ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Stelea Târgovişte- prima încercare nereuşită de unire a  Moldovei cu Ţara Român. şi Transilvania?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

 

vezi impresii

După ce am părăsit  Curtea Domnească, am mers cca 1 km pe Calea Domnească după care care am virat la dreapta pe str. Stelea no 6 unde se află  mănăstirea cu acelaş nume. Există două mănăstiri cu numele Stelea: una în Bucureşti ridicată de Stelea Spătarul şi cea pe care am vizitat-o în Târgovişte, ctitorie a lui Stelea Neguțătorul ridicată înainte de 1582 când a fost menţionată într-un hrisov cu o danie făcută de Mihnea Turcitul. Din vechea mănăstire înconjurată de chilii și zid a mai rămas doar clopotniţa.

Istoric

 În 1645, într-unul din rarele momente de prietenie cu Matei Basarab, domnitorul Moldovei Vasile Luca  a ridicat la Târgoviste capitala Tării Româneşi, pe locul vechii biserici Stelea, una nouă cu hramul ˝Învierea Domnului˝, o nouă casă egumenească, chilii și ziduri de incintă. Pisania scrisă în piatră, are în mijloc „Capul de bour” al Moldovei, fiind încadrată de două coloane  scurte și groase după modelul celor de la biserica Trei Ierarhi din Iasi.  

În pisania plasata deasupra portalului de la intrarea in pronaos, se scrie:˝ Io Vasile Voevod cu mila lui Dumnezeu, Domn al Țerii Moldovei, Cu voia Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, adică eu, robul și închinătorul Sfintei de viață făcătoarei și nedespărțitei Sfinte Troițe, iata eu, robul si inchinatorul Io Vasile Voevod din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei,  am făcut hramul Învierii Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos, pe care înainte-l făcuse Stelea Neguțătorul, unde zace și trupul răposatului părintelui meu Nicolae Vel-Agă; ci acum când m-a dăruit Domnul Dumnezeu cu domnia Țerii Moldovei, fiind risipită această de mai înainte sfântă biserică și căzută până în temelie, cu ajutorul lui Dumnezeu a început a se zidi în zilele fratelui nostru Io Matei Basarab Voevod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țerii Românești și s-a făcut (sfârșit) cu voia lui Dumnezeu în luna lui septembrie, 10 zile și anul 7154 (1646). A scris aceasta Apaț” .

Ca dovadă de prietenie, Vasile Lupu si-a înmormântat tatăl în această mănăstire. Tatăl său era grec căsătorit cu o moldoveancă. Ca reciprocitate şi Matei Basarab a construit o mănăstire voevodală în Moldova la Soveja (Dobromira, tradus Bună pace) . Construirea acestor biserici nu înseamnă piatra de temelie a unirii celor două ţări pe bază de limbă şi origini comune, ci  un moment de liniste în multele lor hărţuieli şi războaie. Dorinţa fiecăruia dintre cei doi domnitori era să acapareze ţara celuilalt. În special Vasile Lupu voia să se extindă  în Tara Românească şi în Transilvania şi să fie o singură familie domnitoare în cele trei ţări dar de fiecare dată a câştigat Matei Basarab. (Cum s-au războit pe viaţă şi pe moarte Vasile Lupu şi Matei Basarab. Ca într-o tragi-comedie modernă, cei doi s-au împăcat şi au ridicat o „biserică a păcii“, Adevărul 31.07.2015, actualizat  o6.08.2022) Mănăstirea este denumită de N. Iorga “biserica păcii între fraţi” , aşezământul fiind şi un semn al împăcării  provizorie între Vasile Lupu şi Matei Basarab Voievod.

În vizita făcută în Tara Românească  în 1653 de patriarhul Macarie şi Paul de Alep , acesta din urmă a scris că din cele 80 de mănăstiri vizitate, Stelea este cea mai frumoasă. El a mai scris că în vremea lui Ctin Serban (1654-1658) turcii şi tătarii au jefuit oraşul  dar biserica Stelea a rezistat  fiind apărată de o trupă de cazaci.

