

Foarte tare!

Claudiu, ţi-am citit cu mare drag rw-ul mai sus amintit şi l-am apreciat la timpul cuvenit.

Cât despre Casa Memorială a lui Creangă, într-adevăr acum arată ok datorită "cosmetizării" şi a intervenţiei unui nespecialist. Din acest motiv, administratorii au probleme cu avizele, mai concret, sunt cercetaţi pentru că nu au aşteptat toate aprobările şi s-au apucat de reabilitare! Incredibil, nu?

Doamne ajută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.02.15 11:14:54]
»

@Marian Preda - Na belea, că p'asta nu am ştiut-o . Auzisem că la "Bojdeucă" sunt probleme dar se pare că... mai am multe de aflat .

Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.02.15 11:47:56]
»

@urjanclaudiu -

Din câte am citit, la fel s-a-ntâmplat şi cu Schitul lui Onufrie, articol pe care l-ai publicat de curând.

În cele din urmă autorităţile lăsându-l în... sihăstria sa!

O zi frumoasă! Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Dan&Ema, dananecula, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Zamfira [Zamfira, PH]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065783023834229 sec
    ecranul dvs: 1 x 1