ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Business
48 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Turnu de Prahova

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Turnu este o construcție arhitectonică extraordinară. Se întâmplă tot mai mult, recent, ca locașurile ecumenice să fie tot mai avangardiste. Deja am văzut locația Părinților Carmeliți Desculți care m-a uimit. Mănăstirea Turnu din Prahova are și aceasta elemente de arhitectură avangardiste deosebite.

Ca și locație, se află în Târgșoru Vechi, pe strada Mănăstirii, la numărul 2, în mijlocul unui câmp înierbat, verde crud, proaspăt și presărat cu smocuri de lavandă. Când am fost eu la ei tocmai era vremea lavandei înflorite.

Partea din față a mănăstirii e o curte de ziduri puternice, adevărate, ce înconjoară clădirile: biserica și celelalte acareturi. Încă de la intrare, pe ziduri vezi pictați tot felul de domnitori. Eu le dau binețe dar, sincer, nu-mi vine deloc să scormonesc vremurile lor cu legende și povești că erau vremuri tulburi și multe cruzimi. Prefer să mă limitez la prezentul din fața ochilor care se prezintă prosper și pașnic.

Zona asta prahoveană are o prospețime aparte comparativ cu mănăstirile din Bărăgan, din mijlocul miriștilor arse de soare. Prahova e verde și prosperă.

Prin stânga zidurilor mănăstirești e o alee pavată, ondulată, șerpuită, nu prea lungă, ce duce la clădirea din spate care e un fel de biserică cu arhitectură revoluționară, cu un fel de pridvor cu acoperiș vălurit dintr-un fel de bârne subțiri din lemn. Mă duce cu gândul la niște coaste de balenă, sincer.

De-a stânga aleii ce duce la clădirea din spate este și gard de nuiele împletite.

Viața de obște de la Turnu a fost reluată după 1997 prin strămutarea unui număr de 3 viețuitori de la Sitaru. Până în 1997, locația a stat în ruină 100 de ani.

În zilele noastre are 11 viețuitori din care 2 sunt medici la spitalul municipal din București și fac naveta și unul este stomatolog.

Mănăstirea Turnu are un site atractiv ca și prezentare vizuală unde este detaliată povestea locului. Orice doritor curios poate afla detalii studiind materialele informative de pe site, spre exemplu, faptul că deși Târgușor este în zilele noastre un umil sat situat la 7 kilometri de Ploiești, ei bine, acesta are o lungă și glorioasă istorie de care se leagă mulți domnitori munteni. De asemenea mai zice că este singura ctitorie certă a lui Vlad Țepeș (anul 1471) iar pisania, din piatră masivă, se păstrează până astăzi.

Tot de pe site ul bisericii puteți afla controversa dintre mănăstire și arheologi, cu destule detalii deoarece în proximitatea Mănăstirii se află un sit arheologic unde s-au făcut cercetări mult timp.

Cu mijloacele moderne, Mănăstirea Turnu Prahova are pagină fb pe care este foarte activă și transmite zilnic ore întregi de servicii religioase.

Așa cum am văzut, organizațiile religioase desfășoară tot felul de activități economice pe lângă cele sfinte. Turnu de Prahova are chiar și activități culturale și vă invită pe 3 septembrie la teatru. Da, anul ăsta, 2021, douăzeci două’ș’unu, vă așteaptă cu piesa de teatru Nastratin, în cadrul evenimentului Dăruiri cultural-artistice. Este un eveniment caritabil iar veniturile obținute vor fi folosite pentru finalizarea caselor de tip familial pentru copii ce reprezintă cazuri sociale, în proiectul Mănăstirii Turnu numit Leagăn prins de stele. Reprezentația va fi în aer liber.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Câmp verde înierbate și cu lavandă,


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vizita în sine e relaxantă.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 22.08.21 01:01:09
Validat / Publicat: 22.08.21 08:13:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: la crâșmă