Cu trecerea timpului, jafurile, cutremurele, găzduirea în incintă a unor unităţi militare a distrus frumuseţea bisericii Stelea.  În 1945 la iniţiativa preotului paroh GH. Rotaru şi conducerea lucrărilor de architectul Emanoil Costescu a început cu fonduri de la Comisia Monumentelor Istorice reabilitarea mănăstirii: s-au spălat picturile, s-au consolidat contraforții și a turlei din față avariate de cutremure, demontarea și consolidarea catapetesmei bisericii cu toate icoanele existente, pavaje, pietrărie, etc. ; o cruce mare cu Răstignirea Mântuitorului a fost aşezată deasupra catapetesmei. Lucrările de renovare au costat 13 mil. lei

La biserica Stelea s-au mai făcut lucrări în campanii între 1971-1999 dar cea mai amplă s-a desfăşurat între 2006-2010 cand s –a  restaurat pictura bisericii şi reamenajat spaţiul din incinta mănăstirii care a fost readusă la strălucirea de altădată.

Vizita

Mănăstirea Stelea este o mănăstire ortodoxă în care vieţuiesc 5 călugări. Ansamblul mănăstirii care în 2015 a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din jud. Dâmboviţa cuprinde:

-Biserica „Învierea Domnului”  

 Biserica a fost construită  de meşteri moldoveni din piatră, cu dimensiuni impresionante: 32m lungime, 10m lăţime. Stilul arhitectonic al bisericii are specific moldovenesc, fiind singura biserică construită în Țara Românească după modelul bisericii Trei Ierarhi din Iași.   Este înconjurată de un brâu de piatră, care împarte zidurile în două părți inegale. Are, după modelul moldovenesc, două turle una pe pronaos și cealaltă pe naos Pe zidul de sud al bisericii, se află o arcadă mai adâncă, unde, se pare ca a fost mormântul lui Nicolae Aga (tatăl lui Vasile Lupu). Pe pereţi, turlă şi abside, sunt reprezentate Fecioara cu pruncul, Buna Vestire, Intrarea în Biserică, Răstignirea, Adormirea. Fresca mai veche datează din epoca brâncovenească, iar cea mai nouă din anii '40. Biserica a fost resfinţită în 2017.

-Casa egumenească sau Casa Nifon

 Pe ruinele vechiului palat metropolitan al lui Nifon  s-a reconstituit în anul 1975  casa egumenească în stânga bisericii. Sunt multe izvoare scrise încă din sec XV-lea  despre  existenţa palatului mitropolitan al lui Nifon, o clădire din cărămidă cu beciuri înalte în timpul lui Radu cel Mare (1495-1508). Mai târziu, o serie documente fac apel să nu se vândă piatra si cărămida palatului căzut în ruină.

Casele mănăstirii au servit secolul trecut  ca şi casă a ComenziiFocului (cazarma de pompieri Târgovişte) ceeace a condus şi la o mai mare degradare.

-Corpul de chilii 

A fost reconstruit în sec XVII-lea pe fundaţiile vechi, în partea de vest a incintei dar beciurile lor rezistă de 500 de ani.

 -Turnul clopotniță 

A fost ridicat în sec XVI şi desi turnul a suferit modificări, clopotniţa a rezistat timpului . În gang sunt două pietre tombale frumos ornamentate ale unor boieri ai vremii

-Corpul de poartă şi zidurile  de incintă înalte, construite din piatră au rămas intacte din sec. XVII

-Busturile  lui Vasile Lupu şi Matei Basarab  sunt de piatră, aşezate pe un soclu şi se află în curtea mănăstirii lângă turnul- clopotniţă.  

Nu poţi spune că ai vizitat Târgovişte capitala Tării Româneşti timp de 300 de ani, începând cu domnia lui Mircea cel Bătrân, dacă pe lângă Curtea Domnească şi turnul Chindiei nu ai văzut si mănăstirea Stelea.

Rămâne întrebarea dacă Vasile Lupu a vrut să anexeze Ţara Românească doar din dorinţa de expansiune sau a fost şi un început de conştiinţă naţională?

