GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce am vizitat mănăstirea Humor, următoarea noastră oprire, în drumul spre casă, a fost destul de aproape, la aproximativ 10 kilometri, la o altă mănăstire şi anume la mănăstirea Voroneţ. Am citit într-un articol că aceasta mănăstire mai poartă numele de ˝Capela Sixtină a orientului˝ şi am vrut să văd de ce a fost numită aşa.
Ca să ajungem la mănăstirea Voroneţ, am pornit pe drumul naţional DN 17, Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, iar la ieşirea din Gura Humorului am virat la stânga, în dreptul indicatorului care ne îndrumă spre mănăstire, apoi pe drumul judeţean DJ 177 D, până la mănăstire. Drumul trece peste râul Moldova şi este paralel cu pârăul Voroneţ. Pe drum sunt o mulţime de pensiuni care oferă cazare. Am ajuns într-o parcare, cu plată, unde am lăsat maşina, apoi am pornit la pas, printre tarabele cu obiecte de artizanat spre mănăstire. Una dintre tarabe mi-a atras atenţia în mod deosebit, scria că vinde ˝poale în brâu˝ şi ˝bere de casă˝. De bere nu m-am putut atinge (eram cu maşina) iar plăcintele erau la dospit, aşa că mi-am pus pofta în cui şi am înghiţit în sec.
Am ajuns în faţa zidului care înconjoară mănăstirea, îndrumaţi de un indicator am ajuns la poarta mănăstiri. Poarta mănăstirii se află sub turnul clopotniţă. Imediat după poartă pe nişte mese se vând obiecte religioase şi biletele de intrare la mănăstire. Valoarea unui bilet este de 5 lei pentru adulţi, pentru taxa foto se percep alţi 10 lei. Fotografiatul în interiorul bisericii este interzis.
Înainte de a pătrunde în curtea bisericii şă vă povestesc puţin despre istoria acestui lăcaş de cult.
Intoria acestui lăcaş de cult începe cu o legendă a cronicarului Ioan Neculce. Se spune că în timpul unui război cu turcii pe care Ştefan cel Mare era pe punctul de al pierde, acesta s-a retras în munţi şi s-a întâlnit cu, călugărul Danil Sihastru, s-a plâns acestuia că nu-i poate biruii pe turci iar ţara va cădea pe mâinile lor. Danil Sihastru i-a spus să continue lupta pentru că cu ajutorul lui Dumnezeu va câştiga, iar drept mulţumire, trebuie să ridice o mănăstire pe acest loc care să aibă hramul Sfântul Gheorghe. Cronica lui Ioan Neculce nu suna chiar aşa, dar eu am scris-o cum am auzit-o de la alţii. Se pare că Ştefan cel Mare i-a biruit pe turci, pentru că astfel nu ar fi ridicat această superbă mănăstire.
Lăsând gluma la oparte, biserica mănăstirii Voroneţ, a fost ridicată în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, în anul 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni, între 26 mai şi 14 septembrie.
Am intrat în curtea mănăstirii, aici spre deosebire de mănăstirea Humor, unde eram singuri, se aflau o mulţime de oameni, printre care şi un grup numeros de vorbitori de limba franceză. Curtea este mare, bine îngrijită şi plină de flori multicolore.
Ne-am îndreptat spre biserică şi i-am admirat frumuseţea exterioară cu ale sale freşce în care culoarea dominanră este albastru de Voroneţ. Freşcele exterioare au fost pictate la peste 50 de ani de la construirea bisericii, în anul 1547. Pe un fond albastru, picturile de pe faţada exterioară se succed ca un imens covor, încâtând privirea vizitatorului. În cea mai mare pictură este redată ˝Judecata de apoi˝ un loc în care probabil toţi vom ajunge. Această frescă este atât de împresionantă din punct de vedere al picturii şi de coerentă din punct de vedere teologic încât a ajuns să fie comparată cu creaţia lui Michelangelo din Capela Sixtină. Ambele picturi au fost realizate cam în aceiaşi perioadă. Acesta este motivul pentru care Mănăstirea Voroneţ este numită ˝Capela Sixtină a orientului˝. Pictura ˝Judecăţii˝ ocupă tot peretele de vest al bisericii. În alte picturi de pe faţadă sunt reprezentate şcene din viaţa unor sfinţi, sf. Gheorghe omorând balaurul, sf. Nicolae împârţind daruri şi alţi sfinţ. Mai sunt reprezentate şi şcene din viaţa lui Isus cu arborele genealogic al mântuitorului. Pe coloanele exterioare sunt pictate feţele a marilor filozofi Aristotel şi Platon.
