ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Staţiunea Cãciulata. Ce vizitãm ŞI astãzi.

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce-am vizitat Manastirea Cozia si Schitul Cozia Mica, haideti sa continuam prezentarea manastirilor pe care le puteti gasi si vizita in zona Caciulata. De aceasta data va voi prezenta : Schitul Ostrov si Manastirea Turnu.

Schitul Ostrov.

Schitul se afla in statiunea Calimanesti, cam la 1,5 km de centrul statiunii Caciulata, in mijlocul raului Olt si este situat pe o insula legata de Calimanesti printr-un pod. Pana la Schit, pe insula, veti strabate si un parc frumos amenajat de primaria statiunii Calimanesti, cu banci si mai multe specii de arbori si trandafiri. Statiunea Calimanesti este aproape legata de Caciulata (cateva sute de metri), asadar distanta dintre ele chiar nu este o problema.

Purtand hramul “ Nasterea Maicii Domnului ”, Schitul Ostrov este considerat ca fiind prima manastire de maici din Tara Romaneasca si a fost ridicat la porunca domnitorului Neagoe Basarab impreuna cu sotia sa Despina Doamna intre anii 1518 – 1522, tot aici fiind si locul in care Despina Doamna s-a calugarit sub numele de Platonida.

Numele schitului provine de la faptul ca este construit pe un ostrov (sau insula daca vreti). Legenda construirii schitului spune ca prin anii 1400, intr-o sambata pe la vremea Vecerniei (slujba de seara), un bun crestin care venea de la targul din Campulung cu carul incarcat, a fost prins de o furtuna mare ce prin puhoaiele de ape revarsate, umfla apele Oltului care iese din matca inundand totul in jur. Marea credinta in Dumnezeu a acestui om face insa ca apele dezlantuite sa-l ocoleasca, formand o insula (un ostrov), in mijlocul careia se afla omul nostru care reuseste astfel sa scape cu viata de furia naturii. Dupa aceea, drept multumire, omul ridica o mica bisericuta din barne, pe locul careia va fi construit in anul 1518 actualul schit.

La construirea hidrocentralei de la Calimanesti prin anii ‘80, intreaga insula a fost ridicata cu 6 metri, la fel si biserica, iar anexele reconstruite. Padurea seculara de stejari, fagi si brazi ce populau ostrovul a fost distrusa, ulterior realizandu-se parcul existent astazi.

Biserica schitului nu este foarte mare, iar in interior veti putea admira pictura peretilor de o mare valoare si frumusete. Tot in interior mai puteti vedea si tâmpla auritã din lemn de tei, (sau catapeteasma), peretele ce desparte altarul de naos, impodobita cu icoane si sculpturi in lemn si care se pare ca este cea originala de la zidirea bisericii.

In imediata apropiere a bisericii, pe partea dreapta, este amenajat si un mic magazin de unde puteti achizitiona diverse obiecte sfintite, de la bratarele, matanii si cruciulite, la biblii, icoane si crucifixe.

Punctul forte al acestui schit din punctul meu de vedere, este insa curtea interioara. Nicaieri nu am vazut atat de multe flori si atat de bine ingrijite :). Un aranjament peisagistic alternand pietre, oale si vase din ceramica, o caruta si multe multe flori, face din acest loc o oaza de o mare frumusete in care veti simti o reala placere in a va plimba. Superb. O oaza de frumusete si pace sufleteasca.

Dar sa trecem si la urmatorul obiectiv al prezentarii mele :

Manastirea Turnu.

Se afla la o distanta de ~ 5-6 Km de centrul statiunii Cozia, pe directia Sibiu. Pentru a ajunge aici (se afla pe celalalt mal al Oltului), va trebui sa traversati barajul peste raul Olt si dupa aceea imediat stanga urmand indicatoarele. Accesul la manastire se poate face si cu auto din dotare, pe un drum aflat in conditii bune situat pe malul stang al Oltului asa cum va ziceam si unde puteti face si cateva poze avand in vedere peisajul deosebit. Asezata la poalele Muntelui Cozia, veti aprecia frumusetea locului in care este ridicata manastirea, verdele padurii seculare si Oltul ce se zareste curgand alene in departare.

Timp de sute de ani, accesul la manastire s-a facut foarte greu, putandu-se ajunge doar din trei puncte : Calare pe cai sau cu trasura din Jiblea Veche, sat aflat vis-a-vis de Calimanesti pe partea cealalta a Oltului; Din Tara Lovistei, veche regiune istorica dacica aflata intre muntii Fagaras si Parang, de aici ajungindu-se doar pe jos sau calare pe poteci de munte; Sau traversand Oltul cu barca in dreptul manastirii Cozia si apoi pe jos pana la Manastirea Turnu.

Numele Manastirii Turnu, vine de la faptul ca a fost ridicata sub un stravechi turn de observatie construit prin secolul al II-lea pe stanca Piscul lui Teofil de legiunile romane incartiruite in castrul Arutela din Poiana Bivolari. Acesta este si motivul pentru care la inceputuri, manastirea a purtat numele de Schitul De Sub Turn. Putin mai jos de baraj si foarte aproape de acesta, tot pe partea stanga a Oltului, puteti vizita si ruinele Castrului Roman Arutela.