 WEB, TE ROG ÎNSEREAZĂ  https://www.youtube.com/watch?v=S1_hHFkVZ7o 

 

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 12.06.24 18:34:14
Validat / Publicat: 12.06.24 21:34:53
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Biserica mănăstirii Stelea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.06.24 21:34:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.24 22:25:14]
»

@webmasterX: Multumesc

adsoPHONE
[12.06.24 23:28:28]
»

@Michi:

Nu poţi spune că ai vizitat Târgovişte capitala Tării Româneşti timp de 300 de ani, începând cu domnia lui Mircea cel Bătrân, dacă pe lângă Curtea Domnească şi turnul Chindiei nu ai văzut si mănăstirea Stelea.

As adauga la lista dvs. Mitropolia si Manastirea Dealu.

Rămâne întrebarea dacă Vasile Lupu a vrut să anexeze Ţara Românească doar din dorinţa de expansiune sau a fost şi un început de conştiinţă naţională?

La intrebarea asta, raspunsul este simplu: prima varianta. Nu putem vorbi despre 'natiune' inainte de 1750, chiar 1800. Pur si simplu inca nu era inventat conceptul .

Este celebra zisa unui important boier de prin partile noastre, pe la 1850: la intrebarea daca se simte roman, a spus ceva de genul: Rumani sunt serbii care-mi lucreaza mie pamanturile. Eu sunt boier moldovan!

Abia sec. XIX a fost Secolul natiunilor. De exemplu, atunci s-a format natiunea germana, prin opozitie fata de Napoleon.

Iar cea italiana s-a format in sec. XX. Dupa unificarea Italiei, primul ministru spunea: am creat cumva Italia, dar va fi mai greu sa-i cream pe italieni.

MichiAUTOR REVIEW
[13.06.24 08:35:47]
»

@adso: Mulţumesc că ai citit şi încăodată pentru pertinentele şi edificatoarele tale completări la întrebarea pusă. Din tot ce scrii se vede specialistul. La mănăstirea Dealu am fost pe vremuri- nu am poze- dar ne grăbeam spre Câmpulung şi împrejurimi, pentru că şi acolo, aveam multe de văzut şi aveam la dispoziţie o singură zi.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.24 12:52:54]
»

@Michi: Un oraș istoric, înțesat de monumente. În 2018 am vizitat și noi Mănăstirea Stelea (vezi impresii) admirând dantelăria turlelor bisericii, zidurile vechi, clădirile cu pridvor ale chiliilor, interiorul și catapeteasma bisericii.

La 1 iulie 1893 ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice, politicianul Take Ionescu, a venit la Târgoviște pentru punerea pietrei de temelie la lucrările de reconstruire ale bisericii Mitropoliei. Cu această ocazie a vizitat și biserica Stelea. Iată un fragment din discursul susținut de Take Ionescu:

Și în adevăr, d-lor, fără temere de a fi contrazis, putem afirma că pe ăst colțișor de pământ se reazimă istoria patriei. Aci este leagănul gloriilor strămoșești! Pentru timpii trecuți, Târgoviștea ne-a păstrat o pletoră de monumente și localități memorabile: I i mitropolia țărei, colo sus mănăstirea Dealului, la poalele ei Viforita, în capul orașului Biserica «Curtea Domnească» cu vestita Chindie și ruinele palaturilor Domnești; în fața ei faimoasa biserică Stelea, puțin mai la vale biserica Vănzaru, Sfânta Vinerea, Sf. Niculae, biserica catolică din timpul lui Radu Negru și altele. La câțiva pași din oraș, întâlnim Heleștaele Domnești, celebre pentru răsboiul dintre Români și Turci, unde Țepeș-Vodă trase în țeapă pe Hamza- Pașa cu 20 mii musulmani, la anul 1456. Ceva mai la vale dăm de Comișani, celebră pentru lupta dintre Români și Turci la anul 1595; mai la vale puțin, Finta ne amintește răsboiul dintre Matei Basarab și Vasile Lupu; Mavrodinu, Doicești, și atâtea alte localități, încât fără voie ne amintim de strofa poetului, care zice:

Toată piatra, tot colnicul, unde-oi duce pasul tău,

Îți arată urme, nume, un erou sau chipul său!

(ziarul Timpul, iulie 1893)

Mulțumim pentru prezentare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Stelea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069093942642212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1