Arhitectura bisericii este specifică stilului moldovenesc, fiind o îmbinare între stilul bizantin şi stilul gotic. Din stilul bizantin provine sistemul de boltire şi împărţirea bisericii în pronaos, naos şi altar. Din stilul gotic găsim chenarele uşilor şi geamurilor sub formă de arc frânt, contraforturile exterioare. Cineva spunea despre această biserică că este ˝ o biserică bizantină construită cu mâini gotice˝
Dar să pătrundem şi în biserică. Chiar dacă fotografiatul în interior este interzis, am prin câteva momente când nu era vreo călugăriţă atentă şi am făcut câteva poze, fără bliţ.
Se intră mai întâi într-un pridvor. Pridvorul a fost adăuguat în timpul domniei lui Petru Rareş. Aici vedem pictată figura sfântului Ilie. Pe un perete este pictat un calendar ortodox. Tot în pridvor avem ocazia de a vedea forma iniţială a biserici redătă într-un tablou. Biserica îniţială construită de Ştefan cel Mare a suferit unele modificări în timpul mitropolitului Grigorie Roşca, mitropolit ˝ responsabil˝ de cea ce vedem astăzi pe exteriorul bisericii. Pe uşa de la intrare în pronaos se află o pisanie scrisă în piatră din care aflăm numele întemeietorului şi anul construirii lăcaşului de cult.
În pronaos, care este în acelaş timp şi necropolă se află mormântul lui Danil Sihastrul, primul stareţ al mănăstirii, cel care l-a ajutat pe Ştefan cel Mare să-i înfrângă pe turci. Tot în pronaos se află pictat portretul ctitorului Ştefan cel Mare împreună cu ultima sa nevastă, domna Voichiţa şi cu moştenitorul acestuia Bogdan.
Pictura din naos şi altar darează din vremea lui Ştefan cel Mare. Printre picturile de aici descoperim ˝ Cina cea de Taină˝, în altă pictură este redat momentul ˝ Spălarea picioarelor Mântuitorului˝ mai găsim şi o şcenă cu ˝Împărtăşirea Apostolilor˝ altă cu rugăciunea lui Isus de pe Muntele Măslinilor. Catapeteasma altarului are o valoare artistică deosebită. Este făcută din lemn de tisa scupltat şi aurit. Tot în naos putem admira şi tronul Mitropolitului Grigorie Roşca, mitropolitul care a condus lucrările de pictură exterioară.
Părăsim intrriorul bisericii şi mai facem câţiva paşi prin curea acesteia. Nu v-am spus că viaţa monahală la acestă mănăstire s-a oprit în anul 1785 când Bucovina a fost anexată Imperiului Hasburgic. Apoi după revenirea Bucovienei la ˝ţara mamă˝ şi în timpul regimului comunist, mănăstirea a fost utilizata ca şi muzeu, pentru ai admira pictura exterioară. Mănăstirea şi-a reluat activitatea în anul 1991, iar de atunci este vizitată de mii de turişti anual. Biserica mănăstirii Voroneţ este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
Dacă ajungeţi prin zonă vizitaţi această unică mănăstire.
Trimis de zlatna in 12.07.17 09:42:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VORONEȚ.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.51742990 N, 25.86487220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superbonusul binemeritat a sosit pentru: Capela Sixtina a Orientului!
Felicitari pentru articolul si fotografiile minunate!