VIZUALIZĂRI: 1281 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 Mănăstirea Turnu, Prahova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19500 PMA (din 15 voturi)
  • sait oficial al acestei destinații:

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.08.21 09:32:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adso
[22.08.21 15:39:17]
»

Toate articolele existente pe site care prezintă mănăstirea o fac îmbrățișând punctul de vedere oficial la BOR. Pagina oficială turnu.ro conține texte demne de cel mai întunecat ev mediu pentru a își argumenta pretențiile de proprietate în diferendul cu Muzeul Județean Prahova. Deși e greu de citit, iată câteva mostre:

Aşa cum unii au înţeles de la început, zidurile goale nu aveau nici o perspectivă, iar ceilalţi care se închinau lor uitând de Hristos şi propriul suflet n-au sporit căci zelul lor nu era de la Dumnezeu.

[...] Se pare că cel rău nu s-a odihnit deloc cu gândul că ar putea pierde acest loc pe care cu atâta osteneală îl adusese la ruină.

[...] Scandalul s-a stins odată cu moartea fulgerătoare a domnului Theodor Popescu. Cei care știu câte ceva din trecutul mănăstirii au făcut imediat legătura: Blestemul Patriarhului Ierusalimului,

Pe scurt, Rezervația arheologică și de arhitectură medievală Târgșor, probabil cea mai importantă de acest tip de pe teritoriul României, care funcționa din 1956 pe un teren de 17 hectare la care biserica nu avea niciun drept, a fost deposedată în 2000 de 13 hectare, pe care s-a înființat Mănăstirea Târgu. Șantierele arheologice au descoperit urme ale viețuirii neîntrerupte în ultimii 2000 de ani pe acest teritoriu, aruncând o rază de lumină inclusiv asupra mileniului întunecat, primul al erei creștine. Amănunte aici cimec.ro/Arheologie/Targs ... area/index.html sau aici instarhparvan.ro/pagini%2 ... argsor/text.htm sau aici simpara.ro/ara3/a3_02_06.htm.

adso
[22.08.21 15:44:56]
»

Am să citez doar finalul apelului public din 2003, din ultimul link:

Pe un teritoriu relativ restrâns se află un potenţialul arheologic care nu trebuie neglijat:

1. termele şi castrul sunt păstrate integral şi fac parte din seria de monumente romane din epoca traiană din zona subcarpatică alături de castrele de la Drajna, Mălăeşti-Prahova, Voineşti-Argeş;

2. necropola din sec. III-IV este cel mai important sit pentru stabilirea cronologiei culturii SM-C, pentru identificarea componentei etnice dar şi a comportamentelor ce ţin de rit şi ritual ale purtătorilor acestei culturi, cu atât mai mult cu cât starea de conservare este foarte bună;

3. faptul că aşezări din sec. II-III, V-VII, VIII-X au fost descoperite şi cercetate parţial, în acelaşi punct arheologic (fapt de asemenea unicat) face posibilă o comparaţie a vestigiilor extrem de folositoare în înţelegerea mileniului întunecat.

4. curtea domnească este singura accesibilă unei cercetări integrale, nefiind suprapusă de construcţii moderne.

5. târgul medieval este de asemenea ne deranjat de construcţii moderne constituind un excelent potenţial de comparaţie cu descoperirile relizate în Oraşul de Floci.

Ca atare, faptul că acet sit, unic prin bogăţia ansamblurilor sale, ideal pentru un parc arheologic, nu este protejat şi cu fapta, nu numai cu vorba, de către autorităţile române atât din sfera culturală cât şi din cea a justiţiei este de neconceput, iar cercetătorii străini care află de cazul Târgşor rămân consternaţi că aşa ceva poate fi posibil într-o ţară ce se declară laică, ataşată valorilor culturii europene şi supusă legii. Art. 16 Constituţie: “Nimeni nu este mai presus de lege.”