Inceputurile actualei manastiri dateaza de prin veacurile al XV-lea - al XVI-lea, atunci cand cativa calugari da la manastirea Cozia, descoperindu-si vocatia spre singuratate, se retrag aici in izolare si lipsuri sapandu-si chilii in stanca si intemeind Schitul Turnu. Doua dintre aceste chilii, cele ale pustnicilor Daniil si Misail, le puteti vizita in incinta manastirii si va veti intreba poate asa cum am facut-o si noi, cum oare au putut trai acei oameni in asa conditii.

In incinta Manastirii Turnu aflata sub obladuirea manastirii Cozia, veti gasi nu una, ci doua biserici. Super oferta! :))

Biserica Veche cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului ”. Aceasta este ridicata de Varlaam mitropolitul Tarii Romanesti in anul 1676 pe locul sfant al primei biserici a schitului, construita din lemn si distrusa in totalitate de un incendiu. Sub temelia acestei biserici au fost asezate moastele sihastrilor Daniil si Misail, considerati ca fiind printre primii intemeietori ai Schitului Turnu. In anul 1932 insa si aceasta biserica avea sa fie mistuita de un incendiu impreuna cu chiliile calugarilor. Doi ani mai tarziu, Biserica Veche (cea pe care o vedem astazi) este refacuta, aceasta fiind ridicata dupa planurile bisericii Schitului Cozia Veche, cea de care va spuneam in alt material ca a fost distrusa de cele doua cutremure din anii 1802 si 1838.

Interiorul bisericii este foarte mic, chiar inghesuit as spune si se remarca prin pictura in fresca a peretilor. Sa va spun ce-am zis cand am intrat sa vizitam micuta Biserica Veche? “ Hai repede s-o vedem, ca daca cele doua biserici aflate inainte exact in locul asta au fost mistuite de flacari, oare acum ce urmeaza? ... “ :))

Biserica Noua avand hramul ” Schimbarea la Faţă ” care este si hramul principal al manastirii, a fost ridicata intre anii 1897-1901 prin vointa episcopului Argesului de la acea vreme, Gherasim Timus. Biserica Noua a fost construita dupa planurile si sub supravegherea unui arhitect polonez, fapt pentru care este o constructie ce parca nu-si are locul acolo. Alt stil fata de bisericile traditionale romanesti. Interiorul este bogat ornamentat, catapeteasma de o mare frumusete si picturile deosebite si acestea.

In curtea exterioara a manastirii, veti mai putea vedea frumoasele chilii cu etaj ale calugarilor, chiliile sapate in piatra ale celor doi sihastri Daniil si Misail, cimitirul aflat langa Biserica Veche si o veche cismea cu apa rece si limpede, construita in anul 1911 de catre staretul Ambrozie prin captarea unui izvor din munte aflat la 300m de manastire.

Inchei sperand ca am putut sa va ofer cateva informatii utile si invitandu-va sa vizitati aceste doua locatii unde va veti putea gasi linistea si pacea sufleteasca, sau daca vreti, mergeti doar pentru a gasi un remediu natural si sanatos al stresului, departe de “lumea dezlantuita”, sau de ce nu, pentru amandoua :).

Pentru ca asa cum spuneam si in alte review-uri anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

(Surse informatii : Ortodoxwiki.org; Arhiram.ro; Crestinortodox.ro)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 14.03.15 02:07:26
Validat / Publicat: 14.03.15 08:49:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2851 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Aici locuiesc calugarii ce slujesc in manastire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

vega06AUTOR REVIEW
[14.03.15 10:00:09]
»

Webmaster, va multumesc pentru rezolvarea favorabila a celor doua rugaminti

Dan&Ema
[14.03.15 10:50:41]
»

Frumoasa prezentarea ta. La Ostrov eu am gasit ultima data biserica inchisa pe timpul zilei si e pacat.

La Turnu in schimb e miscare multa si in ultimul timp s-au dezvoltat constructii noi incluzand si biserica noua.

Sunt obiective ce merita vizitate iar articolul acesta este un bun (mini) ghid. Felicitari!

vega06AUTOR REVIEW
[14.03.15 11:02:18]
»

@Dan&Ema -

Multumesc Dane pentru vizita si pentru vot.

Da, intreaga zona a Caciulatei, merita mai multa atentie decat i se acorda, ca si tuturor zonelor balneare de altfel, de la noi din tara. Pacat de situatia asta. Pierdem toti, noi ca turisti si Romania in general.

Poate reusim si noi sa contribuim, macar un pic acolo, prin scrierile noastre sa punem o caramida la reconstructia turismului romanesc.

Dan&Ema
[14.03.15 11:04:53]
»

Stii, ma intreb de ce unele statiuni balneo sunt o ruina si altele sunt vii?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057274103164673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1