Calatori placute!
@Dana2008: Muţumesc pentru vizită, aprecieri şi votul de superbonus.
@zlatna: Normal ca nici aceasta Mânăstire nu putea sa ne lipsească din traseu. Concediul petrecut in 2008 in Bucovina și Moldova a fost unul deosebit și am văzut atunci o mulțime de mănăstiri, una mai frumoasa ca cealaltă și fiecare cu Frumusețea ei specifica.
Pe lângă recunoscutului, albastru de Voronet, eea ce m-a impresionat atunci a fost pictura care reprezenta Judecată de apoi, și care mi s-a părut una dintre cele mai expresive.
Mi-ar plăcea sa mai fac încă o data acest traseu, însă deocamdată mai exista și alte destinații pe care vreau sa le explorez.
Felicitări, votat cu mare plăcere.
@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi vot.
Mănăstirea Voroneţ este cunoscută mai mult pentru celebra sa culare albastră.
Tabloul cu ˝Judecata de apoi˝ m-a impresionat foarte mult. Înainte de a vizita mănăstirea nu ştiam de acest tablou, acum o să-l ţin minte toată viaţa. Păcat că intemperiile a distrus o parte din picturile de pe peretele nordic.
Toate cele bune.
@zlatna: La omul sarac nici boiii nu-i trag! Asta sunt eu! Incepusem sa scriu un ecou la acest articol si cand ma apropiam de final, curentul s-a plictisit si pret de o secunda a plecat la culcare. Sufucient sa stearga munca mea si sa fiu nevoit sa o iau de la capat. Ultima mea intalnire cu Giuvaierul Moldovei a fost in 16 iulie 2009, in timpul unui concediu de o saptamana la Vatra Dornei, cand am vizitat cele doua manastiri pe care le-ati prezentat in aceste doua articole. Imi amintesc cu placere de drumul strajuit de mesteceni tineri, care astazi ar trebui sa fie niste copaci zdraveni, de reintalnirea cu albastrul de Voronet vestit in toata lumea. Imi permit, riscand sa fiu certat, poate, sa adaug si eu cateva randuri. Mai intai as mentiona faptul ca biserica Sf. Gheorghe a fost zidita intre 26.05.1488 - 14.09.1488, ceea ce dupa socoteala mea inseamna trei luni, trei saptamana si trei zile. Daca astazi cineva ar reusi o asemenea isprava ar fi omorat cu pietre de breasla constructorilor actuali, care ar avea nevoie de cel putin 10 ani pentru o asemenea opera. Se pot spune multe despre Voronet. As mai sugera vizitarea si anexelor manastirii, chiar daca atractia principala va ramane biserica manastirii. Frescele exterioare reprezinta nu numai opere artistice, dar si povestiri istorice, din vechiul testament, fresca Judecatii de apoi, de pe peretele vestic fiind cireasa de pe tort. Sunt atat de multe de prezentat, incat daca ma apuc sa scriu si eu ceva s-ar putea sa certe toata lumea pe acest sait ca spun prea multe. Poate cu alta ocazie, daca va fi vreodata, voi transcrie pe AFA multele pagini in care mi-am notat o parte din amintirile mele din acel frumos concediu.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Am păţit-o şi eu cu, curentul la fel ca dv. dar ce să facem o luam de la capăt.
"Daca astazi cineva ar reusi o asemenea isprava ar fi omorat cu pietre de breasla constructorilor actuali, care ar avea nevoie de cel putin 10 ani pentru o asemenea opera" - şi pe aceea vreme nu aveau tehnologia de astăzi.
Aştept articolele cu amintirile dv. de pe aceste meleaguri.
Toate cele bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Voroneț, un alt lăcaș impresionant — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc — scris în 23.08.16 de DanielG&Family din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ — scris în 13.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 La Mănăstirea Voroneț cu ghid — scris în 29.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Voroneț - floarea azurie din buchetul amintirilor noastre! — scris în 19.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Unicul - Albastru de Voronet — scris în 30.10.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