După lupte în justiție cu deznodământul dinainte cunoscut, Muzeul Prahova a pus batista pe țambal - pentru binele științei. În calitate de proprietar, biserica a accest fonduri europene pe baza unui proiect făcut de specialiștii muzeului, fonduri care au fost folosite la conservarea sitului. Lucrările au fost efectuate de arheologi profesioniști, meritele și le-a asumat biserica. Care, deși păstrează poziția publică de pe turnul.ro, în mediile educate a început să adopte, și ea, o atitudine mai echilibrată: ziarullumina.ro/societate ... tei-104022.html

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[22.08.21 18:30:58]
»

@gpopa: Incurcate sunt caile Domnului, dar am aplicat filozofia lui Cosbuc :"Nu cerceta aceste legei, c-ajungi nebun cand le-ntelegi"... am vizitat si eu Manastirea Turnu, apoi Muzeele Ceasului si al Petrolului, Castelul Iulia Hasdeu si Muzeul Grigorescu din Campina, baile Telega, Baia Stelii din Baicoi si Baile Slanic Prahova apoi si valea Doftanei. Fiecare loc e interesant. Dar locurile in care reveneam mai des, vara, erau insa cele unde te puteai balaci si bronza... Slanic Prahova si Telega.

adsoPHONE
[22.08.21 18:52:51]
»

@dorgo: ei, eu sunt cu înțelesul - atât cât sunt în stare, că pricep pe dos deseori. Deci Socola mă așteaptă. ????

(Pentru neieșeni, Socola e spitalul nostru de psihiatrie. E o veche mănăstire, transformată pe la mijlocul sec. XIX în seminar teologic. Aici a făcut Ion Creangă școala de popi, vorbește despre asta în "Amintiri din copilărie". Iar acum vreun secol a devenit spital de nebuni.)

Am văzut Parcul arheologic Târgșor în anii 90, m-a impresionat. Nu știam cum au evoluat lucrurile, nu am citit la timp articolul dvs sau pe cel al lui @tata123. Nu e bine ce se întâmplă, deși lucrurile par a fi intrat pe un făgaș cât de cât mulțumitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 19:25:49]
»

@gpopa: Cele mai multe commenturi la un review le-am avut la mănăstiri.

Nu-mi explic de ce, doar constat: mănăstirile stârnesc.

Am o bănuială de ce dar mai bine nu dezvolt.

Observațiile de mai sus le-am băgat și eu de samă. Pentru asta am evitat mereu să descriu și chiar să ascult legende mănăstirești. Sunt multe spre toate înfricoșătoare.

Am băgat samă și la blestemul de pe site ul Mănăstirii. Mai sănătos să evit.

Astfel: mă limitez la cele văzute. Sigur, păreri am dar le țin pentru mine. Despre cele nevăzute... numai de bine: o binecuvântare și-o mare cruce.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 19:32:26]
»

@gpopa: La Socola am fost. Am locuit câteva luni la Iași, gard în gard cu biserica Ioan Zlataust - parcă așa îi zice.

Nu departe este casa memorială Otilia Cazimir.

Socola nu-i departe. Se vede și Palatul Culturii de acolo. Când mă gândeam că pe acolo umbla Eminescu cu Veronica lui...

Am avut și eu boala asta a cunoașterii. Mi-a mâncat neuronii. M-am lecuit. Acum neuro-psihiatrul îmi spune să dorm mult. Eu tot scriu...

Hai, mai bine, la Gâlgău!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 19:39:07]
»

@dorgo: Coșbuc avea dreptate...

Da, sunt multe de văzut în zonă și de toate cele. Suntem bogați. Avem și spiritualitate, avem de toate. Clai peste grămadă.

Dintre toate, m-aș duce spre natură pură.

Am fost la Telega. Cam hrubă, lemne putrede, oameni certăreți - personalul.

Dar Valea Doftanei e foarte făină.

