ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Mănăstirea Văratec (jud. Neamţ)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Mănăstirea Văratec se găseşte între Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ, în partea centrală a judeţului Neamţ. Văratecul este cea mai mare mănăstire ortodoxă de maici din România, cu un sobor de peste 400 de persoane.

Istoria mănăstirii porneşte din anul 1785 când a fost fondată de către monahia Olimpiada împreună cu duhovnicul Iosif Pustnicul. Cunoscând o evoluţie rapidă, ajunge schit după anul 1790, apoi, în 1839, este atestată ca mănăstire independentă.

Actuala biserică, din piatră şi cărămidă, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicată între anii 1808-1812. În timpul Revoluţiei din 1821, schitul a fost asediat de otomani fiind furate odoarele, iar călugăriţele izgonite sau ucise.

Pe locul vechii biserici din lemn, din 1985 se găseşte fântâna cu îngerul cu crucea din piatră, simbol al purităţii vieţii monahale. Pe latura sudică a complexului monahal se găseşte muzeul mănăstirii, cu un valoros patrimoniu cultural-artistic şi istoric.

Muzeul, deschis în 1960, ocupă vechiul Atelier "Regina Maria" înfiinţat în anul 1934 de regele Carol al II-lea. Măicuţele au lucrat aici broderie şi pictură bisericească, legătorie de cărţi, covoare, tricotaje, pânză ţesută şi artă decorativă. Majoritatea acestor activităţi continuă şi în zilele noastre.

Accesul public în biserica mare este acum (2015) interzis, interiorul bisericii fiind în renovare (în videoclipul făcut de mine folosind şi secvenţe mai vechi, puteţi vedea câte ceva). Pictura bisericii a fost realizată în anul 1841, fiind refacută în anul 1882 şi apoi între anii 1968-1969. Superba catapeteasmă a bisericii a fost sculptată în anul 1816 în lemn de tisă şi poleită cu aur. În pronaos a fost îngropat, fără piatră, Cuviosul Iosif Pustnicul, fondator şi duhovnic al mănăstirii, canonizat în anul 2008. Grădina mănăstirii este bogată din punct de vedere coloristic şi îi este menţinută frumuseţea cu mare grijă. În perioada renovărilor, slujbele se ţin în paraclisul Sfântului Cuvios Iosif Pustnicul, situat pe latura nordică a aşezământului. Sfânta Mănăstire Văratec este loc de pelerinaj al credincioşilor din întreaga Românie.

În apropiere se află alte vestite mănăstiri şi schituri: Agapia, Agapia, Veche, Sihla, Sihăstria, Secu, Neamţ, Almaş, Horaiţa, Horăicioara etc. De-a lungul vremii, la Mănăstirea Văratec au trăit mai mulţi teologi şi oameni de cultură. În afara incintei, unele case din satul mănăstiresc sunt împodobite feeric cu flori. Lângă mănăstire este mormântul poetei Veronica Micle (1850-1889) care s-a retras la Văratec imediat după moartea lui Mihai Eminescu.

Pe baza înregistrărilor din 2015, dar şi a altora mai vechi, am realizat următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=DNq_K_vzmTc


[fb]
---
Trimis de Lucien in 09.04.16 10:17:23
Validat / Publicat: 09.04.16 10:53:39

VIZUALIZĂRI: 2813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cerdacuri încărcate cu flori la una din casele din satul mănăstiresc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20449 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.04.16 10:25:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster26
[09.04.16 10:53:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Văratec [Văratec], AGAPIA-VĂRATEC [NT]" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[09.04.16 15:59:21]
»

@Lucien -

Este o mânăstire cu un muzeu bogat, pe lângă acte vechi de donații are cărți bisericești vechi tipărite în Italia, are icoane din sec. XV, o cruce foarte veche de lemn de chiparos - cred că are 400 de ani vechime - cruce de lemn de măslin, cusături deosebite, adevărate opere de artă. Și fac maicile niște dulcețuri!!

