GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Manastirea Stelea din Targoviste am fost de multe ori. Mai intai pentru ca ma aflam in oras si m-au atras ruinele vizibile din plin centru, apoi pentru ca am vrut sa vizitez intreg ansamblul arhitectural, cu tot ceea ce s-a pastrat si in forma in care s-a pastrat pana in astazi.
Despre Stelea – "manastirea impacarii", lacas de cult cu valoare de simbol in istoriografia romaneasca, am povestit aici.
Acum vreau sa relatez despre un muzeu aflat in incinta, muzeu care a lasat urme adanci in sufletul meu. L-am vizitat prima oara impreuna cu un grup de pelerini de la Patriarhia Romana. La Stelea, am fost preluati de ghid - un tanar monah scolit - care ne-a condus prin toate incaperile expozitiei. De la el am aflat ca in urma unor cercetari in ansamblul arhitectural, pe latura nord-estica a incintei, au fost descoperite ruinele unei case egumenesti. Datand din sec. XV, refacuta ulterior de Vasile Lupu, staretia de la Manastirea Stelea a suferit de-a lungul timpului mai multe transformari, ultima fiind reconstituirea din anul 1975. Casa egumenului, numita si Casa Nifon dupa numele patriarhului Nifon al II-lea al Constantinopolului care a vizitat orasul Targoviste, este o cladire frumoasa, cu beciuri inalte si scara exterioara care duce la incaperile de la nivelul superior. In aceste incaperi a fost amenajat - si inaugurat la 8 septembrie 2004 - Muzeul de icoana si carte veche romaneasca.
Daca doriti sa vizitati acest muzeu, trebuie s-o faceti intr-un moment in care nu este slujba pentru ca veti fi insotiti de un monah care va va face prezentarea cladirii si a exponatelor.
In cea de-a doua vizita, in august 2008, am avut privilegiul de a fi insotiti chiar de staret care ne-a explicat provenienta si importanta fiecarui exponat, atragandu-ne atentia asupra celor mai valoroase dintre ele. Am zabovit indelung in muzeul Manastirii Stelea analizand si fotografiind pretioasele exponate gratie generozitatii staretului de atunci.
Realizate in sec. XVII – XX si servind cultului in manastirile si bisericile parohiale din Arhiepiscopia Targovistei, obiectele gazduite in muzeu au o mare valoare istorica, artistica si duhovniceasca: cruci de binecuvantat, Biblii si Evanghelii cu ferecatura, sfinte potire, sfesnice, cadelnite, candele, pistornice, anafornite, discuri de argint, vesminte preotesti, precum si nenumarate icoane de patrimoniu.
In expunerea lui, ghidul a subliniat legatura dintre istoria tarii si cea a bisericii, fapt reliefat si de sigiliile vremii care au reprezentata pe una din fete puterea lumeasca, iar pe cealalta o imagine de natura religioasa. Am vazut multe astfel de sigilii in muzeu.
Piesele de mobilier datand de la inceputul sec. XVIII sculptate in stil brancovenesc, usile imparatesti realizate in 1706 – delicata imbinare de sculptura aurita si pictura, frontispiciile de usi imparatesti de la Manastirea Stelea - relicve ale minunatului iconostas din sec. XVII distrus in incendiu de invadatori, un clopot datand tot din acelasi secol, sunt exponate deosebit de pretioase.
De asemenea, muzeul gazduieste vechi carti de cult si mai multe hrisoave emise de domnitori ai Tarii Romanesti in diverse perioade, consemnand si aducand astfel in contemporaneitate faptele istorice de atunci.
Pe terasa muzeului – acolo unde sunt expuse cateva piese grele, de piatra - am vazut un fragment de cruce de mormant din sec. XVIII reprezentand pe Sfintii Constantin si Elena, o cruce de drum din sec. XVIII, o cruce de mormant din sec. XIX si un sfesnic de piatra din anul 1708, toate lucrate cu talent si grija pentru detalii.
Numeroase sunt si pietrele de mormant, unele foarte vechi, datand din 1609, 1647, 1689 si 1820, cu inscriptii slavonesti, care sunt expuse in gangul clopotnitei, rezemate de peretii laterali. In graba, multi trec pe langa ele fara sa se intrebe ce sunt si ce taine ascund aceste pietre.
Din multitudinea de imagini pe care le am, marturisesc, mi-a fost foarte greu sa selectez pe cele de atasat aici. Sper ca ele sa fie destul de sugestive si sa constituie un indemn pentru cei atrasi de misterul secolelor de mult apuse. Pentru ca, ce poate transpune mai bine intr-o lume care a fost, decat relicvele acelei lumi privite cu ochii nostri, astazi?
Trimis de iulianic in 16.09.11 10:02:06
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.92906200 N, 25.46224700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fiind practic o continuare (fireasca) a articolului mentionat chiar de catre autor, acesta nu va mai beneficia de PMA standard, dar va putea fi apreciat cu voturi simbolice de catre utilizatori.
Subliniez ca aceasta masura NU este o sanctiune, ci doar o aplicare a regulamentului prin care se acorda puncte articolelor publicate pe site.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Stelea» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mănăstirea Stelea Târgovişte- prima încercare nereuşită de unire a Moldovei cu Ţara Român. şi Transilvania? — scris în 12.06.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Stelea – „picături” de dantelă în piatră — scris în 04.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2008 Stelea – Manastirea impacarii — scris în 14.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