Acum sunt cu ochii pe locații de nișă. Prima în colimator e La Crăițe. O să merg să văd ce mănâncă ei pe acolo. Urăsc clasicismul în materie de turism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[22.08.21 19:56:24]
»

@Mioritica:

La Socola am fost. Am locuit câteva luni la Iași, gard în gard cu biserica Ioan Zlataust - parcă așa îi zice.

Nope, nu îi zice așa, ci Biserica Schimbarea la Față a Mănăstirii Socola: ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... a_din_Ia%C8%99i. Este la ieșirea din oraș către Vaslui, la vreo cinci kilometri de biserica Zlataust.

Zlataust e fix în centru, și e cu Ionel Teodoreanu: În casa bunicilor, La Medeleni, de astea, nu cu Eminescu, Veronica, plopi fără soț, școală de popi și spital de nebuni.

Da, Casa Otilia Cazimir e aproape de Zlataust. Și tot aici e înmormântat Barbu Lăutaru, starostele și cobzaru' . E aproape și Palatul Culturii, dar nu se vede deloc-deloc, că clădiri comuniste și postcomuniste de 8+ etaje.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 20:05:02]
»

@gpopa: ????

Păi eu lângă Zlataust am locuit, nu lângă Mănăstirea Socola. Zlataust, fix aia de lângă Otilia Cazimir. Mergeam pe stradă spre dreapta, cum eram cu fața la biserică Zlataust apoi făceam stânga pe o stradă cu pantă, spre Otilia era la vale și după vreo două case, pe stânga e Otilia cu curtea ei boemă. Capătul ălălalt de stradă dădea spre un părculeț ce avea o ce avea o crâșmă fix la ieșirea de pe stradă și de mergeam mai spre mijlocul părculeț ului, fix vedeam Palatul Culturii. Acum e o universitate (cred că particulară) fix peste drum de cârciunioara aia cu terasă și în spate la universitate au făcut un muzeu, nu-ș cum îi zice. Am nimerit acolo fix în ziua când era închis - acum 2 ani, în 2019, era 5 noiembrie, știu sigur (să mă uit în calendar ce zi era) astfel, nu am văzut muzeul, doar am vorbit cu portarul - la uniformă și la 4 ace.

Eu nu am scris nimic de Mănăstirea Socola și nici habar n-am unde este. Mergeam doar pe străzi lăturalnice - de la acest Zlataust, cum am eu obiceiul să umblu mult pe jos și am nimerit la o clădire cu parter și curte pe care scria Socola. Cred că e spitalul și nici nu știu dacă se mai folosește azi. Doar am dat târcoale în explorare. Și, da, era o stradă spre Palatul Culturii, cam paralelă cu Bulevardul. De mă uit pe hartă aflu și cum îi spune și reconstitui mental plimbarea de atunci. Dar, sincer, mi-e lene.

Vorbind de mănăstire, am fost la Golia care, nici asta nu e departe de Zlataust și cred că e spre Sărărie care e-n dreapta, parcă, nu știu sigur. Altă mănăstire în Iași nu cred că știu. Doar le-am văzut din mers pe alea de lângă Palatul Culturii. Dar poate mai merg. Deși m-am jurat să nu mai pun piciorul în Moldova. Dar Iașiul, cu adevărat, merită. Eu, sincer, am mers acum 2 ani pentru Bahlui. Numele ăsta mă scoate din minți.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[22.08.21 20:08:27]
»

@Mioritica:

Cele mai multe commenturi la un review le-am avut la mănăstiri.

Nu am remarcat asta pe acest site. Mie mi se pare că cele mai multe comentarii sunt la cazările AI. Dar nu contest. fiecare cu părerile sale.

În cazul meu, nu legendele mănăstirii m-au intrigat, ci faptul că nu se cupla nimic cu ce știam despre acest loc: era parc arheologic când eram eu student. Se pare că a trecut cam mult de atunci.

Astfel: mă limitez la cele văzute. Sigur, păreri am dar le țin pentru mine.