Înainte de 1989 am nimerit în același timp cu mai mulți turiști străini și o maică prezenta pictura din biserică. Era o femeie nu foarte frumoasă, cu mâini muncite, în schimb avea o ușurință rară, deosebită de a răspunde foarte rapid la întrebări puse în franceză, germană și româna. Cineva chiar a remarcat acest lucru, a întrebat-o dacă mai cunoaște și alte limbi străine, răspuns : 8 fluent!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.16 17:47:37]
»

@Lucien - La Târgu Neamț există și poate fi vizitată Casa memorială Veronica Micle. Această casă a aparținut mai întâi mamei poetei, iar mai târziu i-a revenit Veronicăi. După retragerea sa la Mănăstirea Văratec, în 1886 casa a fost donată mănăstirii. Ulterior, măicuțele au vândut-o unui localnic din Târgu Neamț. Ce a fost această casă înainte de a intra în posesia familiei Veronicăi și ce a devenit după ce a fost vândută de măicuțele de la Văratec... este o altă poveste.

Michi
[09.04.16 18:06:50]
»

Al paisprezecelea vot, din nou felicitări pentru videclip.

mogly
[09.04.16 21:40:55]
»

Sa pot intinde mana
S-o pun pe fruntea ta,
Incetul la o parte, suvitele le-as da,
Senina sa ramaie
Curata ca un crin,
Icoana de iubire
La care ma inchin.
Dar tu, ca un luceafar
Departe stralucesti,
Abia cate o clipa-mi in cale te ivesti,
Apoi dispari
Si-n urma ramai in gandul meu
Vedenie iubita,
La care ma inchin eu.

E o poezie pe care am invatat-o in liceu si inca mi-a ramas intiparita in minte.

Va las pe voi sa ghiciti cine e autoarea.

Michi
[09.04.16 21:54:12]
»

@mogly - Dacă ai specificat ˝autoarea˝, e Veronica Micle.

mogly
[09.04.16 22:02:52]
»

@Michi - Da, mama Michi, ea este autoarea. Am corectat penultimul vers, am vazut ca l-am gresit in loc de vedenie iubita am scris tot icoana de iubire.

Poezia se numeste: Sa pot intinde mana si a fost scrisa de Veronica cand Eminescu se imbolnavise deja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[09.04.16 22:02:57]
»

@Michi - Nu stiam aceste versuri si, in general, nu cunosc lirica Veronicai Micle, dar am fost convins ca ea este autoarea. Multumesc!

mogly
[09.04.16 22:05:47]
»

@Lucien - Si noi, pentru review si pentru fotografii!

LucienAUTOR REVIEW
[09.04.16 22:13:15]
»

@Michi - Inca nu realizez ce inseamna 14 voturi... probabil ca inca sunt beat de bucurie. Presupun ca e de bine, asa ca iti multumesc... inca o data. Manastirile sunt izvor de liniste, reculegere, inaltare... Personal insa ma regasesc mai bine in intimitatea naturii, asa cum este cazul postarii de azi, tinovul Fantana Brazilor.

Michi
[09.04.16 22:18:05]
»

@Lucien - E de bine. La al 14-lea vot, saitul îţi acordă un superbonus de +2000 puncte. Aseară ţi-am răspuns târziu la Pietrele Doamnei.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.04.16 10:48:46]
»

@mogly - … și uite-așa, de la Mănăstirea Văratec am ajuns la Veronica Micle.

La majorat, am primit cadou de la un coleg poeziile Veronicăi Micle. Era un volumaș cu coperți cartonate, învelite în "piele" albă.

Tatăl meu, mare amator de poezie (citea, memora fragmente întregi și le recita uneori prin casă - în special Eminescu, Alecsandri, Coșbuc, Goga) a citit poeziile Veronicăi Micle mai înainte ca eu să le fi citit, după care cartea a rămas printre cărțile lui. Aproape de apusul vieții, am fost surprinsă să-l aud spunând - mai în glumă, mai în serios - "Când o să mor eu, să-mi puneți alături cărțile astea!" Erau 5 volume de poezii. Versurile Veronicăi Micle figurau printre ele. Acum, cred că tatăl meu citește poezii.

LucienAUTOR REVIEW
[10.04.16 11:23:25]
»

@iulianic - Frumos, emotionant. Multumesc!

mogly
[10.04.16 19:20:53]
»

@iulianic - Sunt frumoase poeziile Veronicai, pe cat de simple pe atat de frumoase. Pe mine m-a impresionat intotdeauna si povestea de dragoste dintre Eminescu si Veronica, am citit si scrisorile dintre cei doi care s-au pastrat in timp. Tatal tau era un om cu suflet mare, pe care l-ai mostenit si tu. Iti doresc calatorii frumoase in continuare acompaniate de sunetul poeziilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, Lucien, Michi, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Văratec [Văratec]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072412967681885 sec
    ecranul dvs: 1 x 1