Acum, chiar pentru dvs nu le țineți, din moment ce stârniți subiectul.

Eu, dacă văd o biserică nouă și mi se spune că e ctitorită de Vlad Țepeș, cam fac ochii mari și vreau să înțeleg ce și cum. Mi se pare mai important asta decât impresiile mele - mai ales că nu țin jurnal. Dacă văd trei biserici într-o sută de metri, iar vreau să știu ce e cu ele. Și, pentru că am un suflet bun, încerc să povestesc și altora ce am priceput.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[22.08.21 20:16:30]
»

@Mioritica:

Păi eu lângă Zlataust am locuit, nu lângă Mănăstirea Socola.

Aha, scuze. Am spus doar că mai înțeleg și aiurea uneori, dar de data asta am circunstanțe atenuante.

Că Socola e departe. Sau, mă rog, asta e percepția mea, de cetățean fără mașină. Cinci kilometri înseamnă o oră și mai bine, și nu tot drumul e plăcut, că străbați și zone nașpa.

Iar cu taxiul faci mai mult. Cartierul ăla a devenit practic inaccesibil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 20:27:30]
»

@gpopa: Hm... Știu ce scriu și știu ce spun. Ce e pentru mine clar nu apare scris niciunde. Și sunt multe.

Ce declar aici este departe de convingerile spirituale sau multe altele care își au locul în altă parte.

Eu înțeleg că era șantier. Totodată am întâlnit multe biserici sau mănăstiri renăscute după lungi perioade în ruină. Unele au fost grajduri, altele depozit de furaje, cum mergeau vremurile.

În dileme juridice nu mă bag, cum scriam dar, sincer, prefer fără echivoc să vizitez o mănăstire decât un șantier arheologic, ocazional mai prind și câte un praznic și de multe ori mi-am dorit să iau cazare la o mănăstire deși (încă) nu am făcut-o. Poate, în viitor. La muzeu, însă, n-am dormit niciodată și nici n-am de gând. Ca și utilitate, prefer o mănăstire. E mai vie (deși se îngrijește și de morți).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 20:31:18]
»

@gpopa: și, adevărat, cazările AI stârnesc polemici.

Tot adevărat este că eu nu am din astea (de obicei).

Astfel, cele mai lungi polemici le am la mănăstiri.

adso
[22.08.21 21:10:05]
»

@Mioritica:

În dileme juridice nu mă bag, cum scriam dar, sincer, prefer fără echivoc să vizitez o mănăstire decât un șantier arheologic, ocazional mai prind și câte un praznic

Mi nu îmi place coliva. Și îmi plac șantierele arheologice. Chestie de gust, deci nu se discută.

de multe ori mi-am dorit să iau cazare la o mănăstire deși (încă) nu am făcut-o. Poate, în viitor.

Ei, aici v-am luat-o înainte, așa nedus la biserică cum sunt. Sau poate că nu, că la acel moment eram mai aproape de 40 decât de 30.

Au, și acum e la fel ????. Și tot așa va fi câte zile oi mai avea.

Am povestit aici: vezi impresii

Și, apropo, vă rog să numărați ecourile stârnite de acel articol, oarecum unicat pe aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 21:29:26]
»

????

Mulțumiri,

Btw, am mâncat de toate cele la mănăstire, nu doar colivă. Cel mai mult mi-a plăcut salata la russe. Adevărat, un hobby nesănătos.

adso
[22.08.21 22:20:07]
»

@Mioritica: Dacă tot aveți disponibilitate de a studia bibliografia pe care o indic, decât de trei ori una, mai bine trei câte o dată. Așadar:

Acum e o universitate (cred că particulară) fix peste drum de cârciunioara aia cu terasă și în spate la universitate au făcut un muzeu, nu-ș cum îi zice.

Muzeul Municipal „Regina Maria” se intitulează. Am povestit (o grămadă) despre el aici: vezi impresii

Eu nu am scris nimic de Mănăstirea Socola și nici habar n-am unde este. Mergeam doar pe străzi lăturalnice - de la acest Zlataust, cum am eu obiceiul să umblu mult pe jos și am nimerit la o clădire cu parter și curte pe care scria Socola.

Mănăstirea Socola e unde spuneam într-un ecou anterior. Dar există și clădirea de care faceți vorbire. Este fosta Sinagogă a cișmarilor, aflată peste drum de Biserica Barnovschi. Într-adevăr, în prezent, este secție a Spitalului de psihiatrie. Poză cu ea și cu un panou care oferă explicații pentru turiști găsiți aici: vezi impresii

Dar poate mai merg. Deși m-am jurat să nu mai pun piciorul în Moldova. Dar Iașiul, cu adevărat, merită. Eu, sincer, am mers acum 2 ani pentru Bahlui.

Dap, Iașul chiar merită. Am venit de o săptămână din Sibiu-Brașov și da, Iașul merită.

Bahlui, Covurlui, Călmăţui, Desnăţui sunt nume cumane ale unor râuri de pe la noi. Nu-i așa că ultimele trei sună chiar mai bine decât primul? Dacă vă interesează, iată ultima recomandare: researchgate.net/publicat ... onimului_Bahlui

Ajunge pentru astăzi, că acuși e mâine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[22.08.21 23:57:37]
»

@gpopa: încep să am capul girofar.

Voi studia bibliografie, promit.

Oricum, orice călătorie presupune mult studiu preliminar și post... liminar... Altfel, ce rost ar mai avea călătoria dacă nu consolidează niște lucruri... Nu?

Dar nu! Bahlui nu se compară cu nimic. Bahlui e Bahlui și pace. Dumnezeu știe cum am cules numele ăsta și de unde. Înițial am crezut că e localitate. Apoi am dat motor de căutare șiii... Surpriză! În spate la Palatul Culturii. Se poate așa ceva? Am mers special să-l văd. Am dat de betoane și blocuri. Ocazional și grafitti după un pod, tot din beton. Mi-era cumva bizar. Nici un copac, o frunză, o iarbă, ceva, o mână de pământ... Nic! M-am întors fuguța la Palatul Culturii și-am șezut pe iarba aia artificială. Era o zi caldă, însorită, oarecum nefiresc pentru o zi de noiembrie.

Și de-ar fi să fac o asociere, Bahlui merge doar cu Mununa. Pentru cine nu știe, Mununa e un cătun în Apuseni, înainte de cătunul Casa de Piatră unde se află peșteră Ghețarul de la Scărișoara.

Era cât pe ce să scriu ș-o povestire: Bahlui și Mununa. Intriga ar fi fost cam așa: Bahlui era jos, Mununa era sus. El era lunatic, emotiv (apă, nah), ea era de piatră... ????...

Restul e can can

Amu... Fiecare cu Bahluiul lui. Știu un om obsedat de Țăndărei, altul de Huși... Cum ar fi: City BREAK în Huși. Și articolul: O noapte în Huși... ????????????,

Trăznet...

Sau

Trăznetul Carpaților...

????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adso
[23.08.21 00:06:23]
»

@Mioritica: Păi, atunci, un cântec vesel să cântăm. Sau versuri gingașe să recităm. Propun:

Transversaliile mari sau cele patru estetici. Poezie pe care a scris-o magistrul Mihai Ursachi pe când se credea pelican

Un om din Tecuci avea un motor

dar nu i-a folosit la nimic.

În latină textul sună așa:

Homo tecuceusis machina habebant

consecutur nihil.

(https://erizanu. cartier. md/un-om-din-tecuci-1639. html)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[23.08.21 01:43:18]
»

@gpopa: De mortibus nihil bene

Adaptare după originalul

De mortibus, out nihil, out bene.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, dorgo, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Târgşoru Vechi, PH]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11286401748657 sec
    ecranul dvs: 1 